Omurga eğriliği; kişide duruş ve yürüme bozukluğu gibi erken tedavi söz konusu olmadığında fiziksel sorunların yanı sıra son derece ciddi, kişinin yaşamını tehdit edici etkileri olan sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Omurgamız tüm vücut ağırlığını taşıma işlevini yerine getiren güçlü bir köprüdür diyebilmemiz mümkündür. Bacaklarımız ile başımıza kadar uzanmakta olan omurgamız, omur adı verilen kemiklerden meydana gelmektedir. Bu kemikler birbirine bağ dokusu, eklemler ve yastıkçılarla ( disk ) birbirine bağlanmaktadırlar. Skolyoz sadece vücudu önden yada yandan yani üç boyutta etkileyen bir yapısal bozukluktur.
Omurga eğriliği kişinin yaşamının her döneminde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Omurga eğriliğinin başlangıç yaşı genellikle 10 – 15 yaşları arasında başlamaktadır. Omurilik merkezi sinir sisteminin en kilit elemanı olarak bilinmektedir. Skolyozun erken teşhis edilmesi son derece önemlidir. Çünkü erken teşhis uzun dönemde kişinin yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilmektedir. Omurga eğriliği genellikle ebeveynler tarafından fark edilmektedir. Omurilik eğriliğinin açısı arttıkça başta sırt ve bel ağrısı olmak üzere akciğerlerin ve kalbin göğüs kafesinde sıkışması durumunda kişide; nefes darlığı, çabuk yorulma, şişkinlik gibi şikayetler kendini göstermektedir. Omurganın yapısı bozulduğu zaman kişide ağrıya sebep olabilmektedir. Omurga eğriliği omurganın herhangi bir yerinde görülebilmektedir.
Omurga eğriliği tedavisi için kişinin durumunun şiddetine göre plan yapılmaktadır. Burada esas amaç kişide oluşan şikayetlerin giderilmesidir. Sizindede belirttiğimiz şekilde şikayetleriniz bulunuyorsa erken teşhis ve tedavi için mutlaka skolyoz tedavisi gereklidir. Ankara Özel Magnet Hastanesinde Skolyoz ( Omurga Eğriliği ) ameliyatı yapılmaktadır. Sizlerde Ankara Özel Magnet Hastanemize gelerek Ortopedi ve Travmatoloji doktorumuz ile ön görüşme yaparak tedavi süreci hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Skolyozun Türleri Nelerdir ?
İdiyopatik Skolyoz : Tüm skolyozların yaklaşık % 80 i bu grupta yer almaktadır. En sık görülen skolyoz türüdür. Omurgada yapısal olarak eğriliğe neden olan, sebebi tam olarak bilinmeyen skolyoz tipidir. Genelde çocukluk çağının hızlı büyüme döneminde birden fazla faktöre bağlı olarak ortaya çıkığı düşünülmektedir. Ağrısız, asemptomatik olarak seyri görülür. Bu nedenle de oldukça zor fark edilmektedir.
Nöromusküler Skolyoz : İkinci olarak en sık görülen skolyoz türlerinden biridir. Bu skolyozun temel nedeni altta yatan sinir ve kas hastalıklarının yer almasıdır. Noromusküler skolyozda cerrahi müdahale için daha küçük yaşlar tercih edilmektedir. Travmaya bağlı olarak omurilik yaralanması ve felç olan çocuk hastalar örnek verilebilir.
Konjenitaol ( Doğuştan ) Skolyoz : Üçüncü sıklıkla görülen skolyoz türüdür. Anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan omurga anomalilerine bağlı olan bir skolyozdur. Bu skolyoz ilk yıllarda hızlı bir ilerleme göstermektedir. Konjenital skolyoz erken dönemde ortaya çıktığı zaman küçük yaşlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.
Skolyoz ( Omurga Eğriliği ) Neden Olur ?
