Kök hücreler insan vücudunda var olan, kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmesi için, tüm doku ve organların yapısını oluşturmaktadırlar. Vücutta ihtiyaca ve kök hücrenin bulunduğu ortama göre farklı hücrelere dönüşebilirler. Böylelikle hastalanan veya hasralanan tüm doku ve organlanların yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Vücudumuzda ihtiyaç duyulan hücre tipine dönüşerek; hastalık, yaralanma veya başka sebepoler nedeniyle ortaya çıkan organ ve doku hasarı yada kaybını onarmakta önemli rol oynamaktadır. Vücudumuzdaki hücreler bölündükleri zaman kendilerine benzer hücre oluşturmaktadırlar. Kök hücreler belirlenmiş bir fonksiyona sahip değillerdir, aldıkları sinyale göre farklı hücre tiplerine dönüşebilmektedirler.
Kök hücreler embriyonik dokulardan, yağ dokusu ve kemik iliği gibi yetişkin bir dokudan da elde edilebilmektedirler. Pek çok farklı türü bulunan kök hücrelerin, kişi henüz anne karnındayken gelişimin ilk basamaklarında önemli rol oynamaktadır. Kök hücreler kişinin organ ve dokularının oluşumunu sağlamaktadırlar. Kök hücreler sayesinde pek çok farklı hastalık türü tedavi edilebilmektedir. Burada hasta kişiye doğrudan damar yoluyla verilebileceği gibi hasarlı olan organa direkt olarak nakledilebilen kök hücre, hasta vücuda girdiği zaman çoğalarak organizmanın ihtiyaç duyduğu hücrelere dönüşmektedir. Bu dönüşme sırasında hastalıklı olan dokuya yada organ onarılabilmektedir.
Özellikle bu işlem; ortopedi, nöroloji, göz ve travmatoloji alanında her geçen gün daha fazla kullanılan kök hücre uygulaması, uygun yaş ve fiziksel özellikte olan pek çok hastanın tedavisinde kullanılanmaya uygundur. Sizlerde Ankara Özel Magnet Hastanemize gelerek ortaya çıkan hastalığın onarılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sizlerde sağlıklı bir yaşam için kontrollerinizi aksatmadan düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
Kök Hücre Nasıl Elde Edilir ?
Kök hücre genellikle yetişkin dokulardan yani yağ dokusu, embriyonik dokular ve kemik iliği gibi hücrelerden elde edilebilmektedir. Yağ dokusundan türetilen kök hücreler, güçlü bir yapıya sahip olmakla beraber, damar hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli hücrelere ve yapılara farklılaşma kapasiteleri mevcuttur. Bağışıklık sistemini uyaran maddelerden yoksun olmaları nedeniyle hastaya çok az bir acı hissi vermektedir. Leğen kemiği veya göbekten alınan yağ dokusu, hedeflenecek olan bölgenin dikkatli bir şekilde belirlenmesi ile kendini göstermeye başlamaktadır. Hasta kişinin ağrı hissetmemesi için lokal anestezi altında yapılmaktadır. Genellikle yapılacak olan işlemde 30 ml yağ özel şırıngalarla aspire edilerek alınmaktadır. Yaklaşık olarak 20 – 30 dakika süren bu kök hücre şırıngalar ile iki veya üç kez serum fizyolojik solüsyonü ile temizlenmektedir. Temizleme işlemi bittikten sonra kapatılır ve 30 dakika bekletilir. Kalan yağı içeren enjektörler kapalı olarak işlenmesi için laboratuvara gönderilir. Çoğaltılmış olan kök hücreler uygun ortamda saklanarak gereken yerlere enjekte edilir.
Kök Hücre Tedavisi Hangi Hastalıklara Uygulanmaktadır ?
Günümüzde kök hücreler genellikle kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastalarının kan ve bağışıklık sistemini yeniden yapılandırmak için, bazı kalıtsal kan hastalıklarının tedavisinde uygun görülen bir işlemdir. Bunlar gibi bir çok hastalığın tedavisinde kök hücre kullanılmaktadır. Bunlar ;
- Kaynamayan kırıklarda
- Kişide yaygın görülen yanıklarda
- Akne izlerinde
- Kişide görülen kırışıklık ve deri yaşlanması
- Menisküs yırtıklarında
- Ciltte güneş hasarı nedeniyle yaşlanma
- Sedef hastalığı
- Kalıtsal metabolik hastalıklar
- Lösemi
- Organ kanserleri
Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılmaktadır ?
Kök hücre bağışını 18 ile 40 yaş arasındaki her sağlıklı birey yapabilmektedir. Vücut dolaşımında kandan toplanan kök hücre en sık tercih edilen bağış yöntemlerinden biridir. Genellikle bu yöntem kan bağışına benzetilmektedir. Vericiye 4 – 5 gün boyunca günde iki kez ilaç verilerek kök hücrelerin dolaşım sırasındaki kana karışması sağlanmaktadır. Kana karışması sonrasında kolda yer alan damara takılan kateter ile alınan kan özel bir makineye bağlanarak, 2 ile 4 saat boyunca verici makinaya bağlı kalmaktadır.
Kemik iliği dediğimiz yöntem, bir başka bağış yöntemlerinden biridir. Burada işlemden önceki hafta bağışçıdan bir ünite kan alınarak bekletilir. Bağışın yapılacağı gün bağış yapacak kişi genel anestezi altında uyutulur. Pelvis kemiğinin bulunduğu kısma küçük bir kesi açılarak, özel bir iğne ile pelvis kemiğine girilerek kök hücre toplanır ve işlem tamamlanır. Genellikle bu yöntemde bağışçı kişi aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir.
Kök Hücre İşlemi Ortopedi Hastalarında Nasıl Yapılır ?
Kök hücre tedavisinin sayısı ve zamanlaması hastaya göre belirlenmektedir. Ortopedi ve travmatoloji hastalarında alınacak olan sonuçta her hastaya ve rahatsızlığın durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ortopedik ve travmatoloji rahatsızlıklarında kök hücreye yağ dokusundan veya kemik iliğinden özel bir sonucunda elde edilmektedir. Bu işlem sırasında kök hücre elde edilirken olası bir hastalığın taşınmaması veya istenmeyen hücrelerin nakledilmemesi için bu işlemin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Kök hücreler genellikle kişiye enjeksiyon yoluyla verilmektedir. İşlem sırasında uygulanacak olan cerrahi yöntemlerde bulunmaktadır. Elde edilen kök hücreler matriks adı verilen örtü şeklindeki hücrelerin bir süre sonra kıkırdak yapısına dönüşmesi beklenir.
Ortopedik Rahatsızlıklarda Kullanılan Kök Hücre Tedavisinin Riskleri
- İşlem sırasında uygulanan lokal veya genel anestezi alerjik tepkilere yanıt verebilir.
- Kök hücre tedavisinin uygulandığı bölgede kanama ve morarma meydana gelmesi.
- Kök hücre işlemi sırasında sinir ve kan damarlarında hasar oluşabilmektedir.
- Çok nadir olarak görülse de uygulama bölgesinde enfeksiyon meydana gelebilir.
- Kök hücre tedavisinin uygulandığı bölgede şişlik, dokunmaya karşı hassasiyet, ağrı oluşumu görülebilmektedir.
- Kök hücre sonrasında, kök hücreler her türlü hücreye dönüşebilmektedirler. Özellikle kıkırdak yaralanmalarına yönelik bu durum kıkırdaktan başka kemiksel yapılar oluşturabilmektedir. Bu tür sorunlar çok nadiren de olsa ikinci bir cerrahi işleme neden olabilmektedir.
Bir çok rahatsızlıkların tedavisi için kök hücre yöntemi uygulanmaktadır. Kök hücre tedavisinden sonra kişide kanama, ateş, enjeksiyon yerinden drenaj ve oluşumu gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Kişide fazla ağrı oluşumu söz konusu ise ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edemiyorsa kişinin doktoruna başvurması gerekmektedir.
Dizde Kök Hücre
Ortopedik alanlarda diz eklemi, kök hücrelerinin en çok uygulandığı eklemlerden biridir. Kök hücre tedavisinden faydalanmak ve kök hücrenin uygulanabilmesi için hastanın dizinde oluşan aşınmanın son evresine gelmemiş olması gereklidir. Son evresine gelmiş diz aşınmasında tek kalıcı tedavi yöntemi diz protezidir. Kök hücre tedavisinin uygulanacağı hasta kişinin seçimi çok kritik bir durumdur. Dizde kök hücre uygulanacak olan kişiler işlem için hazırlanılır. Genellikle ameliyathane koşullarında genel yada lokal anestezi altında yapılmaktadır. Kök hücre tedavisi uygulamaları sterilitenin daha iyi sağlanması amacı ile hastanın kemik iliği yada yağ dokusundan alınarak hazırlanan kök hücreler diz eklemine enjekte edilerek yapılmaktadır. Hasta kişiye uygulanan anestezinin etkisi geçtikten sonra kişi taburcu edilir. Kişinin yürümesine yada günlük işlerini yapmasında sakınca yoktur. Sadece hasta kişi dizini zorlayacak hareketlerden geçici bir süre uzak durmalıdır.
Diz ekleminde kök hücre tedavisi hangi hastalıklara uygulanmaktadır ?
Dizde kçk hücre tedavisinin en sık olarak kullanım alanı kıkırdaklardır. Burada amaç; kıkırdak iyileşmesini hızlandırmak, daha sağlıklı bir kıkırdak yapısı elde etmek üzere yapılmaktadır. Kıkırdak hasarı oluşumuna neden olan alttında yatan sebebin tedavi edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Dizde kök hücreler ayrıştırıldıkttan sonra kişiye işlem yapılan bölgeye özel iğneler yardımı ile enjekte edilmektedir.
En sık sorulan sorular ?
Kök hücre tedavisi kimlere uygulanmaz ?
Romatizmal hastalıkları bulunan kişiler, pıhtılaşma bozukluğu, enfeksiyon, pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan kişiler ve bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olan kişiler için kök hücre tedavisi uygun görülmemektedir. Aspirin veya benzeri ilaç kullanan kişiler tedaviden 5 gün önce kullandığı ilaçları kesmelidir.
Kök hücre fiyatları 2022 ?
Kök hücre tedavisinin fiyatı kişinin cilt problemlerine ve sorunlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle net bir fiyat verilebilmesi için kişinin, hastenemize gelerek doktorumuz ile görüşme sağlayıp bilgi alabilmesi mümkündür. Fiyat bilgisi ve randevu için Ankara Özel Magnet Hastanemizi arayarak detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz. (0312) 212 80 80
Kök hücre tedavisinin başarısını etkileyen etmenler nelerdir ?
Kök hücre tedavisinde başarılı sonuç elde etmek için en önemli etkenlerden birisi hasta seçimi ve kök hücresinin uygun metotla elde edilmesidir. Hasta kişinin kilosunu kontrol altında tutması ve kişinin düzenli olarak egzersiz yapması da başarı elde etmeye yönelik etmenler arasında görülmektedir.
Kök hücre en kolay nereden elde edilmektedir ?
En yoğun kemik iliği leğen kemiğinde bulunmaktadır. Bu nedenle kök hücre en fazla leğen kemiğinden alınmaktadır.
Kök hücre tedavisi kaç günde iyileşmektedir ?
Tedavi sonrası hasta kişi 2 günlük hareketlerinde zorlanma meydana gelebilmektedir. Hasta bu zorlanmaların azaldığı zamanda kısa bir zarfında normal günlük hayatına dönebilmektedir.