Safra Kesesi Ameliyatı
Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan küçük, armut şeklinde bir organdır. Temel işlevi, karaciğerde üretilen safra sıvısını depolamak ve sindirim sırasında ince bağırsaklara salmaktır. Safra, yağların sindirilmesine yardımcı olan bir sıvıdır. Bazen de on iki parmak bağırsağına safra salgılamaya yarar.
Safra kesesi hastalığı kendini belli etmeden sinsince ilerler. Hiçbir belirti ve şikâyet etmeden kendinizi hastane de bulabilirsiniz. Şiddetli ağrılara sebep olur. Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edilmezse büyük problemler ile karşı karşıya kalırsınız. Safra kesesi ameliyatını genel anestezi altında açık ya da kapalı olarak gerçekleşir. Alanında uzman ekip arkadaşlarımız ile profesyonel bir hizmet sunarız.
Safra kesesi iltihapları safra kesesi taşlarına sebep olmaktadır. Tıp dilinde bu rahatsızlıklara kolesistit denir. İki çeşitte karşımıza çıkar.
Müzmin safra kesesi iltihabı ile birlikte safra kesesi büzülür. Bu sebeple de çalışmaz hale gelir. Hastanın karnında gaz ve gerginlik olur. Özellikle yemeklerden sonra bu durumları daha sık karşılaşırlar. Ağrı sağ taraftan başlayarak kaburgaların altına kadar hissedilir. Bazen de ağrı geçici sarılık nöbetleri oluşturur. 40 yaşını geçmiş şişman kadınlarda bu rahatsızlık görülebilir.
Safra kesesi ağrısı çok şiddetli olup batıcı şekilde kusma ve bulantı yapar. Hasta bir süre sonra yerinde duramaz hale gelir. Yaşanmış bu olaylara safra kesesi krizi deriz. Düşmeyen ve alınmayan safra kesesi taşları ile safra iltihaplanamaya başlar. Safra taşlarının neden olduğu bu rahatsızlıkları gidermek için doktora başvurmak oldukça önemlidir.
Kolesistektomi Nedir?
Safra taşları safranın koyulaşması sonucunda meydana gelen rahatsızlıklardır. Halk arasında safra taşı denirken tıp dilinde ise kolesistektomi denir. Bu yapılarda kolestrin bulunur. Bazı safra taşları rahatsızlık vermezken bazıları da kanalı tıkar.
Safra taşı ameliyatında kesenin içindeki taşların hepsi alınır. Bu sebeple kolesistomi ameliyatı sonrası safra kesesinin alınması ile herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Hiçbir şikâyeti olmadan tahliller sonucunda tesadüfen öğrendiğimiz safra kesi taşı ameliyatını önermiyoruz. Fakat şeker hastası olan hastalarımızda safra taşlarını küçük ya da çok olmasıyla belli riskleri göz önüne alarak ameliyatı öneririz.
Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Safra taşı ameliyatını iki farklı şekilde yaparız. Öncelikle açık ameliyatla ilgili hastanın karnını açarak safra kesesini alırız.
Kapalı ameliyatlar da ise karına 3-4 adet 1’er cm lik delikler açılır. Buradan karın içine sokulan aletler ile ameliyat gerçekleşmiş olur. Safra kanalı taşları ile hasta üzerinde farklı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bunların içerisin de sarılık ve biyokimyasal tahliller sonucunda farklı sonuçlara ulaşırız.
Ameliyattan önce veya sonra ağızdan sokulan ışıklı bir alet dediğimiz endoskop yardımı ile safra kanallarındaki taşları başarılı bir şekilde almış oluruz. Daha sonra kapalı ameliyat tekniği ile de safra kesesini çıkartmış olabiliriz.
Kapalı safra kesesi taşı ameliyatlarında hasta 1 gece hastane de yatar. Daha sonra ameliyat sonrası hasta da idrarın yapması ve tuvalete çıkması önemlidir. Bu hasta için olumlu bir etkendir. Böylelikle normal fonksiyonlarına devam etmiş olur. Ameliyatın sorunsuz şekilde gerçekleştiğinin göstergesidir. Bu sebeple hastalarımıza idrar miktarını ve büyük tuvaletini yapıp yapmadığını sorarız.
Safra Kesesi Ameliyatını Hangi Durumlar Da Yaparız?
Safra kesesinden kaynaklı rahatsızlıklar günümüz koşullarında en çok karşılaştığımız problemlerdir. Rahatsızlığın sebebi şiddetli ve belirtileri yoğun şeklinde yaşanıyorsa ameliyat kararı alırız. Kötü huylu olup polip bir durumda cerrahi bir işlem gerçekleşir. Safra kesesi taşı ve iltihabı oluşumlarında ameliyat öneriyoruz.
