Sağlık Raporu

saglik raporu 1

Sağlık Raporunu kısaca tanımlayacak olursak genelde kişilerin akıl ve beden sağlıklarının, belirlenen amacın gerçekleştirilmesine uygunluğunun olup olmadığını ve bu konuda yetkilendirilmiş hekimler tarafından yapılan muayene sonucu belgelendirilmesi olarak adlandırılmaktadır. Resmi başvuru yapılacak olan yerden istenen bir belgedir. Kişinin sağlıklı olup olmadığına dair ispatlanacak olan resmi kurum belgesidir.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır ?

İlk olarak sağlık kurum ve kuruluşlarına gitmeniz gerekmektedir.  Özel polikliniklere, özel hastanelere, özel tıp merkezlerine, aile hekimlerine ve devlet hastanelerine başvurarak sonrasında randevu alıp işlemi başlatmanız gereklidir. Ancak belirtmek gerekirse her sağlık kurumunun sağlık raporu verme yetkisi bulunmamaktadır. Ankara Özel Magnet Hastanesi olarak sizler de hastanemizi arayarak kolayca randevu oluşturabilir ve kısa sürede sağlık raporunu alabilirsiniz. Hastanemizde gerekli işlemleriniz tamamlandıktan sonra sağlık durumunuzu bildiren sağlık raporunuz sizlere teslim edilmektedir. Tüm muayenelerin ve işlemlerin yapıldığı Ankara Magnet Özel Hastanemizi sizlerde tercih edebilir, hızlı ve kolay bir şekilde zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Sağlık Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Kişi öncelikle sağlık raporunu hangi amaçla alacağını ve nerede kullanacağını bilmesi gerekmektedir. Alınacak olan sağlık raporunun kurumca kabul edilebilmesi için amacına uygun olması gerekmektedir. Örnek verecek olursak bir kişi ehliyet için sağlık raporu almak istiyorsa bunun yerine işe giriş sağlık raporu aldığında raporunuz geçersiz olarak kabul edilecektir. Kişi sağlık raporu alırken bizzat başvurması ve muayene olması gerekmektedir.  

Sağlık raporu düzenlenirken oluşturulan sağlık raporundan hekim sorumludur.

Çeşitleri Nelerdir ?

Sağlık raporu veriliş amacına göre bir çok çeşitlere ayrılmaktadır. Bunları sıralayacak olursak ;

  • İşe Giriş Raporu
  • İş Göremezlik Raporu
  • İlaç Kullanım Raporu
  • Evlilik İçin Sağlık Raporu
  • Ehliyet İçin Sağlık Raporu
  • Bez Raporu
  1. İşe Giriş Raporu : Sağlık taraması olarak bilinir. İşe giriş sağlık raporu hastanelerden, sağlık ocaklarından alınabilmektedir. Kişi sağlık raporunu alabilmek için çeşitli tetkiklerden geçerek kan değeri, göz kontrolü, iç organları taraması gibi bir çok aşamalardan geçmektedir. Alınan sağlık raporunun geçerlilik süresi gireceğiniz olan işin risk durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Burada kişiler hem fiziksel hem de ruhsal olarak tetkikler yapıldıktan sonra alınacakları işe uygun olup olmadıkları belli olmaktadır. Bazen gireceğiniz iş yerinin anlaşmalı olduğu veya bağlı olduğu hizmet veren sağlık ve güvenlik kurumunda olan hekimler tarafından alınabilmektedir.
  2. İş Göremezlik Raporu : İş göremezlik raporu ; sigortalı bir kişinin iş kazası geçirmesi, herhangi bir hastalığa yakalanması, kişinin hamile kalması durumunda çalışamaması durumudur. Bu süreç kişinin geçirdiği veya yakalandığı durumla alakalıdır. Bununla beraber sağlık kurulundan aldığı raporla beraber uzman doktor tarafından belirtilen şekilde uzman hekim onayı ile belirtilen istirahat süresini kapsamaktadır.
  3. İlaç Kullanım Raporu : Uzun süreli tedavi gerektiren kronik hastalıklar için düzenli ilaç kullanımıdır. Şeker, tansiyon, kolesterol gibi devamlı olarak ilaç kullanımını gerektiren hastalıklar için doktor tarafından verilen ilaçlardır. Özel Ankara Magnet Hastanesi bünyesinde uzman doktorlarımızın gerçekleştireceği muayenenin ardından size uygun görüldüğü takdirde ilaç raporu almanız mümkündür. İlaç raporu tamamen uzman hekimler tarafından verilen ilaçlar için geçerlidir. Bu ilaç raporları ile sigortalılar, emekliler ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ilaçlarını muayene katılım ücreti olmadan alabilirler. İlaç raporu sayesinde kişinin cebinden ilaç maliyeti daha az çıkmış olacaktır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra uygun görülürse 3,6 ya da 12 ay süre ile ilaç raporu verilir ve sisteme girilir.
  4. Evlilik İçin Sağlık Raporu : Evlilik sağlık raporu evlenecek kişilerin kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından verilebilmektedir. Bu sağlık raporunun amacı evlenecek olan kişilerin evlenmelerine bir mani olup olmadığını anlamak amacıyla alınan bir sağlık raporudur. Yani kişiden birinde taşıyıcı oldukları ya da bulaşıcı bir hastalığın olması durumunda tedbir amaçlı bir sağlık raporu istenmektedir. Sonuç çıktığı zaman kişiler raporu aile hekimliğine onaylatmalı ve imzalatmalıdır. Kişilerden kan tahlilleri alınarak AIDS, akdeniz anemisi, hepatit frengi veya cinsel yolla bulaşan bir hastalığın olup olmadığı anlaşılır.
  5. Ehliyet İçin Sağlık Raporu : Ehliyet için sağlık raporu ; Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarından, özel hastanelerden ve sağlık ocaklarından alınabilmektedir. Ehliyet alacaklar için yada ehliyetini yenileyecek olanlar için kişilerin sağlık raporlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık raporuna ulaşamayan hiç bir kişi sağlık raporunu alamaz. Gerekli olan şartlar arasında kişinin sağlıklı olması ve ehliyeti alabilmesine engel olacak hiçbir engel bulunmaması gereklidir.
  6. Bez Raporu : Bez raporu yatalak hastalar için idrarını yada dışkısını tutamayan hastalar için düzenlenen bir rapordur. Bez raporu alındığı zaman hasta bezi ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır. Öncelikle hastanın hastaneden idrar ve dışkı kontrolünün olmadığını gösteren bir rapor alması alması gerekmektedir. Hasta bezi raporu için bir üroloji veya nöroloji doktoruna başvurmanız gerekir.

