Boyun fitigi ameliyati

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun fıtığı; boyun omurlar arasındaki sinirler yada omurilik üzerinde  yaptığı baskıyı kaldırmak için yapılan ameliyattır. Genellikle boyun fıtığı boyun omurları arasında bulunan disklerin bozularak dışarı taşması sonucunda sinirleri veya omuriliği sıkıştırması sonucunda meydana gelmektedir. Kişinin yaşlanmasına bağlı olarak omurlar arasındaki diskler git gide yıpranırlar. Kişinin yük emme kuvvetleri ve dayanıklılık seviyesinin azalmasına karşılık fıtıklaşma oluşturur. Bulunan diskler sert bir dış kaplamadan oluşmaktadır. Buna bağlı olarak bu yapının çeşitli nedenlerle yırtılması veya keçeleşmesi durumunda kuvvet esnekliğini kaybederek çöker. Çökme sonucunda diskin omurilik kanalı ve  sinir kökü kanalına girmesiyle beraber boyun fıtığı oluşumu gözlemlenir.

Boyun fıtığı ameliyatı; fıtığın durumuna göre tedavi edilmesi durumunda kişilerin kurtulabileceği bir sağlık sorunudur. Günümüzde boyun fıtığı ameliyatı; geçmişten daha kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Ankara Özel Magnet Hastanemizde Boyun Fıtığı Ameliyatı yapılmaktadır. Sizler de hastanemizden kolayca randevu alarak, alanında uzman doktorlarımız ile hijyen şartlarına uygun olarak doktorumuzla görüşme sağlayabilirsiniz. Tedavi sürecini ve sonraki yaşamınızda olabilecek her türlü komplikasyonları konuşarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir ?

Vücudun sinir köklerini ve omuriliği etkileyen boyun fıtığı genellikle 30 – 40 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığının en belirgin özelliği ağrı çok şiddetlidir ve aniden başlamaktadır. Daha çok sırt ile göğüste hissedilen ağrı ve kasılma ile kendini gösterir. Boyundan gelen sinirler ayaklara kadar ilerlediği için boyun fıtığının belirtileri tüm vücudu etkileyebilmektedir. Bu belirtiler fıtığın etkilendiği yere göre, hastalığın süresine ve ciddiyetine göre farklılık göstermektedir. Boyun fıtığının bir diğer bulguları şu şekildedir :

  • Kollarda ağrı hissi ve güç kaybı belirtisi
  • Parmak uçlarına kadar etki eden uyuşma veya karıncalanma
  • Boyun ve omuz kısmına vuran ağrılar
  • Boyun hareketlerinde kısıtlılık
  • İleri evrede meydana gelen tüm vücutta görülen güç kaybı, felç
  • Ele alınan herhangi bir cismi uzun süre tutamamak ve düşürmek
  • Yürüme esnasında dengesizlik ve güçsüzlük

Bu belirtilen bulguların ciddiyeti, sinir üzerinde ne kadar baskı olduğu ile ilişkilidir.

Boyun Fıtığı Neden Oluşur ?

Boyun fıtığının oluşmasını bir çok farklı nedenlere bağlamak mümkündür. Boyun fıtığı nedenleri arasında ; kişinin uzun süre boyun öne bükük bir şekilde tutulması, masa başında yada bilgisayar karşısında uzun süre aynı pozisyonda kalmak, soğuk klima havasına maruz kalmak, kötü duruş ve uygunsuz bir şekilde ağırlık kaldırmak gibi durumlar sayılabilmektedir.

Bu nedenlerin dışında bazı kişilerde yapısal özellikler nedeniyle oluşmaktadır. Genellikle bu ince, narin, uzun boylu kişiler boyun fıtığına diğerlerine oranla daha çok yakalandığı gözlemlenmiştir. Çünkü bu tip kişilerin kas yapıları daha zayıf olmaktadır.

Boyun Fıtığını Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bilgisayar başındayken, televizyon izlerken, otururken, ayakta dururken , hareket ederken ve uyuma sırasında boynumuzu uygun pozisyonda tutmalıyız.
  • Uygun kaldırma teknikleri bilinmeli ve uygulanmalıdır.
  • Zayıf boyun kasları olan kişilerin kaslarını güçlendirmek için uygun egzersiz programları yapılmalıdır.
  • Sağlıklı kilo ve zayıf vücut kitlesi olmalıdır.
  • Uzun süre boyunca aynı pozisyonda kalınmamalıdır.
  • Kullanılan yastık ne çok yüksek ne de çok alçak olmalıdır. Çünkü kullanılan yastık boyun boşluğunu desteklemelidir.

Boyun Fıtığı Tanısı

Boyun fıtığı tanısında ilk olarak hasta kişi beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanına belirtilerini ve detaylı öyküsünü anlatarak şikayetlerin kaynağını belirlemek ve bir kas güçsüzlüğü olup olmadığını belirlemek amacıyla fiziki muayeneden geçirilir. Muayene sırasında boyun fıtığı varlığı % 80 oranında tespit edilebilmektedir. Kesin tanının ortaya koyulabilmesi için Bel Mr gereklidir. Mr sonrasında ihtiyaç halinde boyun grafisi, tomografi ve EMG gibi radyolojik tetkiklerde gerekebilir.