Skolyoz herhangi bir yaşta çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Her 100 sağlıklı çocuklardan 4 ünde görülebilmektedir. Düzgün olan bir omurgada idiyopatik skolyoz hastalığı bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkabilir. Skolyoz hastalığının görülmesiyle ilgili bazı etkenler şu şekildedir :
- Genellikle omurgadaki bir kusur veya omurgadaki yapısal elementlerin işleyişi
- Kişinin hormonal unsurları
- Kişide sağlıksız beslenme alışkanlığının olması
- Metabolik hastalıklar ve sendromik genetik hastalıklar
- Bağ dokusunu tutan hastalıklar
- Omurgaya asimetrik yüklenmeyi gerektiren işlerde çalışılması
- Gelişim özellikleri, cinsiyet, genetik yatkınlık gibi doğumsal özellikler
- Nöromusküler yapıların çalışma şekli gibi faktörler skolyozun nedenleri arasındadır.
Ağır sırt çantaları taşımak, yan yatmak ve duruş bozukluğu gibi faktörler omurga eğriliğine neden olmamaktadır.
Skolyozun Belirtileri Nelerdir ?
Skolyoz genellikle erken dönemde hiçbir sağlık problemi ortaya çıkarmamaktadır. Çok dikkatli olunmadığı taktirde fark edilmesi oldukça zordur. Genellikle ağrı görülmez ve ortaya çıkan olguların büyük çoğunluğu başka bir nedenle çekilen radyografilerde tesadüfen fark edilmektedir. Genellikle skolyozun belirtileri; omuzlardan birinin diğerine göre yüksek olması, kalçanın sağa/sola doğru kayması, kürek kemiklerinin duruşunda eşitsizlikler ortaya çıkması gibi görsel özellikler belirtiler arasındadır.
Burada yapılması gereken en sağlıklı yöntem; kişinin sırtı çıplak olarak öne doğru doğru eğilmesi ve omurganın düz bir hat üzerinde olup olmadığının gözle incelenmesi gerekir. Bu yöntem sonucunda eğer skolyoz var ise sırtın sağında veya solunda, bel bölgesinde çıkıntılı bir yükseklik görülmektedir. Ergenlik dönemi belirtileri olan çocuklarda daha çok dikkat edilmelidir. Genellikle 10 – 16 yaşları arasında görülür ve ne zaman ortaya çıkacağının tam bilinmemesi halinde omurga kontrolleri sık aralıklarla yapılmalıdır.
Skolyoz ( Omurga Eğriliği ) Tedavisi
Skolyozda tedavi basamağı, eğriliğin derecesine ve büyümenin hangi aşamada olduğuna göre planlanmaktadır. Genellikle cerrahi tedavi işlem gerektirmeyen kişilerde skolyoza uygun egzersizler, özel skolyoz programları ve korse kullanımı önerilmektedir. Skolyoz tedavisinde ana amaç, eğriliğin ilerleyişini engellemek, çocuğun omurgasının hareketliliğini korumak, hem estetik açıdan hemde duruş biçimde düzelme sağlamaktır. Skolyozun tedavisi erken teşhis edilip başlatıldığı sürece başarılı olmaktadırlar.
Genellikle 30 dereceden az olan skolyozlar için tedaviye gerek görülmemektedir. Fakat 6 ay arayla düzenli olarak gidişatın izlenmesi gereklidir. Burada egzersiz uygulamaları son derece önemlidir. Gövde kaslarını kuvvetlendirici egzersizler, eğriliğin artmasını önlemede yeterli olarak görülebilir. Bu sayede etkilenen omurga çevresi kas ve ligamanları kontrol ederek, vücut sağlığının kozmetiği sağlamış olur. Genellikle ameliyat dışı uygulanan skolyoz tedavisi yöntemleri; fizik tedavi ve rehabilitasyon, omurga eğriliği için korse ve egzersiz önerilmektedir.
Cerrahi dışı tedavilere rağmen omurgadaki eğrilik açısı devam edip artıyorsa bu durumda skolyoz ameliyatı tercih edilebilir.
