Kolposkopi özel bir aygıt yardımı ile kadın üreme sisteminin doğrudan incelenmesi işlemidir. Kolposkop işlemi rahim ağzını büyüterek incelemeye yarayan çift gözlü bir mikroskoptur. Bu yöntemin amacı; doktorunuzun rahim ağzında bulunan bölgelerin işlem sırasında anormal dokuları ve bölgeyi ayırt etmeye yarayan basit prosedürdür. Kolkoskopi işlemi sırasında rahim ağzı yaklaşık olarak 40 kez incelenebilmektedir.
Kolposkopi Neden Yapılır ?
Doktorunuz kadın üreme sistemi olan pelvik muayenesi veya Pap testi sırasında anormallikler ortaya çıkarsa kolposkopi yapılması önerilir. HPV testinin pozitif olması kolposkopi uygulamasının en sık nedenlerinden biridir. Çünkü jinekolog muayene sırasında HPV testinin olumsuz bir durumu ile karşılaştığında hasta kişiye rahim ağzı kanserine kadar gidebileceğini anlatmalıdır. Cinsel yol ile çok kolay bulaşabilen ve kadın genital sisteminde değişik hastalıklara yol açabilmektedir. Kolposkopinin yapılma nedenlerini sıralayacak olursak ;
- Cinsel ilişki sonrasında kişide kanama meydana gelmesi
- Jinekolog muayene sırasında rahim ağzında bir şüpheye saptanılması
- HPV testi yüksekli olan ve pozitif çıkan hastalarda
- Rahim ağzından alınan hücrelerde bir anormallik görülmesi ( PAP SMEAR TESTİ )
- Tekrarlayan yetersiz PAP SMEAR testi
Hasta kişide etkili tedavi yapılabilmesi için tanı yöntemleri oldukça önemlidir. Tanı sonrasında hücrelerde anormallik saptanması görülen kişiler ileri tanı tetkikleri kullanılarak kesin sonuca ulaştırılır. Alınan tetkikler sonrası doku özellikleri gibi tanı işlemleri sonrası bölgeye en uygun müdahale gerçekleştirilir.
Kolposkopi Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalıdır ?
Kolposkopi öncesi doktorunuz size bilgiler vererek yapılacak olan işlemi anlatmalıdır. Bu işlem ağrısız ve neredeyse risksiz bir uygulamadır. Diğer cerrahi ameliyatlarda olduğu gibi hasta kişinin aç gelme gibi bir durumu söz konusu değildir. Kişi hamile ise veya hamile olabileceğini düşünüyorsa mutlaka bunu doktoruna bildirmelidir. Herhangi bir ilaç kullanma durumunuz ve alerji durumunuz varsa doktora ilk aşamada bildirmeniz oldukça önemlidir. Çünkü operasyon yapılmadan önce bu ilaçları kesmeniz önerilebilir. Kolposkopi işleminden24 saat önce tampon, vajinal krem veya ilaç kullanmamalısınız. Testten 24 saat önce duş alınmamalı ve cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Hasta kişinin durumuna bağlı olarak, doktorumuz başka hazırlıklar gerçekleşmesini de talep edebilir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır ?
Kolposkopi işleminin nasıl yapılacağı sizin durumunuza ve doktorunuzun görüşüne göre değişiklik gösterir. İşlemden önce hastanın 2 gün içerisinde vajinal yıkama yapmaması, tampon kullanmaması ve cinsel ilişkiden uzak kalması gereklidir. Kolposkopi operasyonu genellikle adet kanamasının başında veya sona erdiği zamanda yapılması uygun görülmektedir. Kolposkopi işlemi yaklaşık olarak 15 – 20 dakika süren bir işlemdir. İşlem sırasında hasta kişide, herhangi bir anestezik işlem uygulamasına gerek duyulmaz. İlk olarak hasta muayene masasına bacaklarını desteklemiş olarak iki yana doğru açar ve jinekolojik muayene koltuğunda işlem başlatılır. Doktorunuz spekulum adı verilen bir aygıtı vajina içerisine yerleştirir, rahimin vajinaya bağlanan kısmını açığa çıkartmak ve vajina duvarlarını birbirinden ayırmak için spekulum aleti kullanılır. İşlem esnasında kolposkopi cihazı ile dokular temizlenerek incelenir. Operasyon sırasında hasta kişi hafif bir yanma hissi duyabilir.
Doktorunuz çeşitli boyama yöntemleri kullanarak anormal hücreleri sağlıklı olanlardan ayırt edebilir. Sonrasında rahme açılan kanalın içerisinden doktorunuz gerekli görürse örnek alınır ve anormal olan doku incelemeye gönderilir. Biyopsi yapılacak olan bölge uyuşturulur ve doku çıkarılır. Hasta kişi doku çıkarılırken hafif bir kramp ve sıkışma hissi duyabilir. Biyopsi sırasında oluşacak olan kanamayı önlemek amacıyla macun benzeri bir topikal ilaç veya basınçlı pansuman kullanılır. Sonrasında alınan doku inceleme için gönderilir.
