Kasık fıtığı nedir? Karın duvarı fıtıkları arasında en çok görülen fıtıklardan birisidir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre 3 kat fazladır. Karın içi dokuların anormal bir şekilde yırtıktan dışarı çıkarak yüzeyde şişlik yaratmasıdır.
Başlangıçta ayakta ıkınırken hapşırırken, öksürürken gibi eylemlerde karnın zorlanmasından dolayı oluşabilir, yatarken belli olmaz ancak tedavi edilmediği takdirde zamanla fıtık genişler. Beslenme diyet ve egzersizle kendi kendine iyileşmez. Toplumda 10 erkekten birinde görünür. 3 çeşidi vardır.
Direkt inguinal henri; fıtık direkt karın duvarından çıkarak oluşur ve %40 oranıyla iki tarafta olur. Kasların zayıflaması sonucu oluşur yaş ilerledikçe ortaya çıkar.
İndirekt inguinal henri, en sık görülen fıtık türü, direkt inguinal kanalının içinden çıkar. Erkeklerde kadınlara göre 10 kat daha fazla görülür. Boğulmuş fıtık olarak bilinen bu fıtık çok büyük olabilir genellikle tek taraflı olur.
Femoral henri, gebelik ve zorlanma gibi durumlar sonucu oluşur kadınlarda en çok görülen fıtık türüdür.
KASIK FITIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Rutin kontroller esnasında fark edilebilir ama bazen herhangi bir ağrı olmadığı için karın bölgesinde bir şişlik ve ağrı olarak bulunabilir. Kişi genellikle kasığında bir gevşeme daha sonra da acı hisseder. Yumuşak ve içe dönük olan bu şişlikler karın zorlandığında ortaya çıkar yani karın içi basınç arttığında, fakat kişi uzandığında veya yattığında ortadan kaybolur. Ağır kaldırma esnasında bir basınç ve ağrı hissedilir, şişliğin üzerinde yanma ve acı hissi olabilir.
KASIK FITIĞI NEDEN OLUR?
Kalıtımsal nedenler, yaşlılık, aşırı zayıflama, bağ dokularının zayıflaması, ağır kaldırma, çok kilo alma, kabızlık, ıkınma, kronik öksürük, idrar güçlüğü, gebelik ve karın içi tümörleri kasık fıtığına neden olabilir. Bunun yanında kronik akciğer rahatsızlıkları, sigara kullanımı, prematüre doğmak, kronik kabızlık, daha önce fıtık ameliyatı olmuş olmak, genetik faktörler, kronik kabızlık, aşırı egzersiz de sayılabilir.
KASIK FITIĞININ RİSKLERİ NELERDİR?
Kasık fıtığı oluşumu sırasında fıtığı oluşturan organların sıkışması ve dışarı sarkması gibi tehlikeli durumlar oluşabilir. Bu risk çoğunlukla fıtığın boğulması sonucu oluşur. Başta yumuşak ve çıkıntı şeklinde olan fıtık yattığında bile ortadan kaybolmayan ağrılı, gergin bir duruma gelir. Sıkışan organ kangrene veya iltihaplanmaya sebep olabilir.
KASIK FITIĞI AĞRISI NERELERE VURUR?
Bel ve kasık bölgesinde hissedilen fıtık erkeklerde testislerde de hissedilebilir. Şiddetli bir ağrısı vardır ve dokunuldukça bir acı da hissedilebilir.
KASIK FITIĞI TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Maalesef kasık fıtığının ilaçla tedavisi bulunmamaktadır tek tedavi yöntemi cerrahi işlemdir. Ancak çok nadir de olsa fizyolojik olarak ameliyat edilemeyecek özellikle ileri yaşlı hastalar için kasık bağı denilen bir şey kullanılabilir. Kasık bağı bacakların hareketini kısıtlar ve karnının üzerine baskı uygulayarak çıkıntının dışarı çıkmasını engeller.
Kasık fıtığı doğal seyrini bırakıldığında küçülme ya da yok olma gibi bir durum söz konusu olmayacağı için ilerleyip başka organlara zarar vermemesi açısından hemen kontrol altına alınmalıdır. İlaçla ya da fizik tedavi ile bir tedavi yöntemi yoktur bu yüzden cerrahi işlem olması gerekir, kasık fıtığının diğer ameliyatlardan diğer rahatsızlıklardan en önemli farklarından birisi başlangıç da olsa ilerlemiş de olsa cerrahi işlem uygulanarak tedavi edilmesidir.
KASIK FITIĞI AMELİYATI NASIL OLUR?
Karın duvarında oluşan gir küçülmeye değil büyümeye meyillidir, bu yüzden fıtık vakalarında en kısa sürede tedaviye başlamak gerekir. Fıtık küçük ise bazen lokal anestezi altında yapılsa da büyük bir çoğunluk genel anestezi altında yapılır. Açık ve kapalı olarak 2 ameliyat yöntemi vardır.
