fitik

Fıtık

Kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen fıtık, her yaşta insanda karşılaşılabilecek bir hastalıktır. Fıtık oluşumu organın yerinde durmasını sağlayan doku ya da kasların doğal boşluğundan dışa doğru kayması, yerinden çıkması sonucunda oluşmaktadır. Fıtık oluşumu vücudun değişik yerlerinde de meydana gelebilmektedir. Genellikle bu durum göğüs ve karın arasında ortaya çıkmaktadır. Kendiliğinden iyileşebilen bir sağlık sorunu değildir, kişinin mutlaka bir doktora başvurması sağlık açısından önem taşır. Fıtık oluşumu ilk zamanlarda hayati tehlike oluşturmasa da ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek sorunlar daha da çoğalmaktadır.

Fıtık Belirtileri Nelerdir?

Fıtık belirtilerinin oluşumu, fıtığın hangi bölgede meydana geldiği ile alakalıdır. Genellikle karın bölgesinde görülen fıtıklar, kaslarda bulunan tabakanın yırtılması sonucunda oluşmaktadır. Bu kişide hem ağrıya, hem de cilt içerisinde şişliğe sebep olabilmektedir. Fıtık oluşumunda en belirgin özellik şişlik olarak bilinmektedir. Boyun ve bel fıtığı oluşumunda ise kişide ağrı ve his kaybı gözlemlenir. Özellikle fıtığın oluştuğu bölgede ağrı çok hissedilir. Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük hissi meydana gelir.

Fıtık Neden Olur?

Fıtığın oluşumu kişinin günlük yaşantısıyla birebir alakalıdır. Oluşumuna sebep olabilecek faktörleri sıralayacak olursak:

  • Kişinin ağır yük kaldırması sonucu
  • Fiziksel güç kullanarak yapılan işler
  • Kişinin uzun süreli ayakta kalması sonucu
  • Hızlı kilo alımı oluşumu
  • Kronik öksürük
  • Yapılan ameliyatlara bağlı olarak kas kesileri

Fıtık Çeşitleri Nelerdir?

Kasık Fıtığı: En yaygın olarak ortaya çıkan fıtık çeşitleri arasındadır. Kasık bölgesinin her iki tarafında görülebilen karın içi basıncının artması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla ortaya çıkmaktadır. Kasık Fıtığı oluşumu nedenleri arasında kişinin idrar yaparken aşırı ıkınması ve kabızlık sorunu, kişinin ağır yükler kaldırması ve erkeklerde prostat büyümesi olarak sıralanabilir.

Göbek Fıtığı: Göbek fıtığının ana sebepleri arasında ilk olarak doğumdan sonra bağlanan göbek kordonunun bulunduğu bölgedir. Genellikle bu durum çocuk ve 6 aylıktan büyük bebeklerde meydana gelmektedir. Hemen her yaşta insanda görülebilen göbek fıtığı; göbek deliği etrafındaki kasların zayıf olması durumda ortaya çıkmaktadır. Göbek fıtığı nedenleri arasında; Kişinin aşırı kiloda bulunması ve hızlı kilo değişiklikleri, ağır kaldırmaya yönelik yapılan işler, siroz hastalığı ve gebelik olarak sıralanabilir. Bir kişinin kronik öksürüğe sahip olması durumunda göbek fıtığı olma olasılığı oldukça yüksektir.

Bel Fıtığı: Çağımızın hastalığı olarak bilinen ve hemen hemen her kişide ortaya çıkan, kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Bel fıtığı belirtilerinde görülen rahatsızlık her kişide farklılık göstererek ortaya çıkmaktadır. Bel fıtığı belirtileri arasında başlıca olarak; kalçalara, bacaklara ve ayaklara yayılan ağrı şikâyetleri ile ortaya çıkmaktadır. Sıklıkla ilk olarak önce belde zorlayıcı bir hareket sonrasında omurganın arkasında ve kıkırdak yapısının önünde bulunan bağ dokusunda yırtılması bel fıtığı oluşumu gerçekleşmektedir. Bu oluşan ağrı ilk olarak belde hissedilmektedir. Sonrasında yayılıp sinirleri sıkıştırmasına bağlı olarak ağrının bacaklara yayıldığı gözlemlenir. Özel Ankara Magnet Hastanesi‘nde fıtık tedavisi yapılmaktadır.

Boyun Fıtığı: Boyun fıtığı boyun omurları arasında bulunan disklerin bozularak dışarı taşması sonucunda sinirleri veya omuriliği sıkıştırması sonucunda meydana gelmektedir. Vücudun sinir köklerini ve omuriliği etkileyen boyun fıtığı genellikle 30 – 40 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığının en belirgin özelliği ağrı çok şiddetlidir ve aniden başlamaktadır. Daha çok sırt ile göğüste hissedilen ağrı ve kasılma ile kendini gösterir. Boyundan gelen sinirler ayaklara kadar ilerlediği için boyun fıtığının belirtileri tüm vücudu etkileyebilmektedir.

FITIK İHMAL EDİLMEMELİ

Genel olarak her hastalıkta da olduğu gibi fıtıkta, kişinin ihmal etmemesi gereken önemli sağlık sorunlarından birisidir. Kişide erken teşhis ve tedavi önemli bir yere sahiptir. Kişi için ölümcül bir risk taşımasa da potansiyel bir tehlike söz konusu olabilmektedir. Bir kişinin fıtık rahatsızlığı ile karşılaşmaması için vücudun kapasitesi göz önünde bulundurularak bilinçli spor yapılmalıdır. Ağır yüklerin tek başına kaldırılmasından kaçınılmalı, dengeli ve düzenli beslenerek aşırı kilo almaktan kaçınmalıdır. Tüm bunların dışında fıtık nedenleri arasına giren kabızlığın önlenmesi için sindirim sistemini olumsuz etkileyen besinlerden uzak durulmalı, sigara alışkanlığından da uzak kalınmalıdır.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?