Genel cerrahi, tıp alanının en eski dallarından biridir. Vücuttaki çeşitli organ ve sistemlerde meydana gelen hastalıkların teşhisini ve tedavisini cerrahi yöntemlerle yapan tıp dalıdır. “Genel” ifadesi, vücudun birçok bölgesi ve organı ile ilgilenmesinden kaynaklanır. Tüm açık ve kapalı (laparoskopik) ameliyatlar modern tıbbın sunduğu yöntemlerle hasta güvenliği ve konforu ön planda tutarak yapılır.
Uzman Genel Cerrahi Doktoru, hastalıkların tedavisini açık cerrahi veya laparoskopik (kapalı) cerrahi yöntemlerle yapan tıp uzmanıdır. Muayene ve tanı işlemleri, ameliyat öncesi ve ameliyat sonraki takipleri, acil müdahaleleri yapar ve konsültasyon sürecini yürütür.
Bu uzmanlık dalı kapsamlı bilgi, gelişmiş beceri ve üstün deneyim gerektirir.
Genel cerrahi ameliyatları çoğu zaman organ ya da bağlı bulunduğu sistemin ismi ile anılır.
Meme Ameliyatı: Kadınlarda sıkça memede kist, kitle ve tümörler görülmektedir. Riskli ya da kötü huylu (kanser) kitlelerde cerrahi olarak kitle çıkarma veya meme cerrahisi yapılır.
Safra Kesesi Ameliyatı: Safra kesesi taşı ağrı, bulantı, sindirim sorunları ve iltihaba neden olabilir. Safra kesesi iltihabı (kolesistit) ilerlediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için genellikle laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı ile organ çıkarılır.
Guatr ameliyatı: Troit bezinde büyüme, nodül veya kanser şüphesi olduğunda tiroid ameliyatı gerekebilir.
Makat Bölgesi ve Hemoroit (basur) Ameliyatı: Makatta kanama, ağrı ve şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkan hemoroid, anal tünel (fistül) veya çatlak( fissür) gibi hastalıklar cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
İnce ve Kalın Bağırsak Ameliyatı: Bağırsak tıkanıklıkları, tümörler veya bağırsak polipleri ciddi ağrılar ve fonksiyon kaybına neden olabilir. Bu durumlarda sorunlu bağırsak bölgesi cerrahi olarak çıkarılır.
Göbek Fıtığı ve Kasık Fıtığı Ameliyatları: Kasık, göbek ya da kesi yerinde oluşan fıtıklar zamanla büyüyebilir ve fıtık boğulması, sıkışma gibi acil durumlara yol açabilir. Fıtıklar kendiliğinden iyileşmez; bu nedenle fıtık onarımı cerrahi olarak yapılır.
Mide Ameliyatı: Mide kanseri, kanama, delinme veya gastrik reflü gibi durumlarda midenin tamamının veya bir kısmının cerrahi yöntemle alınması işlemidir. Birçok mide ameliyatı laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılmaktadır.
Kanser Ameliyatı: Vücuttaki kanserli dokunun ya da organın cerrahi yöntemle çıkarılması işlemidir. Erken teşhis edilen kanserlerde tümörü tamamen ortadan kaldırmak veya yayılmasını önlemek için en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.
Obezite Ameliyatı: Kilo problemi yaşayan kişilerde uygulanan zayıflama ameliyatıdır. Tıp dilinde bu işlemlere bariyatrik cerrahi adı verilirken halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinir. Bu ameliyatlar sadece estetik amaçlı değil, diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve kalp hastalıkları gibi obeziteye bağlı sağlık sorunlarını düzeltmek için de yapılır.
Tüp Mide Ameliyatı: Obezite cerrahisinde en yaygın yöntemlerden biridir. Midenin yaklaşık %80’i cerrahi olarak çıkarılır ve geriye kalan kısım tüp şeklinde bırakılır. Midenin kapasitesi küçültür ve hastaların daha az yemek yemesini sağlar.
Apandisit Ameliyatı: Apandis, iltihaplandığında erken müdahale edilmezse patlayarak karın zarına yayılır ve hayatı tehdit edebilir. Bu nedenle apandis ameliyatı en sık uygulanan acil işlemlerindendir.
Dalak, Pankreas, Karaciğer Ameliyatı: İyi veya kötü huylu tümörler, kistler veya safra yolları ile ilgili sorunlar nedeniyle bu organlara yönelik ameliyatlar gerçekleştirilebilir.
Yağ Bezeleri ve Deri Altı Kitleleri: Lipom (yağ bezesi), kist ya da cilt altı kitleler kanser riski ya da estetik nedeniyle alınabilir.
