Trioid, bir hastalık adı olarak bilinse de soluk borusunun ön kısmında yer alan 25 – 40 ağırlığında şekli keleği andıran bir organdır. Trioid salgıladığı hormonlarla vücudumuz için önemi bir işleve sahiptir. Boyutu her ne kadar küçük olsa da vücutta pek çok fonksiyonların düzenlenmesini ve hormonların üretiminden sorumludur. Yutkunma ile beraber bu organ yukarı aşağı doğru hareket etmektedir. Tiroidin temel görevlerinden biri vücudun temel metabolizmasını ayarlayan T3 ve T4 hormonlarını salgılamaktır. Tiroid hormonu fazla olması durumunda kişilerde öncelik olarak aşırı terleme, saç dökülmesi ve hızlı kilo kaybı görülür.
Tiroid Belirtileri Nelerdir ?
Tiroid fonksiyonlarının yerine getirilmemesi durumunda farklı olarak pek çok sağlık problemleri ve belirtiler oluşturur. Tiroid bezinin az yada çok çalışmasına bağlı olarak pek çok farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Tiroid belirtilerine göz atacak olursak ;
- Yorgun ve halsizlik
- Hızlı kilo kaybı veya kilo alma
- Kişide sürekli uyuma isteği yada uykusunu alamama hissi
- Kol ve bacaklarda yumuşama, uyuşma hissiyatı
- Hafızanın zayıflaması ve bilincin bulanık olması
- Vücut sıcaklığının çok yüksek olması yada vücut sıcaklığının çok düşük olması, soğukluk hissi
Tiroid Ameliyatı Kimlere Yapılabilir ?
– Boyuna baskı yapan ve tiroid bezinin büyüklüğünün problem yarattığı hastalarda
– Kanser riski taşıyan hastalarda
– İlaç tükettiği halde tedavisi sağlanmayan hastalarda
– Boyundaki şişliğin estetik sorunlara yol açtığı durumlarda
TİROİD AMELİYATI NASIL YAPILIR ?
Tiroid Ameliyatı boyun çizgisi üzerinden küçük bir kesi açılması ile gerçekleştirilmektedir. Genel anestezi altında ameliyat yapılmaktadır. Tiroid bezinin damarlarının bağlanıp kesilip, bezin bir kısmının çıkarılması ile yapılmaktadır. Tiroid Ameliyatı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tiroid dokusu çıkartılırken ses tellerine dikkat edilmesi durumudur. Bizler Ankara Özel Magnet Hastanesi olarak deneyimli endokrin cerrahlar tarafından yapılan tiroid ameliyatlarında bu tip risklerin görülme olasılığı çok düşüktür.
Tiroid Ameliyatından sonra hastalarda şiddetli ve ani bir ağrı hissi oluşmaz. Aksine kişilerde yavaş yavaş kilo alma, cilt ve saçlarda görülen olumsuzluklar, yorgunluk, isteksizlik başlar. Ama bu olumsuzluklar hastalarda bu şikayetlerin ve belirtilerin ameliyat sonrasında düşen tiroid hormonuna bağlı olduğunu fark etmezler. Hastalarda yapılan tetkikler sonucunda belirlenen papiler tiroidden 1 cm büyükse iki taraflı tiroid bezi çıkartılmaktadır. Tiroid Ameliyatı sonrasında geriye tiroid dokusu bırakılmadan yapılmalıdır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle ilerde sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Ameliyat yaklaşık olarak açık cerrahi ile uygulandığı zaman yarım saat bir saat kadar sürmektedir. Robotik cerrahi ile uygulandığı zaman ise 1 – 1,5 saat kadar sürmektedir.
Tiroid Ameliyatı Öncesi
Tiroid Ameliyatı öncesi kişinin daha önceki geçirdiği ameliyatlar göz önünde bulundurulur. Hastanın kullandığı tüm ilaçlar tespit edilir. Tiroid Ameliyatı öncesinde en bilinmesi gereken özellik tiroidin lenf bezlerine yayılıp yayılmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında hastaya boyun ultrason tetkiki yapılmalıdır. Hastanın ameliyat öncesi kan sulandırıcılarının değiştirilmesi veya kesilmesi gerekebilir. Ses tellerinin hareketlerine ameliyat öncesi mutlaka bakılmalıdır.
Tiroid Ameliyatı Sonrası
Hasta ameliyat sonrasında hemen ertesi gün evine dönebilmektedir. Ameliyattan çıktıktan sonra kişi birkaç saat sonrasında kendine gelir, konuşabilir ve ağızdan gıda alabilmektedir. Ameliyat sırasında hastaya eriyebilen dikişler kullanılmaktadır. Hasta herhangi bir ağrı sızı hissetmez. Ameliyattan sonra kişi 1.gün banyo yapabilir bir sakıncası yoktur. 5 – 6 ay kadar bir süre zarfından sonra dikiş izi kaybolmaya başlar.
Tiroid Ameliyatı Riskleri Nelerdir ?
