Akciğer enfeksiyonu
Akciğer enfeksiyonu, akciğerlerdeki dokuların mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyondur. Akciğer enfeksiyonları genellikle bakteri, virüs, mantar veya nadiren parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlardır. En sık görülen akciğer enfeksiyonu türleri arasında zatürre (pnömoni) ve bronşit bulunur.
Zatürre (pnömoni), akciğer dokularının iltihaplanmasıyla karakterize olan bir enfeksiyon durumudur. Bakteriyel, viral veya mantar kaynaklı olabilir. Zatürre genellikle ateş, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve balgam gibi semptomlarla kendini gösterir. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Bronşit, bronş adı verilen hava yollarının iltihaplanmasıyla karakterize olan bir akciğer enfeksiyonudur. Akut bronşit genellikle viral bir enfeksiyonun neden olduğu geçici bir durumdur ve öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve hafif ateş gibi semptomlara yol açar. Kronik bronşit ise uzun süreli ve tekrarlayan öksürükle karakterizedir ve genellikle sigara içimi gibi faktörlere bağlı olarak gelişir.