Kolposkopi İşlemi ile Neler Tespit Edilebilir ?
Genel olarak kolposkopi serviks ve vajina duvarlarının detaylı olarak incelenmesini sağlamaktadır. Kolposkopi bu bakımdan bazı sağlık sorunlarının tespitinin sağlanmasında oldukça önemlidir. Bunları sıralayacak olursak :
Vajina tümörleri : iyi veya kötü huylu tümörler vajina duvarında tespit edilebilir. Bunlar dışında polip ve kistlerin tespit edilip sonrasında giderilmesinde oldukça yararlı bir işlemdir.
Servikal bölgedeki kanser hücrelerinin tespiti : Kolposkop özellikle pap smear testinde anormal bulguya sahip olan kişilerin rahim ağzında kanserleşmiş hücrelerin erken dönemde teşhisi açısından büyük önem taşımaktadır. Hasta kişide anormal hücre tespit edildiği takdirde test edilen anormal yapıların bölgeden uzaklaştırılması için gerekli girişimler gerçekleştirilir.
Servikal bölgenin diğer tümörleri : Burada servikal bölgede iyi huylu tümörlerin test edilmesi ve giderilmesi işleminde oldukça önemlidir. Bazı durumlarda servikal bölgesindeki salgı bezlerin tıkanmasıyla kistler oluşmaktadır. Bu kistlere yönelik tedavi yönteminin kolposkopi ile giderilmesi mümkündür.
Servikal ve Vajinal enfeksiyonlar : Çeşitli sebeplerden dolayı seviks ve vajinanın iç kısımlarında meydana gelen enfeksiyonlar kolposkopi ile ortaya çıkarılabilmektedir.
Kolposkopi sonrası nelere dikkat edilmelidir ?
Hasta kişi için iyileşme süreci yapılan biyopsinin tipine ve kullanılan anesteziye göre değişiklik göstermektedir. Genellikle hastalarda anormal bir durumla karşılaşma riskleri çok azdır. Birkaç gün boyunca kişide hafif kramp, lekelenme ve renkli akıntıların gelmesi normaldir. Bunun için kişi hijyenik ped kullanabilir. Genellikle iyileşme süresi yaklaşık olarak 2 – 3 gün sürmektedir.
Eğer biyopsi işlemi yapıldıysa işlemden sonraki bir hafta boyunca veya doktorunuzun söylediği süre sonunda duş almaya özen gösterin. Kişi bir hafta boyunca cinsel ilişkiden uzak durmalı, tampon kullanmamalı ve vajinal yıkama yapılmaması önerilmektedir. Kişi kolposkopi sonrası günlük hayatına dönebilir. Kişide ağrı oluşumu sırasında doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Aksi takdirde kullanılan farklı ilaçlar kanama olasılığını arttırabilir. Bu yüzden doktorunuzun verdiği ilaçları kullandığınızdan emin olun.
Kolposkopi Riskleri Nelerdir ?
Kolposkopi işlemi sırasında hasta kişi ağrı hissetmez ancak; işlem sonrasında birkaç gün kanama veya kişide akıntı görülmesi ve hafif ağrılar belirtisini gösterir. Çok sık karşılaşılmasa da kolposkopi sırasında alınan biyopsi sonrasında çıkabilecek bazı komplikasyonlar vardır. Bunlar ;
- Hasta kişide ağır şekilde kanama meydana gelmesi
- Enfeksiyon oluşumu
- Pelvikde ağrı durumlarının meydana gelmesi
- Şiddetli karın ağrısı ve kasıkta meydana gelen kasılmalar
- Hasta kişide titreme ve ateş meydana gelmesi
- Normal adet döngüsünden farklı olarak adet sırasında daha çok ağrı oluşumu
En Sık Sorulan Sorular
Kolposkopi fiyatları nedir?
Kolposkopi hasta kişiye biyopsi yapılıp yapılmaması durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kolposkopi yapan doktorlarımızla tanışmak ve kolposkopi fiyatları hakkında detayları öğrenmek için bizimle mutlaka iletişime geçiniz.
Kolposkopi işlemi acıtır mı ?
Bu işlem son derece ağrısız olmaktadır. Kişi işlem sırasında çok fazla ağrı hissetmez. Spekulum içeri girdiğinde hasta kişi hafif olarak bir baskı hissedebilir.
Kolposkopide cinsel ilişki zararlı mıdır ?
Evet, işlemden hemen sonra cinsel ilişki içerisinde bulmak son derece zararlıdır. İşlemden 1 yada 2 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesi doktorunuz tarafından bilgilendirilir.
Kolposkopi sonucu ne zaman çıkar ?
Kolposkopi sonucu aynı gün içerisinde sonuç vermemektedir. Kolposkopi sonucu yaklaşık olarak 3 – 4 gün sürebilmektedir.
Koloskopi sonrasında adet de gecikme meydana gelir mi ?
Kesin olmamakla beraber hasta kişinin durumuna bağlı olarak gecikme olabilme durumu vardır.