Sistoskopi nedir? Sorusu milyonlarca insanın merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Sistoskopi, temel olarak idrar yolu, mesane, üretra, üretral sfinkter ve prostatın doğrudan görüntülenmesini sağlamaktadır diyebiliriz. Sistoskopi, özel aletler yardımı ile dış idrar deliğinden endoskopik olarak girilerek idrar yollarının görülmesini veya tedavi edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu bağlamda bu işlem üretranın üroloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen en yaygın ve en önemli tanı araçlarından biridir.
Sistoskopi Neden Yapılır?
İdrar kanalı, idrar torbası (mesane) ve prostat gibi yapıların incelenmesi ve aynı esnada ve gerekli ise tedavisi için yapılan bu görüntüleme işlemi aşağıdaki nedenlerle uygulanır.
- İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı olusan hasarlar,
- İdrar yolu tıkanıklığı ve enfeksiyonları,
- Mesane içi taş, polip, tümor, enfeksiyon ve hasarlar,
- İdrar yolu ve mesane kanamaları,
- Prostat büyümesi,
- Üretra ( alt idrar kanalı) darlıkları,
- Anatomik ve fizyolojik doğumsal kusurlar ,
- İdrar kaçırma,
Genellikle sistoskopi (mesane görüntüleme) bir tanı prosedürüdür, ancak bazı durumlarda tedavi edici olarak da uygulandığı görülmektedir. Genel olarak lokal anestezi altında basit bir ayaktan işlem olarak veya ameliyathanede genel anestezi altında yapılabilir.
Yukarıda bahsedilenlerden hareketle Sistoskopi ile mesanenin iç yüzeyini, prostatın idrar yolu ile ilişkisini ve üretranın incelenmesini sağlayan bir prosedürdür. Bu yöntem ile mesaneyi, prostatı ve üretrayı etkileyen durumları teşhis, takip ve tedavi etmek için uygulanmaktadır. Bireylerin bir sorunu olduğunda çekinmeden sistoskopi uygulamasına dahil olmasında fayda vardır. Özel Ankara Magnet Hastanesi‘nde tüm tedavi süreciniz uzman ekibimiz tarafından Üroloji birimimizde son teknoloji tıbbi ekipmanlarla yapılmaktadır.
Sistoskopi Nasıl Yapılır?
Özel cihazlar sistoskopi uygulamasında oldukça önemlidir. Bu cihazlar Rijid (sert) ve fleksible (bükülebilir) olmak üzere iki farklı şekilde yer almaktadır. Fleksible sistoskopi cihazının bükülebilir özelliği ile birlikte daha küçük çaplı olması, daha az ağrı ve daha fazla hasta konforu sağlaması nedeniyle mesane içinin her bölümünün ayrıntılı görüntülemesi gibi avantajları vardır. Genel veya lokal anestesi şeklinde uygulanan sistoskopi, rahat bir süreci bünyesinde barındırır.
İlk etapta sistoskop, üretradan mesaneye ilerletilir. Belirtmek gerekir ki işlem esnasında hazırlanan serum sistoskop aracılığıyla verilir. Verilen serum sayesinde sistoskop bulunduğu bölgede görüş sağlar ve verilen sıvı mesaneyi doldurur. Bu bağlamda mesane duvarı gerilerek iş yüzeyi gözlemlenir.
İşlem esnasında hasta litotomi pozisyonunda kalır. Bu pozisyon, pelvis, alt karın, vajinal bölge, anorektal bölge için uygulanan işlemlerde hastaya verilen pozisyondur.
Sistoskopi Çeşitleri Nelerdir?
Sistoskopi işlemi, farklı ihtiyaçlara göre çeşitli türlere ayrılabilir. İki ana sistoskopi çeşidi bulunmaktadır:
Dijital Sistoskopi: Bu yöntem, mesane ve idrar yollarının görsel incelemesi için dijital teknolojinin kullanıldığı bir türdür. Yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde daha ayrıntılı görüntüler elde edilir ve mesanedeki sorunlar daha net bir şekilde tespit edilebilir.
Rijid Sistoskopi: Sert bir tüp kullanılarak yapılan bu tür sistoskopi, genellikle daha derin ve ayrıntılı incelemeler için tercih edilir. Rijid sistoskop, özellikle büyük kanamalar ya da kitleler gibi daha ciddi durumların değerlendirilmesinde kullanılır.
Sistoskopi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Temel olarak sistoskopi uygulamasının en yaygın nedenlerinden biri idrarda kan görülmesidir. Kanamanın nedeni araştırılmak üzere sistoskopi uygulanarak bir teşhis yapılmaktadır.
