Rahim Ağzı Kanseri - Magnet Hastanesi Ankara

Endometrial Biyopsi (Rahim) Nedir ?

Her regl döneminde rahmin iç yüzeyini kaplayan bir tabakanın dökülerek her ay olası bir gebeliğin gerçekleşmesi durumuna bağlı olarak, iç tabakadan mikroskop altında patolojik inceleme amacıyla, endometriumdan parça alınması şeklinde yapılan işleme Endometrial biyopsi adı verilmektedir. Endometrial biyopsi adet kanamasının düzenini sağlayan ve adet kanaması yapabilen kanama olmasını engelleyen rahim tabakasının en önemli sağlık durumudur. Kadınlarda oluşabilecek kanserler arasında 4. sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Endometrial biyopsi tanısını koyabilmek için ortalama yaş sınırı 55’dir.

Rahim iç zarının kanserleriden birisi olarak bilinmektedir. Rahim duvarı kanseri (Endometrium) en sık karşılaşılan jinekolojik kanseri arasındadır. Biyopsi rahim içindeki dokudan tanı ve tedavi amaçlı parça alınması ile yapılan bu yöntem beklenen adet döneminden 3 – 4 gün sonra yapılmaktadır.

Günümüzde Endometrial Biyopsi sıradanlaşmış ve çok kolay bir şekilde uygulanabilen operasyonlardan birisi olmaktadır. Ankara Özel Magnet Hastanemizde Endometrial Biyopsi yapılmaktadır. Sizlerde hastanemize gelerek uygun hijyen şartları altında, son derece konforlu ve güvenli bir şekilde alanında deneyimli Kadın Hastalıkları Ve Doğum uzmanları  ile ön görüşme yaparak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Endometrial Biyopsi Nasıl Ortaya Çıkar ?

En sık görülen bulgular arasında anormal veya devam eden kanama olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bu durum menopoz sonrası kanaması olan hastaların vakit geçirmeden jinekolojik bir değerlendirmeden geçmesi kanamalara dikkatle yaklaşması ve hatta rahim içerisinde biyopsi yaptırmaları önerilmektedir. Özellikle 40 yaş üzeri hastalarda menopoz öncesinde yoğun kanamaların mevcut olduğu durumlarda endometrial biyopsi alınarak değerlendirmeler yapılır. Bunlar dışında iki adet dönemi arasında kanama gerçekleşmesi, alt karın bölgesinde kişide rahatsızlık ve baskı hissi gündeme gelmektedir. Endometrial biyopsi cinsel ilişki esnasında ağrı, karında şişlik ve açıklanamayan kilo kaybıda beliriler arasındadır.

Endometrial Biyopsi Tanısı

Endometrial biyopsi tanısını koyabilmek için erken evrede teşhis konulabilmesi kolay bir durumdur. İlk olarak rahim içerisinden küretaj ile ince ve esnek tüp yardımıyla doku örneklemesi yapılmaktadır. Regl dönemi dışında veya menopoz sonrasında kanamaları olan kişilerin, karnın alt bölgesinde ağrı oluşumu yaratmaktadır. Patoloji uzmanı tarafından gerekli olan incelemeler hasta kişi için tamamlanır. Patoloji uzmanı histeroskopi yöntemi ile rahim içerisine bakılma olanığı sunmaktadır. Hasta kişide oluşan gereksiz kanama sorununun neden oluştuğunu anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Endometrial Biyopsi Neden Yapılmaktadır ?

Endometrial biyopsinin yapılmasının amacı oluşan kanamanın nedenlerinin ortaya çıkarılması içindir. Yapılan biyopside herhangi bir hücrenin anormal olup olmadığının incelenmesi için tercih edilmektedir. Kadın düşük yaparken veya yaptıktan sonra alınan parçanın doku örneği ile bu işlem ortaya çıkabilmektedir. Biyopsi yapılmasının en büyük önemi kişinin vücutta enfeksiyon veya aşırı kanamaya sebep olan rahim bölgesinin ayrıntılı olarak incelenmesidir. Genel olarak 35 yaşından daha genç bir kadında gebelik testi ve jinekolog değerlendirilmesi sonucunda, düzensiz kanama için biyopsiye gerek duyulmaksızın ilaçla tedavi süreci de başlatılabilmektedir.

Endometrial Biyopsi Öncesi

Hasta kişiye endometrial tanısı konulduktan sonra , kişi doktoru ile oluşabilecek prosüdürü dinlemelidir. Biyopsi işlemi yapılmadan kişiye onay formu verilecek doğru şekilde cevaplanması istenir ve net olmayan konular için doktoru ile konuşma gerçekleştirmelidir. Yapılacak olan biyopsi ağrılı bir işlem değildir. Biyopsi için herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Eğer kişi hamileyse veya hamile kalmayı düşünüyorsa biyopsi öncesinde doktoruna bildirmesi gereklidir. Tanı için doktorumuzla görüşme sağlandığı sırada size adet döngüleriniz ile bir kayıt tutulması istenir. Kullanılan tüm ilaçlar doktorunuz tarafından bilinmeli ve ilaçlar hakkında kullanıp kullanılmaması konusunda bilgilendirme yapılır. İşlem öncesinde kişi operasyon sonrası için kanama oluşumu durumunda günlük ped getirmelidir.

Endometrial Biyopsi Tedavi Yöntemi

Endometrial tedavi yöntemi doktorun muayene sonrası hastanede gerçekleştirilmektedir. Küretaj olarak bilinen rahimden parça doku alınması, rahim içini gözlemlemek amacıyla ince ışıklı bir cihazın kullanıldığı histeroskopi ile birebir uygulanmaktadır. Küretaj olarak bilinen bu yöntem gebeliğin sonlarıldırılmasından farklı olarak metaryel aletler kullanılarak detaylı bir inceleme yapılmasını zorunlu hale getirmektedir. Operasyon sırasında doktorunuz rahim ağzının genişletilmesini isteyebilir. Endometrial biyopsi için çeşitli anestezi teknikleri kullanılmaktadır. Burada kullanılacak olan anestezi tipini doktorunuzun kendisi belirleyebilmektedir. Yaklaşık olarak yapılacak olan işlem 20 dakika sürmektedir. İşlem sırasında rahim kasılması meydana gelebileceğinden dolayı adet sancısına benzer bir hafif kramp ortaya çıkabilmektedir. Alınan doku sırasında kanama meydana gelmesi normaldır. Endometrial biyopsi sırasında oluşan ağır kanamayı durdurmak için bazı solüsyonlar uygulanabilmektedir.

Anestezi uygulanmayan hastalar için rahim ağzındaki bölge uyuşturulur ve rahim biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Operasyon sırasında hasta kişi sırt üstü yatarak kişinin bacakları sedyedeki bacaklıklara yerleştirilerek pelvik muayene yapılması sırasında vajina kısmına muayene aleti yerleştirerek operasyona başlanılır. Sonrasında rahim ağzı genişletilerek rahim içerisinde bulunan dokunun bir aletle içerisinde bulunan sıvı emilerek çıkartılır. Bazı hasta kişilerde alınan doku incelenmek amacıyla laboratuvara gönderilir. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra biyopsi işlemi tamamlanmış olmaktadır.

Endometrial Biyopsi sonrası İyileşme Süreci

Operasyondan sonra hasta kişi aynı gün içerisinde eve çıkabilmektedir. İşlem yapılan bölgede kanama meydana gelmesi oldukça mümkündür. Genel anestezi uygulanan kişilerde bulantı ve kusma meydana gelebilir. Hasta kişide kasık bölgesinde hafif ağrılar, vajinada hafif kanamalar meydana gelebilmektedir.  Hasta kişi yapılan biyopsi sonrası vajinanın temiz ve steril tutulması enfeksiyon açısından büyük önem önem taşımaktadır. Adet dönemi sürecinde kısa süreli olarak bazı değişiklikler yaşanabilmektedir.

Endometrial Biyopsi Fiyatı Nedir ?

Öncelikle hastanın tam olarak durumu gözetilmeden endometrial biyopsi fiyatı vermek mümkün değildir.  Endometrial Biyopsi fiyatı hakkında kesin sonuç söylenebilmesi için, hasta belirli kontrollerden geçerek en son aşamada duruma bağlı olarak doktorlarımız tarafından belirlenmektedir. Sizlerde hastanemizde gerekli muayeneden geçerek alanında uzman doktorlarımız ile kendinizi güvende hissederek kolaylıkla işlemi yaptırabilirsiniz.

Endometrial biyopsi olmadan kanserin anlaşılması mümkün müdür ?

Hasta kişiye kesin tanıyı koyabilmek için biyopsi yapılması gerekli görülmektedir. Çünkü alınan dokular patologlar tarafından incelenerek kanserin durumu ve nedeni belirlenebilmektedir. Biyopsi işlemi yapılmayan hastalara yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.

Endometrial biyopsi kaç günde iyileşir ?

Endometrial biyopsi ortalama olarak 5 – 10 gün içerisinde iyileşme göstermeye başlamaktadır. İşlem sırasında kesi ve dikiş olmamasından dolayı iyieşme süreci hızlanmaktadır.

Endometrial biyopsi sonrası kanama kaç gün devam eder ?

Operasyon sonrasında anormal bir durum olmaması ile birlikte, kişide hafif kanama veya lekenme görülmesi normaldir. Genelelikle bu durum hasta kişiye bağlı olarak değişken göstermektedir.

Endometrial biyopsinin riskleri var mıdır ?

Oluşabilecek riskler bir hastalığın gelişme olasılığını arttıran etkenler olarak sayılmaktadır. Bir kişi bir veya birden fazla risk faktörüne sahipse mutlaka o kişide kanserin veya hastalığın gelişmesine bağlı olarak risk faöktörü olarak görülmektedir. İşlem sonrasında meydana gelebilecek aşırı kanama sırasında hasta kişiye ikinci bir biyopsi gerekebilir. Bir diğer risk faktörü ise enfeksiyon oluşumunun görülmesidir.

Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?