ayak burkulmasi nedir

Topuk dikeni

Topuk dikeni hakkında net bir bilgiye erişim sağlamak için donanımlı bir hizmet sunmaktayız. Bununla birlikte Magnet Hastanesi olarak yer aldığımız bu süreçte topuk dikeni nedir, nasıl ortaya çıkar, belirtileri ve diğer tüm bilgileri içeren bir makale hazırladık. Temel bir tanım olarak belirtmek gerekir ki topuk dikeni, topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemik benzeri kalsiyum birikintisidir. Bu kalsiyum birikintisinin olumsuz durumlara yol açtığını net bir şekilde belirtmek isteriz. Belirtilen bu durum genellikle topuğun önünde başlar ve daha sonra ayağın diğer kısımlarını etkiler.

Topuk dikeni, temel olarak yaklaşık 0,5 cm boyunda bir oluşum göstermektedir. 0,5 cm boyunca oluşum gösterdiğinden kaynaklı olarak kimi zaman gözle görülmeyebilir.  Tıp literatüründe “osteofit” olarak adlandırılan topuk dikeni son derece önemli bir rahatsızlıktır. Günlük hayatı olumsuz etkileyen topuk dikeni tanısı kimi zaman zor olabilir.

Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle topuk dikeninin oluşum sürecine de göz gezdirmek gerekmektedir. Özellikle belirtmek gerekir ki yoğunluklu olarak kas ve bağ dokusunda görülen uzun süreli gerginliğin sonucunda oluşum göstermektedir.

  • Sert yüzeylerde yürümek
  • Koşmak
  • Zıplamaktan kaynaklanan tekrarlayıcı stres

Yukarıda yer alan maddeler, topuk dikeninin yaygın bir nedeni olarak belirlenmektedir. Sert yüzeylerin topuk dikeni için büyük bir olumsuzluk yarattığının altını çizmek gerekmektedir. Bu rahatsızlıkla birlikte topuğun ön kısmında; ağrı, şişlik, ısı artışı gibi iltihap belirtileri görülebilir.

Topuk Dikeni Nedir?

Yukarıda yer alan bilgilerin yanı sıra topuk dikeni, her zaman ağrıya neden olmaz ve her topuk ağrısı topuk dikeni kaynaklı değildir. Bu sebeple iltihap giderici ilaçlar, ortezler ve yeniden yaralanmayı önleyen önlemler ile tedavi edilir. Tedavilerin topuk dikeninde büyük önem arz ettiğini belirtmek isteriz.

Osteofit yani topuk dikeni, topuk kemiğinde gelişen sivri uçlu kemik büyümeleridir. Bununla birlikte topuk kemiğinin altında kalsiyum birikintilerinin oluşturduğu yapılar olarak belirtmek gerekmektedir.

Topuk dikeni için çekilen röntgen filminde, topuk dikeni 1 – 1,5 cm kadar çıkıntı şekilde görülebilir. Kimi zaman ise röntgen filminde topuk dikeni görülmeyebilir. Bu noktadan hareketle röntgende görünür kanıt olmadığında durum bazen “topuk dikeni sendromu” olarak isimlendirilebilir. Günlük hayatı olumsuz etkileyen topuk dikeni ve topuk dikeni sendromu, altta yatan bir sağlık sorununa bağlı olarak gelişebileceği gibi bağımsız olarak da görülebilir. Bu konuda uzman kontrolüne ihtiyacınız olduğunu belirtmek isteriz.

Peki, topuk dikeni nerede görülür? Bu soruya cevaben belirtmek gerekir ki topuğun hemen önünde ayak kemerinin hemen altında ya da topuğun arkasında bulunabilir. Bu durumda tek bir yerde görüldüğünü söylemek son derece yanlış olacaktır. Tüm bilgilerin yanı sıra oluşum olarak topuk bölgesinin arkasında gelişen topuk dikeni, sıklıkla aşil tendonunun iltihaplanması ile ilişkilendirilmektedir.

Yukarı paragrafta bahsedilen ve aşil tendiniti olarak bilinen bu iltihabi durumda ayağın ön kısmına basınç uygulanması hassasiyet ve topuk ağrısında artışa neden olur. Aynı zamanda topuk bölgesinin ön kısmında görülen topuk dikeni rahatsızlığı, plantar fasiit ile ilişkilidir diye belirtmek isteriz.

Topuk Dikeni Neden Olur?

İlk başlıkta da aktarıldığı gibi topuk dikeni, topuk kemiğinin alt kısmında birkaç ay boyunca kalsiyum birikmesi meydana gelince oluşum göstermektedir. Bu noktada belirtmek gerekir ki yumuşak doku tendonları, kaslar veya plantar fasyanın kronik olarak gerilmesi ve tekrar tekrar yırtılması sonucu oluşan lokal iltihabi süreç, kalsiyum birikmesinin yaygın bir nedeni olarak belirlenmektedir.


