İnfluenza (Grip), genellikle Ekim ve Nisan ayları arasında görülen, virüs kaynaklı bir akut solunum yolu enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir hastalıktır ve enfekte olan kişi, gribe yakalandığını bilmeden bile virüsü bulaştırabilmektedir. Grip başlangıcı ani olup; ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler göstermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bir yıl içerisinde dünya nüfusunun % 5 ile % 15’i üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmaktadır. İnfluenza’nın etkisi, grip virüsünün türüne ve kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik göstermektedir.
İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
İnfluenza enfeksiyonunun en yaygın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:38 derece ve üzeri ateş,Boğaz ağrısı,Üşüme,Hapşırma,Terleme,Burun akıntısı,Yorgunluk,Halsizlik,Baş ağrısı,Kas ve eklem ağrıları,Bulantı,Kusma.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Belirtilerin şiddeti artmaya başlamışsa, 4-5 gün boyunca yüksek ateş varsa, nefes darlığı ve göğüs ağrısı varsa, enfekte olan kişi 65 yaş üzerinde ise ve kişinin kronik rahatsızlıkları varsa doktora başvurulmalıdır.
İnfluenza Tanısı Nasıl Konur ve Tedavisi
Genellikle grip tanısı, hastalığın belirtilerindeki ayırıcı özellikler doğrultusunda konmaktadır. Doktor gerekli gördüğünde boğaz kültürü ve kan testi isteyebilmektedir.
Tedavisi
İnfluenza hastalığının oluşmasında ki etken virüstür. Bu nedenle antibiyotik kullanmak etkili bir yöntem değildir. Ancak grip başka bir hastalığa sebep olduysa, doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik kullanılmadan uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Gribin neden olduğu baş ve kas ağrıları gibi belirtiler ağrı kesicilerle giderilebilir.
- Doktor kontrolünde verilen ilaçlar yardımcıdır.
- Hastalık süresince evde dinlenmek gerekir.
- İnsanlarla çok fazla iletişim halinde olunmamalıdır.
- Soğuk ortamlarda bulunmamak gerekir.
- Bol miktarda su içilmelidir.
- Alkol tüketilmemelidir.
İnfluenza Tehlikeli Bir Hastalık Mı?
İnfluenza, ciddi bir hastalık seyri içermez ve genellikle tedaviye cevap verir. Ancak yaşlı ve kronik hastalıklara sahip kişilerin bağışıklık sistemi kuvvetli olmadığı için, grip ciddi sorunlara sebep olabilir. Özellikle çocuklarda sinüzit ve kulak enfeksiyonları görülmektedir. Gribin seyri, aşağıdaki özelliklere sahip kişilerde farklılık gösterebilir:
- 65 ve üzeri kişiler,
- Bebekler ve çocuklar,
- Hamileler,
- Kalp veya kardiyovasküler hastalığı olan kişiler,
- Astım veya bronşit gibi göğüs hastalığı olan kişiler,
- Böbrek rahatsızlığı olanlar,
- Diyabet hastaları,
- Steroid gibi ilaç kullananlar,
- Kanser tedavisi görenler.
İnfluenza Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Uzmanlar, gripten korunmak için en kolay yolun grip aşısı olduğunu belirtmektedir. Aşı öncelikle, gribin seyrinin tehlike oluşturabilecek yaşlılara, çocuklara ve kronik hastalıkları olanlara ücretsiz olarak yapılır. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek, bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresten uzak durmak da influenza hastalığından korunma yollarından bazılarıdır.
İnfluenza ve Covid-19 Arasındaki Farklar
Yaşadığımız şu dönemde büyük bir salgına tanıklık etmekteyiz. Maalesef bu büyük salgın, grip virüsünün de yaygın olduğu döneme denk gelmiştir. Bu nedenle, benzerlik gösteren grip ve covid-19 belirtilerini karıştırmak mümkündür.
Ancak grip ve covid-19 belirtileri arasında önemli ve belirleyici bir fark vardır. Bu solunum zorluğudur. Gripte solunum zorluğu görülmezken, covid-19 hastalarında solunum zorluğu gözlemlenmektedir. Diğer önemli bir fark ise covid-19 hastalarında akciğer kaynaklı kuru öksürük yaşanmasıdır. Ayrıca influenza enfeksiyonunda çok sık burun tıkanıklığı ve akıntısı olmaktadır. Bu belirti covid-19’da nadir olarak görülmektedir.
İnfluenza Aşısı Nedir?
Her yıl Dünya Sağlık Örgütü influenza virüsünde meydana gelen mutasyonları incelemektedir. Bu incelemeler sonucunda da aşı içeriğini oluşturmaktadır. Bu aşının koruyucu özelliği ise 6 ile 8 ay olarak belirtilmektedir.
İnfluenza Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?
İnfluenza virüsü, genellikle Ekim-Nisan ayları arasında etkisini göstermektedir. Bu nedenle grip aşısının Eylül-Kasım ayları arasında yaptırılması, kişiyi gripten korumada daha etkili olacaktır. Ayrıca her yıl grip aşısı tekrarlanmalıdır.
İnfluenza Aşısı Kimlerde Uygulanmalı?
Grip aşısı uygulamasında öncelikli kişiler: Gebeliğin herhangi bir aşamasında olan hamileler, 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar, 65 yaş ve üzeri yetişkinler,K ronik hastalıkları olanlar, Sağlık çalışanları.
Kimler Yaptırmamalı
Grip aşısının yaptırılması bazı kişiler için sakıncalı olabilmektedir. Bu kişiler:
- 6 aydan küçük olan bebekler,
- Şiddetli yumurta alerjisi olanlar,
- Daha önce grip aşısı sonucunda şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olanlar,
- Grip aşısı yapılmasına takiben 6 hafta içinde Gullian-Barre Sendromu geçirme öyküsü olanlar,
- Ateşli, orta ve ağır olarak seyreden hastalığı olanlar.
İnfluenza Aşısının Yan Etkileri
Grip aşısı yapıldıktan sonra çok nadir olarak bazı yan etkiler gözlemlenebilir:
- Aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık veya şişme,
- Hafif baş ağrısı (düşük dereceli),
- Ateş,
- Kas ağrıları,
- Mide bulantısı,
- Yorgunluk.
Çocuklarda İnfluenza
İnfluenza virüsünün etkisi çocuklarda farklılık gösterebilmektedir. Grip, çocukları yetişkinlere göre daha fazla etkilemektedir. Grip virüsünün sebep olduğu ateşle birlikte çocuklarda havale geçirme riski oluşmaktadır. Enfeksiyonun seyrine bağlı olarak; orta kulak iltihabı, alt solunum yolu enfeksiyonları (zatürre) ve kalp kas dokusunun etkilenmesine bağlı oluşan miyokardit-perikardit gibi hastalıklar baş gösterebilmektedir. Tedavisi ise, çocuğun klinik durumuna ve tetkik sonuçlarına göre çocuk doktorunun uygun gördüğü tedavi yöntemiyle yapılmaktadır.
Çocuklarda İnfluenza Belirtileri
İnfluenza, çocuklarda yetişkinlere göre farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bu belirtiler:
- Yüksek ateş,
- Hızlı ya da zor nefes alma,
- Vücutta solgunluk veya morarma,
- İştahsızlık,
- Uyarılara cevapta azalma,
- Huzursuzluk,
- Ateşle beraber deride döküntü oluşması.