prostat ameliyati

Prostat Ameliyatı

Prostat ameliyatı çoğunlukla 50’li yaşlardan itibaren görülen, erkeklerde sıkça rastlanan bir hastalıktır. Prostat, erkek vücudunda en sık sorun oluşturan organlardan birisidir. Prostat hastalığının tanısı ve tedavisinde, prostat ile alakalı tüm sorunlar ve rutin taramalar Üroloji uzmanlarımızca gerçekleştiriliyor.

İyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı, prostat kanseri gibi sık görülen prostat hastalıklarının medikal ve cerrahi tedavileri mümkündür.

Prostat Hastalığı Belirtileri

  • İdrar sırasında ve sonrasında güçlük
  • Kesikli ve zayıf idrar akışı
  • İdrarda ağrı veya yanma
  • Sürekli idrara çıkma isteği
  • Mesaneyi tam anlamıyla boşaltamama hissi
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar sıkışıklığı ve idrarı tutmakta zorluk
  • İdrar yaptıktan sonra damla şeklinde idrar akıntısı
  • İdrar yapamama durumu
  • İdrarda ve menide kan görülmesi
  • Ağrılı, sancılı boşalma
  • Kalça, kasık, sırt, bel ve bacak ağrısı

Yukarıda ki yakınmalar prostat ve alt idrar yolları sorunlarına özgüdür. Prostatın hangi tür hastalığına bağlı olduğunu gerekli müdahaleler sonucunda üroloji uzmanı tarafından öğrenebilirsiniz.

Prostat hastalığı erken dönemde herhangi bir şikâyete neden olmayabilir. Hastalara, belirgin bir şikâyet olmaksızın parmakla prostat muayenesi, PSA( Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar analizi, radyolojik görüntülemeler(ultrasonografi, multiparametrik prostat MR), veya prostat biyopsisi (MR/US Füzyon Prostat Biyopsi) yoluyla hastalık tanısı konabilir.

Prostat hastalıklarının altında yatan nedenleri ancak uzman üroloji doktorları tarafından öğrenebiliriz. Prostat hastalıkları kabaca üç grupta sınıflandırılabilir. Bunlar;

  1. Prostat iltihabı(Prostatit),
  2. İyi huylu prostat büyümesi,
  3. Prostat kanseri olmak üzere sınıflara ayrılmaktadır.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, prostat bezi dokusunda gelişen kanser olarak adlandırılır. Prostat kanseri, Batı ülkelerinde en sık görülen kanserlerden biridir. Genelde erkeklerde görülen prostat kanseri, yaş ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yakın erkek akrabalarında (erkek kardeş, baba, amca, dayı vs) prostat mevcutsa, o kişide prostat kanseri görülme oranı oldukça yüksektir.

Erken dönemde saptanmış prostat kanseri tedavisi oldukça olumlu bir şekilde ilerlemektedir. Prostat kanseri ile alakalı belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka uzman doktora danışılmalı, tanı koyularak gerek varsa tedaviye başlanmalıdır.

Prostat Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Prostat kanserinden en önemli risk, yaş ve aile öyküsüdür.

Yaş faktörü prostat kanserinin görülme sıklığını arttırmaktadır. 70 yaş üzeri erkeklerin %50’sinde, 90 yaş üzerindekilerin de çoğunda mikroskobik düzeyde prostat kanseri tespit edilmektedir. Prostat kanseri noktasında erken teşhis için 50 yaşın üstünde ki erkeklere prostat kanseri taraması önerilmektedir.

Prostat kanseri tanısı en çok 65 yaş üstü bireylerde konulmaktadır. Genelde 45 yaşından önce görülen prostat kanseri, ender bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Aile faktörü prostat kanserinin başlangıç ve ilerlemesinde oldukça etkilidir. Genel durumlara paralel olarak prostat kanseri oluşabilmektedir. Belirtmek gerekir ki prostat kanseri farklı ırklarda da farklı oranlarda görülen bir hastalıktır. Asya ülkelerinden Amerika’ya göç edenlerde prostat kanserinin görülme sıklığının arttığı gözlemlenmiştir.

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri tedavisinde hastalığın evresi ve tedavisi oldukça önemlidir. Kanser tedavisinde hastalığın düzeyi ve hastanın durumuna bağlı olarak tedaviler değişkenlik göstermektedir. Aktif izlem bazı hastalarda alternatif bir tedavi yöntemi olabilir. Prostat kanserinden tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Işın tedavisi(brakiterapi, radyoterapi)
  • Fokal tedavi( kryoterapi, HIFU)
  • İlaç tedavisi( kemoterapi veya hormon tedavisi)
  • Cerrahi tedavi( açık radikal prostatektomi, da Vinci robotik radikal prostatektomi)

Prostat Ameliyatı

Prostat ameliyat, prostat büyümesinde (BPH) ilaç tedavisine yanıt vermeyen veya zamanla ilacın yetersiz hale geldiği ve yan etkileri sebebiyle ilaç kullanamayan hastalara prostat ameliyatıyla tedavi uygulanabilir.