Tiroid Ameliyatı sonrasında görülecek iki ana risk bulunmaktadır. Birinci ana risk ses tellerinde gerçekleşebilecek olan zedelenme, ikisi ise paratiroid (kalsiyumu düzenler ) zedelenmesidir. Sizler için bu riskleri en aza indirmek için cerrahi müdahalede ve diğer oluşabilecek sorunlara zarar vermemek için belirli teknikler kullanmaktayız. Dünya çapında bu riskler ile karşılaşma durumu %1 civarında denk gelmektedir. Ankara Özel Magnet Hastanemizde gerçekleştirilen Tiroid Ameliyatı bu konuda özel eğitim almış ve tecrübeli cerrahlarımız tarafından yapılmaktadır. Tiroid Ameliyatını sık uygulayan cerrahların yaptığı ameliyatlar sonrası karşılaşacak komplikasyon oranları daha azdır.
Tiroid Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular ?
-Beslenme : Normal günlük hayattaki beslenme düzeninize dönebilirseniz. Ameliyat sonrası uyulması gereken herhangi bir diyet programı bulunmamaktadır. Sadece yemelerinize dikkat ederek kilo alımından kaçınmalısınız.
-İlaçlar : Ameliyat sonrası hasta tiroidin yeterince hormon üretemediği durumlarda tiroid hormon takviyesi kullanılır. Kişiler bazen ilaçları ömür boyu kullansa da geçici eksikleri yerine koymak amacıyla bir süreliğine kullanabilir. İlk olarak hastaya küçük dozlarda ilaç verilmeye başlanır ve daha sonrasında hastanın vücudunun ihtiyacına göre ilaçlar düzenlenir.
-Vücut Temizliği : Ameliyat yerinize su gelmemesine dikkat ederek vücudun geri kalan kısmını rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Direniniz yoksa ameliyattan 3 gün sonra yıkanabilirsiniz. Eğer dreniniz var ise drenin çekilmesine kadar beklemeli ve dren çekildikten 3 gün sonra yıkanabilirsiniz.
Tiroid Ameliyatından önce hazırlıklar nasıl olmalıdır ?
Hasta ameliyat için gereken şartlara, hormon seviyelerine uygun ise doğrudan ameliyat hazırlıklarına başlanabilir. Hastanın öncelikle endokrinoloji ve dahiliye uzmanın muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Hormon seviyesi yüksek olan hastalarda hastayı ameliyata almak oldukça risklidir. Hastanın normal hormon seviyesine dönebilmesi birkaç ayı bulabilir. Hasta ameliyattan önceki gece saat 24’den sonra su dahi içmemesi gerekmekte ve hiçbir şey yiyip içmemelidir. Yani kısacası demek gerekirse kişi oruç tutuyormuş gibi ameliyata girmelidir.
Tiroid Ameliyatı sonrası iyileşme süreci :
Genellikle hastalar ameliyat sonrası 10 – 15 gün içerisinde günlük hayatlarına dönmeleri mümkündür. Aşırı bir ağrı süreci geçirmezler. Cerrahlar tarafından verilen ağrı kesiciler uygun dozda kullanılırsa iyileşme sürecide artar.
En sık sorulan sorular ?
Tiroid hastalığı neden oluşur ?
Tiroid hastalığında guatır en büyük etkendir. Guatır büyümesi hipotrioidi başta olmak üzere tiroid hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.
Tiroid sinir yapar mı ?
Tiroid hormonlarının az yada çok salgılanması durumunda pek çok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Sinirli ruh hali değişiklikleri, iştahsızlık gibi belirtileri olan tiroid hastalıkları; erkeklere göre kadınlarda daha çok görülmektedir.
Tiroid ameliyatı riskli midir ?
Enfeksiyon ve kanama riski taşımaktadır. Bunun nedeni ise tiroid bezinin ses tellerine ve sinirlere çok yakın olmasıdır. Ameliyat öncesi teşhis ve mutlaka alanında uzman deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Tiroid Ameliyatı olduktan sonra hastalık tekrar eder mi ?
Ameliyat esnasında yapılan doğru uygulamalara bağlıdır. Hastadan alınan nodüller bir süre sonra tekrar edebilir. Ameliyatta hastadan tiroid organının ne kadarının çıkarıldığına bağlıdır.
Tiroid Ameliyatından sonra ses ne zaman düzelir ?
Ameliyattan sonra hastada meydana gelen en belirgin özellik sesin kısılmasıdır. Bu ses kısıklığı kalıcı veya geçici olarak meydana gelmektedir. Geçici ses kısıklığının sebebi sinirin etrafında oluşan ödemden kaynaklanmaktadır. Yaklaşık olarak 2 – 3 ay içerisinde düzelmesi mümkündür.
Tiroid Ameliyatı sonrası yutkunmada zorluk olur mu ?
Hastanın ameliyat sonrası yutkunma zorluğu çekmesi sıkça karşılanan durumlardan biridir. Kişi doktor tarafından verilen belirli zaman diliminde kullandığı takdirde kısa süreli olarak olan bu yutkunma zorluğu tamamen ortadan kalkmaktadır.