Miyom Nedir? Kadın rahminde görülen en sık iyi huylu, kadın rahminin düz kasından gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Miyomlar ürüme çağındaki kadınlarda %20 – 25 civarında görülmektedir. Çok nadir görülmekle birlikte bazı miyomlar kadın hayatının düzenini değiştirebilirken, kimi miyomlarda kadın miyomların olduğunu dahi fark etmezler. Rahim miyomları her yaşta insanda çıkabilir ancak genellikle doğurganlık yıllarında gelişmektedir. Kadın üreme sisteminde en çok karşılaşılan iyi huylu tümörlerdir. Cerrahi yöntem ise Miyomektomi Ameliyatı, halk arasındaki adı ile rahim uru ameliyatı olarak isimlendirilmektedir. . Miyomlar nohut kadar küçük olabileceği gibi, dev kitleler 3 – 5 kilogramda olabilirler. Hormonlara bağlı olarak değişiklik gösterebilirler. Görülen miyomların hastaya ciddi bir sorun yaşatması beklenemez. Ancak yine de kadın doğum uzmanı tarafından muayeneden geçerek tespit edilebilir.
Miyom Belirtileri
Belirti vermeleri durumunda en sık gözlenen ve izlenen şikayetler; rahim kasılması ile ilgili problem meydana getirerek adet düzensizliği oluşturur. Adet kanamalarının uzun olması, buna bağlı olarak ortaya çıkan kansızlık ve şiddetli adet ağrısı miyomların neden olduğu belirtilerdir. Miyom tedavi ve teşhisinde ancak hastanede ultrasonografi sonrasında miyomun varlığı ve konumuna net olarak saptanabilir. Miyomlar böbrek problemlerine dahi yol açabilirler. Miyom tedavisinde miyomlar büyüdü ve tedavi edilmediyse, ertelendiyse çok büyük miyomlar karında ağrı, şişlik, kabızlık ve gaz şikayetlerine yol açabilmektedir. Bu belirtiler dışında kendisini göstermeyen miyomların belirtilerini sıralayacak olursak;
- Daha uzun adet kanaması ve yoğun kanama
- Şiddetli ağrı ve sancılı adet
- Düzensiz vajinal kanama olması
- Kabızlık ve Karında şişlik oluşumu
- Sık sık idrara çıkma isteği
- Ara ara meydana gelen karın krampları
- Çocuk sahibi olmada güçlük ve düşük tehlikesi
Miyom Tanısı Nasıl Konulur?
Miyom tanısını koymak zor değildir. Miyomlarda genellikle rutin jenokolojik muayeneler sonucunda belirlenmektedir. Miyomlar için kesin tanı konulabilmesi için doktor tarafından hastanın öyküsü alınarak muayenesi yapılır. Rahim normalden büyük, düzensiz sınırlı, sert bir yapıya sahipse bu durum şüphe uyandırır. Çok büyük olan miyomlar karın duvarında da hissedilebilir. Evli kadınlarda vajinal yoldan, bakire kadınlarda ise karın yoluyla ultrasonografik muayene sonucu %90 oranında miyom teşhisi konulur. Eğer miyom kitlesi büyük ise veya rahim dokusu tam olarak seçilemiyorsa herhangi bir soruna yol açmaması için MR çekilebilmektedir. Cerrahi yöntem miyomektomi olarak isimlendirilmektedir.
Miyom Tedavi Yöntemleri
Miyomlaron pek çoğu rastlantısal olarak tespit edilmektedir. Çünkü bazı miyomlar herhangi bir belirti veya şikayete yol açmazlar. Eğer miyomlar kişinin hayat kalitesini etkilemiyorsa ve yerleşim boyutu ile ilgili her hangi bir probleme saptanmıyorsa cerrahi işlem gerektirmez. Cerrahi yöntem miyomektomi olarak isimlendirilmektedir. Miyomlar çeşitli olumsuzluklara yol açıyorsa bir takım tedaviler uygulanmaktadır. Yapılacak olan operasyon kararı hastanın yaşı, şikayetleri, miyom sayısı ve yerleşimi ile hastanın çocuk sahibi olup olmadığına göre konuşulur ve ona göre tedavi yöntemi belirlenir. Miyom ameliyatları iki şekilde gerçekleştirebilir. Ameliyatın açık yada kapalı şekilde gerçekleştirilmesi kişi için çok da önemli sayılmamalıdır. Çünkü burada önemli olan nokta yumurtalığın korunması ve bu sırada kist içeriğinin batın içine boşalmamasının engellenmesi, eğer boşalır ise bol sıvı ile yıkanmasına dikkat edilmesidir.