Kanamanın yanı sıra bir diğer uygulama ise idrar yolu kanserlerinin düzenli takibi içindir. Aynı zamanda idrar yolu darlıkları, idrar yolu iltihapları ve tümörlerin tespitinde, prostat büyüklüğü, prostat tümörleri, mesane taşı, tümör ve iltihapları, iç idrar yolu tıkanıklıkları, idrar kaçırma sebeplerinin teşhisinde sistoskopi yapılabilmektedir.
Üroloji uzmanları idrarda kan, idrar kaçırma, ağrılı idrara çıkma, aşırı aktif mesane, sonda takılamaması, sürekli olan idrar yolu enfeksiyonları, travmalar, yaralanmalar, yabancı cisim çıkarılması durumlarında üroloji sistoskopiye başvurabilir. Hastalar sistoskopiden çekinmeyerek uygulamayı tamamlamalıdır.
Sistoskopi Nedir? Zararlı Mı?
Sistoskopi tedavi amacıyla yapılan tıbbi ve gerekli bir operasyondur. Uzman bir ürolog tarafında doğru şekillerde ve doğru hijyen ortamında yapılırsa herhangi bir zarara yol açmaz. Aksine tanı noktasında oldukça faydalı bir uygulamadır.
Sistoskopi işlemi sonrası hastanın kendisine özenli bir şekilde dikkat etmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda hasta ya da doktor ihmaline bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar söz konusu olabilir ancak bu gibi durumlara ihtimal verilmediği sürece zararın aksine son derece faydalı bir tedavi yöntemidir.
Hastalar mesane kanseri, mesane sarkması, idrar yolu darlığı gibi problemleri yaşıyorsa mutlaka tedavi ve kontrol amacıyla sistoskopi işlemini yaptırmalıdır. Uygulama sayesinde eğer varsa bu bölgelerde bir hastalık önceden öğrenilmiş ve tedaviye başlanmış olur.
Sistoskopi Yan Etkileri ve Avantajları
Sistoskopi nedir sorusuna mesanenin ve idrar yolunun iç kısmını ayrıntılı olarak görmeyi sağlayan bir işlemdir cevabını vermek mümkündür demiştik. Aynı zamanda sistoskopi, mesaneyi incelemek için bir sistoskopun kullanılması işlemi olarak da yorumlanabilir.
Sistoskopi, anormal durumlar için mesaneye bakmak veya idrar yolunda gerçekleştirilmekte olan cerrahi işleme yardımcı olmak için de kullanılmaktadır. Uzman ürolog tarafından özenli bir şekilde yapıldığında bir sorunla karşılaşmak pek olası değildir. Belirtmek gerekir ki yan etkiler noktasında hasta süreç sonrası bakımını iyi yapmazsa belirtiler meydana gelebilir.
Sistoskopi genellikle güvenli ve kolay bir işlem olsa da bazı yan etkilerin yaşanması normaldir. Sistoskopi uygulamasının yan etkileri olarak şu maddeleri sayabiliriz;
- İşlem sonrası idrarda parlak pembe renkte kan görülmesi
- Uygulamadan sonra idrar yaparken yanma ve zorlanma
- Ertesi gün ya da iki gün içinde daha sık idrara çıkma durumu
Sistoskopi uygulamasının yan etkileri yukarıdaki gibidir ve genellikle bu yan etkiler birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Yan etkilerin geçmediği taktirde hasta kesinlikle uzman bir doktora başvurmalıdır.
Sistoskopi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Eğer kullanılan herhangi bir ilaç, alerji veya sağlık durumunuz varsa, doktorunuza mutlaka bildiriniz. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuz önerdiği şekilde dozaj düzenlemesi yapabilir.
- Sistoskopi genellikle lokal anestezi ile yapılır, ancak bazı durumlarda genel anestezi gerekebilir. Bu durumda, işlem öncesinde 6-8 saat aç kalmanız gerekebilir. Doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir.
- Bazı hastalar işlem öncesinde bol su içmelerini tavsiye eder, ancak aşırı sıvı alımından kaçının.
- Sistoskopi, genellikle ayakta yapılacak bir işlem olduğu için rahat kıyafetler giymeniz önerilir.
- Eğer genel anestezi uygulanacaksa, işlem sonrasında bir süre dinlenmeniz gerekebilir. Bu nedenle, sizi hastaneye götüren ve eve dönmenizde yardımcı olacak bir refakatçi bulundurmanız önemlidir.
Mavi Işık Sistoskopi (Fotodinami) Nedir?
