kalp çarpıntısı - magnet hastanesi

Göğüs Ağrısı

Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Göğüs ağrısının pek çok nedeni vardır. Kas ve iskelet sistemine bağlı ağrılar, mide ve bağırsak sistemine bağlı ağrılar ve kalp hastalıklarından kaynaklanan ağrılar olabilir. Bu ağrıların görünüm şekli birbirinden farklıdır.

Göğüs Ağrısının Tek Nedeni Kalp Krizi Midir?

Genelde insanlar sol göğüs ağrısından çok korkar. Göğüs duvarıyla ilgili ağrılar olabileceği gibi o bölgedeki sinirlerle alakalı ağrılar da olabilir. Bunların yanı sıra, kalbin kendisi ile veya kalp zarı ile ilişkili ağrılar da olabilir. Yine gastrointestinal sistemden kaynaklanan ağrılar olabilir. Her göğüs ağrısı, kalp krizi anlamına gelmez. Kalp krizi ve kalp ağrısı çok daha farklı seyreder.

Sol Göğüs Ağrısı Kalp Krizi Dışında Başka Ne Anlama Geliyor?

Sol taraftaki ağrı, birçok anlama gelebilir. Biraz önce bahsettiğimiz tüm nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle kadınlarda meme dokusunun ağrısı, kas ağrısı, sinirlere bası olması halinde ortaya çıkan ağrılar, kas-iskelet sistemine bağlı hastalıklar sol göğüs ağrısına neden olabilir. Bazen de üşütmeye bağlı ağrılardır. Dolayısıyla sol tarafta göğüs ağrısı olması kalp krizi anlamına gelmek zorunda değildir.

Kalp zarı iltihabı ile ilgili bir ağrı varsa hareket halinde kendini gösterir, yani öne eğilme ve sürtünme olduğunda ağrı olur. Bu hastalık ve buna bağlı oluşan ağrı daha çok genç erkeklerde görülür. Sırt üstü yatmak da ağrının şiddetini artırır.

Sık görülen bir diğer ağrı çeşidi de paniğe bağlı psikolojik göğüs ağrısıdır. Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrı kısa sürelidir. Göğüsten başlayıp her tarafa yayılabilir.

Göğüs Ağrısının Nedenleri Nasıl Teşhis Edilir?

Bazen kalp ile ilgili olan göğüs ağrıları atipik seyredebilir. Kalp damarlarının tıkanıklığından kaynaklanan ağrı şeklinde değil de mide ağrısı şeklinde gelebilir. Hasta mide bölgesini gösterir. Kalbin alt kısmını besleyen damar tıkanırsa mide ağrısı, bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Böyle bir ağrı söz konusu ise, muhakkak göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.

Bazen de kalp krizi sessiz seyredebilir. Nefes darlığı, yorgunluk, çarpıntı, halsizlik şeklinde de kendini gösterebilir.

EKG, kalp enzimleri, akciğer grafisi, ekokardiyografi, efor testi yapılabilir. Eğer gerekirse altın standart olan anjiyografi uygulanabilir.

Tüm hastalarda tipik aynı göğüs hastalıkları belirtisi olmayabilir. Bazı vakalarda yalnızca boyun, çene, kulak, kol veya mide üzerinde ağrı duyulabilir. Nefes zorluğu, halsizlik gibi diğer bulgular da görülebilir.

İlk kez oluşan göğüs ağrısı (anjina) tanımak zor olabilir; çünkü bulgular sıklıkla başka hastalıkları andırabilir. Hazımsızlık ve ruhsal durum bozukluğu görülebilir. Ağrısı olmayan, yalnızca nefes zorluğu, halsizlik, bulantı, kusma ve terlemesi olan hastalar da vardır.

Göğüs ağrısı belirtileri sıklıkla;

  • Ağrı, genellikle  göğüs üzerinde basınç ve yanma şeklinde tarif edilir. Boyun, omuz, çene, sırt, karnın üst bölgesi, kollar veya el parmaklarına yayılabilir.
  • Çarpıntı,
  • Terleme,
  • Bulantı,
  • Egzersizle oluşan solunum zorluğu, ağrı veya dinlenme ile 3-5 dk içerisinde geçebilir.
  • Azalmış efor toleransı (eforun düşmesi)
  • Şeker hastası olanlar ve yaşlı hastalarda halsizlik, solunum zorluğu, bulantı gibi belirtiler daha sık görülür.

50 Yaş Altı Kadınlarda ve Sigara Tüketenlerde Daha Sık Görülüyor

Damar spazmına bağlı göğüs ağrıları (variant angina); ortaya çıkan klinik faktörler yokken oluşan göğüs ağrısı ve EKG bulguları ile ayırt edilmiş klinik bir durumdur. Çoğunlukla 50 yaş altındaki kadınlarda sabahın erken saatlerinde uyandıktan hemen sonra oluşması tipiktir.

Dinlenirken ortaya çıkar. Tipik olarak göğüs ağrısı bulguları verir. Sigara bu durum için tetikleyici rol oynar. Kalp kasını besleyen koroner damarlarda geçici spazma bağlı olduğu düşünülmektedir. Sigarayı bırakmak istiyor, ancak başaramıyorsanız; sigara bıraktırma polikliniğimize başvurabilirsiniz.

Sessiz göğüs hastalıkları riski taşıyan gruplar;

  • Diyabet (şeker hastaları)
  • Yaşlı hastalar
  • Kalp nakli yapılan hastalar

Ankara Magnet Hastanesi göğüs hastalıkları tıbbi birimimizde, tüm akciğer ve solunum yolu hastalıklarının teşhis ve tedavisi uzman hekim kadrosu ile yapılmaktadır. Akciğerden kaynaklı solunum sıkıntılarının saptanması için solunum fonksiyon testi yapılmaktadır.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?