Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl Dönmesi Ameliyatı (Pilonidal Sinüs )

Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs, genellikle saç ve cilt döküntülerinin cilt altında oluşturduğu içerisinde kıl bulunan apse yada boşluk dokusudur. Kıl dönmesi hijyen koşullarının sağlanması ve vücuttaki tüylerin düzenli periyotlarla alınması ile önlenebilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Müdahelerde bulunmazsa Kıl Dönmesi Ameliyatına sebep olacaktır. Kıl dönmesi, vücudumuzun her yerinde görülebilir. Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan bu durum şişlik, ağrı veya bir delik birkaç delik ile beraber, oluşan deliklerin içerisinde kıl ve iltihap bulunan küçük kesiciklerden oluşan bir hastalıktır. Kıl dönmesi hastalığı ortaya çıktıktan sonra yapılacak tek şey hastaneye başvurarak genel cerrahi uzmanından destek alınmalıdır. Kendiliğinden bir süre sonra geçebilecek bir hastalık türü değildir.  Kıl dönmesi tedavi edilmediği sürece bazen apseleşip çok ciddi ağrı, kızarıklık ve ateş gibi enfeksiyon bulguları yaratabilmektedir. Çoğunlukla kıl dönmesi erkeklerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Enseden veya sırttan dökülen kıllar kuyruk sokumu bölgesinde toplanarak cilt yapısına, cilt altına girebilmektedirler. Deri altına giren kıllar cilt altında yuvalanarak cilt rahatsızlığı meydana getirmektedir. Kılın deri içerisinde yuva yapması ile beraber kıl dönmesi veya kronik enfeksiyon olarak tarif edilir. Zamanla biriken kıllar kişi için ağrı vermeye başlar ve bölgede kist benzeri bir yapı meydana getirir bu da Kıl Dönmesi Ameliyatı olmasına sebep olur.

Tüm bu anlatılanların yanında kıl dönmesi tedavisine geç kalınmadığı sürece kolaylıkla tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ankara Özel Magnet Hastanemizde Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Ameliyatı yapılmaktadır. Sizlerde Ankara Özel Magnet Hastanemize gelerek Genel Cerrahi doktorlarımızla görüşme sağlayarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Kıl Dönmesi Neden Olur, Kimlerde Görülür?

Kıl dönmesinin sebeplerinden biri dökülen kıl ve tüylerin özellikle terleme sırasında derideki delik ve gözeneklerden cildimizin altına birikmesi yani yuva yapması ile cildimizin altında birikmesi ile meydana gelmektedir. Genellikle kıl dönmesi 15 – 40 yaş arası kişilerde karşımıza çıkmaktadır. Kişinin uzun süre hareketsiz kalması, aşırı kilo durumu, terlemek ve ağır kaldırmak gibi zorlayıcı sporla uğraşması kıl dönmesi hastalığını etkileyen faktörler arasında sayılmaktadır. Kıl dönmesinin erkeklerde ortaya çıkma olasılığı kadınlara göre 3 kat daha fazladır diyebiliriz. Bir diğer sebeplere bakacak olursak bunlar; kişinin sert veya kaba saçlara sahip olması, kişinin  aşırı kıllı vücut yapısına sahip olması, berberlik, köpek bakıcılığı gibi meslekler ile uğraşıyor olması kıl dönmesi oluşumu nedenlerinden sayılmaktadır.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi ilk aşamalarda belirti vermeyen, sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Kıl dönmesi genellikle akıntı veya ağrı şeklinde belirtiler göstermektedir. Genellikle tüylerin deri altında birikmesi sırasında vücuda gönderdiği bazı belirtiler bulunmaktadır. Genellikle kıl dönmesi başlangıcı olan kişilerde hastalığın yayıldığı bölgede bir zaman sonra hassasiyet ve akıntı görülebilmektedir. Kişinin iç çamaşırında akıntıdan kaynaklı olarak bir nemlilik meydana gelmektedir.  Akıntı genellikle açık kırmızı renkli, ciddi kaşıntı ve kokuya sebep olacak bir yapıya sahiptir. Tüm bu olumsuzlukların sebebi bölgede toplanan kılların ve tüylerin iltihaplı bir yapıya dönüşmesinden kaynaklanmaktadır. Kıl dönmesi durumunda akıntı mikroplar ile birleştiği zaman iltihap haline döner ve akıntı yeşil bir renge dönüşür. Bazı kişilerde ise akıntı farklılaşarak kanlı bir renk haline dönüşebilir. Kişi oturduğu sırada makat bölgesinde kaşıntı, kaşıntı şişlik, kızarıklık ve ağrı hissetme gibi durumlar ile karşılaşır.

