Bademcikler, tıpta tonsiller olarak adlandırılan, ağız içinde hem solunum ve hem de sindirim sistemlerinin girişinde, iki tarafta da bulunan bezlerdir. Vücudun bağışıklığından sorumlu lenf sisteminin en önemli parçasıdır.
Bademcikler, bağışıklık sistemimizde, solunum yolu ile boğaza ulaşabilecek virüsleri engelleme ve tanımlama ile sorumludur. Ancak bademcikler, koruyucu görevlerinden sıyrılıp tekrarlayan bir şekilde enfekte olabilmektedirler. Bu durum kronik hastalığına dönüşür.
Bademcik Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
- Kırmızı ve şişmiş bademcikler
- Boğaz ve kulak ağrısı
- Bademcikler üzerinde beyaz ya da sarı lekeler
- Yutmada güçlük
- Yüksek ateş
- Titreme
- Öksürük
- Boyun ya da çene altında büyümüş lenf bezleri
- Ses kısıklığı
- Ağzı açmakta güçlük
- Geniz akıntısı
Badem iltihaplanmasının sebebi viral ise antibiyotiğin etkisi yoktur. Bu durumda doktorun tavsiyelerini uygulamak gerekmektedir. İltihaplanma sebebi bakteri ise bu durumda doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bademcik Ameliyatı Nedir? Hangi Durumlarda Gerekir?
Bademciklerin cerrahi işlemle alınmasına bademcik ameliyatı (tonsillektomi) adı verilir. Bademcik ameliyatı antibiyotiğin olmadığı zamanlarda çok sık uygulanmaktaydı.
Ancak günümüzde ciddi sağlık problemleri oluşturmadığı ve doktor önerisi olmadığı takdirde uygulanmamaktadır.
Bademcik ameliyatı, 4 yaş altı çocuklarda, bademciklerin koruyucu özelliklerinden dolayı alınması uygun değildir.
Doktorun uygun gördüğü takdirde şu durumlarda yapılması düşünülür:
- Bademcik enfeksiyonları kronik hale gelip, çocuklarda yıl içinde 3 ya da 5’ten, yetişkinlerde yıl içinde 2’den çok oluştuğu durumlarda.
- Uyku halindeyken ani solunum durmalarında
- Yutma ve nefes almada güçlük çekilme durumunda
- Bademcikte tümör tespiti durumunda
- Kronik hale gelmiş ve ağız kokusuna neden olan iltihaplarda
- Lenf bezlerinin şişmesine yol açan iltihaplarda
- Kalp romatizması olan kişilerde
- Böbreklerinde iltihaplanma olan kişilerde
- Geniz eti ile ilgili sorun yaşayan kişilerde
- Çene yapısında bozulmaya neden olan bademcik büyümelerinde
Bademcik Ameliyatı Uygulaması ve Yöntemleri
Bademcik ameliyatı, geçmişte lokal anestezi ile yapılmaktaydı. Ancak günümüzde ameliyatta genel anestezi uygulanmaktadır. Operasyon, aksi bir durum olmadığı takdirde ortalama olarak 30 ile 60 dakika sürmektedir.
Genellikle günübirlik olarak uygulanır. Hasta ameliyattan 5-7 saat sonra, aksi bir durum olmadıkça, taburcu edilir. Bademciklerin gömülü oldukları alandan tamamen çıkarılması işlemidir.
Bademcik ameliyatında uygulanan farklı yöntemler; soğuk bıçak yöntemi, harmonik bıçak yöntemi, bipolar radyofrekans ablasyon ( plazma bıçak) yöntemi, argon plazma yöntemi, mikrodebrider yöntemi, termal welding yöntemi, elektrokoter yöntemi ve lazer yöntemidir.
- Soğuk bıçak yöntemi
Bademcik ameliyatında en sık uygulanan yöntemlerdendir. Bademcikler ve etraf dokuları bıçak, makas veya disektör yardımı ile alınır. Bademcik alındıktan sonra oluşan kanamalar bağlama ya da koter yöntemi ile kontrol altına alınır. - Harmonik bıçak yöntemi
Ultrasonik enerji kullanılarak ucundaki bıçağı saniyede eş zamanlı kesme ve bağlama işlemi yapabilmektedir. Bu yönteme bağlı olarak kanamanın durdurulması için ek bir yönteme ihtiyaç duyulmamaktadır.
- Bipolar radyofrekans ablasyon ( plazma bıçak) yöntemi
Ekstrakapsüler veya intrakapsüler tonsillektomi için kullanılan ve daha az doku hasarına yol açan bir yöntemdir. - Mikrodebrider yöntemi
Mikrodebrider, ucunda dönen keskin bir uç ve vakum için bir uç bulunan, tüp şeklinde olan bir alettir. - Termal welding yöntemi
Son yıllarda, avantajlarının fazla olmasından dolayı en sık kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde, kanamaya yol açmadan bademciklerin çıkarılmasını sağlayan ve her hasta için tek kullanımlık steril uçları olan özel cihaz kullanılmaktadır. - Elektrokoter yöntemi
Elektrik akımı ile doku yapılarının değiştirilmesi prensibine dayanır. Elektrokoter yöntemi ile cihaz uçlarında çok yüksek ısı oluşturulmaktadır. Bu oluşan ısı ile doku kesilir ve kan damarlarını tıkanır.
Bademcik Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
Öncesi
- Bademcik ameliyatı öncesinde kullanılan ilaç varsa bu durum mutlaka doktora bildirmelidir.
- Ameliyat öncesinde hiçbir şey tüketilmemelidir. Bu şekilde uygulanan anestezinin oluşturduğu mide bulantısı azalır.
Sonrası
- Bademcik ameliyatı sonrasında iyileşme genellikle 2 haftayı bulur ve kanama olmaması için doktor kontrolünde 10-15 gün diyet programı uygulanır.
- Sıvı tüketimi çok önemlidir. Ameliyat sonrasında katı yiyecekler ve sıcak içeceklerden uzak durulması gerekir.
- Hasta en az 3 gün boyunca evde istirahat etmelidir.
- Ameliyat sonrasında boğazda, kulakta ve çenede ağrı görülebilir.
Bademcik Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Bademcik, vücudu virüs ve bakterilerden koruma görevindedir ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Ancak bademcik iltihaplanmaları kronik bir hal almış ise doktor önerisiyle alınması doğrudur. Bu durum vücutta herhangi bir soruna sebep olmaz.
Cerrahi işlemlerin tümünde olduğu gibi bademcik ameliyatında da bazı riskleri bulunmaktadır.
- Genel anestezinin oluşturduğu riskler
- Bulantı
- Kusma
- Ağrı
- Ödem
- Şişlik
- Solunum güçlüğü
- Enfeksiyon
- Ameliyat alanında zedelenme
Ankara Özel Magnet Hastanesi uzman personeli ve son teknoloji tıbbi ekipmanları ile tüm operasyonlarda en iyi hizmeti sunmaktadır. Bilgi ve randevu için şimdi arayın.