Göz Hastalıkları
Göz hastalıkları, genetik olabileceği gibi olumsuz çevresel faktörlerin yığılmasıyla da oluşabilmektedir. Diyabet, hipertansiyon, romatoid artrit hastalarının, şikayeti olsun olmasın göz tansiyonu ve katarakt açısından 40 üştü erişkinlerin, göz tembelliği ve şaşılık açısından 3 yaş sonrası çocukların, sürekli ilaç (steroid, klorokin gibi) kullanan hastaların düzenli göz muayenesi yaptırması gerekmektedir.
Diğer bölümlerden (dahiliye, kardiyoloji gibi) gelen göz konsültasyonları bölümümüz uzman doktorları tarafından yapılmakta ve verilen bilgilerle ilgili branşların medikal veya cerrahi tedavilerine yön verilmektedir.
Bilgisayar teknolojisinden en fazla faydalanan Ankara Magnet Hastanesi göz hastalıkları kliniği, son teknolojik cihazlar ve konusunda deneyimli kadromuz ile modern ameliyathanelerde her türlü cerrahi tedaviyi yapılabilmektedir.
Göz Hastalıkları Nelerdir?
Çok çeşitli hastalık bulunmasıyla birlikte; çok yöntemli göz hastalıkları ve tedavileri de tetkik edilmektedir. En yaygın görülen göz hastalıkları şunlardır:
- Şaşılık, renk körlüğü
- Miyop, hipermetrop ve astigmat
- Konjonktivit ve alerjik konjonktivit
- Glokom ( Göz tansiyonu)
- Katarakt
Günümüz Göz Hastalıkları Belirtileri
Göz; ortalama 2,5 cm çapında küre şeklindedir. En dışta, beyaz sklera tabakasının tam ortasında saat camı şeklinde kornea tabakası bulunur. Orta tabakayı teşkil eden uvea 3 bölümden oluşmuştur: önde gözün rengini veren iris, ortada corpus ciliare, geride ise gözün büyük bölümünün beslenmesini sağlayan koroidea mevcuttur. En iç tabaka ise görme olayının başlangıcını meydana getiren retinadır.
Sklerayı, konjonktiva adındaki 2 katlı saydam, sümüksü bir zar sarar. Kornea ile iris arasında 2.5 mm. derinliğinde içi aköz hümör adındaki saydam sıvı ile dolu ön kamara, iris ile lens adını verdiğimiz göz içi merceği arasında yine aköz hümör ile dolu arka kamera adındaki odacıklar mevcuttur. Lensin arkasındaki saydam vitreus gözün 3/4′ ünü doldurur, küreye şeklini verdirir. En arkada, retinadaki görmeyi beyine iletecek olan optik sinir başı bulunur.
Gözü dış ortamdan koruyan kısımdır. Kapakların yapısındaki kaslar kırpma refleksi ile kapağın periyodik hareketini sağlar. Gözyaşı bezinden salgılanan gözyaşının, kapakların hareketi ile silecek görevi yaparak gözün ön kısmındaki tabakaların kurumasını önler ve temizlenmesini sağlar.
Gözün en öndeki bombeli damarsız tabakadır, kontakt lensin yerleştiği kısımdır. Yaklaşık yarım milimetre kalınlığında 12 mm çapındadır. Göze giren ışık ışınlarının retinada (sinir tabakasında) net bir görüntü oluşacak şekilde kırılmasını en fazla kornea sağlar.
Göz hastalıkları arasından; korneanın ışık ışınlarını az kırması hipermetrop, çok kırması miyop, her yönde eşit kırmaması astigmat denilen kırma kusuruna neden olur.
Göze rengini veren damarsal tabakadır. Yapısındaki kaslarla kasılıp gevşemesi ortasında boşluk olan göz bebeğinin büyüyüp küçülmesini sağlar. Aydınlıkta küçülmesi karanlıkta büyümesi ile göze giren ışık ışınlarını dengeler.
İrisin arkasında 5 mm kalınlığında 9 mm çapında şeffaf damarsız yapıdır. Görevi korneadan sonra göze giren ışık ışınlarını kıran ikinci tabakadır. Korneadan farkı uzak ve yakın her mesafedeki cismi net görebilmemiz için lensin esnekliği ile kırıcılığını yani uyum (zoom) özelliğinin olmasıdır.