Prostat büyümesine bağlı olarak; mesanesinde taş olan, idrar yolundan tekrarlayan kanamaları olan, idrar yolu iltihabını sık aralıklarla geçiren veya idrarını hiç boşaltamayan hastalarda prostat ameliyatı ile tedavi planlanmalıdır.

Prostat ameliyatında hasta yaşı, kullanılan ilaçlar ve prostat büyüklüğü de dikkate alınmaktadır.

Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Robotik Cerrahi ile Prostat Ameliyatı

Operasyon yapılacak bölgenin 3D HD anlık görüntüsü cerrah konsoluna aktaran mini kamera küçük kesiler kullanılarak hastanın ameliyat bölgesine yerleştirilir. Uzman doktor ameliyat odası içerisindeki cerrah konsolunu kullanarak 540 derece dönebilme özelliği bulunan robotik kol parçalarını hareket ettirir.

Cerrah, bu enstrümanları kontrol ederek oldukça dar alanlarda, insan elinin yapamayacağı manevralar ile operasyonu gerçekleştirir. Ameliyat sırasında prostat mesaneden ve üretradan ayrılır ve vücuttan çıkartılır. Mesane üretraya yaklaştırılır ve böylece hastanın idrar yolu yeniden sağlanmış olur.

Sinirlerin korunmasına da yardımcı olan yöntem sayesinde ameliyat sonrası idrar kaçırma ve cinsel yetersizlik riskleri minimuma indirilmiş olur.

Açık Cerrahi ile Prostat Ameliyatı

Cerrah açık cerrahi ile prostat ameliyatı yönteminde karnın alt kısmından kasık kemiğine kadar bir kesi açar. Açılan kesiden müdahale edilerek prostat ve etrafındaki dokular çıkartılır, prostat kapsülü yerinde bırakılır. İşlemler sonrasında hastaya sonda takılır ve açılan kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır. Ameliyat bölgesinde ki kesinin büyüklüğü ameliyat sonrası süreçte iyileşme süresinin uzamasına neden olur ve takılan sonda ameliyattan sonra 5 ila 7 gün arasında takılı kalabilir.

Laparoskopik Cerrahi ile Prostat Ameliyatı

Cerrah hastanın karın bölgesinde açılan küçük kesiklerden laparoskopik enstrümanları kontrol ederek ameliyatı gerçekleştirir. Küçük kesiklerin birinden kamera gönderilerek alanın 2D görüntüsünün alınması sağlanır. Cerrah ameliyat boşunca hastanın başında bulunarak süreci kontrol etmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Prostat ameliyatı ne kadar sürüyor?

Genelde kapalı bir prostat ameliyatı 1 saatte tamamlanmaktadır. Ameliyat sonrası hastaya sonda takılıyor ve hastanın durumuna göre göre sonda 1 – 3 gün arasında takılı kalıyor. Hastanın hastanede durma süresi sondanın durma süresiyle aynıdır. Sonda alındıktan sonra hasta idrarını rahat yapıyorsa en kısa sürede taburcu edilmektedir.

Prostat ameliyatı eve döndükten sonraki süreç nasıldır?

Kapalı ameliyat sonrası dönemde hasta gezip dolaşabilir, işini gücünü yapabilir. Genel olarak ameliyat sonrası süreçte bir kısıtlama yoktur. Hasta için bir kısıtlama yoktur fakat ameliyat sonrası süreçte dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında tavsiye verilebilir. Özellikle hemen cinsel ilişkiye girmek ameliyat sonrası süreç için sakıncalı olabilir. Ameliyat sonrası cinsel yaşama dönüş süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 1 hafta sonra oluyor.

Prostat ameliyatı yan etkileri var mı?

Kapalı prostat ameliyat tekniklerinin tamamında yan etkiler benzerdir. Yan etki olarak en çok görülen belirti, cinsel ilişki sırasında meninin ileriye doğru değil de içeriye doğru kaçmasıdır. Cinsel haz ya da tıbbi açıdan pek bir sakıncası olmayan belirtiler hastalarda sorun yaratmamaktadır. Prostat büyümesi gibi rahatsızlıklarda mesane boyunu koruyarak yapılan operasyonlar var. Prostat büyümesi nedeniyle yapılan ameliyatlarının hiçbirinin ereksiyona olumsuz etkisi bulunmuyor.

Prostat ameliyatında beslenmenin etkisi var mı?

Genellikle hastaların kırmızı et ağırlıklı, yüksek kalorili ve yağdan zengin beslenmenin olumsuz etkisi gözle görülmektedir. Hastalar mutlaka yağ konusunda doymuş veya doymamış tüm tüketimlerini azaltmalıdır. Şişmanlık prostat rahatsızlıklarında önemi bir risk faktörüdür. Vücutta yağ tabakası fazla olunca yağ dokusunun içinden insülin-like grow fodor (IGF) ve leptin denen bir madde salgılanarak prostat sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Prostat ameliyatlarından sonra düzenli beslenme ve düzenli su tüketimiyle iyileşme sürecini iyileştirebilirsiniz.

Ankara Özel Magnet Hastanesi

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?