Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji Nedir? Doğustan ya da sonradan oluşan kas-iskelet sistemi hastalıkları ve yaralanmalarının tanı ve tedavini yapan tıp dalıdır. Bu branş, kemikler, eklemler, kaslar, bağlar ve sinirler gibi vücudun hareket sistemindeki tüm organları kapsar. Vücudun hareket fonksiyonlarını etkileyen hastalıklar ve yaralanmaların tanı, tedavi ve rehabilitasyonunu içeren geniş bir alana yayılır.
Ortopedi doktoru, kemik hastalıkları, kırıklar, burkulmalar, eklem ağrıları eklem kireçlenmeleri, diz kireçlenmesi, bağ dokusu hastalıkları, kazalar, yaralanmalar veya sporcu travmalarının teşhisi ve tedavisini yürütür.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümüne Bakılan Hastalıklar
- Kol, bacak, omuz, kalça, diz, el, ayak kırık ve çıkıkları
- Spor yaralanmaları, bağ ve menisküs yırtıkları
- Kas ve tendon zedelenmeleri
- Bel ve boyun fıtığı
- Skolyoz (omurga eğriliği), kifoz (kamburluk)
- Omur kaymas ve kırıkları, dar kanal hastalıkları
- Diz, kalça, omuz, dirsek ve ayak bileği kireçlenme
- Menisküs ve ön çapraz bağ yaralanmaları
- Eklem sıvısı artışı, bursit, sinovit
- Eklem sıvısı azalması
- Donuk omuz sendromu
- Kalça sıkışma sendromu, kalça çıkığı (kalça displazisi)
- Düz tabanlık, çarpık ayak, doğuştan parmak fazlalığı veya eksikliği
- Bacak uzunluk farkı
- Topuk dikeni
- Tenisçi dirseği (epikondilit)
- Karpal tünel sendromu
- Tendinit (Tendon İltihapları)
- İyi huylu kemik ve yumuşak doku tümörleri, kemik kistleri
- Kemik kanserleri
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde Yapılan Ameliyatlar
Ortopedi ameliyatı, ortopedi uzman doktorları tarafından yaşam kalitesini artırmak, ağrıyı azaltmak ve hareket kabiliyetini geri kazandırmak amacıyla uygulanır. Gelişen teknoloji sayesinde, birçok ortopedik ameliyat daha az müdahale ve kolay yöntemlerle yapılmakata ve daha hızlı iyileşme sağlanmaktadır.
Kırık ve Çıkık Ameliyatları : Trafik kazaları, spor yaralanmaları veya günlük kazalar sonucu meydana gelen kemik kırıkları ve eklem çıkıkları cerrahi yöntemle tedavi edilir.
Sporcu Ameliyatları: Sporcularda karşılaşılan kas, bağ ve eklem yaralanmaları, burkulmalar, tendon zedelenmeleri tedavi edilir.
Eklem hastalıkları ve Eklemlerde Kireçlenme: Yaşlanmaya ve başka nedenlere bağlı olarak eklemlerde aşınma, şişlik, ağrı, sertlik gibi şikayetler görüldüğünde ortopedi bölümünde tedavi ve ameliyat edilir.
Bel fıtığı Ameliyatı: Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan disklerin dışarı doğru taşmasıyla sinirlere baskı yapması sonucu oluşur. Bel fıtığı belirtileri şiddetli bel ve bacak ağrısı, uyuşma, güçsüzlük gibi bulgulardır. İlaç, fizik tedavi gibi uygulamalara yanıt alınamıyorsa cerrahi müdahale gündeme gelir. Hastanın bulguları uygun olduğunda yapılan kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme daha hızlıdır
Boyun Fıtığı Ameliyatı: Boyun fıtığı, boyun omurları arasındaki disklerin yırtılarak sinirlere baskı yapmasıyla oluşur. Boyun, kolda uyuşma, omuz ağrıları ve kas gücünde azalma ile kendini gösterebilir. Şiddetli vakalarda cerrahi gerekebilir.
Doğuştan Gelen Bozukluklar: Kalça çıkığı, düz tabanlık gibi doğuştan gelen ortopedik bozukluklar erken dönemde ameliyat ya da diğer yöntemlerle tedavi edilir.
Romatizmal Hastalıklar: Eklemlerde iltihaplanma, ağrı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren hastalıklar tedavi edilir.
Ayak ve Diz Ameliyatları : Dizde ağrı ve diz kireçlenmesi, eklem erimesi, ayakta düz tabanlık, topuk dikeni gibi hastalıklar ortopedik tedavi ve ameliyat gerektirebilir.
