Mamografi & Dijital Mamografi
Mamografi Nedir
memenin görüntüleme yöntemleri içinde en temel görüntüleme yöntemidir. Düşük doz X ışını vererek meme röntgeni çekmektedir. Meme kanserinde erken evrede altın standart da tercih edilen görüntüleme yöntemidir.
Mamografi tanı ve tarama amaçlı olmak üzere ikiye ayrılır. Tanı amaçlı mamografi, yaş göz önüne alınmaksızın memesinde sorun tespit edilen her kadına çekilmelidir. Tarama amaçlı mamografi ise ABD Kanser Derneği ve Radyoloji Birliği’nin önerisi (ülkemizde de bu öneriler kabul görmektedir) doğrultusunda aşağıda sıralanan durumlarda çekilmelidir.
Her kadın; 35-40 yaşlarında ilk mamografisini çektirmelidir. 40-50 yaşları arasında her iki yılda bir kez çekilmelidir. 50 yaş ve üzerinde her yıl bir kez çekilmelidir.
Eğer ailede meme kanseri hikâyesi varsa; ilk kontrol mamografisi yaşı 30, sıklığı her yıl bir kez olmalıdır. Yüksek riskli kadınlarda mamografi yeterli değildir. Meme kanseri, her sekiz kadından birinde çok sık görülen bir tümördür. Erken tanıdaki amaç 1 mm küçük elle hissedilmeyen tümörlerin tespit edilmesidir.
Kadınlara 40 yaşından sonra, hiçbir şikâyeti olmasa bile yılda bir kez mamografi kontrolü önerilmektedir. Erken teşhis ile hastalar tam şifa ile hayatlarına devam eder.
Düzenli yapılan mamografi ve meme USG sayesinde meme kanseri 4-5 mm boyutlarında tam olarak kansere dönüşmeden teşhis edilip tedavi edilmektedir. Erken teşhis erken tedaviyi sağlar ve yüz güldürücüdür.
Meme, cihazın görüntüleme bölümüne yerleştirilir. Üst – alt plastik veya cam tabla arasına meme sıkıştırılır. Düzleşmesi ve hareketsizleştirilmesi sağlanır. Bu işlem meme görüntüsünün kalitesi için önemlidir.
X ışını verilerek meme röntgeni çekilir.
Meme bölgesine denk gelen herhangi bir krem veya deodorant kullanılması, görüntü kalitesini etkilediği için kullanılmamalıdır. Klasik mamografi çekimlerinde, adet döneminden 1 hafta geçtikten sonraki çekimlerde ağrı daha az hissedilir.
Tomosentezli mamografi çekiminde ağrı oldukça azdır. Basınç hissi şeklindedir.
Tomosentezli 3D Dijital Mamografi, meme dokusunu üç boyutlu olarak tarar. Bu yöntemle, değişik açılarla çok sayıda görüntü alınabilir ve meme dokusunun 1 milimetrelik kesitler şeklinde üç boyutlu görüntüsü elde edilebilir.
- Tomosentezli 3D Dijital Mamografi klasik mamografiye göre üstünlükleri vardır. Çünkü kesit sayısı azdır ve dokuların üst üste gelmemesi gerekmektedir. Sıkıştırma işlemi daha fazla ve uzun sürelidir. Lezyonu yakalamak için Tomosentezli 3D Dijital Mamografi ise sıkıştırma işlemini çok daha az uygular. Ağrı çok azdır ve çekim süresi kısadır.
- Klasik mamografi çekimi daha ağrılıdır.
- Klasik mamografi 2 boyutludur. Görüntü kalitesi tarama sıklığı Tomosentezli 3D Mamografiye göre çok düşüktür. Ayrıca tomosentezli görüntüler elektronik algılayıcılarla bilgisayar ortamından özel ekranına düşer ve şüpheli alanlar ekrandan büyütülerek incelenebilir. Bu dijital görüntüler kopyalanıp hastaya verilebilir. Dijital arşivlenebilir.
