Vazektomi Ameliyatı - magnet hastanesi ankara

Vazektomi Ameliyatı

Ülkemizde birçok yeni doğum kontrol yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Genellikle doğum kontrol yöntemleri denildiği zaman akla ilk olarak kadınlara uygulanan yöntemler gelmektedir. Vazektomi, kalıcı doğum kontrol yöntemi olarak bilinmektedir. Vazektomi işleminin amacı spermin üretraya girmesini önlemek ve bu sayede gebeliğin önüne geçmektir.

Kadınlarda vazektomi uygulaması yapılmamaktadır. Erkeklere uygulanan bu cerrahi yöntem; sperm kanallarının kesilmesi, bağlanması veya mühürlenmesi ile yapılmaktadır. Vazektomi ameliyatını yaptırmadan önce kişi, gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olmalıdır. Yapılan cerrahi işlem ile spermin üretraya girmesi önlenebilmektedir. Kadınlarda tüplerin bağlanması yöntemi ile, erkeklere uygulanacak vazektomi hemen hemen aynı sayılmaktadır.

Günümüzde vazektomi ameliyatları sıradanlaşmış ve çok kolay bir şekilde uygulanabilen operasyonlardan birisi olmaktadır. Ankara Özel Magnet Hastanemizde vazektomi ameliyatı yapılmaktadır. Sizlerde hastanemize gelerek uygun hijyen şartları altında, son derece konforlu ve güvenli bir şekilde Üroloji doktorumuz ile ön görüşme yaparak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Vazektomi Neden Yapılır ?

Vazektomi, gelecekte çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olan erkeklerin başvurabileceği güvenli ve etkili bir doğum kontrol yöntemidir. En yaygın olarak yapılan doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Popüler olmasının nedenlerine bakacak olursak ;

  • Vazektomi istenmeyen gebeliği önlemekte yaklaşık olarak % 100 etkilidir.
  • Vazektomi ameliyatı, düşük komplikasyonu olan veya  yan etki oranı az olan basit bir operasyondur.
  • Vazektomi yaptıran kişiler için  genellikle hastanede yatış gerekli görülmemektedir.
  • Vazektomi ameliyatı sonrası cinsel ilişkiden önce prezervatif takmak gibi doğum kontrol yöntemlerini kullanmanıza gerek yoktur.

Vazektomi Kimlere Uygulanır ?

Vazektomi işlemi, sağlık ile ilgili engeli bulunmayan 18 yaşını doldurmuş tüm erkeklere uygulanabilmektedir. İşlemin yapılabilmesi için kişinin çocuk istemediğinden emin olması gerekmektedir. Evli olan erkeklerin eşlerinden onay almadan uygulamanın yapılabilmesi mümkün değildir. Vazektomi işleminin en büyük avantajı kalıcı ve ömür boyu süren bir, doğum kontrol yöntemi olarak görülmesidir. Vazektomi operasyonu geri döndürülebilir bir işlemdir. İşlem yapılmadan önce sterilizasyon işlemi sterilizasyon işlemi kalıcı olarak düşünülerek yapılmaktadır. Çünkü yapılan işlemi tam anlamıyla geri döndürmek mümkün olmayabilir. Geri döndürme işlemi bazı durumlarda başarıyla sonuç verse de, kişi çocuk sahibi olmakta sorun yaşayabilmektedir.

Hasta kişi, ameliyat yaptırmadan önce eğer var ise kullandığı ilaçları doktoruna söyleyerek, kullanılan ilaçlar doktor kontrolünde yeniden değerlendirilmelidir. Ameliyat sonrasında şişkinliği en aza indirmek ve skrotumu desteklemek amacıyla, destekleyici özellikte iç çamaşırları tercih edilmelidir. Vazektomi işlemi yaklaşık 20 – 30 dakika süren bir işlemdir. Vazektomi ameliyatını yaptıracak olan kişiler doktoruyla ayrıntılı bir şekilde konuşarak, bilgiler elde edinerek kararlarını ona göre kesinleştirmelidirler. Genellikle bu işlem ürologlar tarafından yapılmalıdır.

Vazektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Vazektomi ameliyatına başlarken doktorumuz ilk olarak küçük bir iğne ile skrotumunuzun derisine lokal anestezi uygulanarak enjekte edilir. Uyuşturulan skrotumunüst kısmından küçük bir kesik gerçekleştirilir veya kesi yerine skrotumda bir delik açılır. Sonrasında testisten üretreya ( idrarın dışarı çıktığı yere ) testinizden meni taşıyan tüpün vas deferens kanallarının yeri tespit edilmektedir. Vas deferens tüpleri, yapılan kesiden yada delikten dışarı çekilmektedir. Vas deferens’in skortumdan tüpün/kanalın dışarı çekilen kısmı çekilir. Çekilen kısımdan kesilen kanalın iki ucu bağlanarak, cerrahi klipsler veya başka bir yöntem kombinasyonu gibi yöntemlerle kapatılır. Ardından iki ucu kapatılan kanallar vas deferensin uçlarını skrotuma geri yerleştirecektir. Ameliyat bölgesinde açılan kesi veya delik açılan yer özel bir yapıştırıcı yardımıyla veya dikişlerle kapatılmaktadır.

Vazektomi Ameliyatından Sonra

Erkeklerde vazektomi ameliyatı sonrası biraz morarma, şişme ve ağrı olması oldukça normaldir. Genellikle ortaya çıkan bu semptomlar birkaç gün içinde iyileşme gösterir. Fakat bu şişkinlik ve morarma giderek artış gösterirse, kişide ateşin çıkması ve ağrının şiddetlenmesi gibi enfeksiyon belirtisi oluşumu sırasında ortaya çıkan semptomların varlığından doktorunuzun mutlaka haberi olmalıdır. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar ;

  • Vazektomi ameliyatından sonra en az 48 saat boyunca skrotomunuzu üste oturan, dar iç çamaşırı ile desteklemeniz gerekmektedir.
  • Vazektomi ameliyatı sonrası ilk iki gün boyunca skrotuma soğuk, buz uygulaması yapılmalıdır.
  • İşlem sonrasında aktivitelerinizi birkaç günlüğüne kısıtlayın. Vazektomi ameliyatından sonra 24 saat dinlenmeniz oldukça önemlidir. Ameliyattan birkaç gün sonra günlük aktivitelere dönülebilir ancak ağır kaldırmaktan, ağır işlerden ve spor yapmaktan kaçınmanız gereklidir. Yapılan ağır işler, aşırı aktiviler, skrotum içinde ağrı veya kanamaya sebep olabilmektedir.
  • Vazektomi sonrası bir hafta kadar cinsel ilişkiye girmekten uzak durulmalıdır. Çünkü boşalırsanız meninizde ağrı hissedilebilir, semende kan görülebilmektedir. Vazektomi ameliyatı sonrası meninizde artık sperminizin bulunmadığı kesinleşene kadar başka doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.

Vazektomiden sonra, kanallarda daha önceden üretilmiş sperm bulunma ihtimali yüksektir. Ancak işlem sonrasında 20 kez boşaldıktan ( ejakülasyona ) sonra artık bu spermler semende bulunmaz. Dolayısıyla işlem sonrasında ilk kez boşalmada kontrol yöntemlerini kullanmak doğru olacaktır. Bir vazektomi, testisler tarafından yapılan spermin meniye ulaşmasını engellemektedir. Bu spermler dışarı atılamadığından dolayı vücut tarafından geri emilir ve bu geri emilim sonucunda herhangi bir sorun oluşturmamaktadır.

Vazektomi Avantajları ve Dezavantajları  

Ameliyat sonrasında her ameliyatta olduğu gibi kanama gibi komplikasyonların oluşması oldukça normaldir. Oluşan bu kanamalar önemsizdir. İnsanın vücudunda herhangi bir zarar meydana getirmez. Kişide enfeksiyon oluşumu oldukça düşük bir ihtimaldir. Çünkü enfeksiyon oluşumunun tek sebebi steril olmayan bir ortamda, steril olmayan aletler ile birlikte uygunsuz bir işlemin gerçekleştirilmesidir. Bu şekilde uygulanan işlemde enfeksiyon görülebilir.

Bununla beraber sperm üretimi devam ettiğinden dolayı bir süre sonra bağlanan kanalların dışında sperm birikebilir veya bilye büyüklüğüne gelebilecek kadar büyüyebilir, yumru haline dönebilir. Kişinin vücudu için herhangi bir olumsuz etki oluşturmamaktadır. Hatta kişi istediği takdirde bu spermin kolay bir yöntemle uzmanlar tarafından boşaltılması mümkündür. Vazektomi ameliyatından sonra oluşabilecek dezavantajlar bu şekilde sıralanabilir.

