Tüp bağlatma işlemi kalıcı olarak yapılan cerrahi doğum kontrol yöntemi olarak bilinmektedir. Tüp bağlatma doğum kontrol yöntemi, son derece başarılı ve sezaryen ve yapılabileceği gibi ayrı bir operasyon olarak da yapılabilmektedir. Ayrı bir işlem olarak yapılacağı zaman bu operasyon laparoskopik cerrahi yöntem ile yapılmaktadır. Tüp bağlama işlemi gebeliğin önlenmesi için fallop tüplerinin kesilmesi ve bağlanması işlemidir. Tüp bağlama ameliyatı kalıcı bir yöntem olduğu için kişinin bundan sonrası için doğal yollar ile çocuk sahibi olması neredeyse imkansızdır. Kadın yumurta hücresinin erkek üreme hücresi ile buluştuğu bölüm döllenme kanalına yumurtanın kanalına geçişini engellemek için cerrahi işlemlerle tüpler kapatılır ve kordonlar bağlanır. Geri dönüşü zor olan bir işlem olduğu için erken yaştaki kişilere, yeniden çocuk sahibi olmak isteyen kişiler için tüp bağlatma ameliyatı önerilmemektedir. Tüp bağlatma ligasyonunda sperm ile yumurta karşılaşamayacağı için gebelik oluşumu beklenemez. Koruyucu etkisi olan tüp bağlatma operasyonu ameliyat sonrasında hemen başlar ve etkisi ömür boyu sürmektedir.
Tüp bağlatma işleminin kadın cinselliği, vajinal ilişki veya erken menopoza girme durumu ile hiçbir alakası yoktur. Tüp bağlatmasının etkilediği tek olay bebek olmamasıdır.
Tüp Bağlatma Ameliyatı Ankara Özel Magnet Hastanemizde gerçekleştirilmektedir. Sizlerde Ankara Özel Magnet Hastanemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne gelerek detaylı bilgileri doktorumuzdan almanız mümkündür.
Tüp Bağlatma Teknikleri Nelerdir ?
- Açık Ameliyat : Kişide kesiler açılar yapılan bir ameliyat türüdür. Tüplerin bağlanması için genellikle bu yöntem tercih edilmektedir. Genellikle kişinin sezaryen doğumu sırasında yapılmaktadır. Açık ameliyat sonrasında yaklaşık olarak 10 – 15 dakika sürmektedir. Sezaryen sırasında yapılması kesiklerin açılmış olması tüp bağlama işlemini kolaylaştırmaktadır.
- Laparoskopi : Laparoskopi yöntemi bir diğer kullanacak olan yöntemler arasındadır. Kapalı bir cerrahi yöntem olarak bilinir. Açık ameliyata göre riskleri daha azdır. Laparoskopi yöntemi ile kameralar ile karın içine girilerek ameliyat tamamlanır.
- Vajinal Cerrahi : Vajinal cerrahi sık kullanılmaya başlanılan bir yöntemdir. Bu işlem sırasında cerrahi kesi açılmaz. Kullanılan teknik vajinaldan girilerek tüpler bağlanmaktadır.
Tüp Bağlatma İşlemini Kimler Yaptırabilir ?
Tüp bağlatma işlemini bundan sonra çocuk yapmayı düşünmeyen çiftler için önerebilmekteyiz. Bunun dışında kişide tübal rahatsızlığı ya da yumurtalık kanseri riski bulunan kişilere, olası bir hamilelik durumunda hayati tehlikesi var ve hamile kalması kesinlikle istenmeyen kişiler içinde tüp bağlatma yöntemi uygun olarak görülmektedir. Genellikle bu işlem 30 – 35 yaşını geçmiş kişilerde uygulanmaktadır. Kalıcı bir çözüm olması nedeniyle istenmeyen olası bir gebelik var ise bu işlem avantaj olarak görülebilmektedir.
Tüp bağlatma işletmesinde evlilik konusu olduğu durumlarda eşinin onayı olması gerekli görülen bir durumdur. Daha sonradan ortada çıkabilecek herhangi bir sorun için kişilerin karı – koca olarak karar vermeleri daha uygun görülmektedir. Genellikle 30 yaş altında olan kişiler için tüp bağlama ameliyatını yapmamaya çalışmaktayız. Tüp bağlatma işlemi ileride çocuk sahibi olmak isteyen kişilere tavsiye edilmemektedir.
Tüp Bağlatma Ameliyatı Öncesi Hazırlık :
Tüp bağlatma ameliyatı yapılmadan önce, doktorunuz sizinle bu ameliyatı isteme nedenleriniz hakkında konuşması gereklidir. Bununla birlikte karardan pişmanlık duymanıza neden olacak riskli faktörleri tartışacaksınız. Ameliyat öncesi doktorunuz hasta kişi ile beraber aşağıdaki durumları göz önünden geçirecektir :
- Ameliyatın detayları hakkında bilgi
- Geri dönüşümlü ve kalıcı doğum kontrol yöntemlerinin riskleri ve faydaları hakkında bilgi
- Cinsel yolla bulaşma sağlayan enfeksiyonları önlemenin yolları
- Ameliyatı yaptırmak için, kişi de en uygun görülen zaman
- Sterilizasyon başarısızlığının nedenleri ve olasılığı hakkında bilgi
TÜP BAĞLATMA AMELİYATI NASIL YAPILIR ?