Açık yöntem uygulandığında kasığın üzerine 5 – 6 cm bir kesik atılır. Kapalı ameliyatta ise kasığın üzerine 3 tane küçük kesi atılır, birinden içeri kamera sokularak işlem gerçekleştirilir. Her iki operasyondan sonra da organlar karnın içine alınarak, mesh adı verilen bir yama ile kapatılır. Vücut meshi hemen kabul eder bu konuda bir sıkıntı yaşanmaz.
İki ameliyatta da yapılan işlem aynı olsa da kapalı ameliyat daha konforlu ve daha az ağrısıdır. İşlemden birkaç saat sonra hasta beslenebilir ve 8 saat sonra ayağa kalkabilir. Çoğunlukla ertesi gün taburcu olurlar, herhangi bir diyet programı söz konusu olmaz ve hasta kendisini iyi hissettiği an normal hayatına geri dönebilir. Evde de 1.5 -2 ay boyunca ağır kaldırmamaları ve egzersizlere ara vermeleri gerekir. Düzenli ve dengeli beslenerek kilonun kontrol altında tutulması gerekir.
KASIK FITIĞI NEDİR? AMELİYATI ÖNCESİ SÜREÇ NASIL İŞLER?
Ameliyat öncesi fiziki muayene sonrasında doktor, bir ameliyat planı şeması çizecek ve bir randevu tarihi verecektir. Her operasyon öncesi olduğu gibi kişi aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyor ise bir hafta öncesinden bırakması gerekir. Bu ilaçlar yerine iğne formuna geçilmelidir.
Ameliyat sabahı hastaneye gelen hasta hiçbir şey yemeden su dahi içmeden gelmiş olması gerekir. Ancak her sabah mutlaka almanız gereken şeker, tansiyon gibi ilaçlarınızı biraz su ile içmenizde bir sakınca yoktur yine de doktora bildirilmesi gerekir. Her operasyon sonrası olduğu gibi ameliyat öncesi ve sonrası sigara içmemek gerekir.
FITIKLAR NEDEN TEKRAR EDER?
Tekrar etmesinin en büyük sebebi onların şeklidir. Yamasız ve gergin onarımlarda nüksetmesi %30 ve 40 arasıdır. Erken dönemlerde nüks genelde teknik hatalara bağlıyken, hastanın yanlış yaptığı egzersizler gibi durumlar söz konusu olunca erken nüks söz konusu olabilir.
KASIK FITIĞININ BELİRTİLERİNE DİKKAT
Başlangıçta kişi fıtığı olduğunu fark etmeyebilir. Hekim muayene sırasında bunu fark edebilir. Fıtık belirtileri yaşayan kişilerde ise en önemli belirtilerden bazıları karında ve erkeklerde testislerde şişlik, ağrı, acı hissi olmasıdır. Ağrı yemeklerden sonra kramp şeklinde girebilir, kabızlığa neden olabilir. Bulantı, kusma, büyük tuvalete çıkamama gibi sonuçlar doğurur.
KASIK FITIĞI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
1 -Kasık fıtığı hastası olmamak için neler yapmalıyım?
Genel olarak kasık bölgesinde bir şişlik ağrı varsa dikkat edilmeli ve hekime başvurulmalıdır. Sizi zorlayacak egzersizlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız. Özellikle dikkat edilecek başka bir konu ise hapşırmak ve öksürmektir, içe doğru yapılmamalıdır mümkün olduğunca rahat hapşırmak ve öksürmek gerekir.
2 -Kasık fıtığı hastasıyım ne yapmalıyım?
Mutlaka bir uzmana danışın kendi başınıza yapılacak tüm egzersizlerden kaçının.
3-Kasık fıtığı spor yapmama engel mi?
Sadece cerrahi işlem sonrasında bir süre spora ara vermeniz gerekir onun dışında sporu engelleyecek bir durum değildir.
4-Kasık fıtığı ilerleyen durumlarda ne gibi sorunlara yol açabilir?
İleriye seviye ameliyatla sonuçlandırılır. Rahat bir ameliyattır.
5-Kasık fıtığının riskleri nelerdir?
Fıtığın dışarı sarkması ve organlara baskı yapması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu yüzden hemen kontrol altına alınmalıdır bu olaylar hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.
6- Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ne kadar süre sonra işe dönebilirim?
Ameliyat sonrası erken dönemde ağır şeyler kaldırmayınız. Bu dönemde dikkatli olmak gerekir ve kontrollü aktivitelerde bulunmak gerekir. Ameliyat yerinde şiddetli ağrı ve akıntı gibi bir durum olursa hemen doktora başvurmak gerekir. Ameliyatta dokuya konulan yamanın düzgünce yapışabilmesi için ilk 1 hafta işe gitmemek daha iyi olacaktır ancak bu durum doktorun ve hastanın düşüncelerine bağlıdır. Ancak ameliyattan 3 gün sonra kendini iyi hissederek işe başlayan insanlar mevcuttur bu yüzden durum tamamen iyileşme sürecine bağlıdır.