Apandisit Vücudun Neresinde Yer Alır?
Apandisit boyutları ortalamada 9-35 cm arasında uzunluğu değişebilen olan küçük, ince bir kesedir. Çocuklarda boyutu daha büyüktür ve yaş ilerledikçe yavaş yavaş kısmen kapanarak yetişkinlerde daha kısa olur.Gövdenin karın boşluğunun sağ alt kısmında yer alır. Apandisit girişi sindirim sisteminin bir parçası olan ince bağırsağın bittiği kalın bağırsağın başladığı ve halk arasında kör bağırsak olarak bilinir.
Apandisit Nedir?
Apendiksin görevi henüz tam olarak kesin olarak bilinmemekte fakat son yıllarda gerçekleştirilen araştırmalar ile çocukluk döneminden bağırsakların defans mekanizmasını, bağışıklık sistemini düzenlemede yardım ettiği kabul edildiği yani bu kesenin faydalı sindirim florası tarafından hastalık zamanında kullanılan sığınak işlevi gördüğüne düşünülmektedir.
Ancak yapılan araştırma ve çalışmalarda apendiksin alınmasının vücuda doğrudan bir zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt bugüne kadar bulunamamıştır. Apandisit ise apendiksin yani kör bağırsağın iltihaplanmasına (enfeksiyonun oluşması ) verilen isimdir.
Apandisit Ne İşe Yarar?
Apendiksin görevi henüz tam olarak kesin olarak bilinmemekte fakat son yıllarda gerçekleştirilen araştırmalar ile çocukluk döneminden bağırsakların defans mekanizmasını, bağışıklık sistemini düzenlemede yardım ettiği kabul edildiği yani bu kesenin faydalı sindirim florası tarafından hastalık zamanında kullanılan sığınak işlevi gördüğüne düşünülmektedir.Bağışıklık sistemine hizmet eden ilgili bir organ olabileceği düşünülmektedir.
Apandisitin Nedenleri Nelerdir?
- Apandisite neyin sebep olduğu açık değildir. Çoğu zaman apendiks kesesinin girişinin vücudun kendi ürettiği veya yabancı maddeler tarafından tıkanmasının sebep olduğu düşünülmektedir.
- Örnek verecek olursak dışkı tarafından giriş kapatabilir ve işlevini yerine getiremez veya halihazırda bulunan bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında bağırsak duvarındaki lenf düğümü şişerek bası etkisiyle apendiks girişinin kapanmasına sebep olabilir. Bu kapanma yani tıkanıklık sonucu iltihaplanma ve şişmeye, yani apandisite neden olabilir.
- Midede tam olarak sindirilmesi mümkün olmayan nar çekirdeği, limon çekirdeği gibi sert besin artıklarının ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apendikse kaçması tıkanmaya sebep olur
- Sindirim sistemi iltihapları sebepbiyle apendiks ağzındaki lenf bezleri şişer ve karna alınan darbeler sonucunda apendiksin girişinde kapanma yani tıkanma meydana gelir
- Chrons, Ülser ve ülseratif kolit hastalığı
- Tümörler
- Bağırsak kurtları, solucanları ve parazitleri
- Genetik yatkınlık
- Bakteriyel enfeksiyonlar, bağırsak enfeksiyonlarısırasında bağırsak duvarındaki lenf bezi şişer vebası oluşur buda apendiksin tıkanmasına sebep olur
- Virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar da apendiks dokusuna zarar vererek iltihaplanmaya sebep olur.
Apandisit Nasıl Engellenir?
Apandisitin bir çok sebebi olduğundan ve her zaman tam olarak nedeni anlaşılmadığından bu durumu engellemekmümkün değildir.
Apandisit ile Benzer Şikayetlere Neden Olan Hastalıklar
Apandisit, aşağıdaki yer alan hastalıklarla benzer şikayetleresebep olabilir:
- Chrons, Ülser ve ülseratif kolit hastalığı
- Gastroenterit
- Bağırsak kurtları, solucanları ve parazitleri
- Kabızlık
- Mesane veya idrar enfeksiyonları
- Huzursuz Bağırsak Sendromu (İBS)
- Kadınlarda apandisit hastalığında benzerlik gösteren semptomların bazıları bazen adet sancısı, ektopik gebelik, veya pelvikinflamatuar hastalık (PID) gibi jinekolojik sebeplerden kaynaklı olabilir.
Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken husus ani gelişen ve yoğun karın ağrısına neden olan durumların acil uzman hekim tarafından tıbbi değerlendirilmesi gerektiğidir.
Apendiks kişilere göre vücudun değişik bir noktasına doğru uzanabilir. Bu değişik noktalar ise ince bağırsağın etrafı, kalın bağırsağın arkası, karaciğerin sağ alt kısmının yakını ya da pelvis çevresi gibi farklı alanlar olabilir.
Eğer hastanın gösterdiği belirtiler ve tepkiler tipik değilse tanıyı doğrulayıp onaylamak için ve diğer olasılıkları ortadan kaldırmak açısından başka testler yapılabilir.