Topuk Dikeni Nedenleri:

  • Yürüyüş anormallikleri topuk dikeni nedenler arasında yer almaktadır. Özellikle topuk kemiğine, bağlara ve topuk yakınındaki sinirlere aşırı stres uygulayan yürüyüş dengesizlikleri büyük bir olumsuz etki yaratmaktadır.
  • Sert yüzeylerde tempolu yürüyüş veya koşu
  • Eski ve kötü giyilmiş ayakkabılar
  • Aşırı kilo ve obezite

Plantar Fasiit Nedenleri:

  • Yaş faktörü. İlerleyen yaşla birlikte plantar fasyanın esnekliğini azaltır ve topuğu koruyan yağ yastığını incelterek riskte artışa neden olur.
  • Kadınlarda risk daha fazladır.
  • Topuğa darbe almak
  • Ayak burkulması gibi nedenlerle ayakta yumuşak doku hasarı
  • Şeker hastalığı
  • Ayakta kalma süresinin fazla olması
  • Aşırı fiziksel aktiviteler yapmak
  • Düztaban

Topuk Dikeni Belirtileri

Topuk dikeni çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkmaktadır. Özellikle belirtmek gerekir ki en çok görülen şikâyetler aralıklı veya kronik ağrıdır. Hastalarda oluşan topuk dikeninin oluşum noktasında iltihaplanma meydana gelirse özellikle yürürken ya da koşarken bir ağrı hissi görülebilir. Temel olarak, ağrının nedeni topuk dikeni değil, bununla ilişkili olan yumuşak doku yaralanmasıdır.

Topuk dikeni, günlük yaşamı etkileyen son derece önemli bir rahatsızlıktır. Genellikle topuk dikeni ve plantar fasiitte görülen ağrıları sabah ilk ayağa kalktıklarında ayak tabanlarına bıçak saplanması veya iğne batması şeklinde tarif eder. Belirtilen bu ağrı oluşumu daha sonra rahatsız edici bir acıya dönüşerek günlük hayatı etkilemektedir.

Temel olarak topuk dikeni, uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkıldığında keskin ağrı geri döner.

Topuk dikeniyle birlikte ortaya çıkan belirtiler şunları içerebilir:

  • Topuk önünde oluşum gösteren inflamasyon ve şişlik
  • Topuk bölgesinden etkilenen bölgede ve çevresinde ısı artışı
  • Topuk altında küçük, çıplak gözle görülebilen kemik benzeri görüntüye sahip sert bir çıkıntı
  • Çıplak ayakla yürümeyi zorlaştıran hassasiyet

Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır

Topuk dikeni nasıl anlaşılır konusunda net bir cevap vermek gerekirse belirti ve şikâyetlerle sahip bireylerde tanı için ayak röntgeni çekilebilir. Özellikle belirtmek gerekir ki kemik çıkıntının röntgen filminde görülmesi, topuk dikeni varlığından emin olmanın tek yoludur. Aksi takdirde topuk dikeni sendromu olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada bazı hastalarda hiçbir belirti görülmediği için, topuk dikeni sadece başka bir nedenden dolayı röntgen çekilmesiyle keşfedilir.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni tedavisinde temel olarak amaç, ayağa binen basıncı azaltmak, ağrı ve iltihabı kontrol altına almak, doku iyileşmesini teşvik etmek ve yumuşak dokuların esnekliğini artırmak olarak analiz edilmektedir. Bununla birlikte topuk dikeni için yapılan tedaviler şunları içerebilir:

  1. İstirahat: Temel olarakbol miktarda istirahat, son derece önemli bir tedavi yöntemine sahiptir. Bununla birlikte ayağa uygulanan baskıyı azaltarak etkilenen bölgedeki iltihabi durum ve ilişkili ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  2. Buz tatbiki: Buz tatbiki iltihabı baskılayarak ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olan son derece önemli bir tedavi yöntemidir.
  3. Ortez kullanımı: Ortez kullanımı, halka şeklindeki tabanlıklar topuktaki baskıyı almak için ayakkabının içine yerleştirilerek kullanılan bir durumu beraberinde getirmektedir.
  4. Gece ateli ve alçıları
  5. Germe egzersizleri
  6. Fizik tedavi
  7. Darbe emici spor ayakkabı kullanmak
  8. Antienflamatuar ilaçlar: Bu ilaçlar temel olarak iltihabi süreci baskılayarak şişliği azaltmaya yardımcı olur.
  9. Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi (ESWT): Bu tedavi yöntemi yüksek enerjili ses dalgaları ilgili bölgeye yönlendirilerek plantar fasyadaki hasarın iyileşmesi teşvik edilir. Bu tedavi yöntemi son derece önemli bir etken yaratmaktadır.
  10. Proloterapi: Proloterapi temel olarak hasarlı yumuşak dokuya dekstroz gibi tahriş edici bir ajan enjekte edilerek iyileşme süreci uyarılır.

Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle topuk dikeni hakkında donanımlı bir bilgi akışı sağlamaya çalıştık. Magnet Hastanesi olarak bizimle iletişime geçiş yapabilirsiniz.

Ankara özel hastane hakkında detaylı bilgi edinmek ve fiyat planlamasını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yukarıya Kaydır
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?