- Tomosentezli 3D Mamografi ile memenin milimetrik kesitleri alınır ve 3 boyutlu görüntü elde edilir. Meme dokusu ve iç yapısı daha iyi görünür.
- Farklı açılardan meme dokusunu 3 boyutlu tarar. 1 milimetrelik kesitler şeklinde 3 boyutlu görüntü elde edilir.
- Tomosentezli 3D Mamografisinde hastanın aldığı radyasyon, klasik mamografiye göre %30 daha azdır.
- Dokudan milimetrik çoklu 3 boyutlu görüntü alınması ve ayrıntılı taramanın nedeniyle erken tanı teşhis ve tedavi aşamalarını hızlandırır. Normal mamografide dokular üst üste gelebilir ve kanser doku tespiti zorlaşabilir. Ya da yalancı kanser benzeri görüntü oluşturabilir.
- Mamografi yapılan hastaların eş zamanlı olarak ultrasonografi de yapılır. Ultrasonografi de tespit edilen kitlenin iç yapısı dansitesi yoğunluğuyla ilgili bilgi verir.
- Meme dokusunu 3 boyutlu 60-80 kesit milimetre tarama işlem süresi 3-4 saniyedir.
- Meme dokusunun; ayrıntılı taramasını yaptığı için, kanserli dokunun atlanmasını veya yalancı pozitif sonuç ortaya çıkmasını engeller. Doğru tanı koyma oranı yüksektir. Biyopsi ve ameliyat oranı azalır.
- Çekim esnasında baskı azdır. Hasta çok az acı duyar ve ağrısızdır ve memenin büyüklüğüne göre değişmektedir.
- Hastanın aldığı radyasyon oranı düşüktür.
- Küçük ayrıntılara bile ulaşılır.
- Erken tanıda süreyi kısaltır.
- Çekim esnasında ağrı klasik mamografiye göre çok azdır.
- Görüntüler dijital ortamda arşivlenir. İstenilen an hızlıca ulaşılır. Cd şeklinde görüntü hastaya verilir.
- Çekimlerin ayrıntılı olması ve dijital ortama kayıt yapılması nedeniyle gereksiz mamografi çekimi yapılmaz.
- Kontrollerde milimetrik değişimler hızlı tespit edilir.
CESM (Kontrastlı Spektral Mamografi, kontrast mamografi), damardan iyotlu kontrast madde enjeksiyonu uygulanarak, gerçekleştirilen yüksek teknolojili mamografi yöntemidir.
Normal mamografilerde, yoğun meme dokusu kanserlerin gözükmesini zorlaştırabilmektedir.
Meme kanseri ise damarlanması çok olan kanserlerdir. Damar yolu ile verilen iyotlu kontrast madde ile meme kanserinin boyanmasının ortaya konmasına dayanan bu yöntemle, mamografilerde yoğun meme dokusu nedeniyle görülmeyen kanserler görülebilir hale gelmektedir.
Meme MR tetkikinde, damar yolu ile verilen gadolinyumlu kontrast maddenin, meme kanserini boyamasına dayanan bir teknoloji kullanılmaktadır. Bu yüzden Kontrastlı mamografi (CESM) endikasyonları ile meme MR endikasyonları benzerdir.
Yüksek riskli hastalarda, daha detaylı bir tarama yapmak, meme kanseri tanımlandığında, bu kanserin o memede ve karşı memede bir yavrusunu aramak, yoğun fibrokistik memeleri daha iyi değerlendirebilmek, kontrastlı mamografinin temel uygulama alanlarıdır.
Kontrastlı mamografi uygulamaları, gerekli donanım ve yazılıma sahip mamografi cihazlarında yapılmaktadır. Bu neden MR da oluşabilen kapalı yer korkusu kontrastlı mamografi için söz konusu değildir.
Kontrastlı mamografi (CESM) tetkiki, meme MR’ına göre daha kolay ve hızlı bir tetkiktir. Yalancı pozitiflik oranı daha düşük bir tetkikte, bu tür nedenle gereksiz biyopsi oranları düşer.
Konrastlı mamografi çekilmesi sırasında, hastanın normal mamografisi de çekilmektedir.
