Egzama Nedir
Egzama yaygın bir hastalık olan ve değişik tipleri bulunan, kronik de olabilen bir cilt hastalığı olarak bilinir. Kişilerin dermatoloji polikliniklerine başvurmaları nedenleri arasında ilk sıradadır diyebilmek mümkündür. Egzama Nedir? Neden Oluşur?
Egzamanın nedenleri kesin olarak bilinmeyebilir fakat hasta kişi için bazı önlemler ve bunun için uygun tedavi planlaması ile kontrol altına alınabilir. Bu hastalık bebeklerde çoğunlukla yüz ve kafa derisinde kuruluk, kaşıntı veren kabarcıklar oluşumu ile pullu lekelere neden olabilmektedir. Bazı durumlarda yaşamın ilk yılında hastalık belirtilerini gösterebilmektedir. Bu ortaya çıkan hastalık belirtileri ergenlik dönemine kadar hatta kişinin yetişkinlik çağına kadar sürebilmektedir.
Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalık çocukluğun erken dönemlerine başlayabilir ve her yaşta kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Bu ortaya çıkan sağlık problemi; kişinin yüzünde, saç derisinde, bacaklarında, dirseklerinde, diz arkalarında ve kalçasında bunun gibi çoğu bölgeler de gözlemlene bilmektedir. Egzama hastalığı çeşidine bağlı olmakla birlikte stres, alerji, tahriş veya dolaşım sorunlarından ortaya çıkabilmektedir.
Egzama Nedir ? Çeşitleri Nelerdir
- Atopik Dermatit : Egzama çeşitleri arasında kişide en yaygın görülen bir tiptir. Atopik dermatit, genellikle kişide çocukluk yıllarında başlar ve ileri yaşlarda ılımanlaşarak yetişkinlik döneminde geçmeye başlar. Atopik egzama belirtileri arasında kişide kızarıklık oluşumu dirseklerde veya dizlerin kıvrımında meydana gelebilmektedir. Bebeklerde ise bu durum genellikle kafa derisinde veya yanaklarda meydana gelen kızarıklık ile oluşumunu gösterebilmektedir. Kişinin cildinde elementlere karşı doğal bariyeri zayıfladığında ortaya çıkmaktadır. Atopik dermatitin oluşma nedenleri arasında genellikle; kuru cilt, genler, bağışıklık sistemi sorunu ile ortaya çıkmaktadır.
- Kontakt Dermatit : Kişinin cildini tahriş eden veya alerjik bir duruma neden olan madde ile temas sırasında ortaya çıkar. Ortaya çıkma nedenleri arasında; deterjanlar, takılar, boya, parfüm, tütün dumanı gibi maddeler yaygın olarak sıralanabilmektedir. Belirtileri arasında ciltte kaşıntı, kızarıklık, sıvı dolu kabarcıklar ve kabuklanma oluşmaktadır.
- El Egzaması : El egzaması kişinin kimyasal maddelere maruz kalması sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında ise ellerde kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk oluşur.
- Staz Dermatit : Zayıflamış olan damarlardan cilde sıvı sızması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında kişi, bacaklarda ağrı veya ağırlık hissedebilir ve varisli damarlar gözlenebilir.
Egzama Nedir ? Neden Olur ?
Egzama hastalığının sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Egzama genellikle bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu ortaya çıkan uyarı, dış ve iç kaynaklı gelişebilmektedir. Sıcak veya soğuk ortam, kuru hava, stres veya deterjanlar gibi tetikleyici bazı maddeler oluşan egzamayı daha da kötüye götürebilmektedir. Alerjik kaynaklı olan egzama hastalığı, kişinin bazı besin türlerinin tüketilmesi sonucunda da gözlemlenebilmektedir.
Ankara Özel Magnet Hastanesi
Erken teşhis ve tedavi için uzman personelimiz sadece bir telefon uzağınızda. Şimdi arayın..
Egzama belirtileri
Atopik dermatit belirtileri, bireyler arasında değişiklik gösterebilir ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bununla birlikte, genellikle aşağıdaki belirtiler görülür:
- Kaşıntı: En yaygın ve rahatsızlık verici belirtidir. Kaşıntı, genellikle cildin etkilenen bölgelerinde yoğun olarak hissedilir.
- Kızarıklık: Ciltte kırmızı renkte lekeler veya yüzeyler görülebilir. Bu kızarıklık, özellikle döküntülerin olduğu bölgelerde belirgin olabilir.
- Kuruluk: Cilt genellikle kuru ve pullu görünür. Özellikle kış aylarında veya düşük nemli ortamlarda belirginleşebilir.
- Kabarcıklar ve sıvı dolu lezyonlar: Egzema alevlenmeleri sırasında ciltte kabarcıklar, sıvı dolu kesecikler veya püstüller görülebilir. Bu kabarcıklar çatlama veya kabuklanmaya eğilimlidir.
- Kalınlaşma: Uzun süreli atopik dermatit durumunda, etkilenen bölgelerde cilt kalınlaşabilir ve sertleşebilir. Bu durum, sık kaşınma ve sürtünme sonucunda gelişebilir.
- İltihaplanma: Egzema alevlenmeleri sırasında ciltte iltihaplanma belirtileri olabilir. Bu durumda ciltte şişlik, hassasiyet ve sıcaklık artışı görülebilir.
Atopik dermatit genellikle yüz, el, kol, bacak, dirsek ve diz kıvrımları gibi bölgeleri etkiler. Ancak, belirtiler vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Belirtiler alevlenme dönemlerinde kötüleşebilir ve daha sakin dönemlerde hafifleyebilir.
Egzama Nedir? Nasıl Teşhis Edilir ?
Egzama tanısı doktorunuzun klinik muayene sonrasında belirginleşecektir. Bu sırada doktorunuz tıbbi geçmişinizi, herhangi bir alerjiniz olup olmadığını, astımın varlığını sorarak öykü dinlenir ve araştırmalar yapılır. Hasta kişinin detaylı olarak öyküsünün dinlenmesi oldukça önemlidir. Fizik muayene sonrasında cilde küçük miktarlarda alerjen yerleştirilerek yanıt vermesi beklenir.
Egzama Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Tedavi planlamasının yapılabilmesi için kişinin yaşı, genel sağlığı ve tıbbi geçmişiniz göz önünde bulundurulur. Kronik bir rahatsızlık olarak bilinen egzamanın kesin bir tedavisi yoktur. Kişilere uygulanan tedavinin amacı; egzamanın bireyde yol açtığı semptomların önüne geçmeye veya şiddetini azaltmaya yönelik yapılmaktadır.
Egzama tedavisinde doktor önerileri genellikle alerji önleyici ilaçlar, kortikosteroid içerikli ilaçlar, ve nemlendiriciler kullanılır. Ciltte oluşan kaşıntının engellenmesi için kremler ve jeller kullanılabilmektedir. Kişi ciltte meydana gelen kuruluğu önlemek için bol miktarda su tüketmelidir ve cilt sık sık nemlendirilmelidir.
Egzamaya Ne İyi Gelir ve Egzama Nasıl Geçer ?
- Kişi evini sık sık havalandırmalıdır.
- Kişinin bulunduğu ortamda nem ve ısı oranı yeterli miktarda olmalıdır.
- Oluşan egzamalı bölge kaşınmamalı, tahriş oluşumu engellenmelidir.
- Kişi temizlik sırasında eldiven kullanıma dikkat etmelidir.
- Sabun kullanımında nötr sabun tercih edilmelidir.
- Kişi gün aşırı banyo yapmaya özen göstermeli ve banyo sıklığı mevsime göre ayarlanmalıdır.
- Toz çeken eşyalar yani yünlü polar, halı ve battaniye gibi eşyalardan uzak durulmalıdır.
- Doktorunuzun verdiği egzama diyetini aynı şekilde uygulamaya özen gösterilmelidir.