Patoloji Laboratuvarı​

Hematoloji

Patoloji laboratuvarı hastalıkların teşhis ve tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Yani kısacası diyecek olursak; Patoloji köklerini temel bilimlerden alan, dallarını tüm klinik branşlara uzatan, araştırma çalışmaları yaparak yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin bulunması ile de meyvelerini verecek olan büyük “tıp ağacı”nın gövdesidir diyebiliriz.

Patoloji Nedir?

Patoloji, bir hastalık veya bozukluğun nedenlerini, belirtilerini ve etkilerini inceleyen, hastalıklar hakkında bilgi sağlayan bir bilim dalı olarak bilinmektedir. Burada hastalıklar sonrası ortaya çıkan organlarda, hücresel düzeyde meydana gelen değişiklikler incelenir.  

Laboratuvarda vücuttan biyopsi ile alınan küçük dokular veya ameliyat ile çıkartılan organların yanı sıra tüm vücut sıvıları rutin boyama yöntemleri kullanılarak makroskopik ve mikroskopik olarak incelenmeye alınır. Sonrasında doktorlar veya diğer sağlık çalışanları tarafından yapılan muayeneler ve testler sonucunda elde edilen verileri değerlendirerek hastalık tanısı konulur.

Patoloji testleri neden yapılmaktadır?

Patoloji testleri hastalığın tespitini sağlayan bir işlem olmasından dolayı , elde edilen bulgular sayesinde hastalığın tanısı netleştirilerek tedavinin nasıl ilerlemesi gerektiğini,  tedavinin ne derece işe yaradığını öğrenmeyi, gelecekteki hastalık oluşma riskini belirlemeyi ya da erken teşhis ile hastalığı önlemeyi sağlar. Patoloji testlerinin yapılma nedenleri aşağıdaki şekildedir:

  • Var olan bir hastalığın ilerlemesini önlemek
  • Şüphe duyulan hastalığın teşhisini ortaya koymak
  • Hastalığın erken tanısı elde edilerek, iyileşme şansını arttırmak
  • İleride meydana gelebilecek bir hastalığın risklerini tanımlayarak önlenmesini sağlamak

Patolojinin ilgi alanlarında hangi hastalıklar yer almaktadır?

Patolojinin ilgi alanlarında başta kanser olmak üzere, kalp hastalığı ya da artrit gibi hastalıkların ve bunun gibi pek çok hastalığın tanısında oldukça önemlidir. Patolojik incelemenin hastalığın tanısına ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesine katkısı çok büyüktür. Patolojinin kullandığı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Patoloji sonucu nedir?

Patoloji sonucu genellikle hasta bilgileri, patoloji rapor  numarası, klinik özet, gönderen klinik doktor ismi, dokuların alındığı yer,  alınış şekli, özelliği, tanısı ve gerekli durumlarda ilave  notlar mevcuttur. Kısacası diyecek olursak; hastanın sonuçları hakkında bilgi veren bir belgedir.

Bu raporda genellikle, bir hastalığın türünü ve evresini, ayrıca tanı ve tedavi ile ilgili diğer bulguları içermektedir. Patoloji raporları, hastanın doktoru için yazılmış olup mutlaka ilgili doktor tarafından değerlendirilmeli ve hastaya anlatılmalıdır.

Patoloji sonuçları kaç günde çıkar?

Patoloji sonuçlarının ne zaman çıkacağı; alınan hücre ya da dokunun niteliği, şüphe duyulan hastalığın tanı güçlüğüne bağlı olarak tanı elde etme süresine göre değişkenlik göstermektedir. Yaklaşık olarak patoloji raporlarının sonuçlarının çıkması 4-6 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Patoloji işlemleri nelerdir?

Patoloji işlemleri hasta kişiden alınan örnekler üzerine yapılan işlemlerdir. Alınan  bu örnekler biyopsi örneği, kan, dışkı gibi numuneler üzerinde gerçekleştirilir. Hangi numunenin alınacağına araştırılması yapılan hastalık ya da hastalık riskine göre karar verilmektedir.

Eğer bir kan örneği üzerinde patoloji işlemi gerçekleştirilecek ilk olarak kişiden gerekli miktarda kan örneği alınması gerekir. Alınan bu kan örneği üzerinde gerekli incelemeler yapılarak sonuç ortaya çıkarılır. Testler bir dışkı ya da idrar örneği üzerinde yapılacaksa kişilerden idrar numunesi ve dışkı numunesi alınır.

Genelde kanser teşhisi için kullanılan biyopsi ise en sık uygulanan patoloji örneği elde etme yöntemidir. Biyopsi ile kişinin kontrolü istenen dokusuna giriş için bir iğne kullanılır. İğne yoluyla ulaşılan dokudan bir parça örnek alınır ve alınan örnek üzerinde araştırmalar gerçekleştirilir.

Patoloji laboratuvarında yapılan bu testlerin hasta kişiler için yapılması bazı hastalıklar için hayati önem taşımaktadır. Bunların göz ardı edilmemesi çok önem taşımaktadır.

Patoloji Branşında Görev Yapan Doktorlarımız

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?