Uyku Laboratuvarı
Uyku laboratuvarı; uyku apnesi, uyku sırasında periyodik beyin hareketleri gibi uyku bozukluklarını teşhis etmek için kullanılan ve gece uykusu sırasında hastanın beyin dalgalarını, göz hareketlerini, solunum aktivitesini ve kanını ölçen bir testin adıdır. Oksijen içeriği ve kas aktivitesi odaklı incelenmektedir.
Uyku laboratuvarı; nöroloji uzmanlarının, KBB doktorlarının, göğüs hastalıkları uzmanlarının ve psikiyatristlerin multidisipliner bir yaklaşım benimsemelerini gerektiren bir faaliyettir.
Sorumluluk uyku bozuklukları çözümü üzerine oluşan bir bilinçle yürütülür.
Uyku esnasındaki aktiviteler (beyin dalgaları, kas hareketleri, göz hareketleri, ağız ve burundan solunum, horlama, kalp hızı ve ritmi, bacak hareketleri) elektrotların saça ve cilde yapıştırılması ile kaydedilir. Bu elektrotlar hiçbir batma, acı verme hissedilmeden, uyku laboratuvarı içinde yapıştırılır. Hasta elektrikle ilgili hiç temasta bulunmaz. Solunum hareketlerini ölçmek için göğse ve karın çevresine elastik bantlar konulur. Bunların hiçbiri acı veren rahatsız edici işlemler değildir.
Uyku Laboratuvarı Nedir?
Ankara Magnet Hastanesi uyku laboratuvarı iki ayrı odaya ayrılmaktadır; ilki fototerapi odasıdır. İkincisi ise uyku deprivasyon odasıdır.
Uyku laboratuvarında polisomnografi için EEG (elektroensefalografi), göz hareketleri (EOG = elektrookülogram), mandibular EMG (elektromiyografi), solunum kayıtları (hava akımı, göğüs ve karın kas hareketleri, kan oksijen satürasyonu), EKG (elektrokardiyografi) ve bacak EMG’si uyku evresini belirleyerek hastaya, mümkün bir uyku düzeni sağlamak hedeflenmiştir. Özellikle uyku apnesi yaşayanlar, kısa sürede keyifli hayatlarına geri dönmektedirler.
Tedavi süreci boyunca multidisipliner yaklaşım dikkate alınmazsa, gerçekçi tedavi yöntemlerinden bahsetmek zordur çünkü sorunun temel nedenini bulmak için birden fazla branşı dikkatlice incelemek ve araştırma planlamak gerekir. Tüm bunlara ek olarak tedavide genellikle psikiyatrik tedavi gerekir.
Uyku Laboratuvarı Ne Zaman Gerekmektedir?
- Uyumada güçlük çekiyorsanız,
- Anormal düzeyde uyuyor ve uyanmakta zorluk çekerek sosyal hayatınız etkileniyorsa,
- Gece sık aralıklarla uyanıyorsanız,
- Oturduğunuzda bile uykuya dalıyorsanız,
- Uyku apnesi rahatsızlığından şüpheleniyorsanız,
- Çok uyumanıza rağmen hala kendinizi uykulu ve yorgun hissediyorsanız,
- Aniden sıçrayarak uyanıyorsanız,
- Oldukça ağır kabuslar görüyorsanız tedavi olmak ve uyku düzeni kazanmak için en iyi seçenektir.