Erkeklerin üreme hücresi olan spermin potansiyelini ölçmek amacıyla yapılan bir laboratuvar testidir. Erkeklerde tüp bebek tedavisine başlamadan önce çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin en sık karşılaştığı kısırlık, toplumda her 6 – 7 kişide meydana gelmektedir. Yapılan bu test yardımıyla erkeğin üreme potansiyeli değerlendirilir. Çocuk sahibi olmak isteyen kişiler korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebelik durumu ile karşılaşılmadığı takdirde ilk olarak Spermiogram Testi uygulanmaktadır. Bu test ile beraber üreme için gerekli olan sağlıklı ve hareketli sperm hücresinin varlığı ve miktarı analiz edilmektedir. Enjakülasyon sırasında dışarıya atılan meni testislerde farklı salgı bezleri tarafından üretilen, spermin hareketini kolaylaştıran, beyaz renkli, yoğun kıvamlı maddeler ve enzimler bulunur. Spermiogram Testi sırasında tüm bu sıvıların dışarı ile birlikte sıvıların miktarı ve kalitesi ayıntılı olarak mikroskobik bir inceleme yapılır. Kişiler çocuk sahibi olmak istemelerine rağmen gebelik gerçekleşmediği taktirde hekime başvurmaları ayrıntılı olarak fiziki muayeneden geçmesi gerekmektedir.
Özel Ankara Magnet Hastanesi olarak uygun hijyen şartları altında, alanında uzman Doktorlarımız tarafından tedavi süreci başlatılmaktadır. Sizde Özel Ankara Magnet Hastanesine gelerek gerekli olan fiziki muayeneden geçerek kurtulabilirsiniz.
Spermiogram Testi Nasıl yapılır ?
Baba adaylarının mutlaka uzman hekimlerce ve tam donanımlı hastanelerde spermiogram testi yaptırılması gereklidir. İlk olarak kadının yumurtlama tarihi belirlenerek adet dönemi belirlenir. Daha sonrasında yaklaşık olarak erkek hasta sperm örneğini en az 2 gün, en fazla 5 gün olmak şartı ile uyguladığı cinsel perhizden sonra incelenmesi için laboratuvara gönderilir. Alınan sperm örneği özel cihaz ve tekniklerle incelemeye alınır. Sperm testini doktorunuz sizden gerekli görüldüğü takdirde 3 – 5 hafta arayla en az 2 kez isteyebilir. Testin hastanede alınmış olması önerilmektedir. Bunun sebebi ise verilen testin doğru şekilde sonuçlanması açısından önemli rol taşımaktadır.
Zorluk çeken bireyler sperme zarar vermeyen yapıda, bu işlem için gerçekleştirilmiş, spermlerin doğal yapısına zarar vermeyen özel bir prezervatif verilerek eşi ile ilişki sonrasında da örnek verilebilir. Verilen örneğin en fazla 1 saat içerisinde laboratuvar teslim edilmesi gereklidir.
Sperm sonuçları nasıl değerlendirilir ?
Sperm testi için hastanede alınan meni hacminin genel olarak 2 ile 6 ml arasında olması gerekir. Bu değerden düşük olan meni miktarı sperm azlığına yani üreme hücresi olan spermin üreme ile ilgili problemlerin oluşmasına yol açmaktadır. 6 ml ve üzerindeki menşi hacmi ejakülatta fazla sıvı olduğunu ve sıvıya oranla sperm miktarının azlığını göstermektedir. Sperm testi örneği ilk alındığı sırada yoğun kıvamlı olması gerekirken sonrasında yaklaşık olarak 20 dakika sonra sıvılaşması gerekir. Sıvılaşmayan sperm durumunda sperm hareketliliğini bozar ve bu durum yumurta ile birleşmesini engelleyebilir. Sperm sayısı genel olarak milimetre başına Ph oranı 7.2 ve 8.0 aralığında olması gereklidir. Spermiogram testinin genel değerlendirmesi yaklaşık olarak 1 saat içerisinde motilite miktarı ( Sperm hareketliliği ) % 50 den fazla olması dölleyebilmek açısından oldukça gereklidir. Spermiogram testi sonrasında kişiye konulacak tanılar şunlardır :
- Normospermi : Sperm hücrelerinin sağlıklı, canlı ve hareketliliğinin düzgün olduğunu belirtir.
- Oligospermi : Sperm sayısı düşüklüğü olarak bilinir. Yani normal değerlerden daha az erkek doğurganlık sorununa yol açan düşük sperm sayısıdır.
- Azospermi : Azospermi ( sıfır sperm ) meni içerisinde hiç canlı sperm bulunmamasıdır. Yani canlı sperm bulunmaması kişinin doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayacağı anlamına gelir.
