normal vajinal doğum-magnethastanesi

Normal Vajinal Doğum

Normal vajinal doğum nedir? Genel olarak günümüzde normal doğum olarak bilinmektedir. Rahim kasılmaları nedeniyle rahim ağzının açılması ve bebeğin vajinal yoldan doğmasıdır. Mümkün olduğunca doğumun müdahale edilmeden gerçekleştirilmesidir. Rahim kasıldıkça annenin sancı duyması ile oluşur. Bilimsel olarak 37 – 42. haftada annenin kendiliğinden rahmin açılması ile oluşan ağrı ile bebek annenin doğum kanalından geçerek doğum gerçekleşir. Rahim kasılmaları arttıkça rahim ağzında giderek açılma görülür. Yani bu da bebeğin kafa kısmının giderek aşağı inmesi demektir. Genel olarak gebelik süresinde annede herhangi bir problem görülmediği taktirde normal doğum beklenir. 40. Gebelik haftasına kadar doğum başlamaz ise  tüm riskler göz önünde bulundurularak 41. Hafta takibe alınır. Anne sıkı takiplerle 41. Haftaya kadar bekletilebilir, doğum yine de kendiliğinden başlamaz ise anneye suni sancı verilir.

Normal Doğum 3 evreden oluşmaktadır. 

Doğumun ilk aşamasında görülen yalancı doğum kasılmalarıdır. Gebeliğin son haftalarına doğru vücudun doğuma doğuma hazırlığı anlamına gelir. Anne bu aşamada düzenli kasılmalar hissetmeye başlar. Bu da anne karnındaki bebeğin doğum kanalına girmesini sağlar. Doğum kasılmasının başladığı bu evrede rahmin tam açık ( 10 cm ) olmasına kadar geçen bir süredir.

Doğumun ikinci aşamasında gerçek doğum kasılmalarına dönüşür ve düzenli aralıklarla kasılmalar devam eder. Kasılmalar önce seyrek seyrek görülür ve bir süre sonra giderek sıklaşır, kasılmaların şiddeti artar. Annede kasılma sıklığı yarım saatte en az düzenli olarak 3 kez kasılma görülmesi düzenli olduğunu gösterir ve hastaneye gidilmesi gerekir. İkinci aşama rahmin tam açılmasından bebeğin çıkışına kadar olan süredir. Yapılacak olan ıkınmaların bebeği ilerletecek güçte olması ve uzun süreli olması olması oldukça önemlidir.

Doğumun üçüncü aşaması bebek çıktıktan sonra plesentanın çıkışına kadar olan süredir. Genellikle 5 – 20 dakika içinde doğar. Fakat işlem birkaç saat sürebilir. Üçüncü aşama su gelişi olarak bilinir. Sıvısı beyaz – açık sarı renginde kokusuz bir sıvıdır. İdrar kaçırma ile karşılaşmanız oldukça mümkündür. Anne hafif kasılmalar yaşamaya devam eder. Yeterli sayıda açılma ve kasılma var ise doğum başlatılır. Su gelişi rahim kasılmalarını uyarır ve doğum başlatılır. Plesentayı doğurmak için ittirme işlemini sürekli yapmanız istenecektir. Doğum gerçekleştikten sonra rahminizin normal boyutuna dönmesine için kasılmalar bir süre devam edecektir. Doğum gerçekleştikten sonra anne de açılma sonrasında herhangi bir dikişe veya onarıma ihtiyaç olup olmadığı doktor tarafından belirlenir. Anne doğumu anestezi altında gerçekleştirmediyse dikilecek bölgeye lokal anestezi enjeksiyonu yapılır.

Özel Ankara Magnet Hastanesi olarak Kadın Hastalıkları ve  Doğum Bölümü, uygun hijyen şartları altında alanında Uzman Doktorlarımız tarafından tedavi süreci başlatılmaktadır. Sizde Özel Ankara Magnet Hastanesine gelerek normal vajinal doğum faydalarından yararlanabilirsiniz.

Doğum Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

  • Anne sağlıklı ve besleyici ürünler tüketmelidir.
  • Sigara ve alkol kullanımından uzak durmalıdır.
  • Çok yağlı ve aşırı baharatlı ürünler tüketimine dikkat etmelidir.
  • Radyasyon yayan görüntüleme cihazlarından uzak durmalıdır.
  • Yorucu hareketlerden kaçınmalı ve ağır kaldırmamalıdır.
  • Su tüketimini arttırmalıdır.
  • Aşırı çay, kahve ve gazlı içecek gibi ürün tüketimine dikkat etmelidir.
  • Eğitmen gözetimi altından egzersiz yapılmalıdır.
  • Sadece doktorunuzun önerdiği ilaçları ve vitaminleri kullanmaya dikkat etmelisiniz.
  • Belinizi sıkan pantolon ve kemer gibi şeyler giymemelisiniz.
  • Anne vücudunun dinlenebilmesi için günde 7 – 9 saat uyuma özen göstermelisiniz.
  • Çoğul gebelik sırasında 6. aydan sonra cinsel ilişkiden uzak durmak.

Doğum Sırasında Yapılması Gerekenler ?

Doğum sırasında anneye düşen en büyük görev ıkınmadır. Bu konuda yeterince ıkının hiç çekinmeyin. Çünkü ıkınma ile karın basıncı artar ve bebeğin doğumu kolaylaşır. Anne burada sadece doğuma odaklanmalıdır, stressiz ve olumsuz düşüncelerden kaçınmak anne için daha rahat doğum gerçekleşmesine yardımcı olur. Zamanı gelmeden ıkınıp boşa enerjinizi tükenmeyin. Bebeğin başı görünene kadar, doktorunuzun yönlendirilmesi ile beraber ıkınmaya devam etmelisiniz. İki sancı arasında dinlenip ıkınmaya devam etmelisiniz. Belirtilen zamanlarda ıkınmak doğum süresini azaltır ve anne enerjisini boşa tüketmemiş olur.

Normal Vajinal Doğum Belirtileri Nelerdir ?

İlk olarak doğum başlama sürecinde rahim kasılmaları ile beraber normal doğum belirtileri başlar. Düzenli sancılar ile vajina rahim ağzındaki yumuşamaya bağlı olarak kendini gösterir. Anne dışkısında sümüksü, kanlı lekelenme görülür.

Normal Vajinal Doğum Avantajları Nelerdir ?

  • Vajinal Doğumun en büyük avantajlarından biri anne günlük hayatına daha hızlı döner ve iyileşme süreci daha kısa sürede gerçekleşir.
  • Daha az enfeksiyon riski taşımaktadır.
  • Doğum dikişi biraz ağrılı olsa da sezaryende olduğu kadar ağrı yaşamaz ve lohusalık dönemi daha rahat geçer.
  • Doğum kilolarını daha kolay ve hızlı bir şekilde verebilmektedirler.
  • Anne kendindedir ve anestezinin herhangi bir riskini taşımamaktadır.
  • Kanama oranı sezaryendan daha düşüktür.  Ortalama 300 – 500 cc gibi bir kan kaybı görülür.
  • Annenin süt hormonları daha hızlı çalışır ve anne süt azlığı yaşamaz.

Normal Vajinal Doğum Dezavantajları Nelerdir ?

  • Özellikle ilk doğum yapacak olan annelerde uzun saatler boyunca ağrı çekmek ve ıkınmak kişi için yıpratıcı ve yorucu olabilmektedir.
  • Doğum süresi uzadığı taktirde kordon yada plasenta ile ilgili beklenmeyen olumsuz durumlar yaşanıp bebeğin oksijensiz kalma olasılığı yüksektir.
  • Doğum esnasında bebeğin geçtiği doğum yolunda yırtıklar meydana gelebilir. Oluşan bu yırtılmalar zamanla vajen kaslarda gevşeme ve yaşlılık döneminde rahim sarkması yaşanabilir.
  • Normal Vajinal Doğum ile gerçekleşen doğumlarda bebeklerin yoğun bakım ve kuvöze alınma olasılığı daha azdır.

Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır ?

Doğumun yaklaştığı süre içerisinde bebek doğum kanalına doğru ilerlemeye başlar ve bu yer değişimi diyaframdaki baskıyı azaltır, anne doğuma yaklaştıkça ağır rahatlama hissi yaşar. Anne de  doğum yaklaştıkça ara ara küçük ve düzensiz olan sancıların yerine, düzenli ve seyrek sancı olarak görülmeye başlar. Her zaman sancı ile gerçekleşmeyen doğum, halk arasında su gelmesi olarak bilen suyun gelmesi ile anlaşılabilir. Düzenli rahim kasılmalarınız başladı ise doğurmak üzere olduğunuz anlamına gelmektedir. Kasılmalar sıklaşır ve üç dört dakikada bir olmaya başlar. Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile beraber annede güçlü tuvalete çıkma hissi görülür.

En Sık Sorulan Sorular 

Doğum belirtileri yaşayan kişi ne yapmalıdır ?

Öncelikle anne tehlikesi ne durumda (kanama, su gelmesi, ağrı ) ona bakmalıdır. Tehlikeli bir durum söz konusu değil ise anne sakin ve telaş etmeden hekimini veya hastanesiniz aramalıdır. Hazırlanmış olan bebek ve doğum eşyalarını alıp sakin bir şekilde hastaneye gitmelidir. Kişide sancı başladığı zaman eğer ki ciddi bir kanama ve şiddetli bir ağrı söz konusu değilse hastaneye ulaşmak için ambulansa gerek bulunmamaktadır.

Normal vajinal doğum kaçıncı haftada olur ?

Normal Vajinal Doğum 37. gebelik haftasının tamamlandığı, 42. Haftanın bitiminden önce yani 260 – 294 günler arası herhangi bir zamanda gerçekleşmesi söz konusu olabilir.

Normal vajinal doğum için hastada olması gereken kriterler nelerdir ?

Annenin vücut yapısının uygun olduğu ve bebeğin gelişiminin normal olduğu durumlarda normal doğumunun gerçekleşmesi mümkündür.

Normal vajinal doğum çok ağrı verir mi ?

Genellikle kendine has olan ağrılı ve sancılı bir dönemden oluşmaktadır. Annenin ilk doğumu olması uzun süreli bir ağrı ve annenin yorgun düşmesine sebep olmaktadır.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?