İç Kulak Kireçlenmesi

İç Kulak Kireçlenmesi

İç Kulak Kireçlenmesi – Otosklerozun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Oluşumunda etkili olduğu düşünülen faktörler arasında ırk, aile öyküsü, cinsiyet, yaş sayılabilir. Beyaz ırkta, kadınlar ve kadınlarda da özellikle, hamilelik sırasında veya sonrasında iç kulak kireçlenmesi daha sık görülmektedir. Başlangıç yaşı ortalama 20-25’tir, nadiren puberteden önce veya 50 yaşından sonra ortaya çıkar.

Otoskleroz genellikle çok sessiz başlar, bu nedenle geç fark edilir. Genellikle ergenlik çağında geçirilen bir enfeksiyon sonrasında, tek kulakta işitme kaybı ve rahatsız edici uğultular hissedilir. İşitme kaybı gittikçe ağırlaşırken, öbür kulakta da aynı durum ortaya çıkar. Bazı hastalarda kulak çınlaması, baş dönmesi ve denge problemleri de görülebilmektedir.

İç Kulak Kireçlenmesinin Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Fizik muayene sonucu genellikle normaldir. Bu yüzden, işitme testi yapılması gerekmektedir. Ankara Magnet Hastanesi ayrıcalıklarıyla kurumumuzda işitme testi yaptırabilirsiniz. Görüntüleme yöntemlerinde (tomografi, MR vb.) ortaya çıkmaz ancak diğer kulak hastalıklarını önlemek için yapılır.

Otoskleroz, başlangıç aşamasında ise ve klinik olarak kişiyi çok fazla etkilemiyorsa işitme testleriyle takip edilebilir. İşitme kaybının derecesine bağlı olarak ameliyat ya da işitme cihazları tercih edilebilir.

İç Kulak Kireçlenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

İç kulak kireçlenmesi tedavisi için uygulanan ameliyata stapedektomi ameliyatı denir. Duruma göre lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Başarı oranı yüksektir. Ameliyattan sonraki ilk hafta gün baş dönmesi görülebilir ancak bu geçici bir durumdur. Bazen bulantı ve kusma da olabilir. Ağrı nadiren olabilir ve olsa da hafif seyreder. Genellikle 7-10 gün içinde günlük yaşama dönülebilir.

Ameliyatı takiben yaklaşık 2 ay ağır kaldırma, dalış sporları, uçak seyahati, ıkınma ve öksürme gibi durumlardan kaçınılmalıdır. İyileşmenin tamamlanması 2-3 ayı bulabilir.

Geniz eti (adenoid), bebekleri ve çocukları hasta olmaktan korumak için yardımcı, süngerimsi dokulara verilen isimdir. Geniz eti, burun boşluğunun arka tarafında ve ağız çatısı üzerindedir ve aynı bademcik gibi, zararlı bakteri ve virüsleri yakalayarak ve bağışıklık sistemini uyararak, vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Geniz eti, ayrıca vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı antikorları da içerir.

Çocuklar büyüdükçe, vücuduna zararlı olacak etkenlerle savaşmak için başka yollar geliştirir. Bu nedenle geniz eti, genellikle 5 yaşından sonra küçültmeye, işlevini yitirmeye başlar ve ergenlikte tamamıyla yok olur.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?