Enfes Tadına Ek Saymakla Bitmeyecek Böğürtlen Faydaları Magnet Hastanesi Ankara

Enfes Tadına Ek Saymakla Bitmeyecek Böğürtlen Faydaları

Enfes Tadına Ek Saymakla Bitmeyecek Böğürtlen Faydaları

Böğürtlen içerdiği magnezyum, kalsiyum, potasyumun yanı sıra A, B, C ve E vitaminlerini de barındıran önemli bir besin kaynağıdır. Lezzetinin yanı sıra, böğürtlen faydaları sayesinde birçok hastalık ve sağlık sorununa çare niteliğindedir.

Böğürtlen, gülgillerden Rubus familyasındandır. Çalılıklarda, yol kenarlarında, bahçelerde ve fundalıklarda yetiştirilir. Koyu mor rengini, içindeki güçlü antioksidanlardan alır. Yaprakları, taze sürgünleri, meyvesi ve bazen de kökleri ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ek olarak, meyve salatalarına, turtalara ve keklere de lezzet vermek için böğürtlen kullanabilirsiniz; reçelini yapabilirsiniz.

Böğürtlen, besleyici bileşen bakımından zengin ve tat bakımından oldukça lezzetli bir meyvedir. Zararlı kolesterol içermez. Temel diyet lifi olarak karşımıza çıkar. Demir, magnezyum, fosfor, çinko, kalsiyum, folik asit ve potasyum bakımından iyi bir amino asit kaynağıdır. A, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminlerini içermektedir. Antioksidan açısından en yüksek 10 gıdadan biri böğürtlendir.

Vitamin, mineral ve antosiyaninler bakımından zengin olan böğürtlen faydaları şunlardır;

  • Kan basıncını ve tansiyonu düzene sokma gücü vardır.
  • Sinir sistemini onarıcı etkisi sayesinde, depresyona karşı koruyucu ve hafıza güçlendiricidir.
  • Cildin erken yaşlanmasını engeller.

İçerdiği C ve E vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.Böğürtlen, içerdiği zengin antioksidanlar sayesinde, kanser büyümesini önleyebilir ve yavaşlatabilir.Yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri ve insülin seviyesini düzenlemede yardımcı olur.Meyvedeki antioksidan, beyin iltihaplarını azaltabilir, nöronların iletişim şeklini değiştirmelerine yardımcı olabilir. Böylece, hafıza kaybını önlemede, bilişsel düşüşü engellemede ve motor eşgüdümünü korumada faydalıdır.Sindirim sisteminin optimum düzeyde çalışması gerekli olan lif kaynaklarındandır. Kalın bağırsak suyunu artırır, daha iyi emilim sağlar ve dışkıya hacim kazandırır.İçerdiği magnezyum, lif gibi faydalı bileşenler, kardiyovasküler sağlığı korumada yardımcı olur: kalp arterlerinin tıkanmasını önler, kan akışını yumuşatır, inme gibi kalp hastalıkları riskini azaltır, kalp ritmini düzenler, kan basıncını düzenler.Düzenli böğürtlen tüketimi, vücudun patojenlerle savaşmasına yardımcı olur, vücudu enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korumak adına bağışıklık sistemini güçlendirir.Kemik sağlığını korumak için gerekli kalsiyum ve magnezyumu içeren böğürtlen, kemikleri güçlendirir, düzgün hücresel işleyişe katkı sağlar.

Böğürtlen Çayının Faydaları

Lezzetinin yanı sıra faydalarıyla da öne çıkan böğürtlen meyvesinden veya kurutulmuş yapraklarından böğürtlen çayı hazırlanmaktadır. Böğürtlen meyvesi böylesine faydalıyken, böğürtlen çayının faydaları nelerdir?Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi kış hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.Öksürüğe çok iyi gelmektedir.Bademcik şişmesini hafifletir.Düzenli tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.Kan şekerinin artıp azalmasını engelleyerek düzene sokar.Ağızda çıkan yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Böğürtlen çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmeden sindirim sağlığını iyileştirmeye kadar pek çok faydaya sahip bir içecektir. Yine de herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli ilaç kullanıyorsanız, böğürtlen çayını tüketmeden önce bir doktora danışmanızda fayda vardır.

Böğürtlen Çayı Nasıl Yapılır?

Böğürtlen çayı, lezzetli ve sağlıklı bir içecek olup, böğürtlenin yaprakları, meyveleri veya her ikisi de kullanılabilir. İşte böğürtlen çayı yapmanın basit bir tarifi:

Malzemeler:

  • 1-2 tatlı kaşığı kuru böğürtlen yaprağı (ya da taze böğürtlen yaprağı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru böğürtlen meyvesi (veya birkaç taze böğürtlen)
  • 1 su bardağı kaynar su
  • (İsteğe bağlı) 1 çay kaşığı bal veya limon dilimleri

Yapılışı:

  1. Böğürtlen Yaprağı ve Meyvesi Hazırlayın: Eğer taze böğürtlen yaprağı kullanıyorsanız, birkaç dalı temizleyip yıkayın. Kuru böğürtlen yaprağını kullanıyorsanız, 1-2 tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Ayrıca taze böğürtlen meyvesi de kullanabilirsiniz.

  2. Kaynar Su: Bir su kaynatıcıda suyu kaynatın ya da bir cezvede kaynamaya bırakın.

  3. Böğürtlen Çayı Demleme: Kaynar suyu bir fincana veya demlenen bir çaydanlığın altına dökün. Üzerine böğürtlen yaprağı ve meyvesini ekleyin.

  4. Demlenmesini Bekleyin: Böğürtlen çayını yaklaşık 5-10 dakika demlemeye bırakın. Demlenme süresi, çayın yoğunluğuna göre ayarlanabilir. Daha uzun süre demlemek, çayın tadını daha yoğun hale getirecektir.

  5. Süzün ve Servis Edin: Demlendikten sonra böğürtlen çayını süzün. Fincanınıza dökün ve sıcak olarak içebilirsiniz.

İpuçları:

  • Böğürtlen çayı, bal veya limon ile tatlandırılabilir. Ayrıca, meyve parçaları eklemek çayın tadını zenginleştirebilir.
  • Eğer taze böğürtlen meyvesi kullanıyorsanız, çayın içine birkaç böğürtlen ekleyip karıştırarak doğal bir tat elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Vitamin, mineral ve antosiyaninler bakımından zengin olan böğürtlen, kalp hastalıklarından kansere, diyabetten hafızaya kadar birçok sağlık sorununa ve hastalığa iyi gelmektedir. Sağlıklı beslenme programınıza güvenle enfes böğürtlenleri dahil edebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?