Kıl dönmesi bölgesindeki meydana gelen şişliğin boyutu bölgede biriken kılların yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Oluşan bu durum kendi kendine veya bitkisel yöntemlerle iyileşme veya düzelme gösteremez. Kıl dönmesi rahatsızlığı ile karşılaşan kişinin yaşam kalitesi düşer ve günlük ihtiyaçlarını, işlerini yapamayacak hale gelebilmektedirler.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri  

Kıl dönmesi rahatsızlığının tedavisinde en sık kullanılan yöntem cerrahi yöntemdir. Tedavinin amacı kişinin mümkün olan en kısa sürede gündelik hayatına dönebilmesi ve operasyon sonrasında ağrı hissetmemesi amaçlanmaktadır. Kişiye kıl dönmesi tedavisine başlamadan önce öncelikle bölgede gelişen enfeksiyonun, doktorunuzun verdiği çeşitli antibiyotikler ile oluşan enfeksiyonu boşaltmak, yok etmek gerekmektedir. Apse ve oluşan enfeksiyon boşaltıldıktan 1- 2ay  sonra kıl dönmesi tedavisi uygulanabilmektedir. Apse boşaltma işlemi hastanelerde 5 –  10 dakika gibi kısa bir zaman diliminde gerçekleştirilebilmektedir. Küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve içi özel bir sıvı ile temizlenerek kapatılır. Açılan kesinin cilt üzerinde herhangi bir iz bırakma olasılığı yoktur.

Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl dönmesi ameliyatı steril bir ortamda gerçekleştirilmektedir. Uygulanacak olan cerrahi yöntem hastanın durumuna ve kıl dönmesinin türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

  • Akut kıl dönmesi ameliyatı acil durum gerektiren bir ameliyattır. Çünkü ciddi bir enfeksiyon geliştiren ağrılı bir konumdur.
  • Kistotomi kıl dönmesi ameliyatında ise sinüs boşluğunun tepe kısmı açılarak yaranın sekonder iyileşmeye bırakıldığı bir işlemdir.
  • Flep yöntemi ise kapalı bir ameliyat çeşididir. Çıkarılan kist sonrası açılan boşluk uç uca getirilemeyecek kadar genişse yan taraftan bir doku kaydırılması yapılır. Flep yöntemi diğer yöntemlere göre daha üstündür. Tek dezavantajı ameliyat kesi kısmının biraz daha fazla olmasıdır.
  • Mikrosinüsektomi işlemi ise genellikle çok küçük kıl dönmeleri için tercih edilen bir işlemdir. Burada amaç sinüsün kapsülü ile çıkarılıp primer onarılmasıdır.

Kıl Dönmesi Ameliyatı yapılırken  kişinin vücudunda kötü bir görüntü oluşturmamak adına, kıl dönmesinin meydana geldiği kısma küçük bir kesi atılır ve işlem burada gerçekleştirilir. Kıllı ve iltihaplı doku dışarıya alındıktan sonra açılan bölge temizlenerek gerekli dikişler atılır ve kesi kapatılır. Kıl dönmesi ameliyatı için hangi yöntem tercih edilirse edilsin ameliyatın özenle ve dikkatle yapılması oldukça önemlidir. Ameliyat lokal anestezi altında yapılabildiği gibi, hasta kişinin belden aşağısı uyuşturularak da yapılabilmektedir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

  • Kıl dönmesi ameliyatı sonrası enfeksiyon oluşumunu önlemek amacıyla hijyene dikkat etmesi önemli noktalardan biridir.
  • İlk bir hafta boyunca hasta kişi yara üzerine uzun süreli bir ağırlık vermemeye dikkat etmelidir.
  • Yarayı aşırı derecede gerecek olan davranışlardan bir süre uzak kalınmalıdır.
  • Kişinin yürüyüş yapmasında ve hafif egzersizler yapmasında herhangi sakınca yoktur.
  • Kıl dönmesi ameliyatı sonrasında ilk 5 gün boyunca doktorunuzun önerdiği antibiyotik ve ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

En sık sorulan sorular?

Kıl Dönmesi Ameliyatı Fiyatları 2024?

Kıl dönmesi hastalığının tedavisi, hastalığın düzeyine, uygulanacak olan yönteme ve kullanılacak olan malzemeye göre değişiklik göstermektedir. Kıl dönmesi ameliyatı  fiyatı hakkında detaylı bilgi ve randevu alabilmek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kıl dönmesi tekrarlar mı ?

Evet, tekrarlama riski olan bir hastalıktır. Kişi kişisel temizliğine ve ameliyat bölgesinin temizliğine özen gösterdiği durumlarda tekrardan kıl dönmesi oluşumu riskini azaltır. Tekrarlanmaması için kişin sık sık duş almalı ve kalça bölgesinde tüylerin birikebileceği yerler iyice temizlenmelidir. Bunlar dışında kişi ameliyat sonrasında doktoruyla iletişim kurmalı ve belirli aralıklarda muayeneye gelmelidir.

Kıl dönmesi tehlikeli midir?

Sessiz bir şekilde ortaya çıkan kıl dönmesi, hızlı bir şekilde ilerler ve büyük sorunlara yol açabilir. Tedaviye geç kalınması durumunda hastalık alanı genişler ve apse, ağrı gibi rahatsızlıklara yol açarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

  • Kişi günlük iç çamaşırını değiştirmelidir.
  • Kıl dönmesinin bulunduğu alana baskı uygulayacak mesela uzun süre oturmak gibi aktivitelerden kaçınılması gerekir.
  • Mümkünse kişi ameliyat sonrası kendini lazer epilasyonla kıllardan arındırmalıdır.

Özel Magnet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğimizden Randevu Almak için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.  

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?