uyku apnesi

Horlama

Horlama tedavisi, üst solunum yıllarından geçen havanın, boğaz bölgesinden geçişi sırasında yumuşak dokunun titremesiyle oluşan horlama sorunun iyileşmesi için uygulanan bir yöntemdir. İnsan vücudunda uyku sırasında dil kökü, damak ve küçük dilin boğaz ile birleştiği alan bir miktar daralmaktadır. Hava yolunun daralması sebebiyle nefes alıp verirken ortaya çıkan sesin şiddeti, solunum yolunun ne kadar dar olduğuna bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Horlama tedavisi insanların sıklıkla başvurduğu bir yöntem olarak bilinmektedir. Kişisel yaşamı etkileyen horlama sorunu şiddetine göre farklılık göstermektedir. Yetişkinlerin yaklaşık olarak %45 ‘i bazen horlarken, %25’inin devamlı horlaması horlama tedavisinin önemini ortaya koymaktadır.

Horlama tedavisi genel olarak yetişkinlere uygulanan oldukça gerekli bir tedavi yöntemidir. Bireyler uyku esnasında iradesi dışında ortaya çıkan seslerden oldukça rahatsızlık duymaktadır. Horlama durumu birçok farklı nedenlerle artabilir. Bireylerde var olan hastalıkların yarattığı etki ile horlamanın şiddeti artabilir. Uyku pozisyonu, yaş faktörü ve kilo gibi durumlar horlama rahatsızlığını oldukça etkilemektedir. Horlama tedavisi her hastada farklı olarak gereklilik durumu arz etmektedir. Basit horlama olarak bilinen türde solunum kesilmesine, uyku bölünmesine veya farklı sıkıntılara yol açan sorunlar bulunmamaktadır.

Horlama tedavisinde horlama sırasında çıkan sesin şiddetinden ziyade eşlik ettiği semptomlar daha çok önemlidir.

Horlama Nedir?

Uyku sırasında hastalarda yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde oluşan gevşeme ile birlikte bu bölgedeki yumuşak doku, solunuma bağlı olarak titrer. Horlama, titreşimin etkisiyle yumuşak dokunun çıkarttığı ses olarak tanımlanabilir. Hasta, horlamanın etkisine bağlı olarak bir tedavi yöntemine ihtiyaç duymaktadır.

Horlama genellikle kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Erkeklerin daha çok horlama ile karşılaşmasının sebebi kadınlara oranla boyun bölgelerinin daha yağlı olmasıyla birlikte, uyku sırasında yumuşak dokunun daha fazla etkilenmesinden kaynaklıdır. Horlama tedavisi kilo artması, yaş faktörü ve daha birçok sebeple sıkça uygulanmaktadır.

Kadınlarda horlama durumu, hormonal değişikliklere bağlı olarak yaşanan fizyolojik değişim ile artmaktadır. Horlama her zaman sürekli nitelikte olmayan kimi zaman basit bir enfeksiyon sonucu oluşan burun tıkanıklığına bağlı olarak görülebilir. Enfeksiyon kaynaklı oluşan horlama durumlarında, hava almak için yapılan ek çaba, boğaz bölgesindeki yumuşak dokuların içe doğru çekilmesine yol açarken enfeksiyonun iyileşmesinden sonra horlama kesilir.

Horlama Neden Olur?

Horlamanın neden olduğu durumlar oldukça fazla bir çerçevede tanımlanmaktadır. Genel olarak horlamanın sebep olduğu durumlar şu şekildedir;

  • Uyku pozisyonu
  • Yorgunluk
  • Uykusuzluk
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Kullanılan ilaçlar
  • Hormonal değişiklikler

Horlama tedavisi yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı tercih edilen bir yöntemdir. Horlama ile karşılaşan hastalar yeterince oksijen alamayan ya da almak için uğraş veren kişi, sabahları yorgun, hâlsiz ve uykusuz olarak uyanır. Horlama sorunu yaşayan kişiler horladığının farkında olmadığı için bu durumdan şüphelenmez ve dolayısıyla rahatsızda olmaz. Horlama tedavisi genellikle kişilerin verdiği sesin giderilmesi için uygulanan bir yöntemdir.

Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Horlama ileri düzey olmadığı hallerde ve uyku pozisyonun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümlerle önlenebilmektedir. Tüm uygulamalara rağmen düzelmeyen horlama durumları tedavi yönteminin değiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Horlama tedavisi genellikle ciddi komplikasyonlar görüldüğü süreçte uygulanması ön görülen bir yöntemdir.

Horlama şiddetinin yüksek olduğu durumlarda kişi kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılan muayene ve ek tetkikler sonucunda horlamaya neden olan etkenler saptanır ve uygun tedavi düzenlenir.

