Sistoskopi nedir? Sorusu milyonlarca insanın merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Sistoskopi, temel olarak idrar yolu, mesane, üretra, üretral sfinkter ve prostatın doğrudan görüntülenmesini sağlamaktadır diyebiliriz. Bu bağlamda bu işlem üretranın üroloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen en yaygın ve en önemli tanı araçlarından biridir.
Genellikle sistoskopi bir tanı prosedürüdür, ancak bazı durumlarda tedavi edici olarak da uygulandığı görülmektedir. Basit ve gerekli bir işlem olarak görülen sistoskopi ile idrar yolu, prostat ve mesanenin taş, tümör, darlık ve enfeksiyon gibi hastalıkları saptanır, idrar kaçırma, idrar yapma zorluğu ve travma gibi durumlar değerlendirilir. Aynı zamanda sistoskopi işlemi oldukça kolay bir uygulamadır. Genel olarak lokal anestezi altında basit bir ayaktan işlem olarak veya ameliyathanede genel anestezi altında yapılabilir.
Sistoskopi, özel aletler yardımı ile dış idrar deliğinden endoskopik olarak girilerek idrar yollarının görülmesini veya tedavi edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu bağlamda birçok bölge detaylı bir şekilde incelenerek teşhis edilmektedir.
Yukarıda bahsedilenlerden hareketle Sistoskopi ile mesanenin iç yüzeyini, prostatın idrar yolu ile ilişkisini ve üretranın incelenmesini sağlayan bir prosedürdür. Bu yöntem ile mesaneyi, prostatı ve üretrayı etkileyen durumları teşhis, takip ve tedavi etmek için uygulanmaktadır. Bireylerin bir sorunu olduğunda çekinmeden sistoskopi uygulamasına dahil olmasında fayda vardır. Özel Ankara Magnet Hastanesi‘nde tüm tedavi süreciniz uzman ekibimiz tarafından Üroloji birimimizde son teknoloji tıbbi ekipmanlarla yapılmaktadır.
Sistoskopi Nasıl Yapılır?
Özel cihazlar sistoskopi uygulamasında oldukça önemlidir. Bu cihazlar Rijid (sert) ve fleksible (bükülebilir) olmak üzere iki farklı şekilde yer almaktadır. Fleksible sistoskopi cihazının bükülebilir özelliği ile birlikte daha küçük çaplı olması, daha az ağrı ve daha fazla hasta konforu sağlaması nedeniyle mesane içinin her bölümünün ayrıntılı görüntülemesi gibi avantajları vardır. Genel veya lokal anestesi şeklinde uygulanan sistoskopi, rahat bir süreci bünyesinde barındırır.
İlk etapta sistoskop, üretradan mesaneye ilerletilir. Belirtmek gerekir ki işlem esnasında hazırlanan serum sistoskop aracılığıyla verilir. Verilen serum sayesinde sistoskop bulunduğu bölgede görüş sağlar ve verilen sıvı mesaneyi doldurur. Bu bağlamda mesane duvarı gerilerek iş yüzeyi gözlemlenir.
İşlem esnasında hasta litotomi pozisyonunda kalır. Bu pozisyon, pelvis, alt karın, vajinal bölge, anorektal bölge için uygulanan işlemlerde hastaya verilen pozisyondur.
Sistoskopi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Temel olarak sistoskopi uygulamasının en yaygın nedenlerinden biri idrarda kan görülmesidir. Kanamanın nedeni araştırılmak üzere sistoskopi uygulanarak bir teşhis yapılmaktadır.
Kanamanın yanı sıra bir diğer uygulama ise idrar yolu kanserlerinin düzenli takibi içindir. Aynı zamanda idrar yolu darlıkları, idrar yolu iltihapları ve tümörlerin tespitinde, prostat büyüklüğü, prostat tümörleri, mesane taşı, tümör ve iltihapları, iç idrar yolu tıkanıklıkları, idrar kaçırma sebeplerinin teşhisinde sistoskopi yapılabilmektedir.
Üroloji uzmanları idrarda kan, idrar kaçırma, ağrılı idrara çıkma, aşırı aktif mesane, sonda takılamaması, sürekli olan idrar yolu enfeksiyonları, travmalar, yaralanmalar, yabancı cisim çıkarılması durumlarında üroloji sistoskopiye başvurabilir. Hastalar sistoskopiden çekinmeyerek uygulamayı tamamlamalıdır.
Sistoskopi Nedir? Zararlı mı?
Sistoskopi tedavi amacıyla yapılan tıbbi ve gerekli bir operasyondur. Uzman bir ürolog tarafında doğru şekillerde ve doğru hijyen ortamında yapılırsa herhangi bir zarara yol açmaz. Aksine tanı noktasında oldukça faydalı bir uygulamadır.
Sistoskopi işlemi sonrası hastanın kendisine özenli bir şekilde dikkat etmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda hasta ya da doktor ihmaline bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar söz konusu olabilir ancak bu gibi durumlara ihtimal verilmediği sürece zararın aksine son derece faydalı bir tedavi yöntemidir.
Hastalar mesane kanseri, mesane sarkması, idrar yolu darlığı gibi problemleri yaşıyorsa mutlaka tedavi ve kontrol amacıyla sistoskopi işlemini yaptırmalıdır. Uygulama sayesinde eğer varsa bu bölgelerde bir hastalık önceden öğrenilmiş ve tedaviye başlanmış olur.
Sistoskopi Yan Etkileri ve Avantajları
Sistoskopi nedir sorusuna mesanenin ve idrar yolunun iç kısmını ayrıntılı olarak görmeyi sağlayan bir işlemdir cevabını vermek mümkündür demiştik. Aynı zamanda sistoskopi, mesaneyi incelemek için bir sistoskopun kullanılması işlemi olarak da yorumlanabilir.
Sistoskopi, anormal durumlar için mesaneye bakmak veya idrar yolunda gerçekleştirilmekte olan cerrahi işleme yardımcı olmak için de kullanılmaktadır. Uzman ürolog tarafından özenli bir şekilde yapıldığında bir sorunla karşılaşmak pek olası değildir. Belirtmek gerekir ki yan etkiler noktasında hasta süreç sonrası bakımını iyi yapmazsa belirtiler meydana gelebilir.
Sistoskopi genellikle güvenli ve kolay bir işlem olsa da bazı yan etkilerin yaşanması normaldir. Sistoskopi uygulamasının yan etkileri olarak şu maddeleri sayabiliriz;
- İşlem sonrası idrarda parlak pembe renkte kan görülmesi
- Uygulamadan sonra idrar yaparken yanma ve zorlanma
- Ertesi gün ya da iki gün içinde daha sık idrara çıkma durumu
Sistoskopi uygulamasının yan etkileri yukarıdaki gibidir ve genellikle bu yan etkiler birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Yan etkilerin geçmediği taktirde hasta kesinlikle uzman bir doktora başvurmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
- Sistoskopi uygulaması sonrası oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?
Her uygulamada olduğu gibi sistoskopi işlemi de uygun şartlarda yapılmaz ise bazı istenmeyen durumlara sebep olabilir. Sistoskopi uygulaması sonrası hafif kanama, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yanması, üretra ve mesane yaralanması, ya da dış idrar kanallarında darlık oluşabilir.
Bu komplikasyonların oluşmaması için sistoskopi işlemini yapan uzman doktorun deneyimli olması, işlemin yapıldığı ünitenin koşullarının uygun olması çok önem taşımaktadır.
- Sistoskopi sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Sistoskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hastalar tarafından büyük bir dikkatle uygulanmalıdır. Özellikle sedasyon veya genel anestezi yaptırdıysanız, işlem sonrasında hastanın tam olarak kendine gelmesi için bir süre beklemesi gerekmektedir.
Eğer ağrı şiddetliyse ağrıyı hafifletmek için genital bölge üzerine sıcak ve nemli bir bez tutun. Bu işlemi sıkça tekrarlayabilir aynı zamanda sıcak bir banyo yapabilirsiniz. Belirtilen yöntemleri doktorunuzdan bilgi almadan yapmamanız önerilmektedir.
- Sistoskopi acı verir mi?
Hastaya anestezi uygulandığı için doğal olarak işlem sırasında herhangi bir acı veya ağrı hissi duyulmaz. Fakat işlem sonrası için idrar yaparken hastanın kendisini kasmasından kaynaklı ağrılar meydana gelebilir. Özellikle idrar yaparken küçük acılar hissedilebilmektedir.
- Sistoskopi sonrası kanama kaç gün sürer?
Sistoskopi sonrası kanamanın genellikle 1 gün sürdüğünü söyleyebiliriz. Bu durum bazı durumlarda birkaç güne kadar bu süre çıkabilmektedir. Uygulama sonrası kanama şiddetli görülüyor ve 2 günden fazla süreli gerçekleşiyor ise acilen doktora başvurulmalıdır.
- Kadınlara sistoskopi yapılır mı yapılırsa neden yapılır?
Evet, kadınlara sistoskopi uygulanmaktadır. Genellikle idrar yolu yaralanmalarında, sık idrara çıkma ya da idrar tutamama durumunda, jinekolojik kanser şüphesinde, vajinadan idrar geldiğinde, idrar sonrası damlama olursa, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında, üriner inkontinansta enjeksiyon tedavilerinde kadınlara sistoskopi uygulanabilir.
- Sistoskopi sonrası sonuçları kaç güne çıkar?
Genelde işlemi yapan üroloji uzmanı sistoskopi sonucunu işlem sonrası hemen bildirir. Patolojik inceleme için örnek alındı ise birkaç gün içinde patoloji sonucunun çıktığını söyleyebiliriz.
- Sistoskopi sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Sistoskopi zor bir işlem değil aksine basit bir işlemdir. Güvenilir ellerde ve güvenilir sağlık kurumlarında uygulanan sistoskopi sonrasında bir komplikasyon gelişme olasılığı oldukça düşüktür. Genellikle hastalar birkaç gün içinde gündelik hayatına geri dönmektedir.