Nabız Kaç Olmalı

Nabız Kaç Olmalı?

Nabız kaç olmalı sorusu gün içerisinde hepimizin sıklıkla araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Bilindiği üzere nabız, kalp vuruşlarının oluşturduğu kan basıncı nedeniyle özellikle bilekteki ve boyundaki atardamarda parmakla basıldığında duyumsanan çarpma hissidir. Bir diğer deyişle kalbin her atışıyla birlikte pompaladığı kanın, damarlar üzerinde oluşturduğu basınçtır. Bu basıncı, parmaklarınızı belli bölgelerden geçen atardamarlarınızın üzerine koyarak kolayca hissedebilirsiniz.

Yetişkin bireylerde nabız sayısı, kişinin fiziksel olarak dinlenmiş ve ruhsal olarak sakin olduğu bir dönemde dakikada 60–100 arasında olmalıdır. Bu ölçü normal olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda sporcularda kalp hızı daha düşük olabilir ve dakikada 40–60 arası olması normal kabul edilir. Spor yapmak ve spor yapmamak nabız ölçüsünde bile değişkenlik göstermektedir.

Nabız kaç olmalı sorusuna bir yanıt almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Aynı zamanda nabzınızı en iyi sayabileceğiniz yerler; başta bilekler ve boyunda şah damarı olmak farklı bölgelere ayrılmaktadır. Bu bölgeler; Dirsek içi, kasık, şakak, ayağın üst kısmı olacak şekilde belirlenmektedir.

Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle nabzı en iyi hissettiğiniz yere koyduktan sonra bir dakika boyunca hissettiğiniz vuruş sayısını saymalısınız. Sizler için belirtilen bu sayı size kalp atış yani nabız sayısını verir. Nabız kaç olmalı sorusuna yukarda değindik. Bununla birlikte efor sonrası dinlenmeden nabız ölçülmesi, nabız sayısının olduğundan yüksek çıkmasına neden olur. Stres altındaki kişinin de nabız sayısı olduğundan yüksek çıkacaktır. Bahsedilen bu durumda nabız sayısının yüksek olması doğaldır.

Nabız kaç olmalı sorusuna cevap bulmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Yüksek Nabız Belirtileri

Yüksek nabız, diğer adıyla taşikardi kişi istirahat halindeyken nabız sayısının normalden daha yüksek olmasına verilen isimdir. Yüksek nabız belirtileri şunlardır:

  • Çarpıntı hissi
  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı
  • Göğüste rahatsızlık hissi
  • Göğüs ağrısı
  • Bayılma

Yüksek nabız yukarıda yer alan belirtiler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Taşikardi nedenlerini üç grupta değerlendirmek gerekir.

1- İnsan vücudunda ki en önemli organlar arasında yer alan kalp, bazı durumlarda vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için hızlı atabilir. Bahsedilen bu durum patolojik (hastalık tanısı olarak) kabul edilmez ve tedavi gerektirmez. Genellikle efor sarf etmek, stres (heyecanlanmak, korkmak, sinirlenmek vb.) veya kişinin bir yerinin ağrıyor olması bu duruma verilebilecek en iyi öneklerdir.

2- Genellikle kalp bazı durumlarda bir hastalığa veya bir dış etkene bağlı olarak hızlı atabilir. Belirtilen bu nabız sayısının fazla olabileceği başlıca hastalıklar;

  • Kalp yetersizliği,
  • Doğuştan gelen kalp hastalıkları,
  • Enfeksiyona bağlı ateş yükselmesi,
  • Kansızlık,
  • Tiroit bezinin fazla (hipertiroidi) çalışmasıdır.

Nabız yüksekliği dış etkenlerin başında ise sigara gelmektedir. Aynı zamanda;

  • Aşırı kafein tüketimi
  • Alkol tüketimi,
  • Uyuşturucu kullanımı
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri sayılabilir.

3- Yukarıda yer alan durumların yanı sıra nabız sayısı kalbin elektriksel sistemindeki bozukluklardan dolayı yüksektir. Bahsedilen bu durumlar gerçek ritim bozukluklarıdır ve aritmiler grubunda yer alırlar. Durumların bazıları hayati tehlike yaratabilir ve acil tedavi edilmeleri gerekir. Yukarıda yer alan maddelerin bazıları ise kısmen iyi huylu ritim bozukluklarıdır ve dikkatle ele alınmaları gerekir.

Nabız kaç olmakı, yüksek nabız kaç olmalı gibi sorularınız için bizi takipte kalın.

Taşikardi Tedavisi

Taşikardi tedavisine başlamadan önce yüksek nabzın nedeninin bulunması gerekir. Bu noktada belirtmek gerekir ki taşikardiye neden olan hastalığın veya durumun tedavisi taşikardiyi de tedavi eder. Örnek vermek gerekirse ateşi olan bir hastanın enfeksiyonunun antibiyotiklerle tedavisi veya hipertiroidisi olan birinin tiroit hormonunun normal seviyelere getirilmesi kalp hızının da normale gelmesini sağlayacaktır.

Yüksek nabız yani taşikardi ileti sistemindeki bozukluklar nedeniyle gelişmişse uygun ilaçlarla veya “kardiyoversiyon” dediğimiz, kişiyi uyutarak göğsüne elektrik şoku vermek suretiyle düzeltilebilir. Bu noktada belirtmek gerekir ki kişi bazı durumlardaysa “ablasyon” olarak adlandırılan girişimsel yöntemle tedavi edilmesi gerekir.