Mavi ışık sistoskopi, mesane kanseri gibi durumların tespitinde kullanılan yenilikçi bir yöntemdir. Bu teknikte, hastaya fotodinamik bir madde enjekte edilir ve bu madde, kanserli hücreler tarafından emilir. Ardından, mavi ışık ile yapılan incelemede, bu madde yalnızca kanserli hücreler tarafından ışıkla aktive olur, bu da kanserli alanların belirginleşmesini sağlar.
Bu yöntem, geleneksel sistoskopiye göre daha hassas bir şekilde kanserli bölgelerin tespit edilmesini sağlar ve erken evrelerde bile hastalığın daha net bir şekilde görülmesine yardımcı olur. Mavi ışık sistoskopi, genellikle kanserin nüksünü önlemek ve tedavi sürecini optimize etmek için tercih edilir.
Genel Anestezi ile Sistoskopi Öncesi
Genel anestezi altında yapılan sistoskopi, hastanın tamamen uyutulmasını sağlar. İşlem öncesi, hasta genellikle 6-8 saat önceden aç kalmalıdır. Ayrıca, doktor tarafından verilen özel talimatlar doğrultusunda, hastanın herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığı kontrol edilir.
Lokal Anestezi ile Sistoskopi Öncesi
Lokal anestezi ile yapılan sistoskopi, genellikle daha kısa ve basit prosedürlerde uygulanır. Bu yöntemde, hastanın yalnızca idrar yolu bölgesi uyuşturulur, böylece hasta işlem sırasında uyanık kalır ancak ağrı hissetmez. Lokal anestezi için özel bir açlık süresi genellikle gerekmez, ancak işlem öncesi sıvı alımı hakkında doktorun tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Sistoskopi Fiyatları Nedir, Flexibl Sistoskopi Fiyatı Nedir?
Sistoskopi Fiyatları, yapılacak işleme, kullanılacak anesteziye ve ek işlemlerin (biyopsi, taş çıkarma gibi) yapılıp yapılmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Sizler Sistoskopi Fiyatları için Ankara Magnet Hastanemize gelerek Üroloji doktorumuzla görüşebilir veya arayarak randevu alabilirsiniz. Deneyimli uzman doktorlarımız ve teknolojik cihazlarımızla hastalarımıza güvenilir ve kaliteli hizmet sunmaktayız.
Sistoskopi Uygulaması Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Her uygulamada olduğu gibi sistoskopi işlemi de uygun şartlarda yapılmaz ise bazı istenmeyen durumlara sebep olabilir. Sistoskopi uygulaması sonrası hafif kanama, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yanması, üretra ve mesane travması oluşabilir.
Bu komplikasyonların oluşmaması için sistoskopi işlemini yapan uzman doktorun deneyimli olması, işlemin yapıldığı ünitenin koşullarının uygun olması çok önem taşımaktadır.
Sistoskopi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Sistoskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hastalar tarafından büyük bir dikkatle uygulanmalıdır. Özellikle sedasyon veya genel anestezi, işlem sonrasında hastanın tam olarak kendine gelmesi için bir süre beklemesi gerekmektedir.
Sistoskopi Acı Verir Mi, Ağrılı Bir Yöntem Midir ?
Hastaya anestezi uygulandığı için doğal olarak işlem sırasında herhangi bir acı veya ağrı hissi duyulmaz. Fakat işlem sonrası için idrar yaparken hastanın kendisini kasmasından kaynaklı ağrılar meydana gelebilir. Özellikle idrar yaparken küçük acılar hissedilebilmektedir.
Sistoskopi Sonrası Kanama Kaç Gün Sürer?
Sistoskopi sonrası kanamanın genellikle 1 gün sürdüğünü söyleyebiliriz. Bu durum bazı durumlarda birkaç güne kadar bu süre çıkabilmektedir. Uygulama sonrası kanama şiddetli görülüyor ve 2 günden fazla süreli gerçekleşiyor ise acilen doktora başvurulmalıdır.
Kadınlara Sistoskopi Yapılır Mı Yapılırsa Neden Yapılır?
Evet, kadınlara sistoskopi uygulanmaktadır. Genellikle idrar yolu yaralanmalarında, sık idrara çıkma ya da idrar tutamama durumunda, jinekolojik kanser şüphesinde, vajinadan idrar geldiğinde, idrar sonrası damlama olursa, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında, üriner inkontinansta enjeksiyon tedavilerinde kadınlara sistoskopi uygulanabilir.
Sistoskopi Sonrası Sonuçları Kaç Güne Çıkar?
