Günümüzde basur olarak bilinen hemoroid son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Rektum ve anüs bölgesinin en alt kısmında bulunan toplardamarın şişip genişlemesine Hemoroid (Basur) adı verilmektedir. Genişleyen damarların şişerek tahriş olma durumu oldukça yüksektir. Hatta bazı Hemoroid hastalarda çok fazla şişmesi sonucu makatın dışına çıkmaktadır. Genel olarak gençlerde ve yetişkinlerde dörtte bir oranında görülmektedir. Bunun yanı sıra Hemoroid ilerleyen yaşlarlarda daha sık artmaktadır. Hemoroid (basur) her zaman belirti göstermesede bazı hastalarda kişinin günlük yaşamını etkileyebilir.
Özel Ankara Magnet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü, alanında uzman doktorlarımız ile hijyen şartlarına uygun olarak tedavi yöntemini gerçekleştirmektedir. Özel Magnet Hastanesi ile hızlı tanı koyularak Hemoroid (Basur) problemlerinin birincil çözüm alanı olmaktadır.
Hemodroid (Basur) en belirgin nedenleri; Yaşlılık, şişmanlık, aşırı ıkınma, uzun süreli kabızlık ve ishal, ağır kaldırma, acılı yiyecekler ve içecekler ile beslenme gibi bir çok nedenleri bulunmaktadır.
İç Hemoroidler : Anüs bölgesinde bulunan bazı damarların, makatın genellikle görülemeyecek ve hissedilemeyecek kadar derin bir noktasında bulunmaktadır. İç hemoroidlerde daha çok kanama görülmektedir. Genellikle ağrıya eya sızıya sebep olmazlar.
Dış Hemoroidler : Makatın etrafında yer alan iltihaplı damarlar olarak bilinir. Ağrı algılayan sinir mevcut olduğu için belirtiler arasında ağrı, şişlik, kanama ve kaşıntı görülebilmekktedir. Fakat Dış Hemoroidlerde pıhtılaşma olmadığı zamanlar kanama görülemez. Kanama şikayetlerinde görülen Dış Hemoroid makatta mavi veya mor renkte gözlemlenebilmektedir.
İç Hemoroid ve Dış Hemoroid Arasındaki Fark?
- İç Hemoroid oluşumunda hasta oluşan şişliği fark etmez iken, Dış hemoroid de hasta oluşan şişliğin bilincindedir ve hissetmesi mümkündür.
- İç Hemoroid de hastada çok fazla ağrı görülmüyorken, Dış Hemoroid de şişlik, yanma ve makatta görülen akıntı kendini gösterir.
- Dış hemoroid de ağrı, İç Hemoroid e göre daha fazladır.
- Dış Hemoroid de hasta şikayetin derecesini biliyorken, İç Hemoroid de hastalık anlaşılmaz.
Hemoroid (Basur) Nasıl Anlaşılır?
Genel olarak anüste meydana gelen ağrı ve kanamalarla kendini gösterir. Yaşa bağlı olarak beliren bu hastalık içerisinde, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissedilir. Ağrı oluşumu erken dönemde görülüyorsa ilk zamanlar Hemoroid hastalığına bağlamak olmaz. Dışkılama düzeninde değişim ve dışkılama sırasında ağrı ve yanma oluşuyorsa Hemoroid belirtileri kendini göstermiş olur.
Bulgular
Evre 1 : Tek belirtisi kanamadır. Burada Hemoroidler hafif büyümüş şekilde görülür. Hasta teşhis için doktora başvurduğunda rektoskopi sırasında bugular ortaya çıkar.
Evre 2 : Kanama, dışa çıkma, kaşınttı şikayetleri mevcut olarak görülmektedir. Ikınma sırasında dışarı çıkması ile kendiliğinden tekrar içeri girmektedir.
Evre 3 : Makatta akıntı ve ıslaklık ile anlaşılmaktadır. Bu evrede dışarı çıkıp kendiliğinden içeri giremezler. Bazen çok sık görülmesede ağrı şikayetleri ile karşılaşmak mümkündür.
Evre 4 : Ağrı şikayeti görülür. Bunun yanı sıra kanama, kaşıntı ve akıntı meydana gelmektedir. Sürekli olarak şişkinlik hissedilir ve elle bile içeriye itilmesi mümkün değildir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kişinin yaşamında önemli rol oynayan Hemoroid, öncelik olarak karşılaşılan semptonun belirtisine bağlı olarak hafif ise ilaç tedavisi yöntemi ile gerçekleşir. Başta ishal ve kabızlık durumu göz önünde bulundurularak bağırsak fonksiyonlarının düzelmesi amaçlanır. Eğer ki yapılan bu işlem sonrasında düzelme görülmüyorsa ilaç tedavisi başlanır. Bu yöntemlere ek olarak hasta da ağır semptomlar ile karşı karşıya geliyorsa uygun bir tedavi planı doktorlar tarafından çözümlenir. Cerrahi tedavi yöntemleri arasında ilk olarak Skleroterapi vardır. Daha sonrasında Bant Ligasyon yöntemi, Cerrahi Hemoroidektomi, Longo yöntemi gibi değişiklik göstermektedir.
Skleroterapi Yöntemi : Skleroterapi yöntemi ile genişlemiş damarlara, damar büzücü ilaçlar uygulanır. Bu ilaçlar sayesinde damarların birbirlerine yapışması amaçlanır. Bu işlem 5 – 10 dakika içinde tamamlanır. Hasta bu işlem sonrasında günlük yaşamına devam edebilir.
Bant Ligasyon Yöntemi : Lastik bant takılarak sıkıştırılan damarların kendiliğinden kuruyup düşmesi hedeflenir. Hasta için hastanede yatış gerekmez. Hasta günlük yaşamına devam edebilir.
