geniz eti - magnet hastanesiAdenoidektomi

Geniz Eti Ameliyatı-Adenoidektomi

Geniz eti ameliyatı nedir? Adenoidektomi veya geniz eti, burun boşluğunun arkasındaki üzüm salkımına benzer bir savunma dokusur. Geniz etleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bunlar yabancı organizmaları ve mikropları yakalar, vücudun mikroplarla mücadale etmesini sağlarlar. Geniz eti özellikle çocukluk çağında etkin olarak görülmektedir. Adenoidektomi kişide bakteriler için koruma sağlarken, bazen şişip büyüyebilir ve kronik enfeksiyonlara yol açabilirler. Oluşan bu enfeksiyonlar alerjiden veya diğer nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Normalde koruyucu olan bu dokular vücut için görevini yapamaz ve ve bir enfeksiyon kaynağına dönüşür. Enfeksiyon kaynağına dönüşen geniz eti için ameliyat tercih edilir. Ameliyat yaşı genellikle 4 yaş ve üzeridir. Kişi için uyku apsesine neden olan geniz eti için daha erken yaşta da ameliyat tercih edilir.

Görevini gerçekleştiremeyen geniz etinin alınması bağışıklık sisteminde bir eksiklik meydana getirmemektedir. Genellikle burun eti ve geniz eti karıştırılmaktadır. Sizlerde ameliyat kararının verilebilmesi için Ankara Özel Magnet Hastanemize gelerek, muayeneden geçerek tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Geniz Eti Problemi Olan kişilerde Görülen Belirtiler Nelerdir ?

  • Kişi nefes alırken zorluk çekebilir. Çünkü burundan gelen hava yolunu tıkar ve nefes borusuna gitmesini zorlaştırır.
  • Kişi nefes alıp verirken burun yerine ağzını kullanır. Bu durumda çocuklar genel olarak ağzı açık uyumaktadırlar. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bu durum olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
  • Kişi uyku sırasında huzursuzluk yaşar, nefes alıp vermede hırıltılı sesler çıkar ve horlama görülür.
  • Burun grip gibi tıkanık olarak kalır ve konuşma genizden gerçekleştirilir.
  • Geniz eti sorunu olan kişiler sık sık iştahsızlık yaşarlar ve bu durumdan kaynaklı olarak kişide kilo alımına sebep olur.
  • Geniz eti sorunu yaşayan kişiler, kronik sinüzit ile çok sık karşılaşırlar. Bu durum kişi için sonu gelmeyen bir öksürüğe sebep olmaktadır.
  • Burun tıkanıklığına sebep olan geniz eti nedeniyle kişi sürekli olarak ağzı açık konumdadır. Bu durum kinin diş yapısına ve çene bozukluklarına sebep olmaktadır.
  • Tekrarlayan kulak enfeksiyonları ve kulakta sıvı birikimi oluşan hastalarda geniz eti alınmalıdır.

Geniz  eti problemlerinde bu gibi sorunlarla karşılan kişi için geniz eti tedavisi ve ameliyatı tercih edilmektedir. Ankara Özel Magnet Hastanemizde Geniz eti (adenoidektomi) ameliyatı yapılmaktadır. Sizlerde bu sorunlarla karşılaşıyorsanız, sağlığınızı ihmal etmeden hastanemize başvurabilirsiniz.

Geniz Eti Büyümesinin Nedenleri ?

Geniz etinin yer aldığı dokular tekrarlayan enfeksiyonlar, alerjiler ve diğer faktör nedenler mikroorganizmalara bağışıklık yanıtı oluşturarak büyüme meydana getirir. Sağlıklı kişilerde doğuştan var ooan geniz eti, 5 yaşına kadar büyüme gerçekleştirir. Fakat büyüme gösteren geniz eti dokusu yetişkinlik döneminde küçülme gösterir.

Geniz Eti (Adenoidektomi ) Ameliyatı Ne Zaman Olunur ?

Kişinin solunum sırasında ciddi problemleri varsa  geniz eti ameliyatı olabilmektedir. Bunlar dışında kronik burun tıkanıklığına sebep olacak büyükte bulunuyorsa, ilaçlarla tedavisi gerçekleşmiyorsa ameliyat yapılabilmektedir. Geniz eti mikroplara karşı bir koruma gerçekleştirdiği için üst solunum yolu enfeksiyonlarını yoğun olarak geçirdikleri yaş döneminde koruyucu olarak kalması istenmektedir. Ancak bu durum kişin büyüme – gelişmesine zarar veriyorsa, antibiyotik kullanımı ile tedavi sonrası olumlu bir sonuç alamadıysa her yaştan kişiye uygulanmaktadır.