Genelde işlemi yapan üroloji uzmanı sistoskopi sonucunu işlem sonrası hemen bildirir. Patolojik inceleme için örnek alındı ise birkaç gün içinde patoloji sonucunun çıktığını söyleyebiliriz.
Sistoskopi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Sistoskopi zor bir işlem değil aksine basit bir işlemdir. Güvenilir ellerde ve güvenilir sağlık kurumlarında uygulanan sistoskopi sonrasında bir komplikasyon gelişme olasılığı oldukça düşüktür. Genellikle hastalar birkaç gün içinde gündelik hayatına geri dönmektedir.
Sistokopi Özel Hastane
İdrar yollarının içini görüntülemek için yapılan bu işlem özel hastanelerde de yapılmaktadır.
Sistoskopi Ankara
Sistoskopi Ankara’da devlet ve özel birçok sağlık kurumunda yapılmakatdır. Özel Ankara Magnet Hastanesinde de Üroloji Bölümünde uzman doktorlarımız tarafından yapılmaktadır.
Sistoskopi Zararları Var Mıdır?
Sistoskopi, genellikle güvenli bir işlem olup ciddi yan etkiler nadiren görülür. Ancak, her tıbbi prosedürde olduğu gibi bazı riskler ve olası zararlar bulunmaktadır. Sistoskopi sonrası karşılaşılabilecek en yaygın yan etkiler arasında geçici ağrı, idrar yaparken yanma hissi, kanama veya idrar yollarında enfeksiyon gibi durumlar yer alabilir.
Sistoskopi Ne Kadar Sürer?
Sistoskopi, genellikle hızlı ve kısa süreli bir işlem olarak bilinir. Çoğu durumda, işlem sadece 10-30 dakika arasında sürer. Ancak, işlem süresi, yapılan incelemenin kapsamına ve herhangi bir tedavi uygulanıp uygulanmadığına bağlı olarak değişebilir. Eğer sistoskopi sırasında ek bir işlem yapılması gerekiyorsa (örneğin, taş alınması veya biyopsi alınması gibi), işlem süresi biraz daha uzayabilir.
Sistoskopi Ameliyat Mıdır , Sistoskopi Sonrası Hastanede Yatılır Mı?
Sistoskopi, genellikle cerrahi bir işlem olarak kabul edilmez, çünkü minimal invaziv bir yöntemdir. Bu işlem, genellikle bir ameliyat yerine, teşhis ve tedavi amacıyla yapılan bir endoskopik incelemedir. Sistoskopi sırasında, mesane ve idrar yollarının içi küçük bir kamera aracılığıyla görüntülenir ve bu sayede olası hastalıklar, enfeksiyonlar veya yapısal sorunlar tespit edilir. Sistoskopi genellikle ayaktan tedavi olarak yapılan bir prosedürdür, yani çoğu hasta işlem sonrası aynı gün hastaneden taburcu olabilir. Ancak, kullanılan anestezi türü ve yapılan işlemin kapsamına bağlı olarak hastaların hastanede kısa süreli dinlenmesi gerekebilir. Eğer genel anestezi uygulanmışsa veya ek bir cerrahi işlem yapılmışsa, hastalar birkaç saat izlenmek üzere hastanede kalabilir.
Sistoskopi Bakirelere Yapılır Mı?
Evet, sistoskopi bakirelere de yapılabilir. Sistoskopi, mesane ve idrar yollarını incelemek amacıyla yapılan bir prosedürdür ve cinsel ilişki durumu bu işlemin yapılabilirliğini etkilemez. Sistoskopi sırasında, idrar yoluna (üretra) bir tüp yerleştirilir ve mesane görüntülenir. Bu işlem, genel olarak güvenlidir ve bakirelik bir engel oluşturmaz.
Erkeklerde Sistoskopi Nasıl Yapılır?
Erkeklerde sistoskopi, mesane ve idrar yollarını incelemek amacıyla yapılan bir endoskopik prosedürdür. İşlem sırasında, üretra (idrar yolu) ve mesane gibi bölgelere ulaşabilmek için ince bir tüp (sistoskop) kullanılır.
Sistoskopi işlemini SGK Karşılar mı?
Evet, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) genellikle sistoskopi işlemini karşılar, ancak bazı şartlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Detaylı bilgi için Özel Ankara Magnet Hastanemize gelerek bilgi alabilirsiniz.
Sisteskopi Sonrası Cinsellik
Hastanın işlem öncesi ve sonrası durumuna göre İşlem sonrası-3-7 gün cinsellik önerilmez.
Şubat, 2025