Yemek Borusu Ameliyatı: Yemek borusu hastalıkları yutma güçlüğü, ağrı, reflü, kanama gibi belirtiler gösterir ve kanser, ileri reflü, yemek borusu darlığı veya yaralanma gibi durumlarda ameliyat yapılır.
Et Beni ve Siğil Aldırma: İyi huylu veya kötü huylu et benleri ve siğiller kanser riski ya da estetik nedenlerle cerrahi olarak çıkarılır.
Genel cerrahi, ilgi alanının geniş olmasından ötürü pek çok disiplin ile işbirliği içerisinde ve eşgüdümlü şekilde çalışır.
Endoskopik İşlemler: Vücutta küçük kesiler açarak veya ağız, anüs gibi açıklıklar kullanılarak yapılan işlemlerdir. En sık yapılan endoskopik işlemler şunlardır.
Kolonoskopi: Bağırsak hastalıklarını teşhis etmek, kanser taraması veya polip çıkarmak için yapılır.
Gastroskopi: Mide ve üst sindirim sistemindeki ülser, reflü, kanama, kitle, kanser gibi sorunları teşhis ve tedavi etmek için yüzeyel anestezi ile yapılır.
ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi): Safra taşı tıkanıklığı, safra kanalı darlığı ve pankreas kanalındaki hastalıkları tedavi etmek için yapılır.
Varis Tedavisi:Varisli damarlar, lazer tedavisi veya skleroterapi (varisli damarın içine kimyasal madde enjekte edilmesi) gibi işlemlerle tedavi edilebilir.
Biyopsi Alma: Biyopsiler, çeşitli organ ve dokulardan alınır ve kanser gibi hastalıkların erken tespiti ve tedavi planlaması için büyük önem taşır. Genel cerrahi biyopsileri şunlardır.
Genel Cerrahi Bilim Dalı alanına giren organların ve hastalıkların çeşitliliği; bu çeşitliliğe bağlı gelişen ameliyat nedeni ile kendi içerisinde farklı uzmanlık dallarına ayrılmıştır. Günümüzde endokrin cerrahisi, onkolojik cerrahi, sindirim sistemi cerrahi, travma cerrahisi, bariyatrik cerrahi (obezite cerrahisi), hepatobiliyer cerrahi, kolorektal cerrahi, meme cerrahisi, vasküler cerrahi, pediatrik cerrahi, proktolojik cerrahi gibi yan dallara ayrılmıştır.
Erken tanı, tedavi sürecinin başarısını doğrudan etkiler. Kişiler vücudundaki bazı bulgu ve belirtilerde genel cerrahi uzmanına başvurarak hastalıklarının ilerlemesi engelleyebilir. Özellikle sürekli ağrı ve ağrının yer değiştirmesi, rahatsız edici ve süregen mide bulantısı, kusma ve hazımsızlık, sürekli yutkunma zorluğu, aşırı kilo, sağ üst karın ağrıları, memede ele gelen kitle, karın bölgesine darbe alınması, makatta kanama, ağrı veya şişlik, dışkılama güçlüğü, vücudun herhangi bir bölgesinde ve kolda, bacakta, karında kitle ve şişlik uzun süreli ishal gibi durumlarda mutlaka genel cerrahi doktoruna başvurulmalıdır.
Genel cerrahi muayenesi için yakın ve merkezi bir hastane arıyorsanız Magnet Hastanesi Ankara’nın en merkezi ve ulaşımı kolay bölgesi olan Anadolu Meydanı Tandoğan’da bulunmaktadır.
Özel Ankara Magnet Hastanesi genel cerrahi muayenesi ve ameliyat fiyatları hakkında bilgi ve genel cerrahi bölümünden randevu almak için lütfen 0312 212 80 80’i arayınız.
Online randevu için tıklayınız.
Toplumun tüm kesimlerine kaliteli ve konforlu sağlık hizmeti sunmak için muayene, tetkik ve tahlil hizmetlerinde uygun fiyat ilkesini benimser ve uygular.
Ankara Özel Magnet Hastanesi, insan yaşamını ön planda tutarak standardize edilmiş sağlık hizmeti sunar.
Tıbbın her branşında hizmet veren uzman ve deneyimli sağlık ordusu ile hastalarının yanında olmayı taahhüt eder.
Sağlık alanında geniş hizmet yelpazesi ile sağlık sorunlarınızı hızlı ve etkin şekilde çözümler.
IModern tıp teknolojisi ve konforlu hasta odalarıyla sağlık deneyimini en iyi şekilde yaşatır.
Kaliteli hizmet anlayışıyla hastaların güvenini kazanmıştır. Yüksek hasta memnuniyeti ile tanınan bir sağlık kuruluşudur.
Ankara’nın en merkezi yeri Tandoğan’da bulunan hastanemize kolayca ulaşabilirsiniz.