Vazektomi ameliyatının avantajları ise; kişilerin gebe bırakma oranları neredeyse kesin olarak yok olmaktadır. Çok kolay bir yöntem olan vazektomi operasyonu sonrasında erkeğin, bir kadını gebe bırakabilmesinin önüne geçilmektedir. Sıralanan avantajların yanında cinsel ilişkinin kesintiye uğraması söz konusu olamaz.

Vazektomi Ameliyatının Geri Dönüşü Var Mıdır ?

Vazektomi işlemi, geri dönüştürülmesi teorik olarak mümkün bir operasyondur. Ancak kişiye geri döndürmek için garanti verilmemektedir. Çünkü geri dönüşüm oldukça problemli bir durumdur. Bunun için vazektomi ameliyatına karar veren erkekler, çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olmalıdır. Vazektomi ameliyatı olacak kişiler kesin geri dönüşüm gözüyle bakmamalıdır. Çünkü geri dönüşüm oranı % 50 civarındadır. Vazektomi işlemi çok kolay bir yöntemdir. Her ürolog vazektomi işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilir. Vazektominin geri döndürülmesi için alanında uzman microcerrahi alanında kendini geliştirmiş doktorlar tarafından yapılabilmektedir.

Ameliyata bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlar :

  • Nadir de olsa gebelik görülmesi,
  • Sperm sızıntısına neden olan iltihaplanma oluşumu,
  • Ameliyat olanların yaklaşık % 1, % 2’ inde ortaya çıkan kronik ağrı,
  • Testiste sıvı toplanması durumunda ejakülasyon ile kötüleşen ağrı oluşumu,
  • Testiste üretilen, spermi toplayan ve transfer eden anormal kist oluşumu gibi komplikasyonlar görülebilir.

En sık sorulan sorular 

Vazektomi ameliyatı fiyatları ?

Vazektomi işleminin fiyatını öğrenmek için ve ameliyat hakkında detaylı bilgi alabilmek için Ankara Özel Magnet Hastanemizi arayarak veya ziyaret ederek, ürolog doktorlarımız ile görüşme sağlayıp konforlu ve güvenli bir şekilde tedavi sürecini başlatabilirsiniz. Hastanemizi arayarak kolayca randevu oluşturabilirsiniz. Bize ulaşın 0312 212 80 80

Vazektomi ameliyatı olan erkekler boşalabilir mi ?

Ameliyat sonrası kişide boşalma aynı şekilde devam etmektedir. Fakat semen sıvısı içinde sperm bulunmayacaktır. Çünkü yapılan bu işlem erkeklerde cinsel yaşam olarak belirttiğimiz sertleşme, boşalma hissi, cinsel arzu ve tatmin gibi durumları kesinlikle etkilemesi söz konusu değildir.

Vazektomi ameliyatı  gebeliği önlemede yüzde yüz başarılı mıdır ?

Gebeliği önlemede başarı oranı oldukça yüksektir. Hatta yüze yakın diyebiliriz. Vazektomi etkili bir yöntemdir.

Vazektomi ameliyatı cinsel isteği azaltır mı?

Evet, vazektomi ameliyatı erkeklerde bazı durumlarda cinsel isteği azaltabilir. Vazektomi, erkeklerde doğal olarak üreme yeteneğini etkileyen bir cerrahi prosedürdür. Ameliyat sırasında, sperm taşıyan kanallar (vas deferens) kesilir veya bağlanır, bu da spermlerin ejakülasyon sırasında semen içine karışmasını engeller.

Cinsel istek birçok faktöre bağlıdır ve kişiden kişiye değişebilir. Vazektomi sonrası cinsel istekte azalma gözlemlenebilir, ancak bu etki herkes için aynı olmayabilir. Bazı erkeklerde cinsel istek üzerinde hiçbir değişiklik olmazken, diğerlerinde hafif bir azalma veya nadir durumlarda daha belirgin bir azalma olabilir.

Ankara Özel Magnet Hastensi Olarak Sağlıklı Günler Dileriz.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?