Orta kulak boğaza, östaki borusu adı verilen bir kanalla bağlanır. Alerji, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu veya solunum yolu enfeksiyonu, östaki tüpü etrafındaki alanın şişmesine neden olabilir. Bu durum, sıvının orta kulaktan genize boşalmasını önleyebilir. Genize boşalamayan sıvı kulak zarı arkasında toplanır. Bu sıvıda üreyen bakteri ve virüsler orta kulak iltihabı zemin hazırlayabilir.
Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Orta kulak iltihabı belirtileri, yetişkinlerde farklılık gösterebilir. Genellikle ilk belirtisi ağrı ve tıkalı kulak hissidir. Genel olarak yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri şu şekildedir;
- Kulak ağrısı
- Tıkalı kulak hissi
- Kulak akıntısı
- İşitme sorunları
- Kulak çınlaması
- Ateş
Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Orta kulak iltihabı belirtisi, çocuklarda genellikle, soğuk algınlığı sonrası ani başlayan kulak ağrısı ve ateş şeklindedir. Bebeklerde, orta kulak iltihabı belirtileri daha çok huzursuzluk, ateş, kulağını yastığa sürtme ya da elini kulağına götürme şeklinde görülür.
Orta Kulak İltihabında Hangi Doktora Gidilmelidir?
Orta kulak iltihabı teşhis ve tedavisini, Kulak Burun Boğaz doktorları yapmaktadır. Belirtiler, her bünye de şiddet farkı gösterebilir. 6 aydan küçük bir çocukta bu belirtiler, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması şeklinde görülmektedir ve zaman kaybetmeden, doktora başvurulmalıdır.
Orta kulak iltihabı tedavisi, cerrahi yöntemleri de içerdiğinden, bu konuda tecrübeli bir doktorun ve alt yapısı olan hastanenin seçilmesi, ileride ortaya çıkabilecek daha ciddi sorunların önüne geçebilmektedir.