Skolyoz ( Omurga Eğriliği ) Ameliyatı
Skolyoz ameliyatı sırasında tercih edilen yöntem kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Her skolyoz teşhisi ameliyat değildir. Örnek verecek olursak; kemik olgunlaşması devam eden çocuklarda uzatılabilen sistemler veya ipli skolyoz ameliyatı ile omurga büyümesine etki eden cerrahi yöntemler uygulanabilir.
İpli skolyoz ameliyatı sırasında ilk olarak eğriliğin bulunduğu bölge tespit edilmelidir. İpli skolyoz ameliyatı büyüme potansiyeli olan her çocuğa uygulanabilmektedir. İpli skolyoz ameliyatı ile eğik olan omurların arasına vidalar koyularak, vidalar arasına yerleştirilen sert çubuklarla düzeltme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu sayede düzgün bir omurga elde edilir ve hareket kabiliyetinin kaybolmaması sağlanır. Kişi ameliyat sonrasında yaşı ilerlese de hareket etmeye devam edebilmektedir. Kişi ipli skolyoz ameliyatı sayesinde kemiklerin gelişimi ve büyüme evreleri de sorunsuz bir şekilde devam edebilmektedir. Kaplı bir ameliyat yöntemi olduğu için ameliyat sonrasında oluşacak komplikasyonlar azdır. Ağrı acı hissiniz minimum seviyededir. Ameliyat sonrasında kişinin hareketlerinde herhangi bir kısıtlama gözlemlenemez.
Skolyoz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Skolyoz ameliyatı sonrasında kişi eğilme, ağır kaldırma gibi hareketlerden uzak durmalıdır. Ameliyat sonrasında evde uygulamanız gereken talimatlara mutlaka uyum sağlanmalıdır. İlk zamanlar bir süre günlük işlerinize yardımcı olabilecek birinin yanınızda olmasını planlayın. Hasta kişinin araç kullanımı bir süre boyunca kısıtlanmalıdır. Bunun sebebi ise yoldaki çukurlar, tümsekler kişide ani hareketlere sebep olacağı için dikkat edilmelidir.
Skolyoz Ameliyatı Riskleri
- Mide ve bağırsak sorunları
- Akciğer ile ilgili oluşacak komplikasyonlar
- Enfeksiyon
- Kan kaybı
- Sinir ve omurilik hasarı sonucunda ortaya çıkan nörolojik komplikasyonlar
En sık sorulan sorular ?
Skolyoz ( Omurga Eğriliği ) Ameliyatı Fiyatı Nedir ?
Skolyoz ameliyatı uygulanacak olan yöntem göre, uygulanacak olan kişinin derecesine göre farklılık göstermektedir. Dilerseniz Ankara Özel Magnet Hastanemize gelerek Ortopedi doktorumuzla tedavi sürecini konuşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Kolayca randevu almak için ; 0312 212 80 80
Skolyoz Ameliyatı Çocuklara Uygulanabilir Mi ?
Tedavi aşamasında ilk olarak hasta kişinin yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıkları, omurga eğriliğinin derecesi, eğriliğin yönü gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Yani ciddi omurga hasarlarının gelişmemesi için riskli skolyoz durumu olan çocuklara ameliyat yapılmaktadır.
Küçük Yaşta Ortaya Çıkan Skolyozun Belirtileri Nasıldır ?
Genellikle küçük yaşta kendini gösteren skolyoz çocuklarda denge bozukluğu, öne eğildiği zaman oluşan çıkıntı, anormal kollar ve bacaklar, birbirine ile eşit olmayan omuzlar, bel yada kalçalar olarak kendini gösterebilmektedir.
Skolyoz Ameliyattan Sonra Tekrarlar Mı ?
Ameliyat sonrası omurga eğriliğinin tekrarlanması söz konusu değildir.
Skolyoz tedavisi ile ilgili bilgi almak için 212 80 80 çağrı merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.