Tüp bağlatma ameliyatı öncesi öncelik olarak eşlerin bu durum için kararlı olmaları gerekmektedir. Operasyondan önce kişi doktoru ile birlikte uygulanacak olan yöntemin kendisi için en iyi yöntem olup olmadığını düşünüp karar verilmelidir. Genellikle tüp bağlama ameliyatı; ameliyattan önce yada sezaryen ile doğumdan önce hastaya damar yolu açılarak operasyon başlatılır. Kişi için uygun anestezi seçilerek anestezi türü uygulanır. Laparoskopik cerrahi yöntemi yada kapalı ameliyat türü yönteminde göbek deliği yakınına küçük kesiler açılarak optik görüntüleyici ve cerrahi el aletleri sokulur. Operasyon sırasında hareket alanının genişlemesi için karın bölgesine karbondioksit gazı verilmektedir. Karından, ucunda bir ışık ve kamera bulunan ince ip uzatılmaktadır. Fallop tüplerini bulmak ve tutma işlemi için kullanılacak aletler karın bölgesine yerleştirilir. Operasyonun ardından fallop tüpleri kesilir ve bağlanır. Böylece cilt üzerinde açılan kesiler kapatılarak işlem tamamlanır.
İşlem yaklaşık olarak 40 – 60 dakika arasında sürmektedir. Ameliyat, gerekli anestezi türü uygulandıktan sonra başlamaktadır. Hastada anesteziye bağlı olarak bulantı, kusma oluşması oldukça normaldir. Ameliyat sonrası kişide ağrının şiddetine bağlı olarak damar yolundan ağrı kesici verilebilir. Kişinin beslenme durumu işlemden sonra birkaç saat sonra gerçekleştirilebilir. Bu cerrahi operasyonda kesi alanı az olduğu için iyileşme süreci oldukça hızlıdır.
Ameliyat sonrasında dikkat edilecek hususlar :
- Ameliyat sonrasında hasta, doktorun önerdiği beslenme programa mutlaka uyum sağlamalıdır.
- Verilen ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır.
- Kesi yapılan alan birkaç gün kuru tutulmalı, doktorunuzun önerdiği banyo ve giyim talimatlarına uyum sağlanmalıdır.
- Hasta kişi ağır kaldırmaktan ve ağır işlerden kaçınmalıdır.
- Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca normal aktivitelere devam edebilir.
- Ameliyat sonrasında 1 hafta geçtikten sonra cinsel ilişkide bulunulmalıdır.
Ameliyat sonrasında dikkat edilecek hususlar, iyileşme süresini hızlandıracaktır.
En sık sorulan sorular ?
Tüp bağlatma ameliyatı fiyatları nedir ?
Tüp bağlatma ameliyatı fiyatları hastanın genel durumu, yaşı ve tercih edilen yöntemlere göre değişkenlik göstermektedir. Fiyatlandırma hangi ameliyat tekniğinin tercih edildiğine ve hastanenin tecrübesine göre fiyatlandırma değişebilir. Ankara Özel Magnet Hastanemize gelerek Kadın hastalıkları ve doğum cerrahımız ile görüşme sağlayarak tedavi süreci ile birlikte net bir fiyatlandırma alabilmeniz mümkündür. Detaylı bilgi almak için; ( 0312 ) 212 80 80telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Tüp bağlatma işlemi cinsel isteksizlik yapar mı ?
Hayır, çünkü cinsel isteklerin tamamı hormonlar ile ilgilidir. Bu operasyon ile kişide hormonal düzensizlik yok ise cinsel istekte bir değişim olmayacaktır.
Tüp bağlama yöntemi menopozu tetikler mi ?
Hayır, çünkü ameliyat sonrasında kişinin hormonal düzeninde bir değişiklik meydana gelmemektedir. Kişi ameliyattan sonra normal yaşamına devam edebilmektedir. Adet düzeninde, cinsel istekliğinde, hormonal dengesinde bir farklılık oluşturmamaktadır.
Tüp bağlatmak kesin olarak gebeliği önler mi ?
Tüp bağlama operasyonu ile gebelik önleme durumu % 99 oranında başarı sağlamaktadır. Gebelik istenmediği durumda çok başarılı ve gebeliği engelleyici bir işlemdir.
Tüp bağlatma ameliyatı geri alınabilir mi ?
Genellikle bu operasyonu yaptıran kadınların çoğunluğu ameliyatın etkilerinden memnundur. Fakat tüpler kesildikten sonra kişinin fikir değiştirmesi durumunda tüplerin yeniden birleştirilmesi sağlanabilmektedir. Tüp bağlatma ameliyatını geri alabilmek zorlu bir işlem olmasına rağmen başarılı olabilme ihtimali oldukça düşüktür. Başarı olasılığı düşük olan tüp bağlatma ameliyatında bir kadının hamile olabilmesi için tüp bebek tedavisine başlaması gerekmektedir.