Adenoidektomi veya geniz eti, burun boşluğunun arkasındaki üzüm salkımına benzer bir savunma dokusudur. Toplumda yaygın bilinenin aksine geniz etinin varlığı anormal bir durum değildir; sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur. Geniz etleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bunlar yabancı organizmaları ve mikropları yakalar, vücudun mikroplarla mücadele etmesini sağlarlar. Geniz eti özellikle çocukluk çağında etkin olarak görülmektedir. Adenoidektomi kişide bakteriler için koruma sağlarken, bazen şişip büyüyebilir ve kronik enfeksiyonlara yol açabilirler. Oluşan bu enfeksiyonlar alerjiden veya diğer nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Geniz eti problemi ortalama 3-7 yaş arasında maksimum büyüklüğüne erişir ve bu yaştan sonra genellikle küçülmeye başlarlar. Kreşe ya da anaokuluna giden çocuklar, enfeksiyonlarla daha sık karşılaştıklarından geniz etine ikincil sorunlar yaşama olasılıkları daha fazladır ve bu sorunlarla daha erken yaşta yüzleşirler.
Geniz eti belirtileri nelerdir?
Geniz eti büyümelerinde çeşitli semptomlara rastlanabilmektedir. Geniz eti bulunan hasta kişilerin çoğunda aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- Burundan nefes almakta güçlük çekmek ve ağızdan nefes almak
- Sürekli burun ve geniz akıntısı
- Nefes alıp vermede ses çıkması
- Uyku sırasında horlama
- Burun tıkalı gibi genizden konuşma
- Horlama veya uyku apnesi
- Ağız açık uyuma
- Kulak ağrısı, işitme kaybı, kulakta dolgunluk gibi kulakla alakalı problemler
Geniz etinin büyümesi ne gibi sorunlara yol açar?
Geniz eti büyüdüğü takdirde aşağıdaki sorunlara yol açabilmektedir:
- Soluk alma sırasında zorluk: Soluk alma sırasında geniz etinin büyümesi, burundan gelen hava yolunu tıkayarak nefes borusuna ulaşımı zorlaştırmaktadır.
- Uyku bozukluları: Geniz etinin büyüklüğü nefes almayı zorlaştırdığı için uyku esnasında sık sık uyanma, aşırı terleme, uykuya odaklanma güçlüğü gibi sıkıntılar baş gösterebilmektedir.
- Büyüme geriliği: Büyüme hormonu genellikle uyku sırasında gerçekleştiği için uyku bozukluğundan dolayı salgılanan büyüme hormonunda düşüş görülür.
- Sinüzit: Geniz etinin büyümesi ile beraber ortaya çıkan bir diğer rahatsızlık kronik sinüzittir. Bu durum ilaçlarla edilebilir ancak en ufak bir soğuk algınlığı yahut yorgunluk sonucu hastalık nüks edebilmektedir.
- Diş yapısında ve çene kemiklerinde bozukluklar: Geniz etinin büyümesi ile beraber nefes alma ağızdan gerçekleştiği için çene yapısında bozukluklar ortaya çıkabilir. Diş yapısında bozukluklar ve çürüklerin meydana gelmesi de geniz eti büyümesine bağlı olarak ortaya çıkabilen sıkıntılar arasında sayılmaktadır.
- Orta kulak hastalıkları: Geniz boşluğu, orta kulağa açılan östaki kanallarına ev sahipliği yapar. Geniz etinin büyümesiyle östaki kanallarında tıkanma meydana gelebilir. Hatta geniz etindeki mikroplar orta kulağa aksederek enfeksiyona yol açabilir.
Geniz eti büyümesinin nedenleri nelerdir?
Geniz eti; burun ve boğaz arasında yumuşak damağın gerisine yerleşmektedir. Bu durum vücudu enfeksiyonlara karşı korurken geçici olarak şişer. Fakat tekrarlayan enfeksiyonlar ve alerjiler geniz etinin kronik büyümesine neden olmaktadır. Sağlıklı kişilerde doğuştan var olan geniz eti, 5 yaşına kadar büyüme gerçekleştirir. Fakat büyüme gösteren geniz eti dokusu yetişkinlik döneminde küçülme gösterir.
Geniz eti tanı yöntemleri nelerdir?
Geniz eti tanısı konulabilmesi için hasta kişinin ilk olarak bir doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir. İlk başta doktor, kişinin yüz yapısında şekilsel bozuklar olup olmadığını kontrol eder. Kişide geniz etinin tanısının tam netleştirilmesi için kulak burun boğaz muayenesine öncelik verilir. Sonrasında endoskopik tetkikler, direkt grafi, BT görüntüleme tekniği kullanılarak geniz eti problemi tespit edilmiş olur. Ameliyat kararı verilmeden önce kişinin geniz eti problemi için sprey kullanılması önerilir. Kullanılan bu sprey geniz etinin küçülmesine sebep olacaktır. Sprey ile geniz etinde bir küçülme görülmüyor ise son olarak ameliyat tercih edilmektedir. Ameliyat yapılmadan önce kişinin bademcik enfeksiyonlarının sıklığı araştırılır ve sonrasında kulaklar muayene edilir. Kişide bir sorun oluşmaması durumunda zaman kaybedilmeden ameliyat yapılması önerilmektedir.
Magnet Hastanesi, geniz eti tedavisi konusunda yüksek kaliteli hizmet sunan bir kuruluştur. Uzman doktorlar, modern teknolojik cihazlar ve konforlu bir ortam ile çocukların sağlığına önem vermektedir. Geniz eti sorunu olan çocuklar için Magnet Hastanesi, güvenli ve rahat bir tedavi ortamı sunmaktadır.
Magnet Hastanesi‘nde geniz eti tedavisi konusunda uzman olan doktorlar, hastaların sağlığına özenle yaklaşmaktadır. Hastaların tedavi süreci boyunca sürekli takip edilir ve tedavi sonrası düzenli kontroller yapılır. Böylece, hastaların en iyi şekilde iyileşmeleri sağlanır.