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Boyun fıtığında tedavi yöntemi hastalığın seyrine göre değişiklik göstermektedir. Eğer hastalık hafif şiddette ise istirahat etmek, stresten uzak bir yaşam, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile ilk adım olarak cerrahi olmayan yöntemlerle gerçekleştirilir. Ancak boyunda gerçekleşen ağrılar ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmek bilmiyorsa hastaların kollarında uyuşukluk ve kuvvet azlığı varsa ameliyatla tedavi yöntemi seçilmektedir. Bu tedavi yöntemi ile hastada mevcut şikayetler ortadan kaldırılarak, ağrı sonrasında oluşan yaşam kalitesinde görülen düşüklük yükseltilmeye çalışılmaktadır.

Uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerinden birisi endoskopik boyun fıtığı ameliyatıdır. Bu operasyonda boyun kısmından küçük bir kesi açılarak fıtıklı olan doku çıkarılır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Endoskopik boyun fıtığı ameliyatı; genel anestezi altında yapılmaktadır. Boyun kısmı yüze yakın bir bölge olduğu için bölgesel anestezi uygulanmamaktadır. Microcerrahi yöntemle yapılan bu ameliyat boynun arka kısmından yada ön kısmından yaklaşılarak küçük bir açılır. Mikroskop yardımı ile ameliyat alanı geniş bir şekilde görülerek fıtık temizlenir ve kafes dediğimiz meteryal kısma yerleştirilir. İşlem sonrasında iyileşme süreci çok kısadır. Bu yöntem sayesinde yayılan ağrı hafifletilerek kişide görülen karıncalanma, uyuşma ve kolun zayıflığı gibi nörolojik semptomların ilerlemesi önlenmektedir. Boyun fıtığının başarı oranı oldukça yüksektir. Boyun fıtığının tekrarlama olayı neredeyse yoktur denilebilir. Boyun fıtığı ameliyatı yaklaşık olarak 30 – 60 arasında değişiklik göstermektedir. Bu süre fıtığın yerine ve ciddiyetine göre farklılık göstermektedir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları

  • Omurilik ve sinir hasarı
  • Ses kısıklığı
  • Yutma sırasında zorlanma
  • Kanama riski
  • Cilt enfeksiyonu
  • Solunum yetmezliği

Boyun fıtığı ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekilenler

Ameliyat sonrasında kişi iyileşme sürecinde fizik tedavi uygulamasına devam etmelidir. Hasta kişi daha dikkatli davranmalı ve 10 gün boyunca yatarak dinlenmesi gerekmektedir. Kişi boynunu bir süre çok fazla hareket ettirmeye özen göstermelidir. Ani davranışlarda, hareketlerde bulunmamalıdır. Kişi ortopedik yatak ve yastıklarda istirahat etmelidir.

En sık sorulan sorular ?

Boyun fıtığı ameliyatı fiyatı nedir ?

Boyun fıtığı ameliyatı fiyatları hastalığın seyrine göre değişiklik göstermektedir. Hastanın durumu tam olarak gözlemlenmeden fiyat vermek mümkün değildir. Boyun fıtığı ameliyatı fiyatları hakkında kesin sonuç söylenebilmesi için, hasta belirli kontrollerden geçerek en son aşamada duruma bağlı olarak doktorlarımız tarafından belirlenebilir. Sizlerde hastanemizde gerekli muayeneden geçerek alanında uzman doktorlarımız ile kendinizi güvende hissederek kolaylıkla işlemi yaptırabilirsiniz. Boyun fıtığı ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0312 212 80 80 numaralı telefondan bize ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel Ankara Magnet Hastanesi olarak sağlıklı günler dileriz. 

Boyun fıtığı tedavi edilmezse ne olur ?

Boyun fıtığı tedavi edilmediği sürece ciddi kuvvet kayıpları meydana getirmektedir. Bu yüzden ameliyat gerektiren durumda kişi ameliyatı erteliyorsa hastanın ömür boyu çekeceği sorunlara yol açabilmektedir. Bunlar; dengesizlik, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma ve cinsel güç kaybı gibi sorunlar sıralanabilir.

Boyun fıtığı felce yol açar mı ?

İlerlemiş olan boyun fıtığı kişiyi uyutmayacak dereceye gelerek şiddetli ağrılar ortaya çıkarabilmektedir. Zamanında tedavi edilmediği taktirde her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar ilerleme gösterebilmektedir.

Boyun fıtığı en çok nereye vurur ?

Boyun fıtığı boyun bölgesinde gelişen bir sinir olmasından kaynaklı olarak; omuzlara, kollara, ellere, parmaklara kadar vurabilen bir ağrı oluşumudur.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?