Safra kesesi taşı ameliyatına sebep olan rahatsızlıklar şöyledir;
- Şişkinlik,
- Gaz
- Yemeklerden sonra üst karın bölgesin de ve sırtta ağrılar
- Sürekli ağız kokusu
- Cilt ve göz akında sarılık
- Yağlı ve ağır yemeklerin kişiye dokunması
Bu tarz belirtilerden sonra hastanın yaşam kalitesinde düşme meydana gelir. Bununla birlikte safra kesesi taşı ilerleyen dönemler de ana safra kanalına düşer. Bu sebeple de sarılığa sebep olabilir. Bazen de nadir olarak karşılaşmış olsak da pankreas kanalına zarar vermiş olur.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası
Safra kesesi ameliyatı sonrası hasta kesinlikle ilk 1 ay ağır gıdalar tüketmemesi gerekir. Bunun dışında herhangi bir konuda yeme kısıtlaması yapmıyoruz. Bir süre sonra karaciğer safra kesesinin görevini üstlenmiş olur. Böylelikle vücudun normal işlevini sağlamış oluruz.
Safra kesesi ameliyat sonrası ağır kaldırmaktan hastalar kaçınması gerekir. Aynı zamanda yukarı uzanmaktan da uzak durmaları gerekir. İşlem sonrası delik olan bölgede herhangi bir iltihaplanma meydana gelirse doktora gözükmesinde fayda vardır. Gerektiği zaman ilaçla tedavi olunabilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri?
Safra kesesi ameliyatı riskleri düşünüldüğü zaman tedavi edilmediği sürece daha büyük risklere yol açabilir. Her ameliyatta olduğu gibi safra kesesi ameliyatında da bazı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Ancak bu oranlar oldukça düşüktür.
Tedavi edilmeyen taşlar bir süre sonra ölüme sebebiyet verir.
Ameliyata engel durumu olmayan safra kesesi taşı büyük bir kısmı ameliyat ile tedavi edilir. Bu ameliyatların %95 oranında laparoskopik şekilde gerçekleştiririz. Karına attığımız 3-4 cm’lik kesiler ile birlikte aletleri karın kısmına yerleştiririz. Bu sayede ameliyatı daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştiririz. Hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hissederken erken iyileşme gösterir.
Ciddi risk olarak faktörlerini düşünecek olursak iç organlarda enfeksiyon meydana gelebilir. Fakat bugüne kadar safra kesesi ameliyatında MAGNET Hastanemiz de herhangi bir risk gözlemlenmemiştir. Alanında uzman doktorlarımız ile birlikte ameliyatlarımızı profesyonel bir şekilde gerçekleştiriyoruz.
Safra kesesi ameliyat olanlar 1 gün gözetim altında kalır. Daha sonra ertesi ya da sonraki gün taburcu ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular?
Safra Kesesi Şikâyetlerinin Belirtileri?
Ateş, kusma, bulantı, gaz sancısı, şişkinlik, hazımsızlık
Safra Kesesi Taşı İçin Ameliyat Zorunlu Mu?
Ameliyata engel bir durumu olmayan safra kesesinde taş bulunan hastalar da ameliyat ile tedavi edilir. Taşların yol açtığı sağlık problemlerine gerekli önem verilmezse ciddi rahatsızlıklara sebebiyet gösterir. Safra taşı sebebiyle sarılık meydana gelir. Bu durumda safra karaciğer de birikmeye başlayarak fonksiyonlarını yerine getiremez olur.
Safra Kesesinde Risk Faktörü Nelerdir?
Kadınlar da safra kesesi taş oluşumu riski erkeklere oranla 2-3 kat daha fazladır. Hamile olmak, çok fazla doğum yapmak, ailesin de safra kesesi taşı problemleri olmak, aşırı kilo almak veya biranda kilo vermek, şeker hastaları. Uzun süre aç kalmak, kolesterol düşürücü ilaç kullanmak, östrojen içeren ilaçlar kullanmak.
Laparoskopik Kolesistektomi Operasyonu Nasıl Yapılır?
Laparoskopik kolesistektomi ameliyatı safra kesenin çıkartılması işlemine denir. Bir video kamera yardımıyla gerçekleştirdiğimiz operasyondur. Halk arasında kansız ameliyat olarak da nitelendirilen bu ameliyatları yaparak daha güvenli bir operasyon gerçekleşir.
Anestezi altında 3-4 tane inzisyon gerçekleştirerek, operasyonları ekrana yansıtır, safra kesesini tek bir kesikten çıkarmış oluruz.
Laparoskopik Kolesistektomi Operasyonuna Hazırlık Süreci Nasıl İşler?
Yaş ve tıbbi durumuza bağlı olarak göğüs röntgeni ve EKG çekeriz. Kan değerlerini incelemek için kan tahlili yapılır. Operasyondan bir gün önce hiçbir şey yenmemesine dikkat etmemiz gerekir. Cerrah uygun gördüğü takdirde su içebilirsiniz. Operasyon öncesi kan inceltici ilaçlar ve diyet ilaç kullanımını bırakalım.