Laparoskopik Ameliyat

Laparoskopik Ameliyat Nedir?

Lapaoskopik ameliyat nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır ve ne kadar sürer? Avantajları nelerdir? Laparoskopik ameliyat, hastanın daha çabuk iyileşmesi ve daha az ağrı hissetmesi için uyguladığımız cerrahi yöntemdir.

Karın bölgesinde gelişen rahatsızlıkların tedavisinde kullandığımız cerrahi yöntem ile cilt üzerinde küçük kesitler vardır. İsmini cerrahi işlem sırasında gerçekleşen laparoskoptan alır. Ucunda ışık olan fiber optik bir cihazdır. Karın bölgesinde açtığımızda laparoskop ile birlikte hekimlere görüş açısı elde ederiz. Karın bölgesinin farklı yerlerinde açılan kesiler sonucunda çeşitli cerrahi aletler sokarız. Yaptığımız hareketleri yüksek çözünürlüklü ekranlardan izleme fırsatı buluruz.

Kapalı ameliyat ya da kansız ameliyat olarak nitelendirdiğimiz bu cerrahi yöntem ile birlikte birçok hastalığın tanısı rahatlıkla koyarız. Bu cerrahi yöntem ile ihtiyaç duyduğumuz kesi alanı 0.5 – 1 cm arasında değişkenlik gösterir. Bu sayede hasta kişiler ameliyat sonrası daha az acı hisseder. Bunun haricinde organ ve dokularda oluşan yapışıklık meydana gelmez.

Optik cihaz ile karın bölgesinde açılan kesitlerden içeriye sokarız. Böylelikle cerrah kolay bir şekilde monitörden izleme fırsatı bulabilir. Farklı bölgelere müdahale etmek istediğimiz zaman ayrı 2 ve 3 kesiler açarız. Bu bölgelere trokar tüpleri açarız. Bu tüplerin içerisine yardımcı el aletleri sokarız. Bu sayede doktor iyi bir şekilde opere etmiş olur.

Açık ameliyatlar da ki gibi daha geniş görüş alanı sağlayıp küçük kesiklerden dolayı ameliyat sonrası gelişen komplikasyonları minumum dereceye indiririz. Bunun dışında kesikler az olduğu için estetik açıdan da hoş gözükür. Hasta olan kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde küçük kesiklerdir. Normal ameliyatlar da yaralar ne kadar büyük olursa operasyon sonunda hissedilen acı daha büyük olur. Yakınmaların ağrıların çok olacağı gibi büyük kesikler estetik açıdan hoş gözükmez.

Laparoskopik Ameliyat Neden Yaparız?

Laparoskopik cerrahi ile pek çok hastalığın kolayca tedavisini bulabiliriz. Bu cerrahi yöntemle en sık yaptığımız tedavilerden birisi safra kesesi ameliyatlarıdır. Ayrıca kist cerrahisi, apendektomi (apandisitin alınma işlemi) miyomların alınması ve histerektomi ( rahim alınması işlemi) cerrahi işlemlerdir.

İç organlar alakalı sağlık problemlerinde cerrahlar laparoskopik ile cerrahi yöntemler de jinekoloji, gastroenteroloji ve üroloji gibi alanlar da kullanırız. Bunun yanı sıra laparoskopik tedavi ve tanı için kullandığımız bazı rahatsızlıklar;

  • Karın ve kasık ağrılarının nedeni
  • Pelvik inflamatuar hastalıklar tanısında
  • Yumurtalık kistlerin tanısı
  • Aşırı ağrılı geçen adet kanamalarının tanısında
  • Dış gebelik tanısı
  • İnfertilite nedenlerinin araştırılması
  • Apandisit gibi hastalıkların tedavisinde
  • Karın bölgesindeki tümörlerin tanısında
  • Safra kesesi alınmasında
  • Mide ülseri tedavisi
  • Karın ve kasık bölgelerindeki fıtıkların tedavisi
  • Prostat, karaciğer, kolon ve mesane gibi organların çıkarılmasında yardımcı olur.

Laparoskopik Ameliyat Nasıl Yapılır?

Laparoskopik cerrahi tedavi de diğer ameliyatlarda olduğu gibi öncesinde hastayı genel anesteziyle uyuturuz. İlk olarak operasyon karnın alt kısmından bir kesik yardımı ile başlar. Hekim müdahale edeceği bölgeyi monitörde görebilmek için karbondioksit gazı veririz. Veress iğnesi sayesiyle batına verdiğimiz kokusuz ve renksiz karbondioksit gazı ile karın bölgesi şişmeye başlar. Bu sayede iç karın genişleyerek daha kolay bir şekilde müdahale edecek alan oluştururuz.

Operasyon ardından karbondioksit gazı vücut tarafından emilip atılır. Daha sonra batın bölgesindeki veress iğnesini çıkartır trokar tüpünü takarız. Trokar tüpü ile içerisinden geçen laparoskop ile monitörden görüntüleme sağlarız.

Opere edeceğimiz bölgeyi 0,5 ile 1 cm çapında 2 veya 3 kesik daha atarız. Ve buraya trokar tüpleri yerleştiririz.  Bu tüplerin içerisine de laparoskopik cerrahisinde kullandığımız özel aletlerini bölgeye sokarız.

Cerrahi işlem bittikten sonra batın bölgesindeki bütün aletleri ve tüpleri çıkartırız. Karbondioksit gazını boşaltıp, kesi bölgelerini dikeriz. Böylelikle operasyonu tamamlamış oluruz. Tanı içinde yine aynı yöntemleri gerçekleştiririz. Kimi vakalar da optik görüntüleyiciler sokulurken kimisinde ise laparoskopik el aletleri kullanmayı tercih ederiz.

 Laparoskopik Ameliyat Ne Kadar Sürer?

Tanı amacında yaptığımız cerrahi müdahaleler yarım saat sürer. Fakat bazı hastalarda genel anestezi vermemiz gerektiği için 45 dakika sürmektedir. Tedavi amaçlı laparoskopik girişim süresi yapılan operasyonun türüne göre değişkenlik gösterir. Cerrahi işlem sonrasında hasta aynı gün taburcu edilir.

Açık ameliyatlara göre daha hızlı bir şekilde iyileşme gösterir. Günlük rutin işlerine dönmesi yapılan operasyonlara göre değişir. Tanı için yapılan müdahaleler de yaklaşık en az 5 gün sonra normal yaşantısına geri döner.

Laparokopik cerrahi müdahalesinin birçok avantajları vardır. Öncelikle kesiklerin küçük olmasıdır. Bu sayede hastaları kısa süre de iyileşme gösterir. Karın iç yapışıklık durumu açık ameliyatlara göre da az olur. Aynı zamanda ameliyat sonrası hissedilen acı daha az olup ağrılar kısa süre de geçer. Bu cerrahi yöntemde iyileşme sürecinde ağrı kesici kullanırız.

Laparoskopik cerrahi operasyon sonrasında hemen taburcu edilir. Normal yaşantısına hemen dönerek kesi boyutlarında herhangi bir sorun teşkil etmez. İzler bir süre sonra görünmeyecek kadar küçülür ve estetik bir görünüme karışmış olursunuz. Bu cerrahi yöntemler ardından fıtık gibi durumların yaşanması oldukça düşüktür. Laparoskopik yöntemler diğer ameliyatlara göre daha az kanama ve enfeksiyon gibi durumlar yaşanır. Bu sayede hasta enfeksiyon gibi durumlar ile daha az karşılaşmış olur.

Laparoskopik Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Cerrahi işlem sonrasında hastayı gözetim altına alırız. Hastanın bilinci yerine geldikten sonra normal odaya alırız. Verilen anestezi bir süre kadar devam eder. Bu sebeple hastada anesteziye bağlı olarak çeşitli yan etkiler gözükebilir. Mide bulantısı ve kesi bölgesinde hafif ağrılar olabilir.

Yapılan cerrahi müdahalenin türüne bağlı olarak hastanın ayağa kalkma süresinde farklılık gösterir. Hastalar genellikle 3-4 saat içinde ayağa kalkmış olabilir. Hafif yemekler tercih edebilir. Operasyon sürecinde verdiğimiz karbondioksit gazı ile birlikte hastanın omzunda bir ağrı hissedebilir. Bu ağrı 24 saat sürebilir. Operasyon türüne göre değişiklik gösterdiği için hasta aynı veya ertesi gün taburcu ederiz.

İşlemden sonra, hemşirelerin, uyanık ve stabil olana kadar durumunuzu izleyeceği bir kurtarma odasına yönlendirileceksiniz. Gerektiğinde size ağrı için ilaç verilecektir (hastaya bağlı olarak bazı hastalara epidural, diğerlerine gerektiğinde narkotik verilecektir).

Uzman kadromuz, sindirim kanalınız katı gıda almaya yetecek kadar iyileşene kadar size beslenme sağlamak için İntravenöz (IV) sıvıları sağlayacaktır. Ameliyattan hemen sonra yemek yerseniz veya içerseniz mide bulantısı, kusma veya başka yan etkiler yaşayabilirsiniz. Hemşirelerimiz, ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede sizi oturmaya ve dolaşmaya teşvik edecektir. Bunu yapmanın çeşitli faydaları vardır. Kan akışını (iyileşmeye yardımcı olur ve kan pıhtılarını önler) teşvik eder ve oksijen akışını teşvik eder (zatürreyi önlemek ve iyileşmeye yardımcı olmak için).

Eve gitmek için onaylandıktan sonra, ağrıyı yönetmek, olası kabızlığı tedavi etmek ve enfeksiyonları önlemek için (antibiyotikler) size ilaç reçete edilecektir.

Laparoskopik cerrahi ile merak ettiğiniz bütün konuları Magnet Hastanesi’nin uzman ekiplerine sorabilirsiniz. İletişim sekmesinden bizler ile irtibata geçerek danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilişiniz.

Laparoskopik Ameliyatta Kaç Delik Açılır?

Bu cerrahi işlem de karın içerisine yerleştirdiğimiz kamera ile çıplak gözle rahat bir şekilde görmeyi amaçlıyoruz. 20 kat daha büyük ve ayrıntılı şekilde gözükerek tanı ve tedavi işlemlerinde kolaylık sağlıyor. Ameliyat türüne göre değişkenlik gösterdiği için delikleri sayısı ve kesi genişliği de değişebilir. Bazen tek kesi ile ameliyatlar gerçekleşebilir. Kesiklerin genişliği 0.5-1 cm arasında olabilir. Bu sayede hasta daha hızlı bir şekilde iyileşir ve ameliyat sonrası kolay şekilde günlük hayatına dönmüş olur.

İnvaziv cerrahi ile bu ameliyatlar da herhangi bir yaş sınırı yoktur. Karın içinde gerçekleştiği için ameliyatların tamamını bu yöntem ile gerçekleştirebiliriz. Başta ameliyathane ekiplerimiz olarak bütün ekiplerde gerekli ek eğitimler alırlar. Donanım anlam da farklı aletler ameliyathanelerimizde bulunur. Uzman doktorlarımız ve uygun donanıma sahip hastanemiz de laparoskopik cerrahiyi gerçekleştiririz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Laparoskopi ameliyatı kimlere yapılır?

Karın içerisinde gelişen çeşitli durumların teşhisi sonucunda tedavi amaçlı cerrahi bir işlem gerçekleştiririz. Karın ön duvarına yapılan küçük bir delik ile özel cihazlar ile karın içerisine gireriz. Bu sayede organların görüntülenmesini sağlarız. Bu cerrahi yöntem ile hasar görmüş ve hastalıklı organların çıkarılması için doku muayeneleri yaparız.

  • Laparoskopik cerrahi çeşitleri nelerdir?

Safra kesesi ameliyatı, apendektomi, kit cerrahisi, myomektemi, histekrektomi, tüp, ligasyonu.

  • Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer?

Tanı tedavilerinde daha çok kısa sürer. Bu süreçte genellikle yarım saat kadar sürer. Tedavi amaçlı laparoskopiler de ek cihazları devreye girdiği için işlemin süresi daha uzun sürer. Operasyon değişikliğine göre taburcu zamanları değişkenlik gösterebilir.

  • Laparoskopinin riskleri nelerdir?

Açık ameliyatlara göre ciddi bir komplikasyonlar meydana gelmez. Ama her türlü ameliyatlarda olduğu gibi bu cerrahide de hafif ya da ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir.

  • Laparpkopik cerrahi sonrası neler yapılmalıdır?

Cihazın yerleştirildiği bölgede ağrı hissedebilirsiniz. Karına salgılanan gaz sebebiyle omuzlarda ağrı ve uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu sebeple anestezi sonrasında yanınızda aile yakınlarından biri ya da arkadaşınızın yanınızda bulunması gerekir. Uykulu hissettiğiniz için araç kullanamazsınız. Ayrıca bilinç kaybı ile ani bir kanama meydana geldiğinde yalnız olmamakta fayda vardır.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?