Bu testler arasında enfeksiyon belirtileri doğrultusunda bakmak için kan testi, kadınlar için hamilelik testi, mesane enfeksiyonu olup olmadığı olasılığı yok etmek için idrar testi, apandisitin durumunu ve şişkinliğini gözlemek için ultrason taraması ve CT taraması gerçekleştirilebilir. Özel Ankara Magnet Hastanesi’nde idrar testi , kan testi ,ultrason ve CT taraması mevcuttur.
Yapılan bu testlerin sonuçlarını almak zaman gerektirdiği için bu sırada cerrah tarafından apandisitin ve pelvik organları incelemek için bir laparoskopi önerisinde bulunabilir.Özel Ankara Magnet Hastanesi’nde laparoskopi uzman ekibimizce gerekli koşullar sağlanarak yapılmaktadır.
Apandisitin alınmasının tavsiye edilmesinin sebebi bir patlama riskine karşı kişiyi riske atmamak için durumu garantiye almak isteğidir. Bazı vakalarda her şeyin normal görünmesine rağmen apandisitin alınması kararının verilmesinin sebebidir.
Eğer doktor sorunun apandisit olup olmadığından emin değilse, belirtilerinizi takip amacıyla24 saate kadar beklemeyi önerebilir .Yani düzelip düzelmediğini, durumun aynı kalıp kalmadığını veya kötüleştiğini görmek açısından beklemeyi düşünebilir.
Apandisit Belirtileri
Apandisitte tipik olarak karnın sağ orta kesiminde gelip giden bir ağrı ile başlar. Birkaç saat içinde buağrı, apandisitin genellikle bulunduğu yerde sabit kalır ve ağrı şiddetlenmeye başlar.
Apandisit bölgesine basınç uygulamak, üzerine bastırmak, şiddetli öksürmek veya yürümek ağrıyı daha kötüleşmesini tetikler. Apandisit rahatsızlığı iştah kaybına neden olur, genel olarak bu hasta kişidehissettirir ve kabızlık ya da ishale neden olur.
Apandisit ağrısının sebebi genelde apandisit girişinin bir sebepten dolayı tıkanmasıyla birlikte, içeride bulunan ve çoğalan bakterilerin kesenin çeperlerine uyguladığı basınçtır.
Apandistin genel belirtileri;
- Alt karın sağ tarafında başlayan ani ağrı
- Mide bulantısı ve kusma
- İştah kaybı
- Kabızlık veya ishal
- Karın şişkinliği
- Karnın sağ alt tarafında giderek artan kötüleşen bir karın ağrısı varsa mutlaka acil servise ya da doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda Apandisit
Çocuklarda yaşanılan apandisitin sebebi yetişkinlere göre farklılık göstermektedir. Yaşanılan viral enfeksiyonlar çocuklarda apandisit oluşmasını sağlayabilir. Apandisitin lümen denilen iç kısmı çocuklarda daha dar olduğu için içeri giren dışkı parçasının ya da limon çekirdeği , nar çekirdeği gibi besin atıklarının dışarı çıkamaması da apandisit enfeksiyonuna yani iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Erken farkedilip teşhis edilebilmesi için ailenin çocuktaki değişimleri iyi gözlemlemesi gerekmektedir.
Çocuklarda Apandisit Belirtileri
Çocuklardaki belirtisi genelde karın ağrısı, kusma ve iştahsızlık gibi yakınmalardır. Ağrı, başlangıçta göbek etrafında başlar ve bir süre sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir. Sürekli bir ağrı olur ve bu ağrı giderek artar. İştahsızlık görülür ve birçok hastada kusma bu tabloya eşlik ederek devam eder.
Çocuklarda ateş ise genellikle ilerlemiş tabloda gözlenir ve bu halk arasında “patlamış apandisit” olarak nitelendirilen perforasyon, yani iltihabın karın içine dağılması,yayılması ile birlikte görülür.
Çocuklarda Apandisit Tanısı
Çocuklarda apandisit tanısı doktor muayenesi ile konulur. Bunun yanında yapılan testlerde akyuvarların (lökosit) yüksekliği, boğaz iltihabı ya da idrar yolu iltihabı varlığında da olabileceğinden dikkatle değerlendirilip incelenmelidir. Ek olarak ultrasonografi ve gereken durumlarda bilgisayarlı tomografiden de faydanılabilmektedir.
Çocuklarda Apandisit Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda ve yetişkinlerde apandisit tedavisi yöntemi cerrahi işlemdir. Açık cerrahi ya da laparoskopik cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Hastanın şikayetlerininbaşlamasından itibaren ilk 24 saat içinde yapılan operasyonlarda genelde perforasyon yoktur.
Böyle durumlarda hastalar sıklıkla 24 saat içinde hastaneden ayrılabilir. Gecikmiş tabloda hastanede kalış süresi de uzamaktadır.