İçerik
Cataracte ameliyatı özellikle yaşlanmaya bağlı olarak oluşan görme bozukluklarının başında gelmektedir. Katarakt görme kaybına neden olan ve insanların yaşam standartlarını düşüren bir rahatsızlıktır. Göz, insanların yaşlanma sürecinden en çok etkilenen duyu organlarından biridir.
Katarakt ameliyatı, yaşlanma sürecine paralel olarak oldukça sık tercih edilmektedir. Doğal göz içi lensin özellikle yaşlanma süreciyle birlikte yeteneğinin azalması sorun yaratmaktadır. Katarakt ameliyatı, fizyolojik yapısı değişmiş ve sağlıklı bir şekilde görmeyi engelleyen göz merceğinin çıkartılarak yerine şeffaf bir yapay göz içi merceğin koyulması ile uygulanmaktadır. Katarakt ameliyatı ile birlikte yeni mercek, gözün kalıcı bir parçası olarak işlev görür. Katarakt ameliyatı sırasında ağrı, sızı meydana gelmemektedir. İnsan yaşamı için hayati önem taşıyan göz organının tedavisi oldukça gereklidir.
Katarakt Nedir?
Katarakt ameliyatı sürecine kadar uzanan katarakt rahatsızlığı oldukça önemli bir hastalıktır. Katarakt, göz içindeki görevi dışarıdan gelen görüntüyü retinaya ulaştırarak görmemizi sağlayan merceğin saydamlığını yitirmesi ile meydana gelmektedir. Gözün renkli kısmını iris adlı bölümün arkasında yer alan göz merceğinin yapısındaki kristalin adlı proteinlerde çeşitli kimyasal değişiklikler oluşmaktadır. İris bölgesinde oluşan değişiklikler sonucunda, yüksek seviyede moleküler ağırlıklı protein kümeleri oluşur. Mercek dokusunda oluşan değişim gözün saydamlığını yitirmesine sebep olur. Işık sağlıklı olarak retinaya ulaşmaz ise görme kaybı sorunu ortaya çıkar. Katarakt ameliyatının gerekli olduğu durumları detaylıca bilmek gerekmektedir.
Göz yapısında oluşan lekelenmeler dışarıdan göze giren ışığın dağılımının sekteye uğramasına ve görüntünün retinaya sağlıklı bir şekilde düşmemesine neden olmaktadır. Görme bulanıklıkları ileri seviyeye geldiğinde mutlaka tedavi edilmelidir.
Katarakt Neden Olur? Türleri Nelerdir?
Katarakt ameliyatına kadar uzanan süreçte göz merceğinin yaşlanması ilk evre olarak ortaya çıkmaktadır. Göz merceği insan vücudunda ki en erken yaşlanan dokularından biridir. Görme sorunu olmayan insanlarda dahi 40’lı yaşlarda görme sorunu baş gösterebilmektedir. Görme sorunları dolayısıyla yakın gözlük kullanım ihtiyacı ortaya çıkabilir. Katarakt ve katarakt ameliyatı hem bir hastalık hem de yaşlanmamızın doğal bir sonucu olarak bilinmektedir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt belirtileri, hastalığının başında görme kaybı hafif bulanıklık, algılanan renklerde solma, özellikle gece ışıklarda dağılma ile başlar ve artarak devam eder. Katarak ameliyatına ihtiyacı olan katarakt hastaları için görüş, buğulu ve buzlu pençeden bakmaya benzemektedir.
Katarakt hastalığı ilerledikçe ortaya çıkan bulanık ve buzlu görme günlük yaşamı etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Katarakt hastalığı genellikle yavaş belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ilk evrelerinde görme sorunu kişiye fazla rahatsız vermemektedir. Görme sorununda oluşan ilerlemeler dolayısıyla mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
Katarakt belirtileri:
- Okuma zorluğu,
- Görmede azalma ve görme kaybı,
- Çift görme sorunu,
- Renklerde sararma ve soluklaşma,
- Işığa karşı hassasiyet,
- Gece görüşünde bozukluk gibi genel belirtilerle karşılayabilirsiniz.
Katarakt Tanısı Nasıl Koyulur?
Katarakt hastalığına ilk tanı göz doktorunun yapacağı detaylı muayeneler sonucunda koyulmaktadır. Muayene esnasındaki önemli hususlar: hastalığın hastadaki tipini belirlemek, hastada başka görme problemi olup olmadığını ortaya çıkartmak ve ameliyatın hasta için risk unsuru olup olmadığını belirlemektir. Belirlenen tüm durumlar sonucunda hangi tedavinin uygulanabileceğine karar verilir.
Katarakt Sık Görülen Bir Hastalık mıdır?
Ülkemizde 50 yaşında üstünde önlenebilir körlüğün en önemli ve en sık rastlanan rastlanan sebebidir.
Kataraktın Tedavisi Nasıl Yapılır? Ameliyat Dışında Bir Tedavisi Var mıdır?
Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur. Katarakt, gözlük veya ilaç kullanılarak tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Katarakt ameliyatının tek tedavisi ameliyattır. Katarakt ameliyatı yapılan göz eski görme kabiliyetine tekrar kavuşmaktadır.
Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürüyor?
Katarakt ameliyat süresi kataraktın yoğunluğuna ve tipine göre değişmekle birlikte ortalama 15-30 dakika sürmektedir. Ameliyat öncesi göz hazırlığı ve ameliyat sonrası dinlenme süreleri dahil olmak üzere ortalama 3 saati hastanemizde geçirmeniz gerekmektedir.
Katarakt Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?
Katarakt ameliyatı genelde kataraktın belli bir evreye ulaştığı zaman yapılmaktadır. Rahatsızlık hastanın görmesini rahatsız edici düzeyde engellediği zaman (okuma güçlüğü, televizyon izleme güçlüğü, araba kullanmada zorluk) ameliyat edilmelidir.
Katarakt Ameliyatından Sonra Gözlük Kullanmak Gerekir mi?
Ameliyat sırasında göze takılan tek odaklı (monofokal) mercek sayesinde uzak görme net şekilde ayarlanmakla birlikte hastaların büyük bir çoğunluğu uzak için gözlük ihtiyacı duymazlar.
Katarakt Ameliyatından Sonra Hastanede Yatmak Gerekir mi?
Genellikle katarakt ameliyatı sonrasında hastanede kalmanız gerekmiyor fakat ertesi gün kontrol için mutlaka hastaneye uğramak gerekmektedir.
Ameliyattan Ne Kadar Süre Sonra Banyo Yapılabilir?
Hasta gözünü ovuşturmamaya dikkat ederek ameliyattan bir hafta sonra banyo yapabilir. Gerekli beslenme koşulları ve düzenli uyku ile iyileşme süreci hızlandırılmaktadır.