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kapalı Miyom Ameliyatı : Ameliyat hastadan hastaya değişmekle birlikte yaklaşık olarak 1 – 2 saat süren bir operasyondur. Hasta genel anestezi altındayken yapılmaktadır. İlk olarak göbek deliği veya göbek çevresine kesi atılır. Açılan kesi karbondioksitle şişirilir ve boşluğa yerleştirilir. Laparoskop adı verilen bir cerrahi aletle rahim ile bağlantılı organlar görüntülenir. 4 – 5 cmden büyük miyomlar rahim yatağından çıkarılıp, oluşan kanamaya müdahale edilerek açılan bölge dikilir. Ameliyattan sonra kişi bir gece hastanede müşahede altında tutulmaktadır. İyileşme süresi açık ameliyata göre daha kısadır. (1 – 2 hafta )
- Açık Miyom Ameliyatı : Miyomların ilerlemiş çok büyük boydaki tümörlerin laparoskopik veya robotik yöntemle çalışılacak alan bulunmadığından dolayı açık cerrahi yöntemiyle kesi yapılarak miyomların temizlenmesidir. Açılan kesi 7 – 10 cm uzunluğundadır. Açılan bu kesi tipi genellikle daha az ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Ameliyat sonrasında küçük bir iz bırakır. Ameliyat sonrasında kişide ağrı meydana gelmesi oldukça doğaldır. Doktorunuz tarafından verilen ağrı kesicileri kullanmanız ağrılarınızı hafifletecektir. Operasyon sonrasında kişide lekelenme meydana gelebilir, endişelenmenize gerek bulunmamaktadır. İyileşme süresi 4 – 6 hafta arasında değişkenlik gösterebilir.
Miyom Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Ameliyattan sonra kişi bu süreçte kişisel temizliğine ve hijyene dikkat etmelidir. Kişinin geçirdiği operasyona bağlı olarak hekim tarafından bir aya kadar uzayabilen cinsellik birliktelik önerilmeyebilir. Kişinin ameliyat sonrası ağrı hissetmesi oldukça normaldir. Doktorunuz tarafından verilen ağrı kesicileri aksatmadığınız takdirde bu ağrıları hafifletebilir ve bu süreci atlatmanıza yardımcı olur. Kişi ağır işlerden sakınmalı, zorlayıcı hareketlerden kaçınmalıdır. Hasta ameliyat sonrasında hızlı bir şekilde iyileşme sağlamak amacıyla yürüyüş yapmayı ihmal etmemelidir. 6 ay süre içerisinde gebelik durumundan korunmalıdır. Eğer ki böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa doğum normal yollarla doğum olmaz. Kapalı ameliyat sonrasında kişinin iyileşme süreci açık ameliyata göre daha hızlı gerçekleşmektedir.
Miyomektomi Ameliyatından Sonra Elde Edilen Sonuçlar?
Miyomektomi Ameliyatından sonra çoğu kişilerde adet kanaması ve pelvik ağrı, vücutta oluşan basınç gibi rahatsız edici oluşan belirti ve semptomlardan kurtulur ve rahatlama hissi oluşur. Ameliyat sonrası kadınlar yaklaşık bir yıl içerisinde iyi gebelik sonuçları elde etmektedirler. Ameliyat sonrasında kadınlarda rahim zamanınızın iyileşme sürecine izin vererek gebe kalmaya başlamadan önce gebelik süresi için bekleme 3 – 6 ay arasındadır.
Miyomektomi Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?
Miyomların kansere dönüşme riski oldukça azdır. Kişinin günlük yaşantısında herhangi bir sorun oluşturmuyorsa ameliyata gerek duyulmaz. Yani kısacası her miyom ameliyat gerektirmez. Miyom varlığı bir ameliyat nedeni olmamaktadır. Çünkü kansere dönüşme olasılığı oldukça düşüktür. Sayıca ve büyüklük bakımından üst sınırlara ulaştığında ameliyat gerekebilir.
Sık Sorulan Sorular
Miyomektomi Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Miyom Ameliyatı bazı durumlarda gerçekleştirilmektedir. Bu durumlar hamileliği önlüyorsa başka bir neden olmaksızın kişi hamile kalamıyorsa doktorunuz ameliyat kararı almaktadır. Diğer bir nedenler ise düşüğe yol açıyorsa, hızla gelişiyorsa, adet düzensizliği ve aşırı kanamalara yol açıyorsa ameliyat kararı alınmaktadır.
Miyom Alınmazsa Ne Olur?
Miyomlar alınmadığı taktirde kişinin vücudunda baskı yaratabilmektedir. Boyutun büyümesi durumunda miyomlar ciddi bir hacim oluşturabildiği için kişi için hayati önem taşımaktadır. Günlük yaşamınıza etki edebilmektedir.
Miyomu Olan Kişilerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kişi çok fazla kırmızı et tüketmemelidir. Bunun sebebi ise rahim miyomları riskini artırmaktadır. Şekerli yiyecekler ve işlenmiş karbonhidratlar miyomları tetikleyebilir. Meyve ve sebze tüketerek miyom riskini azaltmanıza yardım olmaktadır.
Miyomektomi Kısırlığa Ve Düşüğe Neden Olur Mu?
Bu tamamen miyomların olduğu bölgeye bağlıdır. Eğer miyomlar rahim içerisinde bulunuyorsa ve rahim duvarına yerleşen miyomlar çocuk sahibi olamayan kadınların %2 sinde gebelik oluşamamasının nedeninin miyom olduğu anlaşılmıştır. Miyomlar yumurtalık kanallarına baskı yaptığı için spermin yumurtaya ulaşmasına engel olmaktadırlar ve döllenme meydana gelmediği içinde gebelik meydana gelmemektedir.
Gebelik Sırasında Miyomların Büyüme Olasılığı Var Mıdır?
Bazı miyomların büyüdüğü, bir kısmının ise aynı kaldığı hatta küçüldüğü gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak gebeliğin miyomlar üzerinde tahmin edilemeyen ve değişken bir etkisi bulunmaktadır.
Miyom Ameliyatı Nedir?
Miyomlar rahim içinde değişik şekil ve boyutlarda oluşan kas kaynaklı ve iyi huylu kitlelerdir. Bu Miyomların cerrahi yöntemle alınmasına miyom ameliyatı tıp dilinde miyomektomi denilmektedir.
Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme
Laparoskopik yani kapalı/kansız olarak tanımlanan cerrahide hasta 1-2 günde taburcu edilir. Açık cerrahi ile miyomektomi yapılan hastalar 2-4 gün arasında içinde taburcu edilirken, açık cerrahi sonrası bu süre 3-4 güne kadar uzayabilir. İlk günlerde hafif ağrı, halsizlik, lekelnme tarzı rahatsızlıklar olabilir. Bu süreçte dinlenmek, yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir. Dikişler genellikle 7-14 gün içinde alınır Düzenli olarak kontroller yapılmalıdır. Hastalar 7-14 gün içinde kendini daha iyi hissedecektir.
Miyom Ameliyatı Yöntemleri
Miyom ameliyatı karın alt bölgesinde kesi açılarak yapılabildiği gibi miyomun yeri ve büyüklüğüne göre laparoskopik yanı kapalı ameliyat yöntemi ya da histereskopik olarakta yapılabilir. Ameliyat yönteminde son kararı miyomun yerleşimi etkilemektedir.
Miyom Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler
Laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı ve klasik ameliyat için bir gece öncesi saat 24.00 dan sonra aç kalınır. Düzenli kullanılan ilaçlar ve hastalıklar doktora danışılır. Genel vücut temizliği yapılır.
Miyomektomi Nedir?
Miyomektomi, hastada kanama, ağrı ve kısırlık gibi sorunlara yol açan miyomların cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır.
Miyom Ameliyatı Riskleri
- Her cerrahi müdahalede olduğu gibi miyom ameliyatında da bazı riskler vardır ancak bunlar çok düşük oranda görülür. Başlıca riskler, kanama, enfeksiyon, rahim İç duvarının zarar görmesi, yapışıklık riski ve anesteziye bağlı komplikasyonlardır.
Açık miyom ameliyatı ne zaman önerilmelidir?
- Daha önce geçirilmiş karın içi ameliyat ve buna bağlı yapışıklık riski varlığında
- Miyomun nadiren de olsa kanser riski taşıması
- Miyomların sayı olarak 3-4’den fazla olduğunda
- Miyom 12-24 cm’den büyük olduğunda
- Hastada ek hastalıkların varlığında açık ameliyat daha avantajlıdır.
Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kapalı laparoskopik ve açık miyomektomi ameliyat süresi ortalama 1-2 saattir. Hastanın durumuna bağlı olarak süre artabilir. Histeroskopik miyomektomi işlemi yaklaşık 30- 60 dk sürer .
Histeroskopik Miyom Ameliyatı (Histeroskopik Miyomektomi)
Histeroskopik miyom ameliyatı rahim boşluğuna sarkan miyomlarda kullanılan bir yöntemdir. Genel anestezi verilerek yapılır. Vajina ve rahim ağzından küçük bir kamera ile rahim içini görüntülenir ve çeşitli ekipmanlar yardımı ile miyomlar kesilerek yine vajina yolundan dışarı çıkarılır.
Miyom Ameliyat Yapan Doktor
Ankara’da Miyom ameliyatını başarı ilen yapan birçok hastane ve doktor kadın hastalıkları ve doğum uzmanı vardır. Magnet Hastanesinde Uzman Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorları Miyomektomi/miyom alınması ameliyatını başarı ile yapmaktadır.
SGK Miyom Ameliyatını Öder Mi?
SGK miyom ameliyatının tamamını ya da bir kısmını ödeyebilir.
Açık Miyom Ameliyatı ile Kapalı Miyom Ameliyatı Farkı
(Laparoskopik) kapalı miyom ameliyatı, genellikle miyom sayısı 3 den az ve boyutu 13-14 cm den küçük ise tercih edilir. Karından 2 cm kesiler açılır ve ışıklı bir cihaz yardımı ile yapılır. Sayısı 3-4 den fazla ve daha büyük miyomlar ise açık cerrahi yöntemle alınır.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
Açık miyom ameliyatı sonrası dikişler olacaktır. Bu dikişler genellikle 7 ila 10 gün arasında alınabilir. Ameliyattan sonra hijyen koşullarına, beslenmeye dikkat etmeli, enfeksiyondan korunmalı, hafif yürüyüşler yapılmalıdır. Doktorunuzun önerdiği ilaç ve kontrol zamanına uyulmalıdır.
Özel Hastanede Miyom Ameliyatı Fiyatı
Miyomektomi ameliyatı ücretleri yapılan ameliyatın çeşidine, hastanın durumuna, kullanılan materyallere göre değişiklik gösterir. Lütfen bilgi almak için bizi arayınız.
Kaç Cm Miyom Tehlikelidir?
Özellikle 8-10 cm den büyük miyomlar tehlikeli olarak kabul edilmektedir. Miyomun boyutlarının dikkatli biçimde incelenmesi gerekir. Boyutu büyük miyomlar hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve tedavisi geciktirilmelidir.
Miyom Ameliyatı Tehlikeli Mi?
Miyom ameliyatında her cerrahi operasyonda olablecek riskler vardır. Bunlar kanama, ameliyat bölgesinde enfeksiyon, anesteziye bazı komplikasyonlardır. Bu ameliyat deneyimli ellerde yapılmalıdır.
Miyom Ameliyatı Sonrası Şikayetler Ne Olabilir?
İlk bir hafta karın bölgesinde çok hafif bir ağrı görülür. Bazı hastalarda anesteziye bağlı bulantı ve hafif lekelenme şeklinde kanama olabilir. Karın bölgesi ameliyatı olduğu için tuvalete cıkma ve gaz çıkarma gecikebilir.
Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?
Ameliyat sonrası ilk birkaç ay lekelenme şeklinde kanama olabilir. Rahmin iyileşmesi ve toparlanması ile kanamaların normale dönmesi ve adetlerin düzenli olması beklenir.
Miyom Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Yeterli ve dengeli beslenme iyileşme sürecine yardımcı olur. Protein ve vitamin içeren besinler alınmalı, bol su içilmeli, tuz kontrol sağlanmalıdır.
Miyom Ameliyatı Sonrası Adet Düzensizliği Olur Mu?
İlk birkaç ay düzensiz ve hafif kanamalar olabilir. Rahmin dokusunun iyileşmesi ile kanamaların normale dönmesi ve adetlerin düzenli olması beklenir.
Miyom Ameliyatı Bakirelere Yapılır Mı?
Bakirelerde miyomların nedeni ile oluşan rahatsızlıklar kadın üreme sağlığını bozar ve ilerde daha ciddi sorunlar doğabilir. Bu nedenle zamanında ve uzman ellerde ameliat yapılmalıdır. Karın bölgesinden yapılan açık ve kapalı ameliyatlarda kızlık zarı bozulmaz.
Şubat, 2025