Geniz Eti ( Adenoidektomi ) Tanı Yöntemi

Geniz eti tanısı konulabilmesi için hasta kişinin ilk olarak bir doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir. İlk başta doktor, kişinin yüz yapısında şekilsel bozuklar olup olmadığını kontrol eder. Kişide geniz etinin tanısının tam netleştirilmesi için kulak burun boğaz muayenesine öncelik verilir. Sonrasında endoskopik tetkikler, direkt grafi, BT görüntüleme tekniği kullanılarak geniz eti problemi tespit edilmiş olur. Ameliyat kararı verilmeden önce kişinin geniz eti problemi için sprey kullanılması önerilir. Kullanılan bu sprey geniz etinin küçülmesine sebep olacaktır. Sprey ile geniz etinde bir küçülme görülmüyor ise son olarak ameliyat tercih edilmektedir.

Ameliyat yapılmadan önce kişinin bademcik enfeksiyonlarının sıklığı araştırılır ve sonrasında kulaklar muayene edilir. Kişide bir sorun oluşmaması durumunda zaman kaybedilmeden ameliyat yapılması önerilmektedir.

Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat yaklaşık olarak 20 dakika sürmektedir. Ameliyat sırasında kişinin ağzının açık kalmasını sağlayacak metaryeller yerleştirilir. Vücudun herhangi bir bölgesine kesi açılmadan işlem gerçekleştirilir. Kesi açılmadan ağızdan yapılan bu işlem herhangi bir dikiş gerektirmez. Endoskop ile geniz boşluğu kontrol edilerek geniz etinde kalıntı kalmadan yapıldığına emin olunduktan sonra ameliyat tamamlanır. Yapılan bu ameliyat neredeyse kanamasız olmasından dolayı avantajlıdır.

Geniz Eti Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Geniz etinin bulunduğu kısımda bir sinir olmadığından dolayı, tedavi son derece ağrısız ve sancısız geçmektedir. Kişi ameliyattan yaklaşık olarak 6 saat sonra taburcu edilmektedir. Kişi ameliyattan sonra 3 – 4 gün boyunca kalabalık ortamdan uzak durması önerilmektedir. Boğaz ağrısı, ağız kokusu, burun akıntısı ameliyat sonrasında görülebilecek komplikasyonlardır. Bu sorunlar birkaç gün sonra iyileşme gösterir, fakat tam iyileşme 1 – 2 hafta sürebilmektedir.

Kişi aşırı sert ve çok sıcak yiyeceklerden bir süre boyunca uzak kalmalıdır. Çok sıkı bir dikkat gerektirmez ancak iyileşme sürecinin tamamlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalardır. Ameliyat sonrasında kişinin geniz eti büyük bir olasıkla tekrar büyüme göstermez. Ameliyat sonrasında herhangi bir hastalığa teşkil etmez tam tersi geniz eti ameliyatından sonra kişide enfeksiyon gibi şikayetler daha az görülür.

Geniz eti olan kişiler nasıl yatmalıdır ?

Geniz eti olan kişilerde solunum ritmi birden bire değişerek, nefes alma da sırasında zorlanır. Sırt üstü yatmak hasta kişilerde horlama problemlerinin artmasına sebep olmaktadır. Hasta kişi tam olarak sağ tarafına doğru yatarsa oluşan horlama bir nebzede olsa azalmaktadır.

Çocuklarda horlama ses hava kuruluğundan da kaynaklanabilmektedir. Bu nedenlerde çocuk odalarında nem denge oranını sağladığınızdan emin olmalısınız.

En Sık Sorulan Sorular

Geniz eti ( Adenoidektomi ) ameliyatı fiyatı nedir ?

Geniz eti ameliyatı fiyatı ameliyatı yapacak olan doktora ve kişinin ne durumda olduğu göz önünde bulundurularak, muayene sonrası karar verilebilmektedir. Sizlerde Ankara Özel Magnet Hastanesine gelerek veya arayarak randevu oluşturabilirsiniz.
0312 212 80 80

Geniz eti alınmazsa ne olur ?

Geniz eti kişinin savunma mekanizmalarında çok büyük bir yere sahiptir. Bu savunma bazı durumlarda kronik bir hastalığa dönüşebilmektedir. Tedavi edilmediği sürece işitme duyusuna ciddi hasarlar vererek kulak enfeksiyonları ortaya çıkarır. Bu yüzden aşırı büyüyen geniz eti doktor tedavisi ile ciddi komplikasyonlara sebep olmadan ameliyat edilmelidir.

Geniz eti ameliyatı riskli midir ?

Geniz eti ameliyatı riski yok denilecek kadar azdır. Her cerrahi ameliyatında olduğu gibi oluşacak komplikasyonlar vardır. Günümüz tıbbın gelişmesi ile beraber, ameliyat rahat bir şekilde gerçekleştirilir.

Geniz eti kendiliğinden geçer mi ?

Hasta kişinin geniz etinde iltihap bulunmuyorsa doktorunuz hemen ameliyat önermez. Geniz eti tamamen kendiliğinden kaybolmaz fakat küçülebilir.

Geniz etine deniz suyu iyi gelir mi ?

Evet, deniz suyu ; burun ve geniz eti hastalıklarında bademcik gibi sorunlarda genellikle kişilere deniz suyunu burnunuzdan ve genzinizden çekerek mikropların uzaklaştırıldığı düşünülür.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?