Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe kulak ameliyatı, kulakların kafadan dışarı doğru olması gerekenden daha dik şekilde uzanmaları ve özellikle karşıdan ya da arkadan bakışta belirgin olarak görülmeleri “kepçe kulak deformitesi” olarak nitelendirilmektedir. Kepçe kulak tanısı yapılan hastalar da genelde görünüş açısından kepçe kulak ameliyatı olmak istemektedir.
Aynı zamanda kepçe kulak deformesi tek kulakta olabileceği gibi her iki kulakta da görülebilir. Her iki kulağı ya da yalnızca bir kulağa cerrahi müdahale uygulanması oldukça mümkündür.
Kepçe kulak deformesi toplumda farklı şekillerde ve farklı oranlarda yaklaşık %5 civarında bulunmaktadır. Özellikle bir sağlık sorununa neden olmasa da kişilerin psikolojik olarak etkilenmesine neden olmaktadır.
Cerrahi bir müdahale ile kepçe kulak deformesini ortadan kaldırmak mümkündür. Bu müdahale genelde kişilerin kendi isteğine bağlı olarak şekillenmektedir.
Kepçe kulak deformesinin düzeltilmesi amacıyla yapılan cerrahi müdahalelere “otoplasti” adı verilmektedir.
Kulak, yüzün bütünlüğünü koruyan bir parçadır. Bu yüzden Kepçe Kulak yapısına sahip kişi, yüz yapısında bir rahatsızlık duymaktadır. Kulakta pek çok görünen şekilden kaynaklanan bu bozukluk ülkemizde ve tüm dünya da bilinen bir sorundur. Kulak kepçesi; kişinin kafadan dışarıya doğru olması gerekenden daha belirgin ve dik olması (uzanması) durumudur. Bu özellikle de kişiye önden veya arkadan bakıldığında daha belirgin görülmesi halidir.
Genellikle bu kulak problemi doğuştan gelen bir durumdur. Temel olarak vücudun genel işlevinde bir etkisi yoktur. Kişinin kendisini fazla rahatsız hissetmesiyle bu durum estettik cerrahilerinin sıklıkla ele aldığı bir konudur. Bu yapılan ameliyat ile kulak kepçesi yeniden şekillendirilir ve doğal bir görünüm
kazanması için bozukluk giderilir. Doğuştan gelen bu görünüm kişinin küçük yaştan itibaren, yaşıtları tarafından psikolojik bir sorun haline gelmektedir. Bu kişide daha sonra; ilerleyen yaşlarda çekinme, saklama gibi koruyucu hareketler ve davranışlar hayat ve yaşamı boyunca devam edecektir.
Bu sağlık sorunu ülkemizde ve tüm dünyada farklı derecede, farklı tiplerde % 6lık bir oranla tek bir kulakta veya iki kulakta birden görünen psikolojik bir sorundur. Bu kulak problemi kişide öz güven eksikliğine yol açtığından tedavinin gerçekleştirilmesinde fayda vardır.
Kulak, yüzün bütünlüğünü koruyan bir parçadır. Bu yüzden Kepçe Kulak yapısına sahip kişi, yüz yapısında bir rahatsızlık duymaktadır. Kulakta pek çok görünen şekilden kaynaklanan bu bozukluk ülkemizde ve tüm dünya da bilinen bir sorundur. Kulak kepçesi; kişinin kafadan dışarıya doğru olması gerekenden daha belirgin ve dik olması (uzanması) durumudur. Bu özellikle de kişiye önden veya arkadan bakıldığında daha belirgin görülmesi halidir.
Genellikle bu kulak problemi doğuştan gelen bir durumdur. Temel olarak vücudun genel işlevinde bir etkisi yoktur. Kişinin kendisini fazla rahatsız hissetmesiyle bu durum estettik cerrahilerinin sıklıkla ele aldığı bir konudur. Bu yapılan ameliyat ile kulak kepçesi yeniden şekillendirilir ve doğal bir görünüm kazanması için bozukluk giderilir.
Kepçe Kulak Nedenleri Nelerdir ?
Tamamen doğuştan olan kepçe kulaklık, ailesel yani genetik olan bir hastalıktır. Ailede özellikle anne ve baba da bu problem varsa çocukta görülme olasılığı çok yüksektir. Kepçe kulak bir hastalığın habercisi veya bir rahatsızlık problemi değildir. Genetik faktörlerden kaynaklı olarak aktarılan ve kepçe kulağa neden olan sorunları sıralayacak olursak ;
– Kulakta bulunan kıkırdağın gevşek ve yumuşak bir yapıya sahip olması
– Kulak arkasında bulunan kemik ile kulak kepçesi arasında ki açının oldukça fazla olması
– Kulağın üst kısmında bulunan kıvrımların oluşmaması ve kulak kepçesinin düz bir yapıya sahip olması.
Bazen yeni doğan bir kişide iki kulakta birden bu sorun görülemez. Diğer bir
teoriye göre kulak kepçesi doğumdan hemen sonra kulak önünde bulunan
kasların çekmesiyle kulak, kepçe görünümüne dönmektedir.
Kepçe Kulak Görünümü Neden Olur?
Kepçe kulak deformesi tanısı yapılırken iki problem ile karşılaşılmaktadır. Kepçe kulak oluşmasına neden olan problemler kulak kepçesi içerisindeki “antiheliks” adı verilen kıvrımının tam oluşmaması ve kulak kepçesi iç kısmındaki kavum konka bölümünü oluşturan “konkal kıkırdağın” fazla gelişmesi olarak belirlenmektedir.
Bazı durumlarda bu iki problem, bazı durumlarda ise tek problem olarak kulak deformesi ortaya çıkmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatını yapmadan önce detaylı bir muayene ile problemin kaynağı belirlenmeli, probleme uygun bir tedavi yapılmalıdır.
Tamamen doğuştan olan kepçe kulaklık, ailesel yani genetik olan bir hastalıktır. Ailede özellikle anne ve baba da bu problem varsa çocukta görülme olasılığı çok yüksektir. Kepçe kulak bir hastalığın habercisi veya bir rahatsızlık problemi değildir. Genetik faktörlerden kaynaklı olarak aktarılan ve kepçe kulağa neden
olan sorunları sıralayacak olursak ;
– Kulakta bulunan kıkırdağın gevşek ve yumuşak bir yapıya sahip olması
– Kulak arkasında bulunan kemik ile kulak kepçesi arasında ki açının oldukça
fazla olması
– Kulağın üst kısmında bulunan kıvrımların oluşmaması ve kulak kepçesinin
düz bir yapıya sahip olması.
Bazen yeni doğan bir kişide iki kulakta birden bu sorun görülemez. Diğer bir teoriye göre kulak kepçesi doğumdan hemen sonra kulak önünde bulunan kasların çekmesiyle kulak, kepçe görünümüne dönmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Kimlere Yapılır ?
Tam olarak kulak kepçesinin gelişimini tamamlaması 10 yaşına kadar sürmektedir. Bu kulak kepçesi sorunu bir çok kişiyi rahatsız ettiğinden dolayı kulak şeklinden memnun olmayan herkese yapılabilir. Kepçe kulak ameliyatı her hangi bir dönemde yapılabilir, bir sakınca bulunmamaktadır. Kişide ortaya çıkan bu sorun hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlik döneminde tedavisi mümkün olan bir durumdur.
Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
İnsan vücudunda kulak gelişiminin tamamlanması genelde 4-5 yaşlarını bulmaktadır. Bazı durumlarda 10 yaşlara kadar büyük ölçüde tamamlanmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatının yapılması bir zamana bağlı değildir. Hasta hayatının her döneminde kepçe kulak ameliyatı olmak isteyebilir.
Kepçe kulak ameliyatı olma isteği genelde çocukluk ve ergenlik çağlarında meydana gelmektedir. Çevresel faktörler ve psikolojik durumlar nedeni ile hastalar kepçe kulak deformesinin düzelmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilmektedir.
Temel olarak kepçe kulak ameliyatının bir zamanı ve yaşı olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.
Hasta her yaşında kepçe kulak ameliyatı olabilir. Tam olarak kulak kepçesinin gelişimini tamamlaması 10 yaşına kadar sürmektedir. Bu kulak kepçesi sorunu bir çok kişiyi rahatsız ettiğinden dolayı kulak şeklinden memnun olmayan herkese yapılabilir. Kepçe kulak ameliyatı her hangi bir dönemde yapılabilir, bir sakınca bulunmamaktadır.
Kişide ortaya çıkan bu sorun hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlik
döneminde tedavisi mümkün olan bir durumdur.
Ameliyat Sonrasında Süreç Nasıl Olmalıdır ?
Ameliyat sonrası hasta, yaşına bağlı olarak bir hafta sonrası iyileşebilir ve hastayı çok fazla zorlayan bir ağrı, sızı görülmez. Ağrı şiddeti içerisinde doktorunuz tarafından verilen ilaçlar aksatılmadan alınmalıdır. Kepçe Kulak Ameliyatı sonrası takılan bandaj 2 – 3 gün durabilir. Ameliyat sonrasında hastaya 1 – 2 gün pansuman yapılmaz.
Yapılan ameliyattan sonra kulakta kızarıklık ve ödem oluşur. Bu ödem yaklaşık olarak bir hafta sonra geçmektedir. Oluşan kızarıklıktan korkmamak gerekir bu normaldir
her hastada görülebilir. Hasta ameliyattan sonra kulak bölgesini geçici bir dönem olarak gelen travmalardan korumalıdır. Kulağın değişim göstermesi süreci hastadan hastadan değişmektedir. Kulak bandını geceleri yatmadan bir süre kullanmak iyileşme ve değişim sürecini hızlandırır.
Doktorunuzun söylediklerini eksiksiz bir şekilde gerçekleştirirseniz büyük bir olasılıkla iyileşme süreciniz sorunsuz ve sağlı bir şekilde geçecektir. Çocuklarda kulak bandı; çocukların kulaklarıyla oynama eğilimi olduğundan kulak bandı kullanılması önerilir. Çoğunlukla 1 hafta veya 1 ay sonra hastalar kontrole çağırılıp durumun nasıl gittiğine
Kepçe Kulak Nasıl Tedavi Edilir ?
Kepçe kulak kişinin hayatı boyunca rahatsızlık duyacağı bir sorundur. Bu ameliyat basit yöntemlerle kolayca çözülebilen bir hal almıştır. Kepçe Kulak Ameliyatı doğru zamanda ve doğru teknikler kullanılarak tedavi edilmelidir. Yapılacak olan tedavide kişinin yaşı göz önünde bulundurularak, doktorun önerisi doğrultusunda lokal veya anestezi uygulanarak yapılan bir ameliyattır.
Kulakta bulunan kıkırdağın açıklık, diklik seviyesine göre değişmek ile beraber 40 – 90 dakikalık bir süreçten oluşmaktadır. Tedavisi sorunun temel nedenine bağlı olarak bir estetik operasyon uygulanarak kulak kıkırdağının genel görüntüsü gibi şekil verilerek kulak yeniden konumlandırılır.
Ameliyatta kişinin yaşadığı soruna göre ölçeklendirip kıkırdağı bir miktar arkadan ve önden zayıflatma işlemidir. Ameliyat çocukluk döneminden itibaren yapılabilir. Özel Ankara Magnet Hastanesinde Kulak Burun Boğaz, Plastik Cerrahi uzmanlarımız tarafından gerekilen muayene ve işlemler yapıldıktan sonra sizin için uygun bir zaman dilimi seçilir. Psikolojik rahatsızlık duyan hastalarımızın ameliyata engel sağlık sorunu bulunmadığı taktirde her birey bu ameliyatı yaptırabilir.
Ameliyat sonrasında kulağa uygun bantlar takılarak 1 – 2 hafta kendine bırakılır. Hasta iyileştikten sonra kesinlikle bir duyma kaybı olmaz ve kişi normal gündelik hayatına dönebilir. 1 – 2 hafta sonunda hasta doğal görünümüne kavuşur ve kepçe kulak görünümü ortan kalkar.
Kepçe Kulakta Ameliyatsız Tedavi Seçeneği Var mıdır?
Kulak kepçesi kişi doğduğundan itibaren yapılan takiplerle anlaşılabilmektedir. Özellikle yeni doğan bebekler için kepçe kulak sorunu ameliyatsız çözüme ulaştırılabilir.
Kulak kepçesine yeni doğan döneminde ilk altı hafta boyunca bandaj ve veya farklı kalıplarla şekil verilebilmektedir. Farklı bandaj ve kalıplar kepçe kulak görünümü için fayda sağlayabilmektedir. Müdahale için öncelikle doğumda kepçe kulak veya kulak kepçesinin katlanması gibi bazı diğer görsel problemler incelenmektedir.
Doğum sırasında kepçe kulak ile ilgili herhangi bir durum saptandığında bantlama uygulaması bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Erken dönemde başarı şansı olan bu yöntemin altı haftadan sonra başarı şansı oldukça en aza inmektedir. Müdahale için ilk altı hafta uygun görülmektedir.Kepçe kulak kişinin hayatı boyunca rahatsızlık duyacağı bir sorundur. Bu ameliyat basit yöntemlerle kolayca çözülebilen bir hal almıştır. Kepçe Kulak Ameliyatı doğru zamanda ve doğru teknikler kullanılarak tedavi edilmelidir. Yapılacak olan tedavide kişinin yaşı göz önünde
bulundurularak, doktorun önerisi doğrultusunda lokal veya anestezi uygulanarak yapılan bir ameliyattır.
Kulakta bulunan kıkırdağın açıklık, diklik seviyesine göre değişmek ile beraber 40 – 90 dakikalık bir süreçten oluşmaktadır. Tedavisi sorunun temel nedenine bağlı olarak bir estetik operasyon uygulanarak kulak
kıkırdağının genel görüntüsü gibi şekil verilerek kulak yeniden konumlandırılır. Ameliyatta kişinin yaşadığı soruna göre ölçeklendirip kıkırdağı bir miktar arkadan ve önden zayıflatma işlemidir. Ameliyat çocukluk döneminden itibaren yapılabilir.
Özel Ankara Magnet Hastanesinde Kulak Burun Boğaz, Plastik Cerrahi uzmanlarımız tarafından gerekilen muayene ve işlemler yapıldıktan sonra sizin için uygun bir zaman dilimi seçilir. Psikolojik rahatsızlık duyan hastalarımızın ameliyata engel sağlık sorunu bulunmadığı taktirde her birey bu ameliyatı yaptırabilir.
Ameliyat sonrasında kulağa uygun bantlar takılarak 1 – 2 hafta kendine bırakılır. Hasta iyileştikten sonra kesinlikle bir duyma kaybı olmaz ve kişi normal gündelik hayatına dönebilir. 1 – 2 hafta sonunda hasta doğal
görünümüne kavuşur ve kepçe kulak görünümü ortan kalkar
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kepçe kulak ameliyatı olmak isteyen hastalar öncelikle ameliyat hakkında fikir sahibi olmak istemektedir. Hastalar kepçe kulak ameliyatının nasıl yapıldığını, hangi aşamaların uygulandığını oldukça merak etmektedir.
Kepçe kulak ameliyatının nasıl yapıldığı da hastaların en çok araştırdığı konulardan biridir.
Kepçe kulak ameliyatı tek kulak veya çift kulak olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir.
Tek ya da çift taraflı olarak yapılan otoplasti ameliyatları için küçük çocuklarda her zaman genel anestezi tercih edilmekte büyük çocuklarda ve erişkinlerde ameliyat lokal anestezi uygulanmaktadır. Bazı durumlarda sakinleştirici ilaçlar kullanılarak müdahale yapılmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı için oldukça farklı teknik ve yaklaşımlar mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kıkırdaklara dikişler kullanılarak şekil vermek.
- Kıkırdaklar üzerinde şekil almalarını kolaylaştıracak zayıflatmalar yapmak.
- Kıkırdakları kısmen çıkartmak şeklinde uygulanmaktadır.
Erken yaşlarda kepçe kulak deformesi, kıkırdakların yumuşak olması ile birlikte kıkırdaklara dikişlerle şekil vermeyi gerektirebilir. İleri yaşlarda ise diğer teknikler daha çok tercih edilmektedir.
Kepçe kulak deformesi konkal kıkırdağın ileri derecede gelişmesinden kaynaklandığı durumlarda meydana geliyorsa ise genellikle bir miktar kıkırdak çıkartılması gerekmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Nasıldır?
Her ameliyat sonrası olduğu gibi hastalar ağrı, sızı olup olmayacağı konusunda endişe duymaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı sonrasında ciddi ağrı şikâyeti olmamakta, gerektiği durumlarda genellikle basit ağrı kesici ilaçlar yeterli olmaktadır.
Ameliyat sonrasında kulak bölgesini temiz ve özenli tutmak oldukça önemlidir. Cerrahi müdahale uygulanan kulaklar üzerine uygulanan bandaj ilk hafta içinde ihtiyaca göre birkaç kez değiştirilmekte takiben çıkartılmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı sırasında alınması gereken dikişler kullanıldıysa bunlar da birinci haftada yapılan kontrolde alınmaktadır. Dikiş konusu mutlaka ilk hafta sürecinde halledilmektedir.
Hastaların dinlenme süresinde özellikle ilk iki hafta sürekli takiben ilk bir ay boyunca ise kulakları uygun pozisyonda tutacak şekilde bandaj ya da kafa bandı kullanılması önerilmektedir. Kepçe kulak ameliyatı sonrasında hasta yatarken mutlaka uygun pozisyon şekline uyum sağlamalı, düzenli kontroller yapmalıdır.
Otoplasti ameliyatı sonrasında doku iyileşmesi genellikle iki ayda tamamlanmaktadır. Diğer ameliyat tekniğinden farklı olarak kulağa dikişlerle şekil verilen ameliyatlarda kulak kepçesinin altı ay boyunca çekiştirme şeklindeki travmadan korunması gerekmektedir.
Ameliyat sonrası hasta, yaşına bağlı olarak bir hafta sonrası iyileşebilir ve hastayı çok fazla zorlayan bir ağrı, sızı görülmez. Ağrı şiddeti içerisinde doktorunuz tarafından verilen ilaçlar aksatılmadan alınmalıdır. Kepçe Kulak Ameliyatı sonrası takılan bandaj 2 – 3 gün durabilir. Ameliyat sonrasında hastaya 1 – 2 gün pansuman yapılmaz. Yapılan ameliyattan
sonra kulakta kızarıklık ve ödem oluşur.
Kepçe Kulak Ameliyatının Riski Var mıdır?
Her ameliyatta olduğu hastalar ameliyat risklerini oldukça merak etmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı genelde düşük riskli ameliyat grubundadır. Ameliyat sonrasında kısa dönemde görülebilen komplikasyonların başında ameliyat bölgesinde kan toplanması (hematom oluşumu) ve enfeksiyon gelmektedir. Ameliyat sonrası oluşabilecek bu tür durumlar uygun tedavilerle ortadan kaldırılmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı sonrası uzun dönemde görülebilecek problemler ise kulaklarda asimetri oluşması ya da kepçe kulak görünümünün zamanla tekrar oluşmasıdır. Uzun dönemli görülebilen sorunlar da ise genellikle doktor kontrolünde cerrahi müdahaleye karar verilebilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatının riskleri minimum düzeyde olmakla birlikte kısa bir süre içinde normal hayata dönülebilmektedir.
Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı
Kulak şekil bozukluğu ile en büyük sıkıntıyı yaşayan grup çocuklardır. Kulaklar çocuk yaşta gelişimini tamamladığından dolayı 10 yaşından itibaren kepçe kulak estetiği her yaşta yaptırılabilir. Çocuklarda kıkırdak yapısı yetişkinlere göre daha yumuşak olduğundan şekil vermek, kıkırdak yapısını oluşturmak daha kolaydır. Kepçe kulak, okul çağındaki tüm çocukları olumsuz etkilemektedir. Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı genel
anestezi alında yapılmaktadır.
Çocuk hastanede 1 gece kalmalı ve doktor gözetimi altında sık pansumanlarla gözetim altında tutulmalıdır. Yapılan Kepçe Kulak Ameliyatı duymada herhangi bir olumsuz etki yaratmamaktadır. Yapılan bir çok ameliyatta dikiş izi görülmez ve hastanın ameliyatı diğer kişiler tarafından anlaşılmaz. Hastanın, özellikle okul
çağındaki çocukları psikolojik olarak etkilendiğinden dolayı “NE KADAR ERKEN O KADAR İYİ” diyebiliriz.
Yetişkinlerde ise; durum biraz daha farklıdır.
Bunun sebebi ise yetişkin hastalarda kıkırdak daha sert bir yapıya sahip olduğundan, estetik ameliyatında kulağın küçük bir bölümü kesi ile açılarak kıkırdak alınır veya zayıflatılır. Daha sonra ameliyat ipliği ile kıkırdağı işleme ve kulağın yeniden şekillendirmesi gerçekleştirilir.
Kepçe Kulak Ameliyatındaki Süreç Nasıl Olmalıdır?
Ameliyat sonrası hasta, yaşına bağlı olarak bir hafta sonrası iyileşebilir ve hastayı çok fazla zorlayan bir ağrı, sızı görülmez. Ağrı şiddeti içerisinde doktorunuz tarafından verilen ilaçlar aksatılmadan alınmalıdır. Kepçe Kulak Ameliyatı sonrası takılan bandaj 2 – 3 gün durabilir. Ameliyat sonrasında hastaya 1 – 2 gün pansuman yapılmaz. Yapılan ameliyattan sonra kulakta kızarıklık ve ödem oluşur. Bu ödem yaklaşık olarak bir hafta
sonra geçmektedir.
Oluşan kızarıklıktan korkmamak gerekir bu normaldir her hastada görülebilir. Hasta ameliyattan sonra kulak bölgesini geçici bir dönem olarak gelen travmalardan korumalıdır. Kulağın değişim göstermesi süreci hastadan hastadan değişmektedir. Kulak bandını geceleri yatmadan bir süre kullanmak iyileşme ve değişim sürecini
hızlandırır. Doktorunuzun söylediklerini eksiksiz bir şekilde gerçekleştirirseniz büyük bir olasılıkla iyileşme süreciniz sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde geçecektir.
Kepçe Kulak Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kıyafetler giyilip çıkarılırken dikkatli olunmalıdır.
- Hastalar ameliyattan sonra en az 4 gün sonra pansumanını
yaptırmalıdır. - Ameliyat sonrası 15 gün boyunca özellikle de geceleri saç bandı
kullanılması önerilmektedir. - İlk bir hafta sırt üstü yatılmalıdır.
- Hasta 1 ay boyunca kulağını olası darbelere karşı korumalıdır.
- Hasta düzenli olarak kulağın enfeksiyon kapmaması için
pansumanını aksatmamalıdır. - Doktorun önerdiği programlara uymalı ve verilen ilaçları düzenli
olarak kullanmalıdır. - Bir süre saç kurutma ve fön işlemlerinden uzak durulmalıdır.
- Ameliyattan sonra hasta ilk pansumanını yaptırdıktan sonra duş alabilir.
- Saç ve kulak bantları bir süre değişim hızını arttırmak amacıyla
kullanılmalıdır. - Gözlük kullanımı 1 haftadan sonra sorunsuzdur. Hasta kulağında
ağrı hissetmediği sürece gözlük kullanılması mümkündür. - Kulak arkasına doktorunuzun verdiği krem, yaklaşık olarak 1 ay kullanılması iyi olacaktır.
- Eğer ameliyat sonrası doktorunuzun verdiği krem iltihaplanma,
kaşıntı, kızarıklık yaparsa doktorunuza danışıp verilen kremi kesip
başka krem kullanabilirsiniz. - Kulak bölgesinin temiz tutulması hastanın sağlığı açısından çok
önemlidir. - Kulağın nemli bırakılmaması iyi bir iyileşme sürecinin temel
adımıdır. - Ameliyat olan kişi çok dikkatli olmalıdır. Kulağın üzerine bir süre
yatmaması gerekir. Başını sağa sola çevirirken ani hareketler
yapmamalıdır. - Kulağa temas etme ihtimali olan dar giysiler giyilmemeye dikkat
edilmesi gerekmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
- Kepçe kulak estetiği sonrası iz kalır mı?
Kepçe kulak estetiği, yapılan kesiler başkaları tarafından görülmeyecek noktalarda gerçekleşmektedir. Dolayısıyla ameliyat sonrası iz kalsa dahi ulağın doğal kıvrımlarından kesi yapıldığı için dış görünüşü etkilemez.
- Yetişkinler kepçe kulak estetiği olabilir mi?
Evet. Yetişkinler kulak deformesini düzeltmek amacıyla kepçe kulak ameliyatı olabilmektedir.
- Kepçe kulak ameliyatı sonrası işe/okula ne zaman dönülebilir?
Kepçe kulak ameliyatı sonrası iyileşme süreci oldukça rahat geçmektedir. Hastalar genelde operasyondan 2 gün sonra normal hayatına devam edebilmektedir. Genelde Kulakların dış kısmına eriyebilen dikişler atıldığı için dikiş alma gibi bir süreç olmadan konforlu bir şekilde ameliyat sonrası normal hayata dönülebilir. Önemli olan nokta hastaların operasyon sonrasında 7-10 günlük süreçte gün içerisinde, 1 aylık süreçte ise yatarken saç bandı kullanmasıdır.
- Kepçe kulak estetiği en erken hangi yaşta yapılır?
Kepçe kulak ameliyatı genelde erken yaşlarda yapılması öngörülen bir ameliyattır. Kulakların gelişimi tamamlandıktan sonra (genellikle 5 yaş tamamlandığında) mümkünse çocuklar okul hayatına başlamadan bu operasyonun yapılması faydalı olacaktır. Kepçe kulak ameliyatı yetişkin yaşta uygulanabileceği gibi erken yaşta da rahatlıkla yapılmaktadır.
- Ameliyat sonrası kulak ne zaman eski haline döner ?
Kulağın eski haline dönme süreci tamamen kişiden kişiye değişmektedir. Kulağın
doğal görünümünü alması ve iyileşme süreci hastaya bağlı olarak, bakımları
eksiksiz yapıldığı sürece eski haline dönmesi iyileşme süreyle beraber hızlanır. En
çok merak edilen konu iz kalıp kalmamasıdır. Kişi rahatlıkla kulakta psikolojik
sorun yaşıyorsa ameliyat yaptırmalıdır. Çünkü ameliyat sonrası işlem yerinde
herhangi bir iz kalmamaktadır. Kepçe kulak ameliyatının faydası kişinin kendine
güvenini arttırır ve sosyal ilişkilerini olumlu yönde etkiler.
- Ameliyat sonrası kulak ilk haline döner mi ?
Cerrahi bir girişimle yapıldığı zaman kepçe kulak ameliyatının eski haline dönmesi
mümkün değildir. Yapılan bu ameliyat kalıcıdır. Kulaklarda bir büyüme veya
asimetrik bir bir bozulma meydana gelmemektedir. Cerrahi bir işlemle yapılması
daha uzun süreli kalmasını arttıracaktır. Çok çok nadir olmakla birlikte geri açılma
gerekebilir ama buna % 3 oranla diyebiliriz.
- Kepçe kulak ameliyatının riski var mıdır ?
Kepçe Kulak Ameliyatı genel olarak riski az olan otoplasti bir ameliyattır.
Görülebilecek risklerden biri duyu kaybında azalma oluşmasıdır. Fakat bu duyma kaybı ameliyat sonrasında % 1 oranla görülebilmektedir. Diğer
görülebilecek olan komplikasyon ise yüz felcidir. Bunun oranı ise yok kadar azdır. ( % 0.5 ) - Kepçe kulak ameliyatının iyileşme süreci kaç gündür ?
Ameliyat sonrası hastanın iyileşme süreci kişiye bağlı olmakla beraber,
genellikle yapılan operasyon sonrası 1 – 2 hafta sürmektedir.
- Kepçe kulak ameliyatından sonra dikişler ne zaman sonra alınır ?
Otoplasti sonrası dikişlerin alınması yapılan ameliyat sonrası atılan dikişlerle alakalıdır. Genelde normal bir dikiş atıldığı zaman dikişlerin alınma süresi 7 – 10 gün arasında değişmektedir. Bazen ameliyat sırasında duruma göre kendiliğinden eriyen dikiş kullanılır
ve dikişlerinizi aldırmaya gerek kalmazk