Kemik Tümörü Ameliyatı: Kemik yapısındaki enfeksiyonlar ve kemik kanseri ortopedi ve travmatoloji doktoru tarafından cerrahi ve destekleyici yöntemlerle tedavi edilir.
Diz ve Kalça Protez Ameliyatı: Çoğunlukla ileri yaşlarda görülen eklem aşınması ve kireçlenmesi gibi hastalıklarda çeşitli protezler takılır. İleri yaş ortopedi ameliyatı, genellikle yaşam kalitesini artırmayı ve eklem hareketliliği geri kazandırmayı amaçlar.
Artroskopi (Kapalı Ortopedi Ameliyatı): Eklem içerisindeki sorunlar, küçük kesiler açılarak artroskop adı verilen kameralı sistemle teşhis edilir ve tedavi edilir. Menisküs yırtıkları sorunları çoğunlukla bu yöntemle tedavi edilir.
Omurga Cerrahisi: Omurga kırıkları, hasarları ve bozukluklarında cerrahi müdahale gerekebilir.
Ortopedide Kapalı Ameliyat Yöntemi Artroskopi nedir?
Artroskopi, eklem içi yapıların görüntülenmesi ve tedavi edilmesi amacıyla kullanılan, kapalı ameliyat tekniğidir. Küçük kesilerden yerleştirilen kamera ve özel cerrahi aletler ile eklem içerisindeki sorunlar büyütülerek görüntülenir ve gerekli müdahaleler yapılır. Artroskopi, diz, omuz, kalça, bilek eklemlerindeki sorunlarda tercih edilen ve mini cerrahi sayılan bir yöntemdir. Hastalar genellikle aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Doktor önerisiyle fizik tedaviye başlanarak eklem fonksiyonlarının hızla normale dönmesi sağlanır.
Ortopedi ve Travmatolojide Tedavi Yöntemleri
Ortopedi bölümünde yapılan tedavi yöntemleri ve yaklaşımları kişiye ve hastalığa göre planlanan tedavi yaklaşımları şunlardır.
- İlaç Tedavisi: Ağrılar, ödem, eklem erimesi, şişlik gibi durumlar için ağrı kesiciler, anti-inflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler, yumuşak doku enjeksiyonları ve eklem içi iğneler kullanılır. Diz ağrısında erken dönemde diz enjeksiyonları sık yapılan bir uygulamadır.
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon: Eklemlerin hareketliliğini artırmak, kasları güçlendirmek için yapılan fizik tedavi iyileşme sürecine büyük katkıda bulunur.
Çocuk Ortopedi Ameliyatı
- Gelişimsel Kalça Çıkığı Ameliyatı: Kalça ekleminin doğru şekilde gelişmesini ve ileride oluşabilecek kalça problemlerini önlemek için yapılır.
- Doğuştan Çarpık Ayak Ameliyatı: Ayakları içe dönük çocuklarda normal yürüyüş fonksiyonunu kazandırmak için yapılan alçı ve egzersiz tedavisi cevap vermez ise bu sorun ameliyatla düzeltrlir.
- Omurgada eğrilik ve kamburluk Ameliyatı: Çocuklarda dik duruş ve omurga sağlığı açısından ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale gereklidir.
- Bacak Eşitsizliği Ameliyatı: Çocuklarda bacaklardaki uzunluk farkı yürüyüş bozukluklarına ve başka sorunlara neden olabilir. Cerrahi olarak kısaltma veya uzatma işlemleri uygulanabilir.
- Parmak Fazlalığı, Eksikliği, Eğrilikler: Doğuştan gelen bu durumlar cerrahi yöntemlerle düzeltilir.
- Kırık Cerrahisi: Oyun çağında sık karşılaşılan kırıklarda cerrahi sabitlenme yapılmalıdır. Çocuklarda yanlış kaynama riskine karşı uzman ortopedi doktoru tarafından takip edilmelidir.
Özel Hastane Ortopedi Bölümü
Özel Magnet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve cerrahi hizmetlerini Ankarada’ki ortopedi hastaneleri ve bölümlerinde olduğu gibi güncel tıbbi yaklaşımlarla sunar.
Ortopedi muayenesi için yakın bir hastane arıyorsanız Magnet hastanesi Ankara’nın en merkezi ve ulaşımı kolay bölgesi olan Anadolu Meydanı Tandoğan’da bulunmaktadır.
Özel Ankara Magnet Hastanesi ortopedi muayene fiyatları ve ortopedi ameliyat fiyatları hakkında bilgi ve ortopedi muayene randevusu almak için lütfen 0312 212 80 80’i arayınız.
Ortopedi ve Travmatoloji Branşında Görev Yapan Doktorlarımız