- Oligoastenospermi : Sperm hareketliğinin ve sperm sayısının düşük olduğunu gösterir.
- Teratospermi : Normal şekle sahip sperm hücresi miktarının az olduğunu belirtir.
- Astenospermi : Oluşan sperm hareketliğinin normal değerden daha düşük olmasıdır.
Spermiogram Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Sperm testinde kullanılacak olan numune için kişilerin testi yaptırmadan önce en az 2 gün, en fazla 5 gün cinsel perhiz yapması gerekmektedir. Sperm testi için sperm örneği verecek olan kişinin o an stresten uzak, kendine rahat bir ortam sağlamalıdır. Sperm testi işlemine başlanılmadan önce idrar varsa yapılmalıdır. Sağlık bir sperm testi verilebilmesi için steril bir kabın içerisine mastürbasyon yoluyla verilmesi en uygundur. Sperm testi için laboratuvar veya hastane dışında bir yerde yapılma zorunluluğu var ise, sperm yapıldıktan sonra en geç yarım saat içerinde, sperm testi sıcaklığı korunarak laboratuvara ulaştırılmalıdır. Ama genellikle numunenin evde alınmasından ziyade merkezde alınması, görünebilecek olası aksaklıkların önüne geçebileceği için daha çok tercih etmekteyiz. Mastürbasyon sırasında kişi herhangi bir kayganlaştırıcı kullanmamalıdır. Çünkü sağlıklı bir sonuç elde edilemeyecektir. Gelen meninin tamamı kabın içine konulmalıdır. Eğer yanlışlıkla meniden dışarı akarsa kesinlikle laboratuvara bildirilmelidir. İşlem sırasında penis ve parmaklar verilen kabın iç yüzüne dokunulmamalıdır.
Spermiogram Testi sonucu ne kadar sürede çıkar ?
Sperm Testi merkezimize numunenizi ilettikten 3 – 4 saat sonra çıkmaktadır. Merkezimizden randevu aldıktan sonra odamızda verilen sperm uzman tekniklerle incelemeye alınmaktadır. En geç bir saat içerisinde spermiogram testinin incelemeye alınması gerekmektedir.
Spermiogram kalitesini olumsuz etkileyen faktörler ?
Spermiogram çevresel koşullara oldukça açıktır. Öncelikle sprem hücresinin miktarını ve kalitesini etkileyen en önemli faktörler sigara ve alkol kullanımıdır. İçilen ortamda bulunmak dahi yani pasif içici olmak bile sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca antidepresan, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı antibiyotik türleri sperm hareketliliğini ve kalitesini olumsuz yönde etkiler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sperm kalitenizi olumsuz yönde etkileyen bir diğer husustur. Erkek genital organlarında zarara yol açan bazı enfeksiyonlar sperm kanallarını tıkar ve hareketliliğini düşürür.
Bunların yanında stres, aşırı sıcak, fast food tüketimi, uzun süre radyasyona bağlı kalmak, dengesiz ve hormonlu gıdalar tüketimi sperm kalitesini olumsuz etkiler. Sperm sayısı az olan kişilerin genel olarak aşırı sıcak ortamlardan hamam, sauna, uzun süreli sıcak banyo gibi ortamlarda bulunmaları sprem üretimini olumsuz etkilediğinden önerilmemektedir.
Sıkça sorulan sorular ?
Spermiogram testi nerede yatırılabilir ?
Sperm testinin tüp bebek merkezinde yaptırılması daha uygundur. Başka bir ortamda test yapılacak işe laboratuvar ortamının belli bir donanıma sahip olması gerekmektedir. Hastanemizde spermiogram testi yaptırmak için üroloji yada androloji doktoruna randevu almanız yeterli olacaktır.
Spermiogram testi evde yapılabilir mi ?
Sperm testi alındığı zaman hemen laboratuvara ulaştırıldığı için evde alınan test olumlu sonuçlar vermeyebilir. Çok zorunlu bir halde olacaksa eğer evde verilen örnek vücut ısısında tutularak, 15 dakikalık süreyi aşmayacak şekilde hastanemize getirilmelidir.
Spermiogram testi hangi durumlarda yapılmalıdır ?
Genellikle erkeklerde tüp bebek tedavisine başlamadan önce kısırlık veya buna benzer diğer problemlerin testi için uygulanmaktadır. Bu spermiogram testi eşlerin bir koruma yöntemi kullanmadan düzenli ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl boyunca gebelik elde edilmemesi durumunda uygulanmaktadır.
Sperm sayısı az ise hamile kalınır mı ?
Kişi düşük sperm sayısına sahip olsa bile partnerinin hamile kalma olasılığı vardır. Bir meni içerisinde 15 milyondan az , bir boşalmada ise 39 milyondan daha az sperme sahip olmanız gerekmektedir.