Nabız kaç olmalı, kaç olursa problem teşkil eder veya farklı sorular için Magnet Hastanesiyle iletişime geçebilirsiniz.

Düşük Nabız Belirtileri

Yukarıda bahsedilen taşikardinin tam tersi olan düşük nabız, kişinin nabız sayısının normalden daha düşük olmasına verilen isimdir. Aynı zamanda bu duruma “bradikardi” denir.Nabız kaç olmalı sorusuna cevap bulmak için yazımızı dikkatle okumanızı tavsiyede ederiz.

Peki, bradikardi belirtileri nelerdir? Sizlere en doğru cevabı verme için bazı maddelerden bahsedeceğiz. Bahsedeceğimiz maddeler şunlardır:

  • Baş dönmesi
  • Göz kararması
  • Halsizlik/yorgunluk
  • Çabuk yorulma
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Bayılma

Yukarıda ki belirtiler şeklinde ortaya çıkan nabız düşüklüğü, bir hastalığa ya da duruma bağlı gelişebileceği gibi bazen de kalbin ileti sistemindeki bozukluklar nedeniyle olabilir. Bu duruma dikkat ederek ilerlemeniz son derece faydalı olacaktır. Düşük nabız da bazı durumlarda tehlike art etmektedir.

Nabız düşüklüğüne yani bradikardiye neden olan hastalık ve durumlara şu şekilde örnek verebiliriz;

  • Tiroit bezinin az (hipotiroidi) çalışması,
  • Uyku apnesi (OSAS),
  • Kanda bazı minerallerin düşük veya yüksek olması,
  • Bazı ilaçlar ve bal (deli balı) zehirlenmesi

Yukarıda yer alan durumlar nabız düşüklüğünün genel nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada belirtmek gerekir ki kalbin ileti sistemindeki bozuklar ise daha çok ileri yaşlarda, ileti sisteminin de yaşlanması nedeniyle olmaktadır. Aynı zamanda ileti sisteminin bozuklukları her yaşta görülebilir. Bu duruma yol açan maddeleri kalp damar tıkanıklıkları, doğuştan gelen kalp hastalıkları veya kalp içi enfeksiyonlar olarak sıralamak mümkündür.

Nabız kaç olmalı soruları için donanımlı bir cevap sunmaktayız.

Bradikardi (Düşük nabız) nasıl tedavi edilir?

Bradikardi, tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalığın tedavisinden önce bradikardinin nedeninin saptanması gerekir. Kişide daha doğrusu hastada hipotiroidi veya uyku apnesi gibi hastalıklar varsa bu rahatsızlıklar tedavi edilmelidir. Nabız düşüklüğü yani bradikardi ilaçlara bağlı ise bu ilaçların kesilmesi veya dozunun ayarlanması gerekir.

Yukarıda yer alan bilgilerin yanı sıra düşük nabız, hayatı tehdit ediyor ve nedeni ortadan kaldırılamıyorsa “kalp pili” gibi cihazlar takmak gerekebilir. Bu kalp pili kişinin normal fonksiyonlarına dönmesini sağlayacaktır.

Bradikardi, düşük nabız ile alakalı olarak Magnet Hastanesine başvurarak detaylı bir tedavi yöntemine sahip olabilirsiniz.

Tüm bilgiler bizlere normal kalp atışının ne denli gerekli bir durum olduğunu açıklar niteliktedir. Bu durumların yanı sıra kalbin ileti sistemindeki bozuklar haricindeki kalp atış anormallikleri genelde kalp dışı nedenlere bağlıdır. Belirtilen bu durumlar ilgili doktor tarafından tedavi edilir. Belli bir hastalığa bağlı olmayan kalp hızı anormalliklerinin düzenlenmesinde asıl iş, kişinin kendisine düşmektedir. Hasta uygun yaşam tarzı değişikliklerini gerçekleştirmelidir.

Kalp hızını düzenlemek için hastanın yapması gerekenler ise genellikle sigara kullanıyorsa bırakmalı, kafeinli içeceklerden uzak durmalı, stresten uzaklaşmalı ya da profesyonel destek almalı ve gerekirse doktorunun vereceği ilaç tedavisi kullanmalı, düzenli spor yapmalı ve sağlıklı beslenmeli olarak belirlenmektedir.

Özellikle aritmilerde ise bir doktordan profesyonel destek alınmalıdır. Hasta, kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bahsedilen bu ritim bozukluğunun türüne göre;

  • İlaç tedavisi,
  • Kardiyoversiyon,
  • Ablasyon veya kalp pili ile tedavi gerçekleştirilmelidir.

Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle nabız kaç olmalı sorusuna cevap vermeye çalıştık. Son bir tekrar etmek gerekirse nabız kaç olmalı sorusunun en net cevabı, yetişkin bireylerde nabız sayısı, kişinin fiziksel olarak dinlenmiş ve ruhsal olarak sakin olduğu bir dönemde dakikada 60–100 arasında olmalı şeklinde yorumlanmaktadır.

Magnet Hastanesi olarak yer aldığımız bu süreçte tüm nabız problemlerine derman olmaktayız. Bu durumlardan hareketle nabız kaç olmalı sorusuna cevap bulmak için bizime iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?