40 yaşından büyük her kadın yılda bir kez mamografi çektirmelidir. Daha genç yaşlarda tarama ise klinik muayene ile gerek görüldüğünde yapılabilir. Yüksek risk grubundaki genç kadınlar da aile ve yakın akrabalarda meme kanseri varsa mamografi ile tarama aile ve yakının, kanser tanısı aldığı yaşın 10 yıl öncesinden başlamalıdır. Ailevi risk taşıyanlarda 30 yaşından itibaren mamografi çekilmeli, buna ek olarak ultrason ve MR inceleme de yapılmalıdır.
Meme kanseri, meme cildinde yara, renk değişikliği, meme ucunun içeri kaçması, portakal kabuğu görüntüsü, kızarma, meme başından akıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Mamagrofi Branşında Görev Yapan Doktorlarımız
meme taraması, meme görüntüleme, mamografi fiyatı, meme kanseri taraması, mamografi cihazı, mamografi testi, meme kanseri erken teşhis, mamografi sonuçları, mamografi teknolojisi, mamografi raporu, mamografi işlemi, dijital mamografi, 3D mamografi, mamografi ne sıklıkla yapılmalı, mamografi çekimi, mamografi eğitimi, mamografi ile meme kanseri taraması, mamografi sonuçları nasıl okunur, mamografi riskleri, mamografi kontrast madde, mamografi pozisyonları, mamografi görüntüleme tekniği, mamografi ücreti, mamografi önerileri, mamografi sık sorulan sorular, mamografi ağrı, mamografi randevusu, mamografi sonrası izlem, mamografi kontrast madde yan etkileri, mamografi nasıl yapılır, mamografi eğitimi, mamografi sonuçları nasıl okunur, mamografi ve emzirme, mamografi ve hamilelik, mamografi ile ilgili terimler, mamografi ve radyasyon, mamografi pozisyonları, mamografi memorial, mamografi için hazırlık, mamografi ile meme yoğunluğu, mamografi ekipmanı, mamografi sonuçları nasıl değerlendirilir, mamografi ve ultrason, mamografi sonuçları açıklaması, mamografi ve biyopsi, mamografi ile meme ağrısı, mamografi ile ilgili istatistikler, mamografi ne zaman yapılmalı, mamografi ve genetik faktörler, mamografi ve meme kanseri tedavisi, mamografi ile ilgili son gelişmeler, mamografi ve meme kanseri farkındalığı, mamografi için randevu, mamografi zararlı mı, mamografi zor mu, mamografi ankara, mamografi çekimi, mamografi kimlere yapılır, mamografi mi ultrason mu, mamografi hangi doktor bakar, mamografi hangi bölüm bakar, mamografi eşliğinde biyopsi, mamografi hangi yaşta çekilir, mamografi erken teşhis, mamografi sonuçları, randevu mamografi, mamografi öncesi ve sonrası, mamografi avantajları, mamografi merkezi, mamografi hangi durumlarda yapılır, mamografi ne sıklıkla çekilmeli, sgk anlaşmalı mamografi çeken yerler, kanserli memenin mamografi görüntüsü, mamografi acıtır mı, mamografi hastanesi, mamografi bölümü, mamografi ne sıklıkla yapılmalı, mamografi riskleri nelerdir, mamografi ağrılı mıdır, mamografi ne sıklıkla yapılmalı, dijital mamografi, mamografi ile meme kanseri taraması, mamografi riskleri nelerdir, mamografi sonuçları hızlı mı alınır, mamografi için hazırlık nasıl yapılır, mamografi ve hamilelik, mamografi ve emzirme, mamografi sonrası izlem, mamografi ve radyasyon riski, mamografi ve meme yoğunluğu, mamografi ve meme kanseri tedavisi, mamografi ve genetik faktörler, mamografi sonuçları açıklaması, mamografi ile ilgili istatistikler, mamografi ve biyopsi, mamografi için öneriler, mamografi randevusu nasıl alınır, mamografi ve erken meme kanseri belirtileri, mamografi tarama yaşları.