GRİP NEDİR ?
Grip; öksürük, halsizlik, yüksek ateş şikâyetleriyle ortaya çıkan solunum yollarında yaşanan bir enfeksiyondur. Genellikle soğuk havalarda ve mevsim geçişlerinde kendini ortaya çıkartmaktadır. Bu dönemlerde kişide burun çekme, öksürme, hapşırma, yorgunluk gibi sağlık problemlerini de beraberinde getirebilmektedir. Yaklaşık olarak grip kış aylarında 6 – 8 hafta kadar sürebilen bir mevsimsel hastalık olarak karşımıza çıkar. Salgın durumunda pek çok insanı etkileyebilen bu gripten korunmak için kişiler mevsimine uygun giyinmeli, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, hasta kişilerle temasta bulunmaktan kaçınmalıdır.
Ankara Özel Magnet Hastanesi
KBB servisimizden hemen şimdi randevu alın. Uzman personelimizin teşhis ve tedavisi ile Grip bir sorun olmaktan çıksın.
Genellikle grip halk arasında nezle, soğuk algınlığı ile karıştırılabilmektedir. Grip de nezle gibi bulaşıcı bir virüs enfeksiyonu olması ile beraber soğuk algınlığına göre çok daha ağır olan bir hastalıktır. Grip 0-4 °C arasında değişiklik göstererek haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturan grip virüsünün buluşması çok kolaydır. Bu grip en çok öksürme, hapşırma, konuşma temas yoluyla kişilere geçebilmektedir. Grip de hasta kişilerin temas ettiği tüm nesneler, bulaşma açısından kişide önem taşımaktadır. Genellikle insanların büyük bir kısmı 6-10 gün arasında sorunsuz bir şekilde atlatılabilmektedir. Fakat yüksek risk grubundaki bireyler için hayati tehlikeye sebep olabilecek komplikasyonlar gelişebilir.
6 aydan büyük ve 5 yaşından küçük çocuklar için ve 65 yaşın üstündeki yetişkinler, kanser hastaları, hamileler, hastalık ya da ilaç kullanımından kaynaklı olarak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, astımı olan kişiler, şeker hastaları, kalp, böbrek, akciğer ve karaciğeri etkileyen kronik hastalıkları olanlar ve obezite hastaları grip için yüksek risk grubunda yer almaktadırlar. Yüksek risk grubunda olan hastaların kendilerinde grip belirtileri tespit ettiklerinde doktora görünmeleri kişinin sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.
Grip Nasıl Bulaşır ?
Grip hastalığı damlacık yoluyla kişilere bulaşabilmektedir. Grip bulaşması; öksürüp hapşıran kişi de virus içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık bulaşır. Bu nedenle gripli bir kişi virüsü etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille, mendil bulamıyorsa kolları ile kapatmalıdır. Ellere hapşırmak en tehlikeli olanıdır. Ellere bulaşan virus buradan dokunulan her yere yayılır. Gripli kişi sık sık ellerini yıkamalıdır. Su ve sabun bulunamadığı durumda el antiseptikleri ile eller ovalanarak da temizlik sağlanabilir.
Grip Semptomları Nelerdir ?
Gribin vücuda girmesinden itibaren ortalama olarak 7-10 gün içerisinde grip belirtileri kişi de kendini göstermeye başlamaktadır. Grip hastalığının belirtileri, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabilmektedir. Kişilerde görülen grip; 3-6 saat içerişinde aniden üşüme, ateş yükselmesi, özellikle göğüste rahatsızlık hissi ile birlikte kuru öksürük şeklinde de belirtilerini gösterebilir.
Aşağıdaki semptomların bir bölümü veya tamamı grip olan bir kişide ortaya çıkabilecek semptomlar arasındadır :
- Aniden gelişen ateş yükselmesi
- Tıkalı burun veya Burun akıntısı
- Soğuk titreme ve terleme
- Halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk hissi
- Gözlerde kızarıklık oluşumu veya göz akıntısı (sulanması)
- Boğaz ve baş ağrıları
- Kas ve vücutta meydana gelen şiddetli ağrı şeklinde kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Ortaya çıkan bu komplikasyonların düzenli ve özenli bir şekilde takip edilmesi kişinin sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Bir kişide nefes alma esnasında güçlük çekme, sürekli olarak gelen baş dönmesi, havale, göğüs ağrısı, aşırı güçsüz düşme gibi semptomlar meydana gelirse vakit kaybetmeden doktora başvurulması gereklidir.
Gribe Ne iyi Gelir ?
Gribin vücudumuz üzerindeki etkileri kişin hayat kalitesini olumsuz etkilemesinden dolayı, ortaya çıkan semptomların azalmasını veya daha çabuk ortadan kaldırılmasını sağlayacak çözümlere yönelmek gerekebilmektedir. Kontrol altına alınamayan grip enfeksiyonu, zatürre ve menenjit gibi ciddi hastalıklara da zemin hazırlayabilmektedir.
Grip hastaları ilk olarak; virüsün buluşmasının önlenmesi için evlerinde izole edilmelidir. Kişi doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanarak, dengeli ve yeterli beslenmeyle desteklediği zaman iyileşme süresi azalır. Grip gibi bu tür hastalıklarda vücut her zamankinden daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjinin karşılanması adına da protein, posa, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir beslenme rutini takip edilmelidir. Bu dönemde kişinin su tüketmesi 2,5-3 lt. civarında olmalıdır.
Gripten Korunabilmek İçin Ne Gibi Tedbirler Alınabilir ?
Bir kişinin gripten korunması için ilk olarak her sene düzenli bir şekilde grip aşısı olması gerekmektedir. Grip aşısı için hemen arayın. Kişinin aşı yaptırması korunma arasında birinci sırada gelmektedir. Sonrasında ise en önemli nokta gribin sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık olan ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek oldukça önemlidir Grip olan bir kişinin, hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını önleyebilmektedir. Önemli olan bir nokta ise grip salgınının yoğun olduğu zamanlarda, alınacak olan küçük önlemler dahil gribe karşı korunmaya katkı sağlamaktadır.