Horlama tedavisinde ilk öncelik hastanın detaylı bir şekilde muayenesiyle doğru orantılıdır. Hastanın horlama problemi derecesi belirlenerek uygun programlar uygulanmaktadır. Hastanın fazla kilolarını vermesi, antioksidan besinler tüketmesi ve egzersiz programları uygulaması gerekmektedir. Horlama tedavisinde sigara ve alkol kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar uzaklaştırılarak en iyi sonuçlar gözetilmelidir.

Horlama tedavisinde amaç hastanın yeterli oranda oksijen almasının sağlanması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesidir.

Horlama Tedavi Edilmeli mi?

Aslına baktığımızda horlama problemi uyku sırasında kişide solunum problemlerine yol açmıyor ise birtakım basit yöntemler uygulanarak iyileşme sağlanabilmektedir. Hastalarda ideal kilo kontrolü, alkol kullanımının düşürülmesi, hafif besin tüketimi, yüksek yastık kullanımı gibi birçok yöntem basit horlama durumunun önüne geçen bir durumdur.

Pozisyona bağlı olarak yaşanılan horlama problemleri doğru pozisyon dâhilinde düzelebilen bir durumdur. İleri düzeyde yaşanan horlama durumlarında cerrahi müdahale başka bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.

Horlama tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ve hangi tedavi seçeneğinin uygulanacağına karar verilmesi için uzman doktor tarafından semptomların değerlendirilmesi, fizik muayene ve endoskopik muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Horlama ve Uyku Apnesinde Tıbbi Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesi ve horlama durumu olan hastaların tedavisinde hava yolundaki tıkanmanın yerine göre farklı yaklaşımlar mevcuttur.

Horlama probleminde cerrahi işlemlerin yanı sıra bazı yöntemler mevcuttur. Horlama probleminde cerrahi işlemler dışındaki tedavi yöntemleri şu şekilde incelenebilmektedir;

İlk olarak Özel tedaviler hastanın horlamasını en aza indirmeyi amaçlayan durumlar arasında yer almaktadır. Bunlar;

  • İlaçlar
  • Basınçlı hava veren yüz maskeleri(CPAP, BPAP cihazları)
  • Ağız içi spreyler

Özel tedavilerin yanında birde genel önlemler yer almaktadır. Horlama ve uyku apnesi sendromu yaşayanların genellikle fazla kilo sorunu olduğunu belirtmek gerekir.Genel önlem olarak kilo kontrolü, düzenli beslenme , alkol tüketiminin azaltılması horlamanın önüne geçen durumlar olarak belirtilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Horlama nasıl önlenir, engellenir?

Horlamanın sebebi burun tıkanıklığı ise doktorun tavsiyesiyle burun spreyleri kullanarak rahat nefes almak horlamayı engelleyecektir. Horlamanın engellenmesi için başın altına bir veya iki tane fazla yastık konularak solunum yollarının rahatlaması da şikâyetleri giderebilir.

Horlama bandı işe yarıyor mu?

Horlama nedeni tıkanıklık ise tek kullanımlık bantlar burun köprüsü üzerine yerleştirilerek solunum yollarının rahatlamasında oldukça etkilidir.

Horlama yastığı işe yarıyor mu?

Baş yüksekliğini sağlayan ve horlamayı önleyen yastıklar oldukça faydalı olarak bilinir. Uyku apnesi için horlama yastığının yeterli olmadığını da belirtmek gerekir.

Hamilelikte horlama nasıl engellenir?

Hamilelik oldukça hassas bir süreç olduğu için ilaç içermeyen burun bantları kullanılarak horlama engellenebilir. Yatak odasında ki havanın nemli olması da horlamaya iyi gelecek durumlardan oluşmaktadır.

Bademcik horlama yapar mı?

Bademcik geniz eti gibi solunum yıllarını etkilemesi muhtemel faktörlerden biridir. Bademciğin boyutu büyük ise ağız yoluyla yapılan solunumu engellemektedir.

Sinüzit horlama yapar mı?

Sinüzit burun tıkanıklığı, alın bölgesinde ağrı, halsizlik, yorgunluk ve gece ağzın açık kalması gibi birçok uyku sorununa yol açabilmektedir. Horlamanın başlıca nedenleri gece ağzın açık kalması ve burun tıkanıklığı olarak bilinmektedir. Sinüzit şüphesi varsa yaşam kalitesinin korunması için tedavi şarttır diyebiliriz.

Horlama günlük yaşamı nasıl etkiler?

Horlama, kişilerin günlük yaşamında uyku esnasında yaşanacak sorunlara neden olan bir tür rahatsızlıktır. Kişiler genelde horlamanın rahatsızlığını pek hissetmezler çünkü uyku hali mevcuttur. Şiddetli derecede olan horlamalar genelde ses olarak hasta dışında ki bireyleri de rahatsız etmektedir. Horlamanın günlük yaşamı etkilememesi açısından mutlaka bir tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?