Cerrahi homoroidektomi Yöntemi : Bu tedavi yöntemi ile hemoroidoluşturan damarlar kesilip çıkarılır. Sonrasında kalan dokuya dikiş atılarak bütünlük sağlanması hedeflenir. Diğer yöntemlere göre daha ağrılı bir tedavi yöntemidir. Çünkü dikiş atılması durumunda hasta da ağrı, sızı gerçekleşebilir.
Longo Yöntemi : Hasta bağırsağının iç kısmından alınan 2 cm’lik bir doku alınması ile gerçekleştirilir. Kalan doku ile beraber zımba yöntemi ile birbirine bağlanması durumudur.
Hemoroid (Basur) Neden Oluşur?
Makat bölgesine yapılan baskı ile ortaya çıkmaktadır. Yani örnek verecek olursak; gebelik durumunda anne karnında büyüyen bir bebek makat bölgesinde baskı yarattığından dolayı basur oluşumunu kolaylaştırır. Bir diğer nedenleri sıralayacak olursak ;
- Uzun süre oturmak ve uzun süre ayakta kalmak.
- Kişide sürekli olarak görülen ishal ve kabızlık durumu.
- Obezite.
- Sıvı tüketiminin az olması ve dışkı sırasında zorlanma.
- Gebelik ve Emzirme durumları gibi bir çok sebepten oluşmaktadır.
Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir?
- Anüs bölgesinde oluşan ağrı ve kasılma.
- Anüs bölgesinde ve makatta tahriş ve kaşıntı hissedilmesi.
- Dışkı sırasında görülen kan.
- Sık görülen akıntı, koku ve ıslaklık hissedilmesi.
- Tuvalet sırasında zorlanma ve rahatsızlık hissedilmesi.
- Oturma sırasında oluşan ve gittikçe artan ağrı.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Tedavinin öncelikle Cerrahi olup olmadığı belirlenir. Daha sonrasında hastanın ameliyat olacağı önceki gün bağırsaklarını boşaltması ( Lavman ) önerilir. Ameliyattan bir gece öncesi sıvı ve gıda tüketimi yapılmaması önerilir. Hasta hemoroid (basur) ameliyatı öncesi 6 – 7 saat aç kalmalıdır. Genellikle yapılan ameliyatta belden aşağısı uyuşturulur. Ameliyat sonrası ağrı hissi 3 – 4 saat sonrası hafifler. Ameliyat sırasında hasta lokal anestezi alması ile beraber ağrı duymaz. Hemoroid Ameliyatında amaç toplardamara kan getiren atardamarın birbirine bağlanmasıdır.
Ameliyat süresi, uygulanacak olan tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir.
Tedavi sonrası yaranın iyileşme süresi 10 – 15 gündür. Hasta ameliyattan sonra aynı gün içerisinde ayağa kalkabilmektedir. Kısa bir zaman sonrada normal hayatına dönüş sağlayabilir. Hasta iyileşme döneminde hijyen kullarına uymalı ve dikkat etmelidir.
Ankara Özel Magnet Hastanesinde Hemoroid tedavileri ve gerekli vakalarda ameliyat ile tedavi yapılmaktadır.
Hemoroid (Basur) Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler?
- Ameliyat sonrasında yapılan ilk tuvaletlerde kanama görülebilir. Ancak bu kanama bir haftadan uzun bir süre olduysa doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
- Zorlu hareketlerden, aşırı aktivitelerden bir süre kaçınılmalıdır. Şikayetlerinizin arttırmasına sebep olur.
- Anal hijyenine dikkat etmelidir. Hasta her dışkılama sonrası mutlaka bölge temizliği yapmalıdır.
- Hasta bir süre bol sıvı ve sindirilmesi kolay besinler tercih etmelidir.
- Hasta tuvalet sırasında oluşan ağrıyı hafifletmek için doktoruna danışıp ağrı kesici kremler kullanabilir.
- Ödem oluşması durumunda hasta 10 – 15 dakikalık bir süre zarfında ılık su kompleksi yapabilir.
- Bölgenin aşırı sıcakta kalmamasına dikkat edilmelidir.
- Kabızlık durumu sırasında makat bölgesini zorlamayınız. Kabızlık durumuna maruz kalmamak için bol sıvı ve lifli yiyecekler tercih etmelisiniz.
Sık Sorulan Sorular
Hemoroid Basur) ne zaman ameliyat gerektirir ?
Eğer kişide birinci evre ve ikinci evde hemodroid görünüyorsa mecbur kalınmadığı sürece ameliyat gerektirmez. İlaç tedavisi ile veya diyet programı düzenleyerek kontrol altına alınabilir. Kişide üçüncü evre ve dördüncü evre belirtileri var ise hasta ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilmektedir.
Hemoroid (Basur) ne zaman tehlikeli olmaktadır ?
Kişide makattan kan gelmesi, dışkı sırasında kan görülmesi, dışkılama sırasında değişiklik, kilo kaybı, yorulma ve halsizlik gibi benzer durumlarda mutlaka bir uzaman doktora başvurulması önerilmektedir.
Hemoroid (Basur) ameliyatı kolay mı ?
İşlem sonrasında ağrı geçici olarak meydana gelmektedir. Hemoroide giden ana akım damarları kesilerek bu ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat teknolojik aletlerle yapıldığı için herhangi bir iz meydana gelmemektedir.
Hemoroid (Basur) ameliyatı olunmadığı takdir de ne olur ?
Hemoroid gelişmiş bir durumda ise tedavi olunmadığı zaman hemoroidlerde boğulma, şişlik ve şiddetli ağrı meydana gelir. Günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkiler.