Boyun MR boyun dokularının kasların sinirlerin kemik yapının omurga ve kan damarlarının ayrıntılı görüntülerinin alınmasını sağlayan ağrısız, güvenli bir radyolojik görüntüleme tekniğidir.
Boyun MR (Servikal MR) Nedir?
Boyun MR (servikal mr) özellikle boyun bölgesindeki dokuları, kan damarlarını, sinirleri, kasları, servikal vertebraları ve kemik yapıları detaylı bir şekilde kesitsel incelemek için kullanılan güçlü manyetik alan ve radyo dalgalarıyla oluşan görüntüleme yöntemidir. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazı çalışmaya başladığında oluşan güçlü manyetik alan hastanın vücuttaki su moleküllerini uyararak bilgisayarın görüntü oluşturmasına yardımcı olur. Cihaz, hastanın boyun bölgesindeki yapıları ve dokular çok ayrıntılı bir şekilde görüntüler.
Boyun MR Neden Çekilir?
Boyun MR ile boyun içi dokular, kemikler , damarsal yapıları sinirler kaslar ve buralardaki anomaliler kitle gibi hastalıklar tespit edilir boyun hastalıkları teşhis ve tedavinın planlanmasında önemli bir yere sahiptir.
Boyun MR Hangi Hastalıklarda Çekilir?
Boyun Fıtığı : Boyun içi yapılar, kas, kemik, omurga, omurga arası diskler, mesafeleri, omurgadaki daralma genişleme, sinirleri ve buradaki anamolilerin tespit edilmesi için kullanılanılır.
Boyun Ağrısı: Boyun ağrılarında sebeplerin belirlenmesi için boyun emar (MR) değerlidir. Boyundaki fıtıklar, omurgadaki daralmalar, sinir sıkışmaları, boyun düzleşmesileri boyun kireçlenmeleri, boyun ağrısı yapan nedenlerin arasındadır. Bu nedenlerin teşhis ve tedavisinde boyun emar (MR) kullanılır.
Omurilik Tümörleri ve Enfeksiyonları: Omurilikteki tümörlerin ve enfeksiyonun lokalizasyonunun tespitin de teşhisinde ve tedavisinde kullanılır.
Nörolojik Hastalıklar: Nörolojik hastalıkların MS (multipl skleroz) MS plaklarının lokalizasyonun ve boyutunun tespitinde, amyotrofik lateral skleroz(ALS) hastalığında, spinal kord yaralanmalarında boyun travmalarında, omurilik iltihaplanmasında boynun ayrıntılı görüntülenmesi için boyun emar çekimi yapılmaktadır.
Boyun Kireçlenmesi (Servikal Spondiloz): Boyunda kireçlenme boyun omurlarında ve disklerinde dejeneratif değişikliklerle seyreder. Bu değişiklikler omurgada daralma sinir sıkışması boyun ağrıları boyun hareketlerinde kısıtlılık, kollara vuran ağrı, ellerde ve kollarda kuvvet kaybı, kas güçsüzlüğü gibi semptomlar eşlik edebilir. Hastalığı teşhis ve tedavi etmek için boyun MR ile ayrıntılı bilgi sağlanabilir.
Boyun Travması : Boyun travmalarına bağlı olarak oluşan hasarın ciddiyetini boyun doku sinir ve kemik yapısı hasarını tespit etmek için boyun emarı çekilir.
Baş Dönmesi Ve Denge Problemleri: Baş dönmesi ve denge problemlerinde hastalığın boyun la ilgili olup olmadığının tespiti için çekilir.
Doğumsal Anormallikler: Doğuştan gelen boyun yapısındaki ve gelişimindeki bozuklukları ve anormallikleri teşhis etmek için kullanılır.
Baş ağrısı ve Migren ağrıları: Baş ağrısı ve migren ağrılarının sebeplerini araştırmak ve nedenleri ile ilgili bilgi sahibi olup buna yönelik tedavi planlamak için boyun MR ı görüntüleme tekniği kullanılır.
Boyun MR Nasıl Çekilir?
Boyun MR çekimi için hasta, manyetik rezonans cihazı adı verilen büyük, yuvarlak bir tüp şeklindeki makineye yatmak üzere pozisyon alır.boynunun altına cihaza ait coil denilen MR parçası yerleştirilir ve hastanın boynu coile sabitlenir Cihazın içindeki manyetik etkiyi hasta hissetmez ancak çekim sırasında makinenin güçlü sesini duyabilir. MR teknisyenleri sürekli hastayı izler ve gerekirse kulaklık takılmasını isteyebilirler. Hasta, sırtüstü hareketsiz bir şekilde yatar ve Çekim sırasında net ve doğru görüntüler elde edebilmek için hastaların kesinlikle hareket etmemesi gerekir.
- MR cihazı çalışırken, genellikle yüksek sesler çıkarabilir (örneğin, tıklama, vızıldama). Bu sesler, cihazın manyetik alan oluşturma işleminden kaynaklanır ve bu gürültüyü engellemek için kulaklık takılabilirler.
- Bazı hastalıklarda daha net ve ayrıntılı görüntüler elde edebilmek için kontrast madde kullanılabilir. Kontrast madde, damar yoluyla verilir ve boyundaki kan damarları, tümörler veya enfeksiyonların daha net görünmesini sağlar. Kontrast madde enjeksiyonundan sonra bazı hastalar hafif bir sıcaklık hissi, baş dönmesi veya nadiren alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Bu gibi bulgula kolayca kontrol altına alınır ve geçicidir.
- Boyun Emar (MR) çekimi tamamlandığında hasta hemen cihazdan çıkarılır ve günlük yaşamına devam edebilir.
- Hasta gebelik şüphesi ve kullandığı ilaçlar hakkında önceden bilgi vermelidir.
Boyun MR Çeşitleri
MR kullanılan teknolojilere ve hasta durumuna bağlı olarak farklı uygulama çeşitleri yapılabilir.
- İlaçsız Boyun Emar (MR): kontrast madde verilmeden çekilir Boyun bölgesindeki yapıların genel bir incelemesini yapar. Bu tür MR, kaş , sinir,kemik dokularda meydana gelen değişiklik anomali ve hastalıkları belirlemek için kullanılır.
- Kontrastlı Boyun MR: Kontrastlı Boyun Emar (MR) ayrıntılı görüntüler elde etmek ve daha derin incelemeler yapmak için kullanılır. Bu MR’da,damardan kontrast madde enjekte edilir. Kontrast madde, belirli bölgelerin daha belirgin hale gelmesini sağlar ve iltihap, tümörler, enfeksiyonlar gibi durumların daha kolay tespit edilmesini sağlar. enfeksiyon damarsal yapılar veya tümör şüphesi, gibi durumlarda boyun dokularının detaylı incelenmesi, damar anormallikleri veya kitlelerin varlığını tespit etmek için yapılır.
Boyun MR Hangi Şikayetlerde Çekilir?
- Boyun Ağrısı
- Boyun hareket kısıtlılığı
- Kronik Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Kas güçsüzlüğü Boyun fıtıkları ve boyundaki sinir sıkışmalarında kollarda ve ellerde kas güçsüzlükleri görülür.
- Kaslarda uyuşma karıncalanma:Boyunda kireçlenme boyun fıtığı boyun düzleşmesi hastalıklarında kollara ve ellere vuran ağrılar uyuşmalar karıncalanmalar Kuvvet kaybı meydana gelebilir bu nedenle boyun bölgesindeki sinir sıkışmaları omurlardaki daralmalar fıtıklar önemlidir boyun emar çekilerek boyun bölgesi ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir
- Boyun travması:Boyun travması sonrası boyundaki kas sinir omurga ve damarsal yapıların değerlendirilmesi için emar çekilir
- Kafa travmaları :Kafa travmalarında boyun bölgesi etkilenmiş ise çekilir.
- Baş ağrısı ve Migren ağrıları: Baş ağrısı ve Migren ağrılarının boyundan kaynaklandığı düşünülüyorsa sebeplerini araştırmak ve nedenleri ile ilgili bilgi sahibi olup buna yönelik tedavi planlamak için boyun MR ı görüntüleme tekniği kullanılır.
Boyun MR Çekim Öncesi Yapılması Gerekenler
- MR cihazı güçlü bir manyetik alan kullandığından, metal eşyalar (takı, saat, fermuar,diş telleri, metal protezler kalp pili vb.) cihazın etkisiyle hareket edebilir veya cihazın düzgün çalışmasını engelleyebilir.fiziken size zarar verebilir Bu nedenle, çekim öncesinde tüm metal nesneleri çıkarmanız istenebilir.
- Klostrofobi kapalı alan korkusu olan kişiler çekim esnasında endişe yaşayabilirler Böyle durumlarda hastaya hafif bir sedatif ilaç verilerek Emar çekimi yapılabilir veya hastanın Emar çekimi Açık emar Cihazında yapılabilir
- Hamilelik döneminde emar çekimi risklidir önerilmez hastanın mutlaka doktora Hamile İse bilgi vermesi gerekir
- Boyun emar çekimi Esnasında hastanın rahat olması ve hareket etmemesi Çekim kalitesi için önemlidir bu nedenle Bol rahat giysiler ve çekim öncesi hastanın tuvalete gitmesi önerilir
- İlaçlı boyun emarı çektiriyorsanız alerjilerinizi ve kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız
- Vücudunuzda dövmelerinin var ise dövmeler metal içerebileceği için manyetik alanla birlikte emar çekimi esnasında o bölgelerde ısınma ve hatta yanıtlar Tahrişler Oluşabilir mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz
- Rahat ve metal içermeyen giysiler tercih edilmelidir ve gerektiğinde hastane önlüğü giyilebilir. Doktor daha net görüntüler almak için kontrast madde kullanılmasını önerirse damar yoluyla kontrast madde verilir. Bu madde kan damarları ve yumuşak dokuları daha belirgin hale getirir ve net görüntüler elde edilir.
Boyun Emar Çekim Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
MR çekim sonrası kişi normal yaşantısına dönebilir ilaçlı boyun emarı çekimi yapılmış ise kişi bir müddet gözlem odasında yatırılarak alerji yönünden değerlendirilir ve kontrast maddenin hızlı bir şekilde atılabilmesi için bol su içmesi önerilir.
Sık Sorulan Sorular
Boyun MR Çekimi Ne Kadar Sürer?
Boyun Emar Çekim süresi yaklaşık 15-30 dakika arasında değişir ve ağrısızdır.Bu süre ilaçlı boyun emarı çekimlerinde damar yolu açma ve kontrast madde enjeksiyonu nedeniyle uzayabilir Doktorun istemi doğrultusunda çekim protokollerindeki görüntülerin sayısı, çekilecek bölgenin genişliği süresiyi etkiler. Hastanın hareketsiz kalamaması hareket etmesi çekimin tekrarlanmasını gerektirir bu da çekim süresini uzatır
Boyun MR Çekimi Güvenli midir?
Boyun MR, genellikle güvenli bir testtir. X-ışını kullanmaz, bu nedenle vücudunuza zarar vermez. Ancak, bazı durumlarda kontrast madde kullanımı gerekebilir. Kontrast madde, vücuda enjekte edildikten sonra bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu nedenle, kontrast madde kullanımı öncesinde doktorunuza alerjik geçmişiniz hakkında bilgi vermeniz önemlidir.
İlaçlı Boyun Emarı Çekimi Kaç Dakika Sürer?
Boyun dokusunun ayrıntılı incelenmesi gereken durumlarda dokuların
daha net görüntülerini elde edebilmek için damardan hastaya kontrast madde verilerek çekim yapılır Bu Hazırlık süreciyle birlikte Emar cihazının özellikleri ve doktorun istediği protokolün kesit sayısı gibi durumlar emar Çekim süresini etkiler bu nedenle emar çekim süresi bir saate kadar uzar
Boyun MR Çekiminin Zararı Var mı?
- Boyun MR, genellikle güvenli bir testtir ve radyasyon içermez. Manyetik alan ve radyo
dalgalarıyla görüntü elde edilir zararlı değildir ancak, bazı riskli durumlarda dikkat edilmesi gerekir
Boyun Emar (MR) Çekiminin Riskleri Nelerdir?
- Metal implantlar veya cihazlar: Vücudunda kalp pili, metal protezler veya bazı cihazlar bulunan hastalar, MR çekiminden önce doktorlarına bilgi vermelidir. Çünkü güçlü manyetik alan bu cihazlara zarar verebilir.
- Kontrast madde alerjisi: Kontrast madde kullanımı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara kaşıntı,kızarıklığa neden olabilir bu nedenle, kontrast madde kullanımı öncesinde doktorunuza herhangi bir alerjik durumunuz hakkında bilgi vermeniz önemlidir.
