kalp çarpıntısı - magnet hastanesi

Kalp çarpıntısı (Taşikardi)

Halk arasında kalp çarpıntısı olarak bilinen kalp atım hızının dakikada 100’ün üzerinde olması durumunda kalp çarpıntısı varlığına işaret edilmektedir. Kalp çarpıntısının olması için illa ki normalden hızlı bir şekilde atmasına gerek yoktur. Bu durum kişinin fiziksel aktivite ya da duygu durum değişmelerine bağlı olarak da kalp ritminin normalden hızlı artmasına sebep olabilmektedir. Kalp çarpıntısına sebep olabilecek bir sürü kalp sorunu bulunmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak; stres, egzersiz, travma ya da bir hastalığa bağlı olarak kalp atış hızı da artış gösterebilmektedir.

Sağlıklı olan bir kişide kalp çarpıntısının belirtileri, fiziksel aktivite ile gelişen kalp çarpıntısı olarak meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda kalp hızının artması nefes darlığı, göğüs ağrısı, göğüste sıkışma ve yanma, baş dönmesi ile bayılma gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu durumda kişinin acil tıbbî yardım alınması gerekir. Kalp çarpıntısının oluşumu kalp dokusunda meydana gelen bir anormallik nedeniyle hızlı elektrik sinyalleri üretilmesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Kalp ritmi çok hızlı attığı zaman, kanı vücuda pompalama verimi düşer ve bu da kalbe ve vücuda kan akışının azalmasına sebep olur. 

Kalp Çarpıntısı Neden Meydana Gelir? Neden Olur?

Kalp çarpıntısı nedenlerine kesin olarak bir bilgi saptanamasa da bazı koşullar ve hastalıklar kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir. Bunlar;

  • Kişinin aşırı fiziksel aktivede bulunması
  • Ağır egzersizler
  • Kalpte meydana gelen bazı anomiler
  • Migren
  • Kullanılan bir takım ilaçlar
  • Kişide meydana gelen korku, endişe, kaygı ve heyecan gibi durumlar
  • Sigara ve uyuşturucu madde kullanımı
  • Kansızlık
  • Düşük tansiyon

 Kalp Çarpıntısı Belirtileri Nelerdir?

Kalp çarpıntısı oluşumu sırasında kişide kalbin olağan hızından fazla atması durumu ile karşılaşılmaktadır. Bunun yanında şu belirtileri de saymak mümkündür:

  • Nabzın hızlanması durumunda oluşan nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Aniden gelen güçsüzlük hissi
  • Göğüs ağrısı
  • Bilinçsizlik durumu

Kalp Çarpıntısı Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis konulabilmesi için öncelikli olarak kardiyoloji doktorunun hikâyenizi dinlemesi gerekir. Bu durum üzerine belirtilen şikâyetler üzerine sorular yöneltir. Sonrasında sizden bazı tetkiklerinizin yapılmasını ister. Burada en önemli nokta EKG’dir. EKG’de başlıca tanının konulabilmesi için en önemli faktör olarak bilinmektedir. EKG sırasında kişinin koluna, göğsünün üzerine, bacaklarına elektrotlar yerleştirilir. Bu yapılan işlemde doktorunuz kalp hızının şeklini, boyutlarını, zamanlamaları, atışların düzenli olup olmadığını görebilmektedir. Bu duruma EKG sırasında saptanamaz ise “holter” cihazı takılır ve hastanın 24 saatlik kalp ritmi kaydedilmeye başlanır. Yapılan analiz sonrasında kalp çarpıntısının tipi ve nedenine saptanılmaya çalışılır. Kalp çarpıntısının ve nedeninin araştırılması için hastalara efor testi de uygulanır. Bu test egzersiz sırasında kalbin nasıl çalıştığı konusunda kardiyoloji hekimine bilgi verir. Eğer kişi  Kardiyomiyopati gibi kalbin kas yapısındaki bir bozukluktan şüphelenildiğinde “Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)” tercihler arasına eklenebilir ve yapılan işlemler sonucunda hasta kişiye tanı konulabilir.

Kalp Çarpıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Burada ilk olarak amaç kalp hızı yükseldiğinde onu yavaşlatmak, gelecekte buna bağlı sorunları engellemek, sorunlarla birlikte meydana gelebilecek komplikasyonları azaltmak, taşikardiye katkıda bulunabilecek altta yatan bir hastalığı tedavi etmeye yöneliktir. Kalp çarpıntısının tipine bağlı olarak kişiye yaşam tarzı değişiklikleri önerilir ve bunun yanında ilaç tedavisi de başlatılabilmektedir. Kişide fazla kilo mevcut ise  daha az çay ve kahve tüketmesini, düzenli uyumasını, içiyorsa sigara ve alkolü bırakmasını, egzersiz yapmasını önerir. Yapılacak olan ve kullanılacak olan ilaçlar kişin kalp çarpıtışının nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Bazı durumlarda lokal anesteziyle uygulanan yöntemler veya cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Yani uygulanan olan tedaviler kalp çarpıntısı altında yatan sebepten ve taşikardinin türüne göre değişmektedir. Hemen Ankara Özel Magnet Hastanesini arayarak tedavi için bilgi alabilirsiniz.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?