Sağlık Raporu için Uygulanan Tetkikler ?

Kişinin hangi amaçla alacağı ve nerede kullanacağına bağlı olarak uygulanacak testler muayeneler olarak değişiklik göstermektedir. İlk olarak kulakta herhangi bir sorun olup olmadığı ve bununla beraber işitme testi, kalp, damar ve akciğerlerin yapısı ve durumu için gerekli muayenelerden geçilmektedir. Özellikle bu muayeneler ehliyet, işe giriş ve askerlik durumunda önemli yer taşımaktadır. Kan değerlerini ölçen kan testi, solunum fonksiyon testi, akciğere giren hava miktarı gibi bir çok genel muayene uygulanır.

Sağlık raporu için gerekli evraklar nelerdir ?

Sağlık raporu için gerekli evraklar her rapor için değişiklik göstermektedir. Evlilik için sağlık raporu alırken başka, işe giriş sağlık raporu almak için başka evraklar istenmektedir. Genelde 3 veya 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve hangi raporu ne amaçla alacağına dair bir dilekçe istenmektedir.

Bu belgelerden herhangi biri eksik olduğu takdirde sağlık raporunu almanız mümkün değildir. Bu yüzden bizler Ankara Özel Magnet Hastanesi olarak sizlere yardımcı olup kolayca sağlık raporunuzu almanız adına sizlere yardım etmekteyiz.

En sık sorulan sorular ?

Zorunludur. Çünkü sağlık raporu alındığı taktirde kişinin alınacağı pozisyona ruhen ve bedenen uygun olup olmadığı sağlık raporu sayesinde ortaya çıkmaktadır. Eğer bir uygunluğu bulunmuyorsa işe girme durumu olumsuz sonuçlanacaktır.

İşe ilk kez başlayan kişiler için, sağlık sorunu nedeniyle işten uzaklaştırılıp geri dönüldüğü zaman ve çalışma esnasında herhangi bir sağlık sorunun ortaya çıkması durumunda alınmaktadır. İş yeri hekimlerinin bu konuda önemli bir yeri bulunmaktadır. İş yeri hekimlerinin yaptığı muayene sonucunda kişilerin sağlık raporu hazır hale gelmektedir.

Kişilerin alınacakları işe uygun olup olmamaları durumunda oluşacak olan her türlü problemlerin en başından ortaya konulması durumunda önem taşımaktadır.

Sağlık raporlarının geçerlilik süresi işlerin bulunduğu bölümlere göre değişiklik göstermektedir. Bu bölümler tehlikeli işlerin bulunduğu kategoride yer alıyorsa işe girmek isteyen kişiler için 3 senede bir, çok tehlikeli işlerin bulunduğu kategoride için senede bir olarak belirlenmiştir.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?