Lensin gerisindeki bütün göz boşluğunu dolduran jel gibi bir maddedir.
Gözün iç duvarını kaplayan sinir tabakasıdır. Göze giren ışık ışınlarının bu tabakada odaklaşmasıyla oluşan görüntüyü elektriksel sinyallere çevirip göz sinirine iletir. Optik sinir (göz siniri), retina tabakasından çıkan sinir liflerinin gözün bir noktasında birleşerek gözden çıkıp beyne kadar devam etmektedir.
Sıklıkla Yaşanan Göz Hastalıkları
Kırma kusurlarından birisidir. Işığın retinada odaklanmasını etkiler ki bu da görüntünün beyinde yorumlanmasını bozmaktadır.
Astigmatizma genellikle korneanın eğikliğinin hafif yumurta şekline sahip olmasından kaynaklanır. Hastalık değildir ve oldukça sık rastlanan bir problemdir. Hem uzak hem yakın objelerde bulanık görme söz konusudur bu da kişilerde göz yorgunluğu, göz kayması ve rahatsızlığa yol açar. Bazen astigmatizm miyopi ve hipermetropi ile birlikte olur. Miyop astigmat ve hipermetrop astigmat adı verilen göz hastalıkları ve tedavileri, gözlük ve kontakt lens ile sağlanabilmektedir.
Kişi yakındaki objeleri net uzaktakileri bulanık görür ve gözün ön arka uzunluğu normalden fazla ya da korneanın kurvatürü çok diktir. Görüntü (imajlar) sarı noktanın önünde odaklanır. Miyopi 20 yaş altında genellikle 8-12 yaşlarında başlar. Ergenlik çağında hızlı ilerleme gösterebilir. Gözlük ve kontakt lensler ile düzeltme yapılır.
Uzaktaki objeler net yakındakiler bulanık görülür. Yakın çalışma sonrası kişide bulanık görmelik, rahatsızlık, yorgunluk oluşur. Özensiz muayenelerde gizli hipermetrop gözden kaçabilir. Hipermetrop gözde göz küresi küçük ya da kornea çok düzdür. İmajlar gözün gerisinde odaklanır.
Gözün kendi merceğinde gelişen şeffaflık kaybıdır. Sisli ve bulanık görmeye sebep olur. 55 yaşın üzerinde görülme sıklığı artar.
Önlenmesi için kesin bir yol bulunmamakla birlikte ultraviyole ışınları ve sigara kullanımının kataraktın gelişimini hızlandırdığı düşünülmektedir. Katarakt geç evrelerde görüşü ciddi oranda bozmaktadır.
Üst ve alt göz kapaklarındaki küçük yağ üreten bezlerin iltihabıdır. Bu bezlerin tıkanması ile oluşur. Kendi kendine küçülüp yok olabileceği gibi sıcak kompres uygulaması, şişlik içine ilaç enjeksiyonu yapabilmekte ve bazen cerrahi gerekebilmektedir. Sık tekrarlayan şalazyonlar başka hastalıkların belirtisi olabilir.
Gözün beyaz kısmını kaplayan ince zarın iltihabıdır. Bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, alerjiler, çevresel kirlilik (duman ve kimyasal buharlar) bu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Konjonktivadaki kan akımının artması ile göz kırmızı görünür. Akut (yoğun), kronik (uzun süreli) olabilir.
Çapaklanma ve sabah kirpiklerde yapışmalar olabilir. Göz hastalıkları hususunda oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.
Göz Hastalıkları Bölümünde Hangi Ameliyatlar Yapılıyor?
- Dakriosistit (DSR) göz yaşı kanal tıkanıklığı
- Endolazer DSR (Lazerle göz yaşı kanal tıkanıklığı tedavisi)
- Şaşılık ameliyatları
- Kapakta kitle şalazyonu
- Glokom (Göz tansiyonu)
- Selektif lazer trabeküloplasti (SLT)
- YAG lazer
- Argon lazer
- Lazer iridotomi
- Şeker hastalığı (Retina)
- Fundus floresein anjiografi (FFA)
- Göz kapağı ve çevresi estetik ameliyatları (Oküloplasti)
Göz Hastalıkları Branşında Görev Yapan Doktorlarımız