- Kapalı alan korkusu (klostrofobisi): olan kişilerde endişeye neden olabilir bu kişilerde açık MR tercih edilir
- Yanıklar: Dövmesi olan kişilerde dövme boyası metal içerebildiği için yanıklara ciltte tahrişlere neden olabilir.
Boyun Mr Kimlere Çekilmez?
Kapalı alan korkusu (klostrofobi) olanların, metal implant,Kalp pili,Emar uyumlu olmayan protezi olanların ve hamilelerin Boyun emarı çektirmesi sakıncalıdır
MR’dan Önce Yemek İçmek Yasak Mı?
Boyun MR çekimi için açlık gerekmez ancak kontrast madde kullanılacaksa bazen açlık durumu önerilebilir.
Boyun MR’ın Avantajları
Röntgen veya tomografi gibi radyasyon içermediği için vücuda zarar vermez. Yumuşak dokular, omurlar, omurlar arası mesafeler daralma veya genişlemeler boyun fıtıkları sinirler kemikler ve damarlar gibi yapıların yüksek çözünürlükle görüntülenmesini sağlar. Boyun içindeki tümörler, enfeksiyonlar Yapısal bozukluklar kitleler doğumsal anomaliler gibi Bir çok boyun hastalıkları ve sorunlar MR ile net bir şekilde görülebilir.
Boyun MR Çekim Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
MR görüntüleri hemen bilgisayara aktarılır ve uzman radyolog tarafından incelenir. Radyolog, boyun bölgesindeki yapıların durumunu değerlendirerek bir rapor hazırlayacak ve birkaç gün içinde doktorunuza iletilecektir.
Boyun MR nerede çekilebilirim
Özel boyun emarı çekimi için emar(MR)merkezleri, görüntüleme merkezleri, özel hastaneler den randevu alabilir devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleride de boyun emar çektirebilirsiniz.
Boyun MR Fiyatları
Boyun emar çekildiğiniz yerin fiyat politikasına ve boyun emar işleminin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çoğu özel hastane boyun MR fiyatları konusunda hastanın sağlık sigortasına bağlı olarak çeşitli çözümler sunar. Özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası, boyun mr gibi ileri düzey testleri poliçe içeriğine bağlı olarak daha uygun fiyatlarla ya da ek ödeme olmadan yapılmasını sağlayabilir.
Magnet Hastanesi Boyun MR Hizmeti
Magnet Hastanesi, gelişmiş görüntüleme teknolojileri ve uzman sağlık ekibi ile hastalarına yüksek kaliteli sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan bir sağlık kuruluşudur. Kapalı yer korkusu olan kişilerin tercih ettiği Açık Mr bulunan hastanelerden biridir. Açık MR veya kapalı boyun mr çekimi yapılabilir ve klostrofobik hastalar için açık MR rahatlık sağlayan önemli bir seçenektir.
Magnet hastanesinde SGK anlaşmalı mr çekimi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası olanlar için poliçe kapsamına göre ek ödeme olmadan boyun MR çekimi yapılmaktadır.
Magnet Hastanesi’nde MR çekimi, konforlu bir ortamda yaklaşık 15-30 dakika içinde gerçekleşir. MR sırasında hastanın rahat etmesi için gerekli tüm önlemler alınır. Mr uzman radyologlar tarafından analiz edilir ve sonuçlar hızlı bir şekilde değerlendirip doktorunuza iletilir.
Boyun MR Çekimi Randevu Alma
Boyun MR, fizik tedavi ve rehabilitasyon, beyin cerrahi ve nörolojik hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde son derece önemli bir araçtır. Özel hastanelerde randevu alma süreci oldukça hızlı ve basittir. Özel Hastane boyun MR çekimi işlemi aynı gün içinde hızlı bir şekilde yapılabilir.
Ankara’da MR çeken yerleri araştırdığınızda fiyatların ve randevu sürelerinin farklılık gösterdiği görülür. Boyun MR fiyatları, kullanılan teknolojiye, hastanenin politikalarına, tetkik kapsamına, kullanılan malzemeye ve sağlık sigortası kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Özel hastane MR fiyatı hakkında net bilgi almak için gideceğiniz sağlık kurumunu arayarak güncel fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Magnet Hastanesinden boyun Mr çekimi fiyatı ve boyun Mr randevusu almak için online randevu sisteminin kullanabilir ya da 0 312 212 80 80 numaralı çağrı merkezimizi arayarak randevu alabilirsiniz.
Nisan;2025