Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması Ameliyatı

Sinirlerin görevi; ilgili kas gruplarının çalışmasını sağlamak ve bölgelerin duyusunu alarak beyine iletmektir. Vücudumuzda bulunan her bir sinir, bir yada bir çok noktada sıkışabilir ve hastalık tablosu oluşturabilmektedir. Sinirler deriden aldıkları dokunma, soğuk, sıcak gibi duyuları üst merkeze iletmekle görevlidirler. Sinir hücrelerinin yer aldığı alan çevresindeki dokuların sinirlere baskı uygulaması halinde kendini göstermektedir. Sinirin çevresindeki kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi dokular tarafından meydana gelen basınç sebebiyle sinir fonksiyonları olumsuz yönde etkilenerek ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Sinir sıkışmasının bir çok tipte sendromu mevcuttur, bu tiplendirme etkilenen sinir ve bölgeye gerçekleşmektedir.

Sinir Sıkışması Ameliyatları Ankara Özel Magnet Hastanemizde yapılmaktadır. Sizlerde hastanemizin ortopedi ve travmatoloji bölümüne gelerek doktorumuzla görüşme sağlayarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Sinir Sıkışmasının Çeşitleri

  • Karpal Tünel Sendromu : El bileğinden geçen sinirin, geçtiği bölgesel kanalın içerisinde sıkışması ile oluşmaktadır. Genellikle karpal tünelde ellerin yorulduğunu düşünüp, halsizlik meydana getirir.
  • Fıtıklaşmış Disk : Omurga üzerinden geçen sinirin, bölgesel kanalı içerisinde sinir ve sinir kökü sıkışması ile oluşmaktadır.
  • Kubital Tünel Sendromu : Dirsekte meydana gelen sinir sıkışmasıdır. Boyun kısmından ellere doğru ilerler, dirsek ve el bileği gibi bir çok yerde bu sıkışma görülebilir. Kubital tünel sendromu elde kavramanın zayıflaması ve parmak koordinasyonunda zorluk yaratabilmektedir.
  • Peroneal Sinir Sıkışması : Bacaklarda ve dizlerde meydana gelen bir sinir sıkışması sonucunda oluşmaktadır.

Sinir Sıkışması Nedenleri

Genellikle sinir sıkışması tekrarlayan yaralanmalar sonucunda kendini gösterir. Bu kişinin mesleği ve çalışma ile ilişkili olduğu söylenmektedir. Bunlara örnek verecek olursak sürekli klavye ve mouse kullanılan işler gibi el bileğini ilgilendiren karpal tünel gelişme sendromu ihtimalinde bir artış görülebilmektedir. Sinir sıkışması bölgelere göre spesifik belirtiler göstermektedir. Yani belde sinir sıkışması yaşayan kişilerde en güçlü belirti; her iki ayağa vuran ağrı, oturma ve yürümede güçlük çekmek ve karıncalanma gibi nedenler ortaya çıkartmaktadır. Dokuların sinirlere uyguladığı baskı sonrasında meydana gelen sinir sıkışmasının bir çok nedenleri vardır. Bunlar ;

  • Kişinin uzun süre dirseğinin üzerine yatması,
  • Kişide bel fıtığı oluşumu en önemli etkenlerden birisidir.
  • Kişide oturuş ve duruş bozuklukları
  • Travma ve yaralanmalar sonrasında meydana gelen sinir sıkışması,
  • Kişinin sürekli olarak tekrarlayan eylemler yapması,
  • Gebelik veya menopoz,
  • Triod fonksiyon bozuklukları
  • Kişinin ağır spor aktiviteler ile uğraşması
  • Şeker ve Sinir hastalıkları

Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir ?

  • Kişi hareket sırasında zorlanma hissedebilir,
  • Gece uyku esnasında uyandıran el uyuşması oluşumu,
  • Geçici bir süre güç kaybı oluşumu,
  • Kaslarda güçsüzlük oluşumu,
  • Oturma ve yürüme esnasında güçsüzlük, bacaklarda karıncalanma oluşumu,
  • Sinirlerin bulunduğu kısımda ağrı yada sızı oluşumu gibi belirtiler oluşumunda doktora başvurmanız sağlığınız açısından oldukça önem taşımaktadır.

Sinir Sıkışması Teşhisi Nasıl Konulur ?

Burada doktor hastanın tıbbi geçmişini ve genel sağlık durumunu ayrıntılı olarak bilmelidir. İlk olarak teşhis için hastanın şikayetleri, fiziki muayene ve elektrofizyolojik inceleme – görüntüleme yöntemleri ile teşhis koyulabilmektedir. Doktor öncelikle hangi sinirin nerede sıkıştığını belirlemek amacıyla el ve dirsek bölgesini inceler. Sonrasında kişinin el ve parmaklarında his ve kuvvet kaybı olup olmadığını gözlemler. Sinir sıkışması bulguları ağrı, uyuşma ve karıncalanma olarak kendini ortaya çıkartır. Sinir sıkışmasında kesin tanı için kişiye EMG tetkikleri yapılmalıdır. EMG işlemi sırasında sinir iletim durumu belirlenmektedir. Bu aşamada hastanın kol ve bacaklarına iletken madde sürülerek kaydedici kablolar bağlanır. Sonrasında uyarıcı elekrot aracılığı ile elektiksel uyarılar verilmektedir. Bu sayede elde edilen veriler bilgisayara aktarılarak dijital ortamda işlenmekte ve bilgisayarın ekranına yansıtılmaktadır.

İkinci bir aşama olarak ise steril iğneler belirli kaslara bastırılarak, kasların istirahat de  ve kasılı haldeki elektiriksel durumu tekrar bilgisayar ekranına yansıtılarak doktorumuz tarafından incelemeye alınmaktadır. Sinir ileti sırasında bir cevap vermesi için geçen süre ölçülerek cevabın çok uzun sürdüğü bölge test edilir ve bu alan sinirlerin sıkıştığı yer olabilmektedir.

Bu sayede kaslara ve kaslara gelen sinirler ölçülerek bir sorun olup olmadığı ortaya çıkarılabilir.

Sinir Sıkışması Tedavisi

Sinir sıkışması tedavisini belirleyen en etken özellik sorunun süresi, şikayetlerin şiddeti, EMG bulgusu, derecisi ve sıkışma sebebinin ne olduğudur. Tedavisi süreci aşamasında sinir sıkışması kas kaybına yol açmamışsa doktorunuz ilk olarak cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Sinir sıkışmasında karşılaşılan belirtiler ortaya yeni çıkmışsa çevresinde oluşan şişliği azaltmak ve siniri rahatlatmak için ilaç tedavisi yöntemi seçebilmektedir. İlaç tedavisi dışında kişi yaşam tarzı değişikliği yaparak ve fizik tedavi uygulamaları yaparak da bu durumu önleyebilmektedir.

Cerrahi dışı yöntem olan fizik tedavi uygulaması sinir sıkışmasından etkilenen bölgede esneklik, güç ve hareket açlığının arttırılmasını hedeflemektedir. Uygulanan esneklik aynı zamanda ağrı ve uyuşukluk gibi belirtilerde de iyileşme sağlamaktadır.

Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Sinir sıkışması tedavisinde hasta bir bütün olarak değerlendirilir. Sinir sıkışması ameliyatının cerrahi tedavi olarak seçilmesinin nedenleri arasında; bazı kişilerde hastalığın belirtileri çoğalmış ve ağrılar dayanılmayacak bir hal almışsa, kişide yavaş yavaş his kaybı oluşumu meydana gelmişse cerrahi tedavi olarak ameliyat tercih edilmektedir. Günümüzde sinir sıkışması ameliyatları çok sık tercih edilen uygulanan yöntemler arasındadır. Tercih edilen anestezi tipi duruma göre lokal veya blok anestezidir. Sinir sıkışması ameliyatında sinirin etrafında var olan baskıyı ve baskı yapan şeyleri azaltmak ve sorunu tamamen ortadan ortadan kaldırmaktır. Ameliyat sırasında kişiye 4 – 5 cm’lik bir kesi açılarak baskı hafifletilir. Sinir tünelden alınarak medial epikondilin ön tarafına taşınaraksinirin gerginliği azaltılır. Kubital tünelin yer aldığı iç kemik çıkıntısı yani medial epikondil kemik kesimi ile çıkartılarak tünel ortadan kaldırılır. Bu sayede sinir öne doğru yer değiştirir.

Ameliyat Sonrası İyileşme

Yapılan operasyon sonrasında açılan kesi etrafında ağrı oluşumu birkaç hafta sürmektedir. Ameliyat sonrasında kuvvetin normale dönebilmesi birkaç ayı bulabilmektedir.  Özellikle Sinir sıkışması yaşayan ağır vakalarda semptomlar ameliyattan sonra tamamen geçmeyebilir. Kişinin ameliyat sonrasında hareket kabiliyetini yeniden kazanması için evde çok zorlanmadan fizik tedavi yöntemi uygulayabilir. Kişinin normal faaliyetlerine ve yaşantısına dönebilmesi iyileşme durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Hasta açısından ameliyatın sonuçları daima olumlu ve başarılıdır. Tedavi ve teşhisin geciktirilmemesi her açıdan sizin için önem taşımaktadır.

En sık sorulan sorular ?

Sinir sıkışması ameliyatı fiyatları nedir ?

Sinir sıkışması ameliyatı fiyatı yapılacak olan bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Eğer sizin de böyle semptomlarınız bulunuyorsa hastanemize gelerek detaylı görüşme sonrasında fiyat bilgilendirilmesini öğrenebilirsiniz. Ankara Özel Magnet Hastanemizde sizin için uygulanacak ameliyat yöntemini, tedavi sürecini ve yapılması gerekenleri doktorumuz ile görüşme sağlayarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz. Sinir sıkışması ameliyatı hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz ; ( 312 )212 80 80

Sinir sıkışmasının ameliyatsız tedavisi var mıdır ?

Sinir sıkışması yaşayan her kişiye cerrahi ameliyat yöntemi uygulanmamaktadır. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu belirtilerin önemli derecede bir bulguları bulunmuyorsa büyük bölümünde fizik tedavi ve ilaçlar etkili olmaktadır.

Sinir sıkışması kendiliğinden geçer mi ?

Sinir sıkışmasının kendiliğinden geçmesi beklenmesi yanlış bir düşüncedir. Bunun için kişi zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Sinir sıkışması ne zaman tehlikeli?

Sinir sıkışması bazı durumlarda daha ciddi olabilir ve hemen tıbbi müdahale gerektirebilir. Sinir sıkışmasının tehlikeli olabileceği durumlar:

  • Omurilik sıkışması: Omurilik sıkışması, omurga veya boyun bölgesindeki sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, ani bir omurilik yaralanması veya omurga tümörü gibi ciddi sağlık sorunlarına bağlı olarak meydana gelebilir. Omurilik sıkışması ciddi nörolojik semptomlara neden olabilir, örneğin şiddetli ağrı, kas güçsüzlüğü, idrar veya bağırsak kontrolünün kaybı gibi belirtiler görülebilir. Omurilik sıkışması acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.
  • Sinir sıkışması nedeniyle dolaşım bozukluğu: Sinirlerin sıkışması, normal kan akışını engelleyebilir. Özellikle damarlarla ilişkili bir sinir sıkışması durumunda, kan dolaşımı bozulabilir ve bu durumda doku hasarı veya doku ölümü (nekroz) riski artabilir. Örneğin, karpal tünel sendromunda sinir sıkışması nedeniyle elde uyuşma ve güçsüzlük oluşabilir. Tedavi edilmediği takdirde, ilerleyen durumlarda kas zayıflığı ve fonksiyon kaybı görülebilir.
  • Sinir sıkışması nedeniyle inflamasyon veya enfeksiyon: Sinir sıkışması, sinir dokusunda inflamasyon veya enfeksiyon riskini artırabilir. Örneğin, sinir kökü sıkışması sonucu oluşan radikülopati, sinir köklerinin iltihaplanmasına ve sinir hasarına yol açabilir. Sinirlerin enfekte olması durumunda, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve hızlı bir şekilde tedavi gerekebilir.

Sinir sıkışması tamamen iyileşir mi?

Sinir sıkışması durumunda tam iyileşme, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Sinir sıkışmasının nedeni, şiddeti, süresi ve tedaviye erken müdahale gibi faktörler, iyileşme sürecini etkileyebilir.

Sinir sıkışması nereye vurur?

Sinir sıkışması, vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilir ve çeşitli semptomlara neden olabilir. Sinirler, vücudun farklı bölgelerine duyusal ve motor sinyaller ileten iletişim hatlarıdır. Sinir sıkışması, sinirlerin baskı altında kalması veya sıkışması sonucu ortaya çıkar. Sinir sıkışması en sık görülen bölgelerden bazıları:

  • Boyun ve omuzlar
  • Sırt
  • El bileği
  • Dirsek
  • Ayak bileği
Scroll to Top
Canlı Yardım
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Magnet Hastanesi
Merhaba
Bu gün size nasıl yardımcı olabiliriz?