Üreter taşı ameliyatı

Üreter Taşı Ameliyatı

Üreter taşı bazen, ince üreter içerisinde sıkışarak tıkanıklığa yol açabilmektedirler. Bu oluşan tıkanıklık hastalarda ciddi problemlerin gelişmesine neden olabilmektedirler. Yani böbreklerde oluşan ve üretere düşerek rahatsızlıklara sebep olan taşlar, Üreter Taşı olarak adlandırılır.

İdrar yolunun belirli noktaları normalden daha dardır. Bu bazı dar noktalar, üreterin böbrek ile birleştiği , orta bölümde damarları çaprazladığı ve üreterin mesaneye giriş yaptığı yerlerdir. Çok küçük boyutta bulunan taşlar kişide herhangi bir belirtiye sebep olmadan idrarla birlikte dışarı atılabilmektedir.

Minerallerin kristalize birleşmesi sonucunda üreter taşları oluşmaktadır. Üreter taşları; ürik asit, kalsiyum, struvit, fosfat veya oksalat kristallerinde de oluşabilmektedirler.

Ankara Özel Magnet Hastanemizde Üreter Taşı Ameliyatı yapılmaktadır. Hastanemize gelerek doktorumuz ile ön görüşme sağlayarak ameliyat hakkında detaylı bilgilere ulaşabilmeniz mümkündür.

Üreter Taşı Belirtileri Nelerdir ?

Üreter taşı semptomları; taşın boyutu ve yerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Üreter taşının yeri her hastada farklılık gösterse de ağrı oluşumu her vaka da görülen yaygın belirtiler arasındadır. Bu görülen semptomlar karın ağrısı şeklinde başlayarak sırt, bel ve kasıklarda yayılma gösterebilir. Ağrı oluşumu bu belirtilen bölgeler dışında; erkeklerde testislerde, kadınlarda ise vulvaya kadar ulaşabilmektedirler.

İdrar kanalında görülen üreter taşı sağ veya sol tarafta, hangi tarafta bulgusu varsa o tarafta yoğunluk olarak ağrı oluşumu yoğunlaşacağı söylenebilir. En yaygın ve sık görülen üreter taşı semptomları şu şekildedir  :

  • Sırt, alt karın bölgesinde ağrı ve  kasık bölgesinde ağrı
  • Kusma ve mide bulantısı
  • Sık sık idrara çıkma isteği
  • İdrar rengi ve kokusu
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi oluşumu
  • İdrarda kan görülmesi
  • Yüksek ateş ve titreme

Üreter taşları idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Enfeksiyon oluşumu sırasında kişide yüksek ateş ve titreme oluşumu görülmektedir.

uret
Üreter Taşı Ameliyatı 4

Üreter Taşı Nasıl Oluşur?

Üreter taşı oluşumunda idrar yolunun bazı kısımları geniş olurken, bazı kısımları daha dar olmaktadır. Dar olan durumlarda böbreklerden gelen taşlar dar noktalara takılıp kalarak üreterin tıkanmasına sebep olmaktadırlar. Üreterin böbrek ile birleştiği yer orta kısımda damarların kesişim bölgesi ve üreterin mesane ile buluştuğu kısımdır.

Bazı sıkışan taşlar bazı durumlarda kendiliğinden düşecek kadar küçük olabiliyorken, bazı durumlarda ise dışarıdan müdahale olmadığı sürece düşmeyerek tıkanıklığa yol açmaktadırlar. 5 mm altında olan üreter taşları küçük boyutlu olarak değerlendirilmektedir. Küçük boyutlu üreter taşları patolojik bir durum görülmediği sürece bol su tüketimi sonrasında kendiliğinden düşmektedir. Küçük boyutta karşımıza çıkan taşlar herhangi belirti göstermezler.

İdrar taşının oluşumu idrardaki tuz ve mineral seviyelerinin yükselmesi sonucunda oluşmaktadır. Yer değiştirme esnasında bu taşlar idrar borusuna düşerek ve taşlar orada birikerek üreter taşını oluşturmaktadırlar.

Üreter taşlarının oluşmasında en büyük etken, kişinin yeteri kadar sıvı tüketmemesidir. Çünkü kişi yeterli miktarda sıvı almadığı zaman idrarla atılacak olan maddeler birikmiş olur. Birikmesine neden olan bu durum idrardaki yoğunluğu artırarak taş oluşmasına zemin hazırlar.

Tüm bunlar dışında üreter taşlarının oluşumunda beslenmenin de önemi oldukça yüksektir. Sodyum, protein ve şeker oranı yüksek besinlerin tüketilmesi taş oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Üreter Taşı Teşhisi Nasıl Konulur ?

Üreter taşının teşhis süreci kişinin alt karın bölgesinde ağrı, yan ağrı ve kanlı idrar şikayetleri sonrasında doktora başvuran hastaya fiziksel muayene yapılarak ve hastanın tıbbi öyküsü dinlenerek başlatılır. Hastanın tüm şikayetleri dinlendikten ve muayenesi yapıldıktan sonra idrar ve kan tahlili gibi laboratuvar testleri istenir. İdrar tahlilinin istenmesinin sebebi gözle görülemeyen kanamayı tespit etmek ve idrarda taş oluşumuna sebep olabilecek mineralleri incelemek için yapılması istenmektedir. İdrar tahlili sonrasında kanama ve enfeksiyon görülmesi üreter taşının varlığından şüphe duyulmasına sebep olabilmektedir.

Üreter taşına ve yerin belirlenmesi için kesin teşhis amacıyla görüntüleme yöntemleri tercih edilmektedir. Üreter taşı tanısında direkt röntgen grafisi büyük oranda taşların durumu hakkında net bir bilgi verse de küçük oran bulunan üreter taşının olduğu durumlarda bu yöntemle tüm taşlar görüntülenmeyebilir. Ultrasonografi idrar yolunun alt ve üst kısmının görüntülenmesinde etkili sonuçlar ortaya çıkarırken, orta kısım hakkında net bir sonuç vermeyebilir.

En iyi sonuç veren yöntem bilgisayarlı tomografidir. Bilgisayarlı Tomofrafi ( BT ) karın ve pelvis bölgesinin ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Bu sayede üreter taşının içerisindeki konumu net bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Üreter Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Üreter taşı tedavisinde taşların sayısı, boyutları ve yerlerine göre planlama yapılmaktadır. Genel olarak 5 mm’nin altında görülen taşlar kendiliğinden düşmektedir. Bir diğer durum üreter taşının 5 mm – 10 mm arası büyüklükte olduğu durumlarda üreter taşının kendiliğinden düşme olaslığı yarı yarıyadır. Kendiliğinden düşmeyen, büyük boyuttaki taşlar için kullanılan çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Üreteroskopi:

Kapalı üreter taşı ameliyatı olarak bilinmektedir. Burada doktor optik kamera yardımı ile idrar yoluna girerek hem taşın görüntülenmesi, hem de aynı anda kırılarak temizlenmesi işlemini içeren bir tedavi yöntemidir. Kırılan taşlar bu sayede küçülerek idrarla vücut dışına atılmaktadır.

Üretere Stent Takılması:

Stent takılması işleminde taşın üreterde takılı kaldığı bölgeye küçük bir plastik tüp yerleştirilerek işlem gerçekleştirilir. Yerleştirilen plastik tüp ile taş üreter içerisinden geçebilecek hale getirilmektedir. Genellikle bu işlem genel anestezi altında yapılmaktadır.

Nefrostomi Tüpü Yerleştirilmesi:

Nefrostopi tüpü tedavisinde böbreğe bir tüp takılmaktadır. Bu tüp sayesinde idrarın vücut dışına çıkması sağlanmaktadır. Nefrostomi tüpünün yerleştirilmesi idrar yollarındaki tıkanıklığa bağlı olarak ateş ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar geliştiyse takılmaktadır. Takılan tüp sayesinde böbrekteki biriken idrar dışarı atılarak hasta kişinin semptomları hafifleyebilmektedir.

Şok Dalgaları Litotripsi:

Şok dalgaları ile taş kırma yöntemi dışarıdan ses yada şok dalgaları verilerek üreter taşının küçük parçalara ayrılması sağlanmaktadır. Bu yöntemde üreter taşlarının boyutları ve yeri oldukça önem taşımaktadır. Genellikle böbrek çıkış noktasının yakınında ve üst kısmında bulunan taşlarda bu yöntem başarılı sonuçlar elde etmektedir.

En sık sorulan sorular ?

Üreter taşı ameliyatı fiyatları nedir ?

Üreter taşı ameliyatı uygulanacak olan yönteme göre, uygulanacak olan kişinin derecesine göre farklılık göstermektedir. Dilerseniz Ankara Özel Magnet Hastanemize gelerek Üroloji doktorumuzla tedavi sürecini konuşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Kolayca randevu almak için ; 0312 212 80 80

Üreter taşı alınmazsa ne olur ?

Üreter taşının alınmaması veya düşmemesi durumunda böbrekte oluşan geçici tıkanıklık kalıcı hale gelerek böbrek hasarına ve böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir. Bu yüzden üreter taşı; kanalı tam olarak tıkıyorsa kişiye en kısa zamanda müdahale edilmesi gereklidir.

Üreter taşının düştüğünü nasıl anlarız ?

Genellikle üreter taşı oluşumu sırasında gerçekleşen ağrınız kesildiyse, İdrara çıktığınız zaman bir parçanın düştüğünü hissettiyseniz, kişi uzun süredir bir ağrı çekmiyorsa üreter taşı düşmüş diyebiliriz.

Üretere takılan stent ağrı yapar mı?

Üretere takılan stent, bazı durumlarda geçici ağrı ve rahatsızlık hissi yapabilir. Stent, böbreklerden mesaneye idrar akışını sağlamak veya üreterin daraldığı veya tıkalı olduğu durumlarda geçici bir çözüm olarak kullanılır.

Stent, esnek bir tüp şeklinde ve genellikle içerisinde küçük tırtıklar veya dikenler bulunur. Bu tırtıklar, stentin üreter içinde yerinde kalmasını sağlamak için kullanılır. Ancak, bu tırtıklar ve stentin kendisi bazı insanlarda rahatsızlık hissi, ağrı veya baskıya neden olabilir.

Stentin varlığına bağlı olarak, aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:

  • Alt karın veya kasık bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissi.
  • Sık idrara çıkma hissi.
  • İdrar yaparken yanma veya acı hissi.
  • İdrarda kan görülmesi.
  • İdrar yolunda tahrişe bağlı olarak sık sık idrara çıkma isteği.

Bu semptomlar genellikle stentin ilk yerleştirilmesinden sonra ortaya çıkar ve zamanla azalır. Genellikle stentin çıkarılması planlandığı için, stentin neden olduğu rahatsızlık genellikle geçici bir durumdur.

Ancak, stentin neden olduğu ağrı veya diğer semptomlar şiddetli veya dayanılmaz hale gelirse, idrar yapma güçlüğü yaşarsanız veya ateşiniz yükselirse, hemen sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir. Bu durumlar, stentin kaymasına veya enfeksiyon gibi komplikasyonlara işaret edebilir.

Yukarıya Kaydır
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?