Erkek çocuklarda en sık ortaya çıkan inmemiş testis, çocuk cerrahlarının en sık takip ettiği ve tedavi sürecini başlattığı gelişimsel rahatsızlıklardan birisi olarak bilinir. Sperm üretiminde ve cinsiyet hormonlarının salgılanmasından sorumlu olan erkek üreme hormonu testistir. Anne karnındaki gelişim sürecinde erkek çocuklarda testislerin olması gerektiği yere ulaşamamış olması inmemiş testis olarakadlandırılmaktadır. Bu inmemiş testis; erkeklerde en sık görülen cinsellik ile alakalı olan bir doğumsal anomalidir. Her 100 erkekten birinde mutlaka karşılaşılan bir durumdur. Genellikle inmemiş testis vaktinden önce doğan bebeklere bakılarak, tam vaktinde doğmuş bebeklere göre 3 kat daha fazla olduğu görülmektedir. Bu fazla görülmesinin sebebi ise; bebeklerin gelişmesi ile beraber karın boşluğunda bulunan testisler 7. aydan sonra torbaya inmeye başlamaktadır. Doğum ne kadar yaklaşırsa torbaya doğru ilerleyen testisler de torbaya yerleşir. Yani 7. ay sonrasında testisin yerine yerleşememesi sonunca inmemiş testis ile karşılaşılmaktadır. Tek tarafta veya her iki tarafta da oluşabilecek olan inmemiş testis % 80 oranla sağ tarafta görülmektedir, genellikle testis 3 ay sonrasında yerine inmeye başlamaktadır.
Genellikle inmemiş testis tedavisinde cerrahi yönteme başvurulmaktadır. Günümüzde boyun inmemiş testis ameliyatı; geçmişten daha kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Ankara Özel Magnet Hastanemizde İnmemiş Testis Ameliyatı yapılmaktadır. Sizler de hastanemizden kolayca randevu alarak, alanında uzman doktorlarımız ile hijyen şartlarına uygun olarak doktorumuzla görüşme sağlayabilirsiniz. Tedavi sürecini ve sonraki yaşamınızda olabilecek her türlü komplikasyonları konuşarak sağlık sorununuzdan kurtulabilirsiniz. İnmemiş teşhis sorununda erken teşhis ve müdahale son derece önemlidir.
İnmemiş Testisin Nedenleri Nelerdir ?
İnmemiş testisin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genellikle bir çok farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkması mümkündür. Bunlar ;
- Testisin yokluğu, Gelişme geriliği : Bu durum testis anne karnındayken oluşmamış olması durumuyla ilgilidir ya da damarsal tıkanıklıklar sebebiyle oluşma sonrasında kaybolmuş olabilmektedir.
- Karın duvarı içerisinde kalmış testis : Burada fiziki muayene sonrasında testis torbasında yada kasık kanalı içerisinde testise rastlanılamaz. Bu durumlarda testisin kasık içerisinde kaldığı düşünülmektedir.
- Geri çekilen testis ( Utangaç testis ) : Halk arasında bilinen tanımı utangaç testistir. Burada testis kaslarının kasılması sonucunda testis kasığa doğru çekilir ve kaybolurlar. Genellikle bu durum soğuğa maruz kalındığı zaman fark edilmektedir. Bu testis inmemiş testis gibi bir hastalık değildir, genellikle geçici bir durumdur.
- Hormonal bozukluklar : Hormonal bozukluğu olan kişilerde inmemiş testis ile daha fazla karşılaşılmaktadır.
- Kanal içerisinde kalmış testis : En sık karşılaşılan durumlardan biridir. Burada testis kasık kanalı içerisinde bulmaktadır. Genellikle fiziki muayene sonrasında elde edilmektedir.
Bazı sebepler, bebeklerde inmemiş testisin ortaya çıkma ihtimalini arttırmaktadır. Bunları sıralayacak olursak ;
- Erken doğum gerçekleşmesi
- Düşük doğum ağırlığının olması
- Annenin hamilelik sırasında alkol veya sigara kullanması
- Kişinin ailesinde inmemiş testis veya başka bir genital organ anormalliğine saptanılması
- Anne karnında fetüsün gelişimini engelleyen durumlar ( Down Sendromu vs. )
Bunun gibi bir çok sebeplerin etki ettiği durumlarda, bebeklerde inmemiş testisin ortaya çıkma ihtimali artmaktadır.
İnmemiş Testis Belirtileri Nelerdir ?
En önemli belirtilerinden biri; testisin problemli tarafında skrotumun daha az gelişmiş olması ve küçük görülmesidir. Çok nadir olarak görülse de bazı durumlarda inmemiş testis dolanarak şiddetli kasık ağrısına neden olabilmektedir. Testislerin tam olarak işlerini yapabilmeleri için belirli bir sıcaklığa ihtiyaçları vardır. Bu sıcaklık vücut ısısından daha 3 derece kadar daha düşüktür. Genellikle inmeyen testisler ısıdan etkilenerek fonksiyonları bozulur ve görevlerini gerçekleştiremezler.
Eğer testis olması gerektiği gibi torbaya inmezse hacmi küçülür ve bu durum sperm kalitesini düşürür. Bu durum beraberinde kısırlık ve kanser gelişime neden olabilir. İnmemiş testis tanısını alan kişilerin en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.
İnmemiş Testis Tanısı Koyulur ?
İnmemiş testislerin çoğu, doğumdan hemen sonra yapılan fiziki muayene sonrasında tespit edilebilmektedir. Bu durum genellikle yapılan ilk kontrol sırasında belli olmaktadır. Yapılan fiziki muayene sonrasında, görülemeyen hastalarda ultrasonografiden yararlanılmaktadır. Ultasonografi yönteminde testisin yeri, boyutu ve diğer testis ile karşılaştırma için kullanılır. Bazı durumlarda bu yöntem yeterli olarak görülmektedir. Fakat testislerinin yerlerinin belirlenemediği durumlarda laparoskopik yöntemden yararlanılmaktadır. Laparoskopik yöntemde yerinde ve kasıkta bulunamayan hasta kişilerde testisin varlığını ve konumunu belirlemek için, uygun olan tedaviye yönelik kullanılmaktadır. Laparoskopik yönteminin avantajı, yerini belirlediği testisi yerine indirebilmesidir.
İnmemiş Testis Nasıl Tedavi Edilir ?
Testisin normal şartlar altında en geç 1 yıl içerisinde yerine inmesi beklenmektedir. 1 yıl içerisinde yerine inmeyen testisin tek tedavi seçeneği cerrahi işlem olarak görülmektedir. İnmemiş testis tedavi edilmediği sürece kişide risk oranları artış göstermektedir. Oluşabilecek riskler için testis ameliyatının 18 aydan önce yapılması gereklidir. İnmemiş testis ameliyatında ideal yaş aralığı 6 – 18 ay aralığındadır. Yapılan cerrahi yöntemde kasığın hemen üzerine 2 – 3 cm’lik bir kesi açılarak gerçekleştirilir. Sonrasında inmemiş testis bulunarak yumurtalık kesesi içine yerleştirilir. Ameliyat yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Ameliyat sırasında kasık fıtığı görülebilir bu durumlarda birlikte fıtık onarımı da gerçekleştirilebilmektedir. İnmemiş testis ameliyatı başarısı yüksek bir operasyondur.
İnmemiş Testis Ameliyatı Sonrasında
Ameliyat sonrasında hasta kişi için; testisin yerinde durup durmadığı, gelişimin devam edip etmediği, işlevsel açıdan bir sorun olup olmadığı takibe alınmaktadır. Kişi ameliyattan 2 gün sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir. Ameliyat sonrasında kesede ve kasık kanalı boyunca morarma ve şişlik oluşumu normaldir. İlk zamanlarda nadiren de olsa enfeksiyon ve kanama gelişebilmektedir. Hastanın ev içerisinde yürümesinde ve hareket etmesinde herhangi bir sakınca görülmemektedir. Ameliyat sonrasında hasta kişiye 3 – 4 gün sonrasına randevu verilerek kontroller sonrasında pansuman çıkarılmaktadır. Pansuman çıkarıldıktan sonra kişinin banyo yapmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
En sık sorulan sorular ?
İnmemiş testis ameliyatı fiyatları nedir ?
İnmemiş testis ameliyatı fiyatları hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Hastanın durumu tam olarak gözlemlenmeden fiyat vermek uygun görülmemektedir. İnmemiş testis ameliyatı fiyatları hakkında kesin sonuç söylenebilmesi için, hasta belirli kontrollerden geçerek en son aşamada duruma bağlı olarak doktorlarımız tarafından onaylanarak kesin sonuç söylenebilmektedir. Sizlerde hastanemizde gerekli muayeneden geçerek alanında uzman doktorlarımız ile kendinizi güvende hissederek kolaylıkla işlem yaptırabilirsiniz. İnmemiş testis ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0312 212 80 80 numaralı telefondan hastanemizle iletişim sağlayabilirsiniz. Özel Ankara Magnet Hastanesi olarak sağlıklı günler dileriz.
İnmemiş testis ne zaman ameliyat edilir ?
Kişiye tanı koyulduğu zaman genellikle bebek bir yaşına kadar takip altına alınır. Takip sırasında testisin hala inmediği gözlemleniyorsa ameliyat tercih edilmektedir. Kişi için çok özel bir durum sırasında ameliyat yaşı birkaç ay öne alınabilmektedir.
İnmemiş testis nelere sebep olabilmektedir ?
Testislerin işlevlerini gerçekleştirmesinde bazı fonksiyonel bozukluklar meydana gelebilmektedir. Bu tür sorunlar bazı problemlere yol açabilmektedir. Bunlar : Kısırlık, testis kanseri, testis torsiyonu ( spermatik kordon dolanması ) gibi sıralanabilmektedir.
İnmemiş testis kendiliğinden düzelir mi ?
İnmemiş testisin kendiliğinden düzelmesi gibi bir olasılığı yoktur. Bu sağlık sorunun kesin tedavisi ameliyattır. Ameliyat ile başarı oranı % 90 – % 100 arasında yüksek bir orandır.
İnmemiş testisin görülme sıklığı nedir ?
Doğum sırasında bebek zamanında ve normal kilo aralığında doğmuş ise her 100 doğanın üçünde, erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı doğan her 100 yeni doğanın ortalama olarak 35 kişide inmemiş teşhis tanısı görülebilmektedir. % 80 civarında sağda görülen inmemiş testis, % 10 oranında